Taas näitä huikeita nimiä!

Noh, mikä ettei, perjantain kunniaksi!

Puhekielellä tämä röntgenkuva tunnetaan sanalla "orto".

Tuli tässä vaan mieleen kun minä otan meillä röntgenkuvat, että kyllä toimenkuva kaikkeen riittääkin. Tykkään ottaa röntgenkuvia, niissä saa oikeasti panostaa oikeaoppiseen ottamiseen. Ja nämä röntgenkuvat ovat niiiin tärkeitä ja informatiivisia, että on tärkeää tehdä niistä huippuhyvät.

EI "sinnepäin" vaan "just eikä melkein"!

Röntgensäteitä tästä isosta kuvasta tulee noin yhden lentokoneessa vietetyn päivämatkan verran avaruussäteilyä. Eli ei paljon mitään. Ja säteet rajoittuvat juurikin pelkälle kuvantamislevyn alueelle, hajasäteitä ei tule.

Laki käskee kontrolloimaan röntgenlaitteet kerran vuodessa. Vielä tämän yli 20 vuotisen urani aikana en ole törmännyt ongelmiin tai korjattaviin vikoihin näissä laitteissa. Turvallisia siis. Mutta vuosikontrollista pitää pitää kiinni, niin oman ammattiturvan takia kuin tietenkin sen potilaan vuoksi. Lähinnä kontrolloidaan tuo hajasäteily ja sitten se, että kuvista tulee tarkkarajaisia eikä suttuisia.

Nämä kuvat vielä kehitetään kehityskoneessa mutta nykyaikaahan on digiröntgenit ja kuvat jotka tulevat minuutissa tietokoneen ruudulle eikä niitä tarvitse sen kummemmin kehittää. Nyt kehitän kuvat kehityskoneessa jossa on ensin kehitettä, sitten kiinnitettä, kuva pestään vedellä ja sitten se tulee kuivauksen kautta koneesta ulos. Tähän menee aikaa noin 8 minuuttia.

Röntgenkuvien ottamiseen luvan antaa Säteilyturvakeskus STUK. Lupa haetaan aina opiskelujen aikana. Todistus on toooosi hieno ja virallinen... pitäis laittaa oikein kehyksiin tämän koneen viereen, vähän silleen ameriikkalaisittain :D

Hammashoitajat ja suuhygienistit on velvoitettu kertaamaan tietojaan 20 tuntia 5 vuoden aikana. Ja kyllä, päivitetty on kyllä moneenkin kertaan. Eihän se tieto muutu, mutta onhan se hyvä kerrata hyvän kuvan perusteita.

Muistakaa sitten aina kun menette röntgenkuviin, että olette hiljaa ja paikallanne ja tottelette kaikkia hoitajien antamia ohjeita. Muuten kuvasta ei tule hyvä ja huonolla kuvalla kukaan ei tee mitään...

Melkein joka kerta kun sanon kuvattavalle että pitää olla hiljaa paikallaan, niin pää kääntyy ja kysytään "ai näinkö". Uiks, sitten aloitetaan alusta :D

Aurinkoista perjantaita, Marja

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Marja, äiti, vaimo, tytär, sisko, ystävä, suuhygiensti, Helsinki. Mailin matka = oma matka.

Kategoriat