Viime kuukaudet ahkerasti työmarkkinoita kolunneena ja ex-kollegoideni kanssa aiheesta keskustelleena haluan palata asiaan, jolla blogini 2,5 kuukautta sitten aloitin. Kyseessä on naisten vartaloon kertyneen rasvamassan haittavaikutus työelämässä; tabu, jota ei vieläkään haluta tunnustaa.

Näin jälkikäteen ajateltuna ei tullut yllätyksenä, että tarttuminen näin arkaluontoiseen aiheeseen kirvoitti palautteenantajissa pääosin kritiikkiä. Purnaaminen näin perustavaa laatua olevasta epäkohdasta kuin ylipainoisten naisten syrjinnästä työelämässä koettiin kaltaiseni lihavan ihmisen vuodatuksena ja asenneongelmana:

” … elämässä mä en itse määrittele itseäni niiden kilojen ja ulkonäön kautta, enkä oleta muidenkaan niin tekevän, vaan keskityn tekemisiini ja luotan "myyväni" itseni nimenomaan sisällöllä enkä ulkokuorella.”

”… vierittäisin vastuuta myös meille läskeille itsellemme, jos ei edes itse luota että sisältö ois sitä ulkonäköä tärkeämpi, niin miksi uskoisi muutkaan?”

” Huomattu: kipeät lihavat vätkyttävät töissä pullaa ja valittavat kaikesta. Levittävät pahaa oloa kuin hajuhaittaa ympärilleen.  Muistelevat lapsuusajan pakkoliikuntaa ja voivat siitä edelleenkin äärettömän pahoin. Tehkääpä asialle jotakin. Suosittelen terapiaa.”

”En usko syrjintään…”

Tietenkään kaikki lihavat tai ylipainoiset naiset eivät koe Suomessa syrjintää, mutta monet kokevat. Se on äärimmäisen valitettava asia, eikä totuuden kaunistelu tai lihavien ihmisten itsensä syyttäminen paranna tilannetta. Mikäli ulkonäköön liittyvää syrjintää ei työelämässä tapahtuisi, miksi asiasta on sitten uutisoitu Suomessa tasaisin väliajoin?

Ohessa muutama poiminta vakavasti otettavien julkaisujen arkistoista:

Talouselämän artikkelissa ”Ulkonäkö vaikuttaa uraasi (1.7.2008)” ja Studio 55:n artikkelissa ”Tutkija: Ulkonäkö vaikuttaa menestykseen” (12.5.2010) haastateltiin sosiaalipsykologian dosenttia ja Työterveyslaitoksen tutkimusprofessoria Kaisa Kauppista, joka kertoi, ettei lihavuus ole työelämässä samanlainen este miehille kuin naisille. Hän paljasti, että lihavien ja hoikkien naisten tuloerot voivat olla jopa 20 % hoikkien eduksi!

Kauppisen mukaan laihduttamisesta on tullutkin monelle naiselle jo elämäntapa, koska ylipaino on haitaksi työelämässä. Tutkimusten mukaan ylipainoiset ovat hoikkia ja normaalipainoisia useammin myös työttömiä. Tämä on surullista, koska näin yhteiskunta piiloviestii meille, ettei Suomessa arvosteta ylipainoisia naisia.

Yle uutisoi samasta aiheesta (26.11.2012) toteamalla, että ulkonäöllä on merkitystä lähinnä naisten menestykseen työelämässä, ei miesten. Turun Yliopiston professori Pekka Räsänen puki totuuden sanoiksi seuraavasti: ” Meillä ulkonäkö on tabu. Suomessa luotetaan hyvin paljon siihen, että viralliset koulutuksen tuomat pätevyydet ratkaisevat kilpailun ja palkan työelämässä, vaikka toisaalta tiedämme, mikä on muiden tekijöiden merkitys. Siitä ei helposti puhuta, koska sitä ei pidetä jollakin tavalla hyväksyttävänä.”

Tutkimuksen mukaan lihavien naisten heikompi menestys työmarkkinoilla viittaa diskriminaatioon. Räsänen jatkaa aiheesta näin: ”- Ylipainolla voi olla suora ja negatiivinen merkitys työelämässä. Tutkimusten mukaan liikapaino näyttäisi lisäävän naisten keskinäistä epätasa-arvoisuutta työmarkkinoilla.”

Näin asiat ovat, ystävät hyvät, paketoidaanpa totuus kuinka kauniiseen valheeseen tahansa: Suomessa syrjitään ylipainoisia naisia. Totuus kirvelee, mutta mielestäni olisi vastuutonta edes yrittää väittää muuta, kun maamme professoritkin viestivät samaa. Kysymys kuuluukin, että kun kerran viralliset tahot ovat valmiita myöntämään tämän, miksi sitä eivät tee rivikansalaiset?

Kyseessä on häpeä, joka kaipaisi laajempaa käsittelyä valtamediassa.

Tällaisia pohdiskelee tänä iltana Leenuliinu

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Huumorintajuista ja sarkastista suhtautumista elämän eri osa-alueisiin keski-ikäisen, ylipainoisen naisen näkökulmasta kilpirauhasen vajaatoiminnan sanellessa vaakalukeman. Blogissa pohditaan lihavan naisen markkinoita niin työelämässä, rakkaudessa kuin muissakin sosiaalisissa kanssakäymisissä ja vakuutellaan, että rehevä nainen on jokaisen painokilonsa arvoinen.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat