Kirjoitukset avainsanalla kesäloma

Jos syysiltojen pimetessä houkuttaa jo ensi kesän retkien suunnittelu, voimme todellakin suositella kohteeksi Rosalan Viikinkikeskusta, jonne pääsee sekä veneellä että ilman. Rosalan saari sijaitsee Länsi-Suomen läänissä Kemiönsaaren kunnassa.

Me suuntasimme Matildalla kesän viimeisellä koko viikonlopun kestävällä veneretkellä sinne. Meitä houkuttivat paikalle eritoten muinaistulet ja tapahtuma Viikinkikeskuksessa.

 

Hii-o-hoi! Rosala täältä tullaan! Syysauringosta sai nauttia Waltzing Matildan kannella.
 

Vierasvenesatamasta mainittakoon, että satama on ikivanha kalasatama, joka sijaitsee suojaisessa lahdenpoukamassa. Sinne ei tuulet kovin helpolla pääse. Elokuun lopussa veneitä satamassa ei enää ollut ruuhkaksi asti, joten saimme olla kohtuullisen omissa oloissa vierailumme ajan. Satamassa on kauppa, ravintola ja tankkaus mahdollisuudet. Satamamaksu on 15 euroa. Paikkaa pyörittää perhe nimeltä Eriksson, palvelualtis ja äärimmäisen mukava pariskunta. Rannassa on grillauspaikat joita saa vapaasti käyttää, saunasta voi varata itselleen oman vuoron pientä maksua vastaan. Paikka on kaikinpuolin siisti ja miellyttävä. 

 

Rosalan vierasvenesatama. Elokuun lopussa saatiin olla aika rauhassa. Meidän Matilda ja muutama muu vene laiturissa. Satama on siisti ja hyvinhoidettu.

 

Me olimme tosiaan paikalla muinaistulien aikaan ja silloin järjestetään Rosalan Viikinkikeskuksessa Muinaistulien yö-tapahtuma. Vierasvenesatamasta saa vuokrata polkupyöriä 5 euron hintaan ja me nappasimme allemme jopot ja lähdimme polkien kylään. Januksella oli kaveri mukana ja pojista tämä oli tosi hauskaa! Matkalla törmäsimme (emme suinkaan kirjaimellisesti, hui kamala sentään!) useaan peuraan ja vasaan. Pysähdyimme ihastelemaan niitä <3

Viikinkikeskuksesta löytyi tekemistä ja ihmettelemistä. Lapset saavat pukeutua kypäriin ja asuihin ja voivat taistella miekoin ja kokeilla kuinka painava haarniska oikein on! Pihalla löytyy erilaisia leikkipaikkoja. Myös kotieläimiä on ilmeisesti pihalla ollut kesäaikaan enemmänkin, mutta nyt saimme ihastella siellä enää suloisia pupuja.

 

Viikinkivaroitus! Näille hurjimuksille ei kannata alkaa ryppyilemään ;)
 

Pihan laidalta lähtee polku, jonka varrella on erilaisia viikinkiajan rakennuksia mm. kirkko ja onpa siellä viikinkilaivakin rakennettuna. Voit myös tutustua viikinkiajan ihmisten ruokiin, soittimiin ja vaatteisiin niiden esittelyä varten erikseen olevassa rakennuksessa. Paikasta löytyy myös upea ravintola ja myymälä, jossa on pääsee tutustumaan myös aihetta koskevaan näyttelyyn.

 

Kurkistus kirkkoon.
 
 
Viikinkitonttu? Luonto on tosi kaunis Rosalassa.
 
 
Kirkonpenkit?
 
 
Pojat uskalsivat istahtaa uhrikivelle :)
 
 
 
 
 
 
 

Lapset olivat paikasta todella innoissaan, katsottavaa ja koettavaa riittää kaikenikäisille. Siellä sai kokeilla mm. puujalkakävelyä ja jatulintarhassa ympäri juoksua. Ilta huipentui palavan ammuksen ampumisella katapultilla, jonka jälkeen siirryttiin läheiseen rantaan seuraamaan muinaistulen sytytystä. 

Veneelle takaisin poljettiin yön pimeydessä vain yhden otsalampun valaistessa tietä. Oli muuten jännää - ei vaan poikien vaan minunkin mielestä! En tullut katsoneeksi taaksepäin ... tarkoituksellakaan! ;)

Rosalaan haluamme palata ensi kesänä uudestaan, silloin kun kesäsesonki on parhaimmillaan. Ravintola on saanut paljon kehuja ja saarella on myös oma panimo ja leipomo, kilometrin päässä vierasvenesatamasta, jonne ehdottomasti haluamme päästä käymään ja ostoksille.

Toivon että kuvista välittyvät tämän retken tunnelmat jännityksestä ja puuhakkuudesta arvokkaan luontomme kauneuteen ja seesteisyyteen.

 
 
Mielen terapiaa, sitä tällaiset maisemat todellakin tuottaa.
 
 
 
 

Kommentit (0)

Teimme ystäviemme kanssa Visby-risteilyn Tallink Siljalla kuluneella viikolla. Olen ahminut viime vuosina dekkareita ruotsalaisilta naiskirjailijoilta kuten Anna Janssonilta, jonka kirjojen tapahtumat sijoittuvat Gotlantiin ja Visbyhyn. Mielikuvat kaupungin kaduista ja taloista ovat siis mielessäni vahvana. 

Odotin tätä reissua kuin tulisilla hiilillä. Tämä kesä on vaan ollut elämässäni yhtä myllerrysten aikaa uuden työpaikan ja uuden opiskelupaikan ja niiden välillä tehtävien valintojen kanssa painiessa. Olin suunnitellut lukevani jonkun uuden kirjan, jonka mysteerimurha sijoittuu Visbyhyn ja saan sitten seikkailla sen tarinan lumoissa kaupungin kaduilla.

Mutta kaikista näistä myllerryksistä johtuen en ole kirjoihin jaksanut keskittyä. Ja eipä tämä matka sellaista pohjustusta edes kaivannut! Kaikki aistit saivat täydellisen täyttymyksen kun fillaroimme pitkin rantoja ja talsimme kaupungin katuja ristiin rastiin. (Tähän vinkkinä että fillarit on ihan ehdoton juttu! Helppo vuokrata kohtuuhintaan ja näkee huomattavasti laajemmin paikkoja!)

 Kuten olette jo varmasti huomanneet, rakastan merta. Rakastan kiviä ja karun kaunista luontoa. Rakastan lokkien huutoa (merellä, en torilla!), ruusujen tuoksua, tuulta, vanhoja rakennuksia, mukulakivikatuja. Rakastan kulkea vanhassa kaupungissa miettien millaista elämä siellä on joskus ollut. Rakastan fillaroida. Ja kaikki nämä sain kokea tuolla päivän matkalla Gotlannissa! 

Satuimme osumaan paikalle juuri Keskiaikaisten markkinoiden aikaan. Tämä toi kaupunkikuvaan oman mausteensa, mutta toki myös suuret ihmismassat. Kuvien alle laitan vielä netistä löytämäni tekstin joka oli minusta mielenkiintoinen.

Satuimme myös osumaan paikalle kesken suuren tv-sarja kuvauksen. Den Inre Cirkeln -sarjaa kuvattiin kadulla jonne me "eksyimme". Meille hyssyteltiin ettei saanut pitää mitään ääntä ja hipsimme pikapikaa suojaisalle sivukujalle. Muutama suomalainen turisti olisi varmasti tuonut hyvän lisämausteen tuohon kohtaukseen, mutta eipä ne ymmärtäneet hyvän päälle, joten se siitä sitten.

Enempää höpisemättä, laitan tänne nyt hirrrrmuisen määrän kuvia! En pystynyt valitsemaan minkä julkaisen, joten julkaisen ne kaikki :) Toivottavasti nautitte kuvista <3

Tack fina Visby! Ensi kesänä lupaan että tulemme uudestaan, pidemmäksi aikaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kasvitieteellinen puutarha

 

 

 

 

 

 

 

 

Kun tarkkaan tutkailet ympäristöäsi, voit löytää rakkaudellisia viestejä mistä tahansa <3

 

 

 

 

"Vanhan tarun mukaan Gotlanti oli noiduttu saari, se nousi merestä vain öisin ollen päiväsaikaan näkymättömissä. Vasta Tjelvar, saaren ensimmäinen asukas mursi kirouksen ja onneksemme tämä Ruotsin aurinkoisin saari on nyt näkyvissä ja tarjoaa paljon koettavaa vierailijoilleen.

Ensimmäiset asukkaat saapuivat Gotlantiin jo 8000 vuotta sitten ja edullisen asemansa ansiosta saarella oli vilkkaat kauppayhteydet eri aikakausien aikana ympäri Eurooppaa. Varsinainen kukoistusaika alkoi Hansakauppiaiden aikana ja tätä suuruudenaikaa muistellaan joka elokuun alkuviikon ajan Ruotsin suurimmassa keskiaikatapahtumassa. Tällöin Visbyn torit ja kujat täyttyvät keskiaikaisista ritareista ja prinsessoista, musiikista ja tanssista ja puistossa pidetään keskiaikaisia markkinoita.

Tapahtuma on kuin aikamatka menneisyyteen 1200-luvulle ja antaa mahdollisuuden sukeltaa historian syövereihin aidossa ympäristössä. Kehämuurin ympäröimä Visbyn kaupunki on säilyttänyt keskiaikaisen rakennustyylinsä ja se kuuluu hyvin säilyneiden rakennustensa ansiosta UNESCOn maailmanperintöluetteloon."

Kommentit (5)

Lottas Liv
Liittynyt21.9.2017

Kiitos Helena ❤️ Sinun kuvien välityksellä pääsi Kreikkaan, on tää ihanaa tää "matkailu" 😊👍

Seuraa 

Mitä reilu nelikymppisen naisen ja perheenäidin elämä voikaan pitää sisällään? Uusperheen arkea, työssäkäyvä äiti joka harrastaa teatteria, sisustamista, shindoa. Rakastaa leipomista ja joo, vähän ruuanlaittoakin.  Ollaan hurahdettu veneilyyn, josta seurasi veneremppa, Avaan vahvasti mietteitä elämästä ja itsestäni. Aika kaikenkattavaa siis. Mutta niinhän elämä on <3 Toivottavasti viihdyt seurassani!

Blogiarkisto

2018
Kesäkuu

Kategoriat

Instagram