Käytiin äidin kanssa hammaslääkärissä. Ei se ollutkaan mikään helppo ponnistus justiinsa 80 vuotiaan kanssa jonka muistot hammaslääkäristä ovat, noh, eivät mitenkään kovin lempeitä ja positiivisia. Käsi pystyyn joka rakastaa hammaslääkärissä käymistä!

Itse olen suuhygienisti ja päätin sitten lähteä äidin tueksi ja turvaksi ja vähän itsekin tekemään hoitosuunnitelmaa ja miettimään mitä pitäisi tehdä. Käynti oli onnistunut kaikkinensa ja olen superhappy kaikkien puolesta jotka uskaltautuvat siihen hammaslääkärin tuoliin. Itse työskentelen sen tuolin toisella puolella mutta en kamalasti tykkää itsekään siinä pötkötellä.

Lupasin, että olen äidin tukena ja turvana jatkohoidoissa. Vien, haen ja otan virkavapaata, mutta yksin en jätä. Ei hän minuakaan jättänyt yksin kun tarvitsin hoivaa, tukea ja turvaa. Äiti, mä olen sun kanssa. Nyt, aina ja forever!

Minä sitten taas toivontoivon, että sote:n myötä ihmisille tulisi helpommaksi käydä hammaslääkärin ja suuhygienistin vastaanotolla. Hammaslääkärimaksut pienenisivät ihan reilusti kylläkiitos! Ja todella lämpimästi tervetuloa! Myös suuhygienistin hoidoista saa samalla tavalla Kela-korvausta kuin fysioterapeutin hoidoista, tms. Ja suuhygienisti saa puuduttaa! Ja määrätä fluorituotteita reseptillä! Suuhygienistin työ on monipuolista, vaativaa, raskasta ja rakasta!

On muuten ihan sama, käykö julkisella vai yksityisellä hammaslääkärillä. Useat hammaslääkärit tekevät molemmissa töitä. Usein luullaan, että yksityinen hammaslääkäri on jotenkin "parempi" kun se saa siitä enemmän palkkaa, mutta ei se niin mene. Molemmissa toimivat hammaslääkärit ovat jokainen yksilöitä ja jokaisella on oma tapansa kohdata asiakas ja jokaisella on oma kädenjälki paikkojen ja muiden toimenpiteiden teossa. Jos ei jo tiedä hyvää hammaslääkäriä, mennään vähän tuurilla ja voi tulla todella hyvä ja pitkäkin hoitosuhde jos kemiat toimii.

Olen nyt vuodesta 1995 toiminut hammashoidossa ja nähnyt kyllä kaikenlaista... Sekä noloa että jaloa. On yksi hammaslääkäri, jolle itse menen ja jolla myös Mies käy. Anne on entinen työkaveri kun toimin vastaavana hoitajana yksityisellä Espoossa. Anne vaan on niin paras. Ja luotettava. Halpa Anne ei ole, mutta jälki on kyllä kaiken arvoista.

Olen käynyt paljon kursseja ja koulutuksia ja yhtenä mun työn filosofiana on kivuton hammashoito. Kyllä, sekin on mahdollista. Tosin, tosiasia on se, että joskus hammas on niin tulehtunut, että sen ydin ei puudu. Valitettavasti. Syy on se, että hampaan ytimen pH on muuttunut sellaiseksi, ettei puuduteaineen pH tehoa hammasytimen puuduttamiseen. Ja jottei tilanne kenelläkään pääsisi sellaiseksi, on vuosittaiset hammastarkastukset tarpeen. Silloin saadaan jo pienet kariekset kuriin ettei tulisi mitään pommeja. Näitä pommeja näen melkein päivittäin. Ja syy on usein se, että "kun ei ole tuntunut miltään". No ei tunnu aina, siksi onkin tärkeää käydä siellä tarkastuksessa.

Usein vuosittaisen tarkastuksen tekee myös suuhygienisti. Se on samalla tavalla tarkka ja ennaltaehkäisevä käynti kuin hammaslääkärissäkin. Ei siis eroa käykö suuhygienistin tai hammaslääkärin tarkastuksessa. Tulevaisuudessa potilaat tulevat käymään enemmänkin suuhygienistin luona, sillä hammaslääkärin tietotaitoa tarvitaan ihan muualla. Tarkastukset, lohkeamien korjaukset, hammaskiven poistot, puudutukset, osan oikomishoidosta, röntgenkuvien ottamisen ja sen tärkeimmän, ennaltaehkäisevän terveyskasvatuksen ja siihen panostetun ajan saa tadaaaa, *suuhygienistiltä*.

Meitä kaikki tarvitaan, hammashoitajia, hammaslääkäreitä ja suuhygienistejä. Mikään ammattiryhmä ei sulje toista pois, vaan jokaiselle on potilaan hoidossa se oma siivu. Yhteistyössä kaikki sujuu, ihan niinkuin missä tahansa asiassa. Arvostan, arvostan suuresti kaikkia ammattiryhmiä koska... ai koska miksi... no siksi koska me kaikki tehdään parhaamme potilaan suunhoidon eteen, paikkaus, puudutus, juurihoito, valistus, hammaskivenpoisto... Potilaalle kohdistettu täsmähoito on kaikkien tekijöiden summa! Siis arvostan!

Terkuin Marja

Kommentit (0)

Seuraa 

Marja, äiti, vaimo, tytär, sisko, ystävä, suuhygiensti, Helsinki. Mailin matka = oma matka.

Kategoriat