Kirjoitukset avainsanalla Rentoutus

 

 

Mitä sinulle tuo mieleen sana Shindo, jos kerron että se on ollut harrastukseni usean vuoden ajan?

Monella tulee mielleyhtymä johonkin kamppailulajiin. Shindo on kuitenkin jotain ihan muuta kuin kamppailulaji, vaikka onkin saapunut Suomeen parisenkymmentä vuotta sitten kamppailulajiharrastajien mukana Japanista.

Shindo on kehotyöskentelymenetelmä, johon kuuluu rentouttavia venytyksiä ja hoitoja. Siinä pysähdytään oman kehon äärelle, hiljennytään kuuntelemaan että "mitä mulle oikeesti kuuluu". Jos kiinnostuit, voit lukea aiheesta lisää Shindo ry:n sivuilta.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että etenkin tässä hektisessä ja suorituspainoitteisessa maailmassa jossa elämme, pitäisi jokaisen opetella tämä taito, jota Shindossa opitaan. 

 

Pysähtyminen. Itsensä ja oman kehon kuunteleminen. 

 

Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta voin kertoa että eipä olekaan meille nykyihmisille ihan helppo juttu!

 

Saatat huomata että olen hieman innostunut aiheesta? :) Mutta voin kertoa että ihan syystä ja etenkin oman kehon kokemuksen kautta!

Olen tosiaan käynyt tunneilla usean vuoden ajan ja Shindo Ry:n ihanan Riitta Mursula-Innasen innoittamana, lähdin tänä keväänä mukaan ohjaajakoulutukseen. Ja voi että miten innoissani olenkaan!

Olin viime viikonloppuna mukana oppimassa varvashoitoa jo valmiille ohjaajille suunnatussa täydennys- ja kertauspäivässä. Hoidimme toistemme jalkoja. Oli todella antoisaa olla itse uusien oppien äärellä, jo asiansa osaavien mahtavien persoonien ympäröimänä.

 

 

Koko illan kuullostelin vielä kotona, että onpa mulla erityisen hyvä olo koko kehossa! Se on kyllä jännää, miten suuri vaikutus jalkojen hyvinvoinnilla on koko kehoon. 

Pitkin kevättä ja kesää tulen oppimaan paljon uutta. Ja haluan jakaa kokemukseni myös teidän kanssa, joten tulette varmasti kuulemaan tästä aiheesta lisää.

Näihin kuviin ja tunnelmiin <3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (4)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lämmin tervehdys ystäväiset!

Olen viettänyt vähän hiljaiseloa kirjoittelun suhteen, sillä elämässäni on nyt sellainen vaihe meneillään ettei kirjoittelulle ole tahtonut jäädä aikaa.

Tänään kuitenkin vietin sellaisen aiheen parissa, sellaisessa paikassa, parituntisen, että en voinut olla istahtamatta tähän koneen ääreen kotiin tullessani. Pihisen kuin pommacpullo ja poksahdan kohta ellen nyt heti ala kertomaan teille missä olemme tänään olleet ja mitä tarkoittaa Halipysäkki! :)

No niin, aloitetaanpa. Minä ja nuorempi poikani Janus olimme ilmoittautuneet Muurlan opistolla järjestettävälle Halipysäkille, joka on tarkoitettu lapsille ja vanhemmille. Toki kuka tahansa aikuinen sopii lapsen pariksi tälle pysäkille, isovanhempi, kummi, vanhempi sisarus, tukiaikuinen, kuka vaan lapselle tuttu ja turvallinen aikuinen! 

Halipysäkki-esitteessä on kerrottu että se on lapsen ja vanhemman (tai muun aikuisen) yhteinen venyttelyhetki, jossa haetaan leikkimielellä levollisuutta ja lämmintä läheisyyttä. Venytellen, kaikki aistit mukana mielikin rauhoittuu. Yhdessä opetellaan rauhoittumaan ja kuuntelemaan omaa kehoa. Menetelmän on todettu tukevan myös keskittymistä ja muita oppimisen taitoja.

Kaikki tämänpäiväisen ryhmän kuudesta lapsi-vanhempi -parista olivat ensikertalaisia. Jännitys oli silminnähtävää kun kukaan ei oikein tiennyt mitä odottaa. Olen itse harrastanut monta vuotta Shindoa ja vähän osasin arvailla millaisia juttuja sieltä olisi poimittu tunnille mukaan, mutta mitään selkeää mielikuvaa tunnin (kesto kaksi tuntia) annista minulla ei ollut. Mutta nytpä tiedän! Halipysäkki oli herkullisia hetkiä Tarinasta siilin sydänsykkyrästä, Simpukasta, Kanoottiretkestä, Varvashieronnasta ja Mollamaijasta, muutaman mainitakseni.

Esimerkiksi Tarinassa siilin sydänsykkyrästä toinen menee ensin sykkyrään talvihorrokseen, toinen parista peittelee siilin peitolla talvipesään ja kohta alkaa syksyn lehdet putoilla pesän päälle, välillä sade ropisee ja lopuksi koittaa kevät, pesä sulaa ja siili kömpii venytellen esille. Tuntemus oli todella rentouttava ja miellyttävä kun Janus teki tämän vuorostaan minulle. Lapsen kosketuksessa on paljon energiaa ja se on hellä. Lapsen sormin syksyn lehtien putoilu selkään ja pään päälle tuntuivat höynenen hipaisuilta ja silti tosi voimaannuttavilta. Toivon että itse myös osasin antaa lapselleni samanlaisen tuntemuksen.

Otan vielä poiminnan Halipysäkki - esitteestä. Siinä kysytään Miksi on tärkeä rentouttaa ja koskettaa? Vastaus kuuluu: Hellä ja kannustava kosketus hoitaa  sekä kehoa että mieltä ja poistaa yksinäisyyden ja pahan mielen tunteita tehokkasti. Kosketus luo itsetuntoa ja sosiaalisia taitoja. Tottumatonkin voi opetella luonnikkaaksi koskettajaksi. Myös rentoutuminen hoitaa mieltä monella tapaa. Hiljentyminen ja rauhoittuminen auttavat havainnoimaan itseä ja kuulemaan omia tunteita ja ajatuksia. 

Tämänpäiväsen kokemukseni perusteella sanoisin, että jokaisen vanhemman - ja etenkin lapsen - kuuluisi saada käydä Halipysäkillä. Etenkin tämän päivän hektisessä arjessa, kosketus voi unohtua kiireen keskellä. Rauhoittuminen ja rentoutuminen jää vain toteuttamattomaksi ajatukseksi. Kuitenkin nämä ovat asioita joiden pitäisi olla ykkössijalla. Tänään konkreettisesti näin esimerkin miten Halipysäkki vaikuttaa. Alkuun levoton ja varmasti jännittynyt lapsi oli pysäkin päättyessä levollinen ja tyytyväisen oloinen. Muutos oli huomattava! Aivan mahtavaa! <3

Janus taas on aina hyvin tietoinen ympäristöstään ja kaikki on usein vähän noloa. Etenkin jos rentoutumisessa näyttää rentoutuneelta. Se vasta on supernoloa! Varvashieronnassa tuli kuitenkin hymy äidin huulille kun sinnikkään taistelun, silmien räpsimisen ja räpistelyn jälkeen, ne vihdoin painuivat kiinni ja poika ehti pieneksi hetkeksi nukahtaa. Niin rentouttavaa se oli! Lopuksi saatiin vielä viettää herkutteluhetki Muurlan Opiston keittiön leipomien herkkukeksien ja mehun parissa! Kyllä kelpasi siilisykkyröidä omalla alustalla ja mutustella keksiä rentoutuneella mielellä <3

 

Suosittelen lämpimästi, jos sinulla on mahdollisuuksia tällaiselle kurssille osallistua! Yhdestä kerrasta saa jo tosi paljon irti ja sitä pystyy jatkossa toteuttamaan vaikka kotosalla. Miksei niin että koko perhe valtaa vaikka olohuoneen lattian ja pitävät Halipysäkin siinä. Tai sitten toteuttamalla se lapsen kanssa kaksin kaikessa rauhassa.

Tähän loppuun en malta olla mainostamatta ihanaa Muurlan opistoa! Siellä järjestetään idyllisessä ympäristössä mielenkiintoisia ja kivoja kursseja ympäri vuoden. Käy tutustumassa tarjontaan osoitteessa http://muurlanopisto.fi/

Mukavaa viikonloppua sinulle <3

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Mitä reilu nelikymppisen naisen ja perheenäidin elämä voikaan pitää sisällään? Uusperheen arkea, työssäkäyvä äiti joka harrastaa teatteria, sisustamista, shindoa. Rakastaa leipomista ja joo, vähän ruuanlaittoakin.  Ollaan hurahdettu veneilyyn, josta seurasi veneremppa, Avaan vahvasti mietteitä elämästä ja itsestäni. Aika kaikenkattavaa siis. Mutta niinhän elämä on <3 Toivottavasti viihdyt seurassani!

Blogiarkisto

2018
Kesäkuu

Kategoriat