Euroviisukausi on taas täällä! Viikon päästä Kiovassa kisataan ensimmäinen semifinaali, jossa on mukana myös Suomen Norma John. Harjoitukset ovat jo täydessä vauhdissa ja ennakkospekulaatiot käyvät kiihkeinä.

Suomi on saanut ennennäkemätöntä huomiota. Upea sävellys ja pelkistetty esitys erottuvat joukosta niin edukseen, että kun ensimmäisen semifinaalin ensimmäinen puolisko harjoitteli, rankkasi paikalla ollut toimittajajoukko Suomen koko alkupuoliskon parhaaksi. Faniblogeissa lukee, kuinka Suomi on "varma finalisti" ja "musta hevonen".

Osa ulkomaalaisista on intoutunut sanomaan, kuinka Suomesta tulee "voittajafiilikset". Vedonlyöjätkin ovat asian noteeranneet, sillä Suomen kerroin on kovassa laskussa: Olemme listauksessa jo yhdentenätoista, kun edellä kymmenentenä on Belgia, joka aiemmin keväällä oli yksi voittajasuosikeista. 

Suomalaiset viisufanit ja lehdistö ovat asian aiheellisesti huomioineet: Siellä täällä on alkanut näkyä raportteja siitä, kuinka Suomelle sataa ylistystä. Samalla spekulointi on alkanut käydä entistä kiihkeämpänä: Minkälaiseen sijoitukseen tämä voi lopulta realisoitua? Finaalipaikka? Top15? Ehkä jopa viiden parhaan joukkoon?

Varjo paratiisissa

Koska kahtena edellisenä vuotena Suomen viisumenestys on ollut surkeaa ja olemme olleet jumbojen joukossa, on kehuvat kommentit otettu viisufanien joukossa riemulla vastaan. Yksi varjo paratiisissa kuitenkin on: Koloistaan ovat taas kaivautuneet ne kansalaiset, jotka mouhoavat kovaan ääneen, kuinka "euroviisut on paskaa" ja "minä en ainakaan niitä koskaan katso". Samaan aikaan heillä on kuitenkin kova tarve levitellä euroviisuihin liittyviä kliseitä, jotka eivät pidä paikkaansa. 

Yksi näistä toistuvista vääristä väitteistä on, että "aina Suomen väitetään voittavan euroviisut, mutta sitten ollaan kuitenkin viimeisiä". Nyt kun Norma Johnin saamista kehuista on viime päivinä uutisoitu, on tämä väite lävähtänyt silmille somessa niin monta kertaa, että jos tekisin aiheeseen liittyvän juomapelin, joutuisin olemaan koko ajan hutikassa.

Nopea katsaus lähiviisuhistoriaan:

2016 Suomea edusti Sandhja. Ei minkäänlaista hypeä missään, kaikki olivat luovuttaneet jo etukäteen. Finaalipaikkaakin pidettiin ennakkokaavailuissa urotekona. Suomi jäi semifinaaliin.

2015 Suomea edusti Pertti Kurikan Nimipäivät. Tätä varmaankin nyt sitten käytetään esimerkkinä, kun palstoilla valitetaan, että "aina Suomen väitetään voittavan ja silti olemme viimeisiä". Kyllä, Pertti Kurikan Nimipäivät oli semifinaalinsa jumbo. Se myös oli vedonlyöntitilastojen kärjessä ja Suomessa kai puhuttiin jo torinkin varaamisesta, niin varmana voittoa pidettiin. Mutta jos silloin vilkaisi puolella silmälläkään niitä euroviisupalstoja, joissa Suomen euroviisua tänä vuonna kehutaan, olisi aika nopeasti saanut käsityksen siitä, että Suomella ei ole mitään mahdollisuuksia.

2014 Suomea edusti Softengine. Se sai ennakkoon kehuja ulkomailta ja fanipalstoilta: Siitä puhuttiin Norma Johnin tapaan mustana hevosena. Suomessa kohauteltiin olkia, että mikä ihmeen Softengine. Jos erehtyi mainitsemaan, että Suomen edustuskappaletta Something Better kehutaan ja menetystä voi olla tulossa, alkoi vanha kunnon "aina Suomea kehutaan..." -itku. Softengine otti lopulta yhden Suomen parhaista euroviisusijoituksista ollen finaalissa 11.

2013 Suomea edusti Krista Siegfrids ja tämä on selkein vuosi viime ajoilta, kun ennakko-odotukset ja tulos eivät ole kohdanneet. Suomi kyllä sai paljon huomiota, mutta finaalissa jäimme loppupäähän. Toisaalta parin viime vuoden perusteella jo finaalin pääseminen on Suomelta hyvä suoritus.

2012 Suomea edusti Pernilla Karlsson. Ei mitään hypeä missään. Ei puhetta "varmasta voitosta". Suomi ei päässyt finaaliin.

2011 Suomea edusti Paradise Oskar. Taas: Ennakkopuheet olivat varsin vaatimattomia. Kun Paradise Oskar kuitenkin meni finaaliin, uutisoitiin Suomessa viisuYLLÄTYKSESTÄ. Valitettavasti arpaonni heitti Suomen avaamaan finaalin, mikä ei ollut tälle kappaleelle eduksi. Vaikka Suomi jäi finaalissa hännille, olimme olleet semifinaalissa kolmansia. 

Ja sitten: Lordistakaan ei muuten tässä vaiheessa uutisoitu mitenkään varmana voittajana. Voittajakerroin keikkui kymmenissä aina semifinaaliin asti. Toki hype alkoi hiljalleen nousta ja viikko ennen euroviisuja alettiin varovasti puhua siitä, kuinka hyvä sijoitus voisi viimein olla mahdollinen.

Ja silloinkin moni suomalainen sanoi: Mitä te hehkutatte? V*tuiks menee kuitenkin, saamme nolla pistettä ja sitten saa taas hävetä.

Niinpä niin.
 

Kommentit (0)

Seuraa 

30-vuotias toimittaja, joka vuonna 2012 muutti miehensä työn perässä Shanghaihin ja alkoi totutella sanaan "kotirouva". Nyt asemapaikkana on Miami ja jengiin on liittynyt myös lapsi. Minkälaista suomalaisen elämä on eri puolilla palloa ja mitä siitä kaikesta pitäisi ajatella? 


mari.julku@gmail.com

Blogiarkisto

2016

Kategoriat