Kun olin juuri muuttanut Miamiin, vietin iltaa pubimaisessa ravintolassa. Seurasin sivusilmällä seuruetta, joka oli juhlimassa jotakin, kenties syntymäpäivää. Seurueessa oli myös pieni perhe: Äiti, isä ja vauva. Siinä he söivät muiden mukana, vanhemmat taisivat ottaa oluetkin. Kaikilla oli hauskaa. Kun pikkuinen alkoi jossain vaiheessa kitistä (hänelle taisi iskeä väsymys), perhe hyvästeli muut ja lähti kotiin.  

Muutamaa kuukautta myöhemmin saimme ystäväperheen Suomesta kylään. Menimme koko sakin kanssa suosikkiravintolaamme syömään. En edes huomannut, mutta jossain vaiheessa tarjoilija oli sujauttanut lapsille pienet tehtävävihkoset ja kynät. Siinä lapset piirtelivät rauhassa keskenään, kun me aikuiset mietimme, mitä tilaisimme alkupalaksi. 

Kolmas esimerkki. Olin viimeisilläni raskaana, kun menimme italialaiseen ravintolaan. Viereisessä pöydässä lapsi huudatti täysillä tablettiaan. Kihisin kiukusta, sillä meteli oli todella sietämätöntä. En tietenkään sanonut asiasta mitään. Sen sijaan suunnittelin, kuinka kirjoitan tästä raivoavan Facebook-statuksen: Taas joku ärsyttävä kakara häiritsi illallistani! Ravintolasalin toisessa päässä istunut mies oli toista mieltä. Hän nousi lastensa luota, käveli tablettia huudattavan lapsen pöydän luo ja pyysi ystävällisesti, että sitä ei enää pelattaisi, ainakaan äänet päällä. Mies selitti, että äänet häiritsivät hänen perheensä ruokailua. Ja näin, homma ratkaistu.

Nämä tapaukset tulivat mieleeni, kun luin Ylen artikkelin siitä, kuinka lapsia ei aina huolita ravintolaan. Jutussa ravintolayrittäjä kertoo karuista esimerkeistä: Joku on halunnut syödä hienosti, mutta vieressä onkin "vaihdettu lapselle paskavaippaa". (Kuka oikeasti tekee näin?!) Ravintolayrittäjä toivoo, että ravintolakokeilut aloitettaisiin "lapsille ja perheille suunnatuista paikoista". Hän sanoo: "Jos aikuinen mies on ravintolassa paskat housussa, laulaa loilottaa ja tönii tarjoilijaa, hänet poistetaan. Lapset eivät tee näin pahuuttaan tai tyhmyyttään, mutta ei sitäkään sallita." 

Tämä on täysin totta. Ei kai kukaan halua ravintolaansa viereensä sitä huonosti käyttäytyvää asiakasta. Ongelma ei kuitenkaan ratkea sillä, että lapsiperheet siirretään syömään "lapsille suunnattuihin paikkoihin". Itse olisin ainakin täysin hajalla, jos joutuisin nykyisten kantapaikkojeni sijaan johonkin leikkipuistoravintolaan. Mutta onneksi en ole joutunut. Kun varasin ensimmäistä kertaa synnytyksen jälkeen pöytää hienoon ranskalaisravintolaan, kysyin varovasti, voinko tulla paikalle lastenvaunujen kanssa. Puhelimen toisessa päässä vaikutettiin huvittuneelta: Tietysti, miksi et. 

Kokemukseni Miamista ja lapsista ravintoloissa on: Se ei ole ongelmaa, koska siitä ei tehdä ongelmaa. 

Suu auki

Jos lapset meluavat ja häiriköivät ravintolassa mutta kukaan ei sano mitään, lapset ravintolassa alkavat varmasti ärsyttää. Sitten aletaankin jo puhua siitä, kuinka lapsiperheiden pitäisi mennä "lapsille suunnattuihin paikkoihin". En minäkään uskaltanut avata suutani tablettipojalle, koska ajattelin, että toisen perheen lapsen asiat eivät kuulu minulle. Jos häiritsijä olisi ollut aikuinen, olisin varmasti huomauttanut asiasta. 

Myös perheillä itsellään on velvollisuus: Jos lapsi ei käyttäydy ravintolassa, pitää mielestäni ruokailu jättää siltä osin kesken, poistua kotiin ja yrittää seuraavalla kerralla uudestaan. Mutta tajuavatko kaikki sitä tehdä?

Ylen haastattelema ravintolayrittäjä nimittäin sanoi, että "ihmiset ajattelevat, että kun minä menen ravintolaan, ravintolan pitää muuttua sellaiseksi kuin minä haluan". Mutta ei ravintola voi olla mikään puuhamaa. Ravintola on ravintola ja lapset asiakkaita kuten muutkin, joilta mielestäni siinä tilassa pitää odottaa ainakin melkein samanlaista käytöstä kuin aikuisilta. (Toki aina on niitäkin ihmisiä, jotka katsovat lasten häitsevääkin käytöstä ihaillen ja huokailevat, kuinka "lapset sitten tuovat elämää tällaisiin paikkoihin".)  

On hyvä, että on myös sellaisia ravintoloita, joihin lapsilla ei ole sisäänpääsyä. Mutta täältä päin maailmaa katsottuna tuntuu kammottavalta, jos keskustelu lapsista ravintolassa pyörii Suomessa "paskavaippojen" ympärillä ja siinä, että onhan lapsiperheille niitä omiakin ravintoloita, menkää sinne.

Jos haluan Suomeen muutettuani syödä illalliseni ulkona, mutta lapseni kanssa saman pöydän ääressä, joudunko vain hyvästelemään vanhat suosikkini ja etsimään niitä "lapsille suunnattuja paikkoja"? Se kuulostaa aika karulta. 

Edit: Lisään tähän vielä sen, että kyseinen ravintolayrittäjä mainitsi jutussa, että heillä on myös ravintoloita, joihin lapsetkin pääsevät. Ilmeisesti kyseinen juttu sai alkunsa siitä, kun perheenisä oli pyrkinyt lapsen kanssa ravintolaan, jonne lapset eivät olleet tervetulleita. Joskushan tämä johtuu ihan käytännönkin syistä: Vaunut eivät mahdu ravintolaan ja niin edelleen ja siitä on ihan turha vetää mitään "Suomessa vihataan lapsia" -vaihdetta päälle. Tietysti yrittäjä saa asiakkaansa valita ja kuten sanoin, sellaisiakin ravintoloita on oltava, jotka ovat vain aikuisille. Näin ulkomailta katsottuna jakolinja "perheravintoloiden" ja niiden muiden ravintoloiden välillä tuntuu kuitenkin joskus aika hurjalta. Puuttuuko meiltä kokonaan kulttuuri, jossa sekä lapset että aikuiset kokoontuvat illalla ravintolaan saman pöydän ääreen? 

Kommentit (1)

Marjatta

Jospa meillä ei tarvita muiden maiden kulttuuria. Ihmetyttää miksi ravintolan omistaja ei saisi tehdä tietyn tyylistä mestaa. Ei kaikkia kiinnosta lasten läsnäolo. Itse en asiakaspalvelutyöpäivän jälkeen halua muuta kuin hyvää ruokaa rakkaani seurassa ilman häiriöitä. En myöskään vienyt omia lapsiani ravintolaan ennenkuin he pystyivät istumaan aloillaan ja hiljaisesti tunnin. Enkä vienyt kauppaankaan. Mieheni hoiti sillä aikaa tai kävi itse kaupassa. Se on toisten ihmisten huomioon ottamista.

Seuraa 

30-vuotias toimittaja, joka vuonna 2012 muutti miehensä työn perässä Shanghaihin ja alkoi totutella sanaan "kotirouva". Nyt asemapaikkana on Miami ja jengiin on liittynyt myös lapsi. Minkälaista suomalaisen elämä on eri puolilla palloa ja mitä siitä kaikesta pitäisi ajatella? 


mari.julku@gmail.com

Blogiarkisto

2016

Kategoriat