Kello tulee Miamissa seitsemän keskiviikkoaamuna. Neljän tunnin yöunien jälkeen se sitten todella on varmaa: Donald Trump on Yhdysvaltojen seuraava presidentti. En olisi ikinä uskonut, vaikka eilen sanoinkin, että näissä vaaleissa ei pysty ennustamaan mitään muuta kuin sen, että mitään ei voi ennustaa. 

Samaan aikaan suomalaisten somekirjoitukset ovat muuttuneet kohtalaisen raskaiksi. Yli 300 miljoonan asukkaan USA on taas silmänräpäyksessä muuttunut paikaksi, jonka voi avoimesti niputtaa yhteen läjään ja sanoa, että "tämä vain vahvistaa ennakkokäsityksiäni siitä, kuinka tyhmiä kaikki amerikkalaiset ovat".

Tähän voi ensiksi lyödä tylsät tilastot tiskiin. Esimerkiksi Floridassa Trump sai 4 591 156 ääntä, Hillary Clintonin äänisaaliin ollessa 4 462 338. Miamissa Clinton sai 622 506 ääntä, Trump 333 526. Tällainen oli jakauma monessa muussakin osavaltiossa: Isot kaupungit menivät Clintonille, maaseudulla äänestettiin Trumpia. Tasaista oli monessakin paikassa.

Toisekseen, monet (myös suomalaiset) ovat viimeiset viikot toitottaneet sitä, kuinka molemmat ehdokkaat olivat "yhtä surkeita" ja "tämä on kuin pitäisi valita kupan ja koleran välillä". Tällainen asenne varmasti käänsi kannatusta Trumpin suuntaan. Kun molemmat ehdokkaat asetettiin jatkuvasti samalle viivalle, täysin politiikan ulkopuolelta tuleva henkilö pystyi oikeasti haastamaan sen kokeneemman ja paperilla pätevämmän. Ja lopulta voitti.

Mutta ilmeisesti ajatuksenkulku menee nyt jotakuinkin niin, että molemmat ehdokkaat olivat yhtä surkeita mutta amerikkalaiset valitsivat silti väärän ja ovat nyt idiootteja. 

En tiedä, miksi Donald Trump voitti. Helppoja vastauksia ovat ne "amerikkalaiset ovat niin tyhmiä" ja toki myös jo paljon nähty "demokraatit valitsivat väärän ehdokkaan". Varmasti Clintonin sukupuolellakin oli paljon merkitystä, mutta mikä oli voiton todellinen syy? Sitä varmasti tutkijat yrittävät tulevina vuosina selvittää.

En tietenkään voi sanoa, ettenkö olisi huolissani. Trump räyhäsi kampanjansa aikana todella pelottavista asioista. CNN:n politiikan kommentaattori Van Jones, joka sattuu olemaan musta, itki eilen suorassa lähetyksessä. Että miten tämän selittää lapsille, tämän jälleen kerran yhden valkoisten tekemän iskun vähemmistöjä kohtaan. Niin, tilastoista näkee, että Trumpin äänestivät presidentiksi juurikin valkoiset. Afroamerikkalaiset ja latinot kannattivat Clintonia. Että onko se sitten niin, että valkoinen amerikkalainen on tyhmä?

Toki mietin, miksi sekin tuntemani täkäläinen nuori nainen hehkuttaa niin innoissaan Facebookissa, kuinka USA teki oikean päätöksen. Miten samanikäinen, samassa elämäntilanteessa ja samassa kaupungissa oleva ja asuva henkilö voi katsoa maailmaa niin eri vinkkelistä kuin minä. Mutta haluan yrittää ymmärtää. Mitä tuo nainen ajattelisi, jos menisin kirjoittamaan hänen hehkutusstatuksiinsa, että "voi v*ttu sä oot TYHMÄ!!11". Varmaankin sitä, että tulipahan todella valittua oikea vaihtoehto.

Tutkija Mari K. Niemi kirjoitti eilen Twitterissä: "Ajatusta Trumpin valinnasta kauhistellaan. Hyvä muistaa, että tukijoilleen toivon, muutoksen ja Amerikan uuden suuruuden airut."  Mielestäni se oli hyvin sanottu. 

Feedini näyttää olevan täynnä myös kauhistelua siitä, kuinka "tällaista" voi tapahtua vain Amerikassa. Siis ihanko oikeasti? Missään muuallako Trumpin kaltaiset populistit eivät ole nostaneet suosiotaan? 

Niinpä niin.

(Miksi otsikoin tämän kirjoituksen niin, että amerikkalaiset eivät ole tyhmiä? Siksi, että some on täynnä kirjoituksia siitä, kuinka amerikkalaiset ovat tyhmiä. Molemmat lauseet ovat yhtä tosia tai epätosia: Ei ole olemassa mitään yhtä Amerikkaa.) 

Kommentit (0)

Seuraa 

30-vuotias toimittaja, joka vuonna 2012 muutti miehensä työn perässä Shanghaihin ja alkoi totutella sanaan "kotirouva". Nyt asemapaikkana on Miami ja jengiin on liittynyt myös lapsi. Minkälaista suomalaisen elämä on eri puolilla palloa ja mitä siitä kaikesta pitäisi ajatella? 


mari.julku@gmail.com

Blogiarkisto

2016

Kategoriat