Tuomas Enbuske on ihminen, jota joko vihaa tai rakastaa. Hän kuuluu siinä mielessä samaan kategoriaan kuin Jari Sarasvuo, Matti Nykänen, Hjallis Harkimo tai Maria Veitola. Hän ei pelkää puhua suutaan puhtaaksi, eikä kritisoida asioita. Hän käyttää voimakkaita mielikuvia, vertauksia ja kärjistämistä, jotta saa kantansa kuuluviin ja tekee sen tietäen, että saa sanomisistaan suitsutusta sekä läjän paskaa niskaansa.

Ollaan Enbuskesta mitä mieltä tahansa, kukaan ei voi väittää, etteikö mies olisi taitava mediapelaaja. Hän on selvästi oppinut vuosien mittaan sen, kuinka huomiota tässä maassa kerätään ja millä tavoin nimi pysyy kansan huulilla. Sanomattakin on selvää, että Enbuske tekee tämän kaiken rahasta. Osan kritisoivista teksteistään hän kirjoittaa siksi, että nostattamalla tahallisen myrskyn hänen kolumnillaan riittää lukijoita. Lukijämäärä pitää Enbusken Iltalehden palkkalistoilla ja varmistaa hänelle tukun riihikuivaa säännöllisin väliajoin. Enbuske on jopa itse myöntänyt, ettei aina ole kirjoittamiensa asioiden kanssa samaa mieltä.

Enbusken viimeisin kolumni kuuluu jälleen tähän samaan myr(s)kynnostatuskategoriaan. Sen tarkoituksena on tökkiä tikulla muurahaispesää ja saada ihmiset reagoimaan. Julistamalla muun muassa, että laboratoriokokeissa näkymätön kilpirauhasen vajaatoiminta on vain ihmisen korvien välissä olevaa luulosairautta, hän asettaa lukijoille ansan johon moni lankeaa. Kaikki eivät nimittäin hoksaa, että hän itse asiassa pyörtää omat puheensa samaisessa tekstissään toteamalla, että ihminen on keskeneräinen, vähäkarvainen apina, eikä missään nimessä evoluution huippu. Ihminen siis nykyolemuksessaan kuvittelee itsestään liikoja, eikä tiedä tai osaa oikeastaan mitään. Miten siis normaalien kilpirauhasarvojen viitearvot eivät voisi olla virheellisesti asetetut, koska ihminenhän ne on määrittänyt?

Viimeisenä niittinä Enbuske lisää vettä myllyyn toteamalla, että suurin osa ihmisistä on ääliöitä, koska he ohjautuvat ratkaisuissaan tunteen, eikä faktan pohjalta. Jokainen älykäs ihminen kuitenkin ymmärtää, ettei fakta ole muuttumaton vakio, vaan ainoastaan sen hetkinen paras ymmärrys asioista. Olihan faktaa aikoinaan sekin, että maapallo on litteä ja että horisonttiin seilaamalla on vaara tipahtaa maanpinnalta pois, mikäli ei ollut kyllin varovainen.

Enbuske ei silti ole kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyvissä väittämissään täysin väärässä. Aivan taatusti on olemassa ihmisiä, jotka kuvittelevat väsymyksen ja kontrolloimattoman painonnousun olevan kilpirauhasen vajaatoiminnan syytä, vaikka taustalla on todennäköisesti muita tekijöitä, kuten esim. pitkäaikainen stressi, liian lyhyeksi jääneet yöunet, liikkumattomuus ja vääränlainen ruokavalio. Kun omat elintavat ovat suurennuslasin alla, on helpompaa syyttää tekijää, johon ihmisen omalla käyttäytymisellä ei ole vaikutusta.

Oikeaa kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat kuitenkin monet, joiden verikokeet ovat kauniisti säädettyjen viitearvojen varassa. Ja heitä hoitavat endokrinologit oikeaoppisesti aidoilla, tautiin tarkoitetuilla kilpirauhaslääkkeillä.

Ennen kuin me kilpirauhasen vajaatoimintapotilaat siis ryhdymme repimään Enbusken kirjoituksesta peliverkkareitamme, kehoitan, ettei kirjoitusta kannata ottaa turhan vakavasti. Kyseessä on ilmiselvä satiiri. Kun tekstin lukee ajatuksella, on helppo huomata, että älykäs ja ihmisten helppouskoisuudelle naureskeleva mies on kirjoittanut sen kieli tanakasti poskessaan. Ei Enbuske, sen enempää kuin muutkaan meistä, voi tuntea suurinta osaa lääkäreistä tai tiedä, mitä he ”luulosairaista” potilaistaan ajattelevat tai millä perusteella potilaitaan hoitavat.

Sen tietävät vain lääkärit itse.

Huumoria lauantaihin toivottelee,

Leenuliinu

Kommentit (3)

Milja..

Minäkin toivotan Saaralle kaikkea hyvää ja menestystä kisassa ja kisan jälkeen! :) Ehkä jonakin päivänä suomalaiset ymmärtävät, että yhdessä olemme paljon enemmän kuin yksin, ja että kannustamalla ja pökkimällä toinen toisiamme eteenpäin, olemme paljon, paljon enemmän kuin mitä pystymme yksilöinä ikinä olemaan.

Lääkäri

Jos kilpirauhasarvot on viitteissä ja mitään hoitoa ei ole ollut käytössä, väsymyksen syynä on kilpirauhasen vajaatoiminta yhtä todennäköisesti, kuin runsaan virtsaamistarpeen takana diabetes normaaleilla sokeriaineenvaihdunnan arvoilla.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Huumorintajuista ja sarkastista suhtautumista elämän eri osa-alueisiin keski-ikäisen, ylipainoisen naisen näkökulmasta kilpirauhasen vajaatoiminnan sanellessa vaakalukeman. Blogissa pohditaan lihavan naisen markkinoita niin työelämässä, rakkaudessa kuin muissakin sosiaalisissa kanssakäymisissä ja vakuutellaan, että rehevä nainen on jokaisen painokilonsa arvoinen.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat