Hahaa, olenkin jo ajoissa liikenteessä! Yleensä se suurin laihdutus-vimma ajoittuu uudenvuoden jälkeen ja salit täyttyvät uudenvuoden lupauksista: nyt sen aloitan! Liikunnan meinaan. Kirjoitin jo tuossa tekstissä Keski- ikä ja liikunnan vaikutuksia miksi liikunta on tärkeää. Nyt ajattelin kirjoittaa vähän motivaatiosta, esteistä ja onnistumisesta. 

 

Tässä pitää heti sanoa, että jos on jokin terveydellinen este, niin niihin en voi ottaa kantaa, kun ei ole omaa kokemusta eikä koulutusta.. Ajatukset ja neuvot ovat ihan perusterveille, ilman lääketieteellistä estettä. 

 

 

Laihdutus.

 

Sanana jo kovin vaativa, suunnittelua vaativa ja niin vaivalloinen. Ei vaan pysty! Vai pystyykö? 

Monessa mediassa on annettu kuva, että joko se on ydinfysiikkaa tahi sitten syö vaan tätä ja laihdut. Mielestäni ja kokemuksestani se ei ole näin vaikeaa eikä näin simppeliä. Ihminen on kokonaisuus ja kroppa toimii kokonaisuutena. 

Elikkäs: jos on ylipainoa reippaasti, niin kahden liikkeen ja 3minuutin treeni tuskin tuo toivottua tulosta. Psykkeelle toki hyvä, tein sen! Mutta se rasvanpoltto, se vaatii valitettavasti enemmän. 

Pikadiettejä on netti pullollaan ja itsekin koklasin sellaista aikoinaan: kroppa meni sekaisin ja kilot paukkasivat takaisin niin että puntari ei pysynyt perässä. 

 

Mikä sitten on järkevä tapa toimia?

 

Pitkäjänteisyys, suunnitelmallisuus ja ehdottomasti terveellisyys. Itse tein sen, että palkkasin valmentajan, jonka kanssa teen vieläkin töitä. Seuraavan linkin takaa löytyy hänen bloginsa sekä infoa ilmaiseksi vaikka kuinka ja paljon: Protrainer Markku Tikka. Itseäni helpotti se, että vain toteutin ohjeita.

Mutta, voi sitä itsekin tehdä ohjelmia että suunitelmia! Sulamon kalorilaskurissa hintaa on vähän ja infoa sekä tulea paljon. Siellä voi rakentaa oman ohjelman, ja aika pitkälti se ehdottaa järkevää ratkaisua jo valmiiksi ja itselle jää se toteuttaminen taasen. 

 

Pohjana on siis järkevä ruokavalio, joka ei ole liian niukka sekä sisältää fiksusti maalaisjärjellä ajateltuja osa- alueita, Kroppa tarvitsee rasvaa, hiilaria että proteiinia toimiakseen hyvin. 

 

Siitä on siis hyvä aloittaa: ruokavalion laatiminen että siinä pysyminen. Tuo pysyminen on se, jossa se "selkäranka" mitataan. Ja eihän se nyt tarkoita, ettei voi mitään herkkuja nauttia! Ei, vaan kun syöminen on muuten kunnossa niin sinne kyllä mahtuu herkkujakin, aina välillä. 

 

Tässä välissä on hyvä kysyä itseltään: mitä haluan? Eli mikä on se tavoitteeni ja ne omat sudenkuoppani homman edetessä. Aika monasti se on se oma mieli. 

 

 

Itselläni tavoite on saada se viiemiset 5kg pois, kiinteyttää ja kasvattaa voimaa että lihasta ja silti pitää rasvaprossa normaalina. Alle 30 ja yli 25. Pittee olla vähän sentään muotojakin, omaan makuun siis. Sekä varsinkin tässä iässä liian alhainen rasvaprosentti sekoittaa onnistuneesti muutoinkin sekaisin menevän hormonitoiminnan, joten....ei tiukkaa kondista täällä! ;D 

 

 

Liikunta.

 

Tämä vasta voi sanana olla plaah! Se tarkoittaa tekemistä, menemistä ajankäytön hallitsemista ja hikeä kerä seuraavan päivän kolotuksen. Ainakin alkuun. Mutta, laihdutuksessä sekä painonhallinnassa ihan avainasemassa. Aerobinen, sali ja painot...mikä nyt sitten kenellekkin sopii...liikunnan vaikutus on moninaisempi kuin pelkkä laihdutus.

 

Se on terveydelle ihan ykkösjuttu ja parhaimmillaan melkein ilmaista. Melkein, siis ehken jotkut lenkkikengät ovat hyvät mutta toki alkuun pääsee ihan normi kengissä. Aika monen pururadan tms varrella on puistovoimailujuttuja (en muista sitä oikeaa nimeä nyt) ja niillä saa jo ihan kivan treenin aikaiseksi. Samoin omalla vastuksella kotona. Kuminauhoilla, vesipulloilla...keinoja on monia ja netti täynnä hyviä jumppavidoita! Eli... aika usein tässäkin...se oma mieli.

 

Itselläni se toitotti alkuun: isku siinä sohvalla, sulla on  tosi hyvä syyt siihen "sitten kun"- esteeseen: aika, väsy, pipi, velvollisuudet, huomenna sitten, jos nyt vähän facea....oikeastaan siis ei sellaisia oikeita syitä ollenkaan. Nuo jutut olivat ihan soviteltavissa arkeen. Meillä mamma oli omaishoidossa meidän vastuulla, 3- vuorotyö, eläimet jne. Siinä piti raa´asti raivata tunti/pvä tilaa itselleen ja omalle hyvinvoinnilleen. Piti välillä sanoa kamuille, että ei nyt, treenit odottavat. Totaalinen muutos mielelle että kropalle. 

 

 

Kun mieli ja kroppa sopeutuivat uuteen, siitä tuli jo osa niitä päivittäisiä rutiineja. Pakko kyllä myöntää, että eihän se alkuun ollut niin kivaa ja niitä syitä olisi keksinyt laivalasteittain, miksi en tänään tekisi treeniä. Mutta, toisessa vaakakupissa oli se tärkein: oma terveys. Joten kirjaimellisesti niskasta kiinni ja treenaamaan. 

  • Aineenvaihdunta tykkää
  • Painonhallinta tykkää
  • Verenkierto tykkää
  • Sydän tykkää
  • Mieli tykkää 
  • Jaksaminen vahvistuu
  • Piristyy
  • Kroppa vahvistuu kokonaisuudessaan

Noin niinkun nopeasti sanottuna. 

 

 

 

Painonhallinta.

 

Kun edellämanitut on suoritettu ja haluttu lopputulos saavutettu niin avot! Vanhat tavat kunniaan? Ei...sehän on tuon painonhallinnan sudenkuoppa. Eli siis ne uudet tavat kunniaan ja osaksi sitä päivittäistä elämää! Tämä on tärkeää, varsinkin jos on taipuvainen keräämään kiloja pelkän suklaapaketin näkemisellä, niinkuin minä.

Se voi kuulostaa tosi tylsältä ja mälsältä, varsinkin kun Joulun lähestyessä lehdet pursuavat kaikkien ihanien herkkujen reseptejä. Mutta kun pitää perusjutut kunnossa muutoin, niin sinne väliin sopii silloin vähän niitä herkkujakin! Eli se perustekeminen on se avain. 

 

 

 

Vihasin ennen selkääni, ja tuo kuulostaa oudolta :D siis en voinut sietää nuita makkaroita siellä, enkä muutoinkaan rasvan määrää. Ajattelin, etten vaan enää voi saada niitä pois, aivan liikaa rasvaa jo! Mutta pitkäjänteisyys ja tekeminen = onnistuminen. Nyt jo vähän tykkäänkin selästäni :). 

 

 

Tässä tällainen oma pähkinänkuori- ajattelu liikunnasta, terveellisestä elämästä ja painonhallinnasta.

Onko siellä liikunta mukana arjessa? Haaveissa, että olisi vai plaah koko homma?

 

 

Ihanaa sunnuntaita kaikille!

 

xoxo

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Täällä kirjoittelee 47v nainen, jonka focus on voimanostossa ja yleisessä hyvinvoinnissa.

Keittiöpuuhat, lähinnä kokkailu on iso osa arkea myöskin, sillä omaan elämäntapaani kuuluu treenien ohella järkevähkö syöminen. Ilman ruokaa ei kertakaikkiaan vaan jaksa! :)

Uusi etappi elämässäni on harjoitella vieläkin kovempaa, että kehtaapi voimanostokisoihin lähteä. 

Ikä ei ole edes hidaste! 

 

Yhteydenotot sujuvat parhaiten:

maarit.uittamo1@gmail.com

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram