Kirjoitukset avainsanalla salo

Seikkailumme Waltzing Matildalla johtivat meidät päiväretkelle veljeni perheen kanssa meille tuttuakin tutumpaan saareen, Pettuun. Petun saari sijaitsee Salon Särkisalossa. Minun lapsuuden perheellä oli kesämökki tuossa saaressa 40 vuoden ajan, joten henkilökohtaisesti saari on monin tavoin hyvinkin tuttu. Nyt en kuitenkaan pitkään aikaan ole saarella vieraillut, joten päätimme suunnata sinne veneellä päiväretkelle. Olimme kuulleet kehuja Petun kartanoon (Pettu Gård) avatusta kahvilasta. 

 

 

 

 

 

Petun saaren elämästä löytyy merkintöjä jo 1300 -luvulta alkaen. 1700- luvun alkupuolella saareen muutti Uppmanien suku Tenholasta. Tämä suku rakennutti nykyisen kartanon päärakennuksen 1800-luvulla, ilmeisesti vuosien 1830-1850 aikana. 1900-luvun alussa ison osan Petun saarta ja kartanon osti paikallinen kaivosyrittäjä Karl Forsström. Kun kartano aikanaan siirtyi tämän pojalle Petter Forsströmille, saatiin sinne aikansa arvovaltaisia vieraita useampaankin otteeseen. Nimittäin itse Marsalkka Mannerheim kuuluu vierailleen metsästysretkillä koirineen Petussa 7-10 kertaa. 

Nykyään kartano on luomutila ja heidän tuotteitaan saa ostaa paikan päältä.  Lisää kartanosta ja.siellä järjestettävistä tapahtumista voit lukea Facebook-sivujen lisäksi täältä. Ja tässä muuten yksi vinkki:  kartanon tomaatit käyvät täydellisesti karkkipäivän herkuista! Niin makeita ja herkullisia!

Elämäni ensimmäistä kertaa saavuin, ainakin oman muistini mukaan, meriteitse kartanolle. Rannasta on 300 metrin kävelymatka perille. Tie kiemurtelee metsässä ja peltojen halki. Kävellessä voi vaan nauttia kauniista luonnosta, niittykukissa lepattelevista uskomattoman suurista perhosmääristä sekä todella vanhoista ja kauniista puista, joita matkan varrella tuli vastaan yksi toisensa perään. 

 

 

 

 

Perillä kartanolla voit aistia historian havinan. Sanoinkin, että jotenkin tuollaisissa vanhoissa paikoissa oikein tuntee sellaisen rauhan ja seesteyden, mitä et uudisrakennusten lähellä voi aistia. Ihana fiilis! <3 

Ensimmäinen ihastuksen kohde pihapiiriin tullessa ovat suloiset ja siistit puuceet piharakennuksen yhteydessä. En tiedä voiko puuceetä kutsua nimellä suloinen, mutta se on ensimmäinen mikä näistä tulee mieleen :) Jopa seurueemme puuceitä karttavalle täällä asiointi oli mieluisa kokemus ;)

 

 

 

Toinen, suorastaan rakkautta ensisilmäyksellä -kohde tulee vastaan kivimuurin sisäpuolella, päärakennuksen hurmaavasta lasiverannasta, josta on sisäänkäynti kartanoon. Mikä on ihanampaa kuin vanhat ikkunat, joiden takana maisema muuttuu kun vähän liikutat päätäsi, irrottamatta kuitenkaan katsettasi. Lasin epätasainen pinta antaa uuden muodon näkymälle ikkunan takana <3

 

 

 

Sisällä vanhan talon viileys ottaa helteisen kesän kulkijan armollisesti vastaan. Jopa koira saa tulla sisälle viilentymään. Kahviosta on tehty kaunis ja se on pullollaan kaikkia itse tehtyjä ja paikallisia herkkuja. Eteisestä löytyy myös myyntipiste luomutuotteille. Nappaankin sieltä herkkuja mukaani!

 

 

 

Uunituoreet korvapuustit uppoavat parempiin suihin alta aika yksikön ja sisätilojen ihana viileys saa jopa hakemaan santsikupin kahvia. Muuten ei kahvi helteellä maistu, mutta täällä se maistuu erityisen hyvälle. Myös pihalla on reilut penkit ja isot pöydät aurinkovarjojen alla, joissa voi kahvitella. Pihapiiriä ympäröi kivimuuri. 

 

 

 

Kiertelen kartanon huoneita miettien, millaisia ihmisiä nämä seinät ovat aikojen saatossa suojissaan pitäneet ja millaisia kohtalon käänteitä todistaneet. Päästäpä välillä ajassa taaksepäin kurkistamaan millaista elämä ennenvanhaan on ollut!  Ajatukseni katkaisee Januksen ja serkkujensa kiljahtelut pihalta, tämä paikka on täynnä täydellisiä piilopaikkoja piiloleikille! Kunpa talo osaisi puhua. Sillä olisi varmasti monta mielenkiintoista tarinaa kerrottavana, mutta nyt ne pysyvät piilossa kuten lapset pihalla,  ja ovat vain aistittavissa talosta huokuvasta ajattomuudesta ja ihanasta rauhasta.

 

 

 

 

 

 

Kommentit (4)

Kikka L.

Kiitos vinkistä! Tuonnehan voisi ajella joskus. Tuli mieleen, että muutamia vuosia sitten torilla oli muistaakseni Petun luomumyyntikoju, asioin siinä useinkin .  Sun kuvat on ihania!

Lottas Liv
Liittynyt21.9.2017

Moi Kikka! Juu, tehkää ihmeessä autolla retki sinne ja ota kori mukaan, se täytyy takuulla herkuista ja huikean hintaista vihanneksista 😉

Annika saaresta

Heii, olipas hauskaa huomata vierailusi Petun kartanokahvilassa! Kävimme siellä myös veneellä elokuun alussa ja paikka on aivan ihana... Toivottavasti moni veneilijä löytää paikan! :)

Lottas Liv
Liittynyt21.9.2017

Kiva kuulla Annika! Toivon myös että veneilijät paikan löytävät. Ihanaa syksyä sinulle 😊

Täällä taas! Ihanan syyspäivän innoittamana päätin istahtaa koneen ääreen kirjoittamaan, vaikka ulkoilma houkuttelee edelleen tuonne ulos nauttimaan siitä keltaisesta mollukasta, joka nyt heijastuu myös luonnon väreissä puiden ihanan ruskan muodossa. Esikoinen lähti kohti Tamperetta kannustamaan Salon ylpeyttä eli koripallojoukkue Salon Vilpasta voittoon faniryhmä Vilpas Ultrasin kanssa ja kuopus on viettämässä laatuaikaa ja lunastamassa synttärilahjaa tätinsä kanssa Turussa. Hetki mulle koneen ääressä on siis mitä parhain ;)

First things first; Matildan talviverhoilun projekti jatkuu. Jani rakentaa pressulle telinettä. Täytyy kyllä sanoa, että hienosti tuo mies hommaa eteenpäin vie ja hyvää jälkeä tulee, vaikka ensikertalaisena on tota hökötystä rakentamassa :) Ohessa kuvaa miltä tilanne tänään näyttää.

Ja koska nyt ei ole mulle mitään puuhaa veneen sisätiloissa, päätin ottaa kaiken ilon irti tästä kauniista kelistä ja ihanista maisemista, joiden keskellä asutaan ja lähdin Hertan kanssa lenkille. Ja nyt pääsenkin päivän aiheeseen. Asumme Salon kaupungissa, Halikon asemalla. Tämä seutu on historialtaan todella rikasta ja mielestäni myös äärimmäisen kaunista. Meri on lähellä, luonto lähellä ja myös kaupungin keskusta lähellä.

Ihan lähimaastossa meillä on kaksi kartanoa; Wiurilan kartano ( www.wiurila.fi ) ja Joensuun kartano , jotka edelleen ovat aktiivisia toiminnoiltaan ja joiden pihapiirissä kerta toisensa jälkeen vaan mykistyy niiden kauneudesta ja hiljentyy niiden jylhästä olemuksesta. Historian havina ikivanhojen puiden katveessa koskettaa syvältä ja rauhoittaa mielen. Myös Rikalan Linnamäki, muinaislinna-alue, on tässä aivan parin kilometrin säteellä sekä tunnelmallinen Rikalanmäki ( www.antiikkiverstas.com ). Suosittelen poikkeamaan näillä seuduilla liikkuessa näissä paikoissa. Joensuun kartano ei ole yleisölle avoin, mutta kävellen voi sen pihapiirin läpi kulkea.

Halikon seutu on muutenkin rehevää ja maasto kauniin kumpuilevaa. Tänään suuntasin askeleeni kohti Vässilää. Tällä alueella on luontopolkuja kuten Halikonjoen Häntälänkosken luontopolku ja Purhamäenkosken luontopolku. Nyt emme lähteneet Hertan kanssa seikkailemaan näille poluille, sillä maasto oli aika märkää - ja me ilmeisiä hienohelmoja :P

Luonto oli tosi kaunis ja hiljainen, jotenkin tuntuu että se rauhoittuu ja kerää voimiaan vastaanottaakseen tulevan talven. Vain korppi raakkui ja pikkulinnut visersivät, kuulin jopa lehden tippuvan puusta! Monta kertaa vaan pysähdyin ja nautin tästä rauhasta ja hiljaisuudesta. Paljon on puhuttu metsän parantavasta vaikutuksesta esimerkiksi stressiin. Itse en ole metsäihmisiä, ennemminkin meri-ihminen (olisitko voinut arvata?!), mutta peltojen keskellä, metsän läheisyydessäkin kokee jo uskomatonta eheyttävää rauhaa ja oikein tuntee miten sitä luonnonvoimaa itseensä tulee imettyä. 

Näihin tunnelmiin päätän tämän kirjoituksen. Ihanaa ja voimaannuttavaa viikonloppua Sinulle <3 Muista nauttia luonnosta ;)

 

Kommentit (2)

Mrs. Rahja
Liittynyt26.3.2017

Kauniita kuvia <3 Mukava lukea venekuulumisianne :)

Me olimmekin syyskuussa prätkäilemässä siellä päin, upeaa seutua! :)

Kirjoittelimme siitä blogiin myös; http://merikapteeninvaimo.blogspot.fi/2017/09/rautahevosella-treffeille....

Ajattelinkin kyltit nähdessäni, että kartanoihin haluaisin mennä joku kerta tarkemmin tutustumaan.

Tunnelmallista viikonloppua <3

merikapteeninvaimo.blogspot.fi

Lottas Liv
Liittynyt21.9.2017

Kiitos kommentista! Etpä arvaakaan, olin käynyt jo lukemassa tarinasi syyskuun prätkäreissustanne! :) Vahva suositus Salon Halikon kartano"kierrokselle" ja jos tykkäätte yöpyä vaikka prätkäreissullanne on Vuohensaaressa mukava telttailualue kahvioineen, minigolfratoineen ja kesäteattereineen <3
Ihanaa talven odotusta <3

Seuraa 

Mitä reilu nelikymppisen naisen ja perheenäidin elämä voikaan pitää sisällään? Uusperheen arkea, työssäkäyvä äiti joka harrastaa teatteria, sisustamista, shindoa. Rakastaa leipomista ja joo, vähän ruuanlaittoakin.  Ollaan hurahdettu veneilyyn, josta seurasi veneremppa, Avaan vahvasti mietteitä elämästä ja itsestäni. Aika kaikenkattavaa siis. Mutta niinhän elämä on <3 Toivottavasti viihdyt seurassani!

Blogiarkisto

2018
Kesäkuu

Kategoriat

Instagram