Ei liene yhtäkään suomalaista, joka ei tietäisi kuka on Saara Aalto. Jokainen tietää hänet, koska ”meidän tyttömme” menestyy parhaillaan X Factor UK:ssa ja toteuttaa omaa unelmaansa. Koko maailma seuraa Saaraa silmä kovana ja tietää kuka hän on, vaikka kisa on vielä vaiheessa eikä voittajasta ole tietoakaan.

Maailmalla kaikki tuntevat Saaran, koska hän erottuu muista kilpailijoista. Saara erottuu paitsi laulunlahjoillaan, myös sillä, että hän on kisan ainoa ulkomaalainen ja hän on useammasta pudotusuhasta riippumatta selviytynyt kisassa jatkoon, vaikka sieltä kertaalleen lähtöpassit saikin.

Nyt, kun koko maailman katse on kääntynyt Saaraan, ”meidän tyttömme” laukoo tällaisia kommentteja omalla Facebook – sivullaan:

For the last 15 years I've been dreaming about doing big performances with amazing, sparkling outfits. I've been working so hard these years trying to find my style and way… And having people and media in Finland saying there's something wrong with me, I'm too over the top and I should change myself to something else…”

Saara Aalto antaa suomalaisille täyslaidallisen molemmille poskille ja täysin aiheesta! Me siedämmekin hävetä! Me olemme ansainneet kansainvälisen ja julkisen nöyryytyksen!

Miksikö? Siksi, että heti kun medialle ja suurelle yleisölle selvisi, että Saara on mukana kisassa, alkoi perisuomalaiseen tapaan perkeleellinen loanheitto. Lokaa heitettiin kaikkialla aina keskustelupalstoilta lehtiartikkeleihin saakka. Ja nyt nämä samaiset tahot, jotka ensimmäisten joukossa olivat tölvimässä Saaraa, suitsuttavat häntä kuin olisivat aina seisoneet hänen joukoissaan.

Näinpä juuri. Näin toimii suomalainen.

Naurettavinta koko touhussa on se, että viiteentoista vuoteen Saara ei ollut kukaan tai mitään, vaikka hän on osoittanut kykynsä moneen otteeseen ja noussut palkintopallille useammassa kotimaisessa kisassa. Mutta nyt, kansainvälisen menestyksensä myötä, on otsikkoihin nostettu hänen sisaruksensakin. Joo, onhan se totta, että Samu Aalto on komea nuori mies ja kyllä, pikkusisko Suvi osallistui aikoinaan myös Voice of Finlandiin, mutta mitä sitten? Mikseivät nämä komeat ja lahjakkaat ihmiset ole saaneet palstatilaa aikaisemmin? Mikseivät he kiinnostaneet ketään puoli vuotta sitten?

Kyse on kulttuurikieroutumasta. Kukaan ei ole Suomessa mitään, ennen kuin hän menestyy oman valtiomme rajojen ulkopuolella. Pimeään ja kylmään syntynyt ihminen on lähtökohtaisesti häpeäpilkku, joka ansaitsee metsäläisen kansan arvostuksen vasta, kun onnistuu vakuuttamaan erinomaisuudellaan muun maailman. Sen jälkeen me suomalaisetkin ehkä vakuutumme siitä, että täältä peräpohjolasta joskus sikiää keskuuteemme jotakin poikkeuksellista.

Tämän tajuttuamme meihin iskee järjetön kansallisylpeys. Saara Aalto on meidän tyttömme!

Paitsi, ettei hän ole. Saara Aalto on vanhempiensa Markus ja Taina Aallon.

Vaikka tämä vinoutunut käyttäytymismallimme ei olekaan uusi asia, en silti jaksa kuin ihmetellä mikä kumma meitä ihmisiä tässä takapajuisessa ja kuppikuntaisessa maassa jaksaa kalvaa? Jos joku uskaltaa olla erilainen, tehdä omaa juttuaan ja erottua tasaisen harmaasta massasta, miksi ympärille muodostuu heti kasvava joukko kiusaajia vähättelemään, naureskelemaan, ylenkatsomaan ja kampittamaan? Eikä tämä kosketa vain Saaraa, vaan kaikkia meitä aina naapurinpojasta yrittäjiin, näyttelijöihin tai urheilijoihin.

Haaskalinnut saalistavat ja nokkivat, mutta niiden määrää ei rajoita kukaan!

Suomalaisen sananlaskun mukaan kateus vie kalatkin vedestä ja se on totta. Kateus on perkele, joka kitkee orastavat ja jo kehittymäänkin päässeet kyvyt ja lahjakkuudet. On suoranainen ihme, että meiltä ylipäätään on päässyt maailmalle ketään.

 Ja sitten ihmetellään, miksi ruotsalaiset pärjäävät meitä suomalaisia paremmin.

Ei sitä ihmetellä tarvitse. Ei se vaadi kuin ruotsalaiseen kulttuuriin tutustumista. Ruotsalaiset jeesaavat toisiaan eteenpäin ja ovat innoissaan mukana tekemässä yhteistä juttua. Jos jollakulla on halu menestyä ja siihen löytyy ripaus lahjojakin, kaikki tekevät parhaansa auttaakseen kaveria eteenpäin.

Suomessa potentiaali taklataan.

Saara Aalto on ansainnut oman menestyksensä kovalla työllä, eikä kenelläkään meistä ole oikeutta patsastella hänen valokeilassaan. Ja vaikka Saara ei kisaa tulisi lopulta voittamaankaan, maailma on onneksi hänelle avoinna jo muutenkin. Saaraa ei pysäytä mikään eikä kukaan. Ei enää, kun hän on päässyt osoittamaan kykynsä Suomen ulkopuolella, missä hänet otetaan avoimin mielin vastaan.

Juuri nyt en toivo mitään muuta kuin menestystä Saaralle. Toivon, että hän saa parhaan mahdollisen levytyssopimuksen, tahkoaa laulamisellaan miljoonia ja elää koko loppuelämänsä hävyttömän leveää ja onnellista elämää, eikä pieraisekaan meihin suomalaisiin päin.

Onpahan täällä sitten taas jotain mistä nurista.

Kaikkea hyvää Saaralle toivotellen,

Leenuliinu

Kommentit (73)

Vaimoihminen

Parahin Leenuliinu.

Olen seurannut tätä Saara Aalto-keskustelua toisella silmällä ja ihmettelen kovin näitä laineita, jotka lyövät puolelta toiselle. Olen myös kuunnellut otteita kyseisen artistin suorituksista Youtuben kautta. Osaava oman genrensä edustaja, epäilemättä.

Nyt minua kuitenkin ihmetyttää tämä valtava kansannousu kansanluonnettamme vastaan. Mielipiteenvapaus tuntuu olevan hiukan kortilla, kun ne, jotka ilmaisevat etteivät kyseisestä artistista välitä, lytätään kovin sanoin ja vieläpä leimataan koko kansakunta lyttääjiksi.

On olemassa sanonta "olet sitä mitä syöt". Nyt voisi ehkä kuitenkin todeta myös, että "olet sitä, mistä puhut".

Kirjoitat positiiviseen sävyyn länsinaapurimme toinen toistaan kannustavasta puhetyylistä. Oliko tämä kirjoituksesi tarkoitettu kannustukseksi kanssakulkijoillesi? Minusta se oli melko negatiivissävyinen arvio kanssakulkijoistasi. Muutos alkaa itsestä, eikö niin.

Vierailija

Juuri samaa mietin minäkin. Kirjoittaja itse syylistyy siihen mistä kirjoittaa.

Vierailija

Paskat, ihan oikeassa on kirjoittaja. Tätä on nähty ja koettu ihan tarpeeksi!!!

Vierailija

"Ei voi pakottaa ketään tykkäämään, jos ei tykkää", junttapullat ! Saaralla on laulutaitoa, teatraalisuutta, potentiaalia kyllä, ei vaan tämänsorttinen pop-up kolahda, vaikka kuinka yrittäis. Ihan rauhassa saa hänestä pitää, ja tulla tämänkaltaisesta showsta autuaaksi itsekukin,.

Vierailija

Minulle on pienenä opetettu, että jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, kannattaa olla hiljaa. Rakentava palaute on asia erikseen, mutta en ymmärrä, mitä hyötyä on kommenttibokseissa dissata toisen musiikkia tai tyyliä. Ihmettelen myös sitä, miten monien on pakko korostaa, etteivät Aallon musiikista pidä, vaikka se ei liittyisi aiheeseen varsinaisesti mitenkään

RouvaHessi

Ihmettelin kovin Saara Aallon antamia ns. Täyslaidallisia suomalaisille. Moni artisti tekee työtään vuosikausia ennen tai jälleen suuren menestyksen, eikä ilman työntekoa pysy ns. Leivän syrjässä kiinni. Suomi ei ole kohdellut häntä huonosti, sillä hän itse on valinnut oman tyylinsä sekä esittämänsä kappaleet - jos ne on valtaväestön korvissa kulumista ja jotenkin outoja ei vika ole kuuliassa. Tuolla maailmalla on määrällisesti enemmän ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita outoudesta, joten sinne vaan omaa paikkaa etsimään. Tänne Suomeen voi sitten tulla turvaan, kun kaipaa sitä.

Jokotaas

Minusta jokaisella on oikeus pitää tai olla pitämättä tästä esiintyjästä. Kävipä jossain laulu- tai esiintymiskilpailussa miten tahansa. On aika perverssiä, kieroutunutta edes kuvitella että joku tässä lyö jotakuta, vaikka joku ulkomaalainen jotain suomalaista jossain kehuukin?

Lottastiina

Tämä artikkeli vähän pissii omille nilkoilleen.
Jos kerran ei osata kehua ja tsempata toisiamme, niin nytkö kun Saara panee parastaan ja on ihan sika hyvä, niin nyt on jo myöhäistä ja häpeällistä ällistyä tästä menestyksestä :D

Eli koska me jo ollaan niin hapannaamoja ja itsekkäitä omaan napaan tuijottajia, niin nyt ei sitten ainakaan enää voida fiilistellä ja kertoa että tää tyttö on Suomesta! Se juna meni jo, mitäs ette heti huomannu! 
 

Jos joku häpeää olevansa suomalainen hapannaama, ei oo reilua viedä muilta sitä iloa olla iloinen, sosiaalinen ja toisia tsemppaava suomalainen. <3 Rakkautta kaikille! :P

Ihana toi laulaja, ihanat suom...

Niimpä! Näimpä! Kiitti täst ihanasta kommentista, ihana kanssa suomalainen!! <3 =)=)=)=)=)

Vierailija

Tämähän on kuin omasta suustani. Tätä olen minäkin ihmetellyt, että onko se joltain pois jos joku menestyy. Miksei voitaisi iloita toisen puolesta eikä kyräillä ja kadehtia. Kateus on tämän maan kansantauti. Saara on menestyksensä ansainnut piste.

Vierailija

Ei ole kyse kateudesta, jos ei jostain laulajista pidä. Hyvä , jos Saara menestyy, mutta minusta esim.Gifty on parempi.

Ei enää menaisia

Mielestäni erittäin ala-arvoinen kirjoitus. Olen suruissani, että niinkin hieno taiteilija kuin Saara Aalto on joutunut tällaiseen kolumniin.

Vierailija

Totta toinen puoli Leenuliinu!
Yleistäminen on tyhmää... ei suinkaan kaikki ole lytänneet Saaraa ja Suomessa on monta suosittua artistia, jotka ovat menestyneet kotimaassaan omilla eväillään.
Mutta tosi seikka on se joidenkin yrittäminen saada tiettyyn muottiin, muuten ei muka kelpaa.
Onnea Saaralle ja menestystä jatkossakin juuri sellaisena kuin hän on!

Laine

Olipa kummallinen avautuminen. Suurin osa suosituista suomalaisista artisteista ovat suosittuja vain Suomessa ts. ovat siis "jotain". Saara ei ole lahjoistaan huolimatta onnistunut koskettamaan suomalaisia. Ei se ole suomalaisten vika.

Vierailija

Sepä se, ei ole onnistunut koskettamaan suomalaisia. Ihme jeesustelua että suomalaiset ei arvosta ennenkuin on muualla arvostettu... Suomessa on myös muita artisteja jotka ovat lyöneet läpi muualla ihan omin avuin. Ei ole tarvinut suomessa hehkuttaa. Kulttuurieroja tässäkin. Saara ei iske ehkä suomalaiseen musiikkikorvaan. Mutta silti loistavaa että iskee muualla.

mummi

No ei yhtään kummallinen :O kyllä on kovin parjattu saaraa täällä somessa...sitä et voi kieltää? Ja jos jostain ihmisestä ei pidä niin pakkoko se on täällä somessa ilmoitettava?? En minäkään pidä kaikista ihmisistä varsinkaan julkimoista mutta en mielipidettäni tänne juokse huutamaan. Juu ei suomalaisten vika jos ei ole onnistunut koskettamaan mutta turhan monen suomalaisen vika on tuo ruminkin sanoin ...loan heittäminen...se on vika!

pihlajanmarjat

Onhan Saarallakin koko ajan ollut iso kasa ihailijoita ja ihmisiä jotka kannustavat.  Itsetunto- ongelmaisia säälittäviä vässyköitä tulee aina olemaan joiden tärkein elämänsisältö on istua ruudun ääressä anonyymina ampumassa alas niitä jotka yrittävät jotain saavuttaa elämässään. Kannattaisi kiinnittää huomio mieluummin kannustajiin kuin perusnegatiivisiin idiootteihin. Lisäksi asia kuin asia, julkisuudessa näkyy aina vain tämä VÄÄÄK- ilmiö: Vain Äänekkäimpien Ääripäiden Äänet Kuuluvat. Mutta ymmärrän silti oikein hyvin blogistin näkökulman. Jostain se kertoo suomalaisessa mentaliteetissa ettei Saara ole esimerkiksi saanut kunnollista levytyssopimusta Suomesta vaikka on esim. Kiinan markkinoilla saanut jo suuren menestyksen. Saaran kuittailu niille suomalaisille jotka ovat hänelle pistäneet kapuloita rattaisiin on täysin oikeutettu ja hyvä niin. Täytyy kuitenkin sanoa että myös minä olen suomalainen enkä tunnusta koskaan kuuluneeni tuohon äänekkääseen haukkumiskuoroon. Mutta niinhän se menee ettei kukaan ole profeetta omalla maallaan. Ei ole pelkästään suomalainen ilmiö. J.K.Rowling tuli Harry Potterinsa kanssa ulos nauretuksi aika monen kustannusyhtiön taholta ennenkuin yksi tajusi julkaista teokset. Loppu on historiaa. Voin kuvitella kuinka paljon Potterinkin hylänneitä kustannusyhtiöitä on sittemmin v*******nut. Ja sitä makeammalta on varmasti voitto tuntunut. ;)

Vierailija

En henkilökohtaisesti ole pitänyt enkä pidä Saara Aallon laulutyylistä, vaikka olen aina pitänyt häntä lahjakkaana. Lienee makuasia, millaisesta musiikista kukin pitää? Suomessa ei välttämättä pärjää Aallon tyylillä? Tästä huolimatta olen ollut iloinen hänen menestyksestään tuolla kisassa. Ilman muuta hän on lahjakas, joten saan kai kannustaa häntä, vaikka tyyli itseäni koskettaisi. Eikö vaan?

Vierailija

Tätä vastausta kovasti komppaisin. Lahjakas Saara on ja todella mahtavaa kun joku onnistuu ja elää unelmaansa. Faktaa taitaa kuitenkin olla se, ettei Saara lyö läpi Suomessa ihan muusta syystä kuin kannustuksen puutteesta. Nyt löytyi oikea väylä ja hyvä niin.
Kaikkea hyvää Saaralle!

Vierailija

Kiitos kaikille kommentoijille. Edelleen saan jatkaa Saara Aallon ei-tykkämistä vaikka  bloggaaja yrittää sen kääntää minu vastaan. Onneksi kaikki eivät ole kuten tämän blogin kirjoittaja.

Mä vaan en tykkää

Minäkään en Saaran laulutyylistä pidä, mutta en pidä Stigistäkään enkä Vesalasta, syrjinkö nyt heitäkin. En tykkää Björn Wahlroosistakaan, mutta tykkään omasta miehestäni. Tuskin vaihdan mielipidettä näistä kenestäkään muiden ihmisten takia.

Vierailija

Laulaa kyllä kivasti et kivan väriset hiukset mutta on todella teennäinen edellisellä kertaa vähän siedettävämmän oloinen kuitenkin tuossa X factor uk kisassa. Ja hänen oma sävellyksensä joskus oli aika tylsä tosin Lauri Tähkän tango sävellys menee jopa sen alle tasossa.

Vierailija 12

On totta, että saaralla on monia kannustajia. Mikä on eri hienoa. Asia joka minua tässä harmittaa eniten on, että tämä "peräkylän juntti suomalainen" löytää tarpeeksi rohkeutta yrittää menestyä kansainvälisillä markkinoilla ja sitten menestyykin! Niin silti täällä suurin osa ihmisistä lynkkaa maahan viellä lujemmin kuin ennen. On niin harvinaista kuulla yhdestäkään suomalaisesta ihmisestä joka menestyy ulkomailla ja tuo maailmalle esille tätä kärpäsen kakka maata josta kukaan ei ole koskaan kuullut mitään edes pohjoismaissa, että vaikka olisi itse johanna tukiainen joka yrittäisi luoda uraa jenkeissä niin kyllä meidän suomalaisten pitäisi täällä olla lippu korkeella no matter what. Kaikki me täällä ollaan yhdessä suomalaisia, miksi antaa maailmalle tälläinen kuva tästä meidän ihanasta isänmaasta ja näistä hienoista ihmisistä sen sisällä. Tämänpä syyn takia, teksti osui ja upposi. Kiitos

Nnumiinu

Vierestä seuranneena, saan sellaisen kuvan että Saaralta puuttuu jotain mikä ei uppoa suomalaisiin. Onko se juuri tuo yliampuvuus, värikkyys, tms. Suomessa ei hirveästi sen tyyppiset artistit/laulut vain yksinkertaisesti menesty listoilla; toista se on esim. siellä Kiinassa.
Tämä ei missään nimessä tarkoita sitä että me kaikki suomalaiset dissaisimme Saaraa, enkä ihmettele että joku (lue: ei koko Suomi) on ehdottanutkin että himmentäisi vähän valoja. Luulen että tässäkin on vain yritetty auttaa menestymään eikä lytätä Saaraa.
Tämä on vain fakta, ei uppiniskaisuutta/vinoutunutta käyttäytymismallia.
Itse henkilökohtaisesti en pidä Saaraa kovin (äsh miten tämän nyt muotoilisi..) helposti lähestyttävä (?), vaikka hän sitä varmasti onkin. Joku siinä on, että parasta kaveria en hänestä saisi, jonka vuoksi varmaan laulutkaan ei kiinnostaisi, oli miten lahjakas hyvänsä.
Onnea ja menestystä kuitenkin toivotan, ei se minulta ole pois vaikka toinen menestyy.

Kirjoitukseen pettynyt

Huh huh! Olipas kirjoitus. En ole ensiksikään koskaan ymmärtänyt, että miksi arvostelu mielletään kateudeksi. En pidä James Bond -elokuvista, enkä ole koskaan pystynyt katsomaan yhtäkään niistä kokonaan. En ole kuitenkaan kateellinen ko. elokuvien näyttelijöille, käsikirjoittajille tai millekään muullekaan niihin liittyville. Kyseiset elokuvat eivät vain iske makuhermooni. Sen sijaan voisin olla kateellinen ihmiselle, joka voi syödä omenaa - jos siis olisin kateellinen luonne. Tulin aikuisiällä omenoille allergisiksi ja on kuulkaa vaikeaa, kun en saa lempihedelmääni enää popsia. En silti hauku omenansyöjiä tai omenoita, vaan totean, että voi sinua onnellista, kun saat noita herkkuja syödä. 

Minä näin eilen ensimmäistä kertaa Saara Aallon esityksen, kun katsoin sen YouTubesta. Tykkäsin. Vaikken olisi tykännytkään, toivoisin silti hänen pärjäävän, sillä onhan hän minun tapaani suomalainen. 

Olen myös aina vastustanut ajattelua, että suomalainen sitä tai ruotsalainen tätä - mielestäni olemme nimittäin jokainen yksilöitä. Tämänkin blogikirjoituksen, ja lehtien kommenttipalstojen kirjoitusten, perusteella useille suomalaiselle näyttää kuitenkin olevan tyypillistä oman maan kansalaisten haukkuminen. 

Vierailija

Saara Aallon lahjakkuudesta laulajana ei ole kenelläkään pitkään aikaan ollut epäilystä. Omat biisit ja tuotanto sitten jättänyt väen vähän kylmäksi. Suomesta ei sopivaa tukea tuntunut uralle löytyvän, joten viisaasti lähti ulkomaille oikeita suhteita hakemaan.

Ensimmäinen ääni

Meitä, jotka ovat arvostaneet  Saara Aaltoa jo Voice of Finlandin ensimmäiseltä kaudelta lähtien, on enemmän kuin uskotkaan. Oli aikoinaan häpeä, että tammisaarelainen trubaduri äänestettiin voittoon ja Saara jäi kakkoseksi Suomen ensimmäisessä Voice of Finland -kisassa. Saara oli jo silloin ylivoimainen, mutta kun kansa äänestää voi tapahtua kummia. Koska ohjelmaformaatti oli alussa silloin, mietin kauhunsekaisin tuntein, kuinka Voice of the World -kisaa Suomesta lähetettäisi Saara Aallon sijaan se tuntematon trubaduri, joka on jäänyt pikkuravintoloiden hämyiseen tunnelmaan Saaran ponnistaessa ensin Kiinaan, viisukarsintoihin ja nyt X Factoriin. Saara on ansainnut haaveensa toteutumisen kovalla työllä... Sitähän jokainen suomalainen arvostaa. 

Margareetta

Totta joka sana. Me ollaan kyllä kummallinen, uppiniskainen ja peruskateellinen kansa. ( Sen lisäks, että meissä on paljon hyvääkin. Sitä en kiellä. )
Ja sitä mä en ymmärrä, että sanan- ja mielipiteenvapauteen nojaten kaikki negatiiviset ajatukset on pakko suoltaa ulos. Mitä jos keskityttäisiin enemmän positiivisiin ajatuksiin? Siihen, että vaikka Saaran tyyli ei oo se oma juttu, vois silti ylpeänä kannustaa maannaistaan voittoon? Ja oltais vaan hiljaa omassa mielessä sitä mieltä, että purkkapoppi on vähän kakkaa. Meillä jokaiselle sananvapauden lisäksi on myös vastuu, mitä kirjoittaa tai sanoo. Ja jos niistä asioista ei viitsi välitää, on todella vaan se mainittu peräkylän sivistymätön juntti. Ne on nimittäin niitä kuuluisia sosiaalisiataitoja. Että ei ihan kaikkee tarvitse sanoa ääneen, vaikka täällä niin siitä rehellisyydestä tykätäänkin. Go Saara! Oot menestyksesi ansainnut.

entinentulevafani

Kysyn Leenuliinulta millä tavalla minä olen ansainnut Saaran lyönnit poskilleni? En ole kuunnellut Saaran musiikkia tai käynyt konserteissa, koska hänen esittämänsä laulut eivät kosketa minua tyylillisesti. Jos hän tulevaisuudessa levyttää ulkomaisella tuotannolla enemmän omaan musiikkimakuuni sopivia kappaleita, minusta olisi voinut tulla hänen faninsa. Mutta jos taiteilija haukkuu, ja nyt sinä blogistina vielä vahvemmin, mahdolliset tulevat levyjä ostavat ja konserteissa käyvät fanit, onko se hyvää markkinointitapaa?

Saaran ihailijamäärä kasvaa ja samassa suhteessa kasvaa hänestä ei pitävien (eli kateellisten) lukumäärä, myös ulkomailla. Tämä on kaikkien julkisuuden henkilöiden kohtalo, ja siihen myös Saaran pitää valmistautua - myös raa'an negataiivisiin klikkiuutisiin. Negatiiviset asiat tulisi jättää taaksensa ja elää tulevaisuutta kohti. Minusta meidän suomalaisten pahe on juuttua murehtimaan katkerana menneisyyttä ja valitettavasti Saaralla taitaa olla tätä geeniä perimässään.

Saaran menestyksestä XFactorissa olen iloinen, hän on puhjennut esiintymistaidollisesti kukkaan. Oikeampi taho taitaisi olla haukkua suomalaiset viihdetuotantohenkilöt, kuin tavalliset, musiikkia omien mieltymystensä mukaan kuuntelevat kansalaiset.

Kaiken kritiikin tai ei tykkääjien liittäminen kateellisuuteen, on myös ikävä perisuomalainen ominaisuus. Jos kaikki kehitysehdotuksest ohittaa kateellisten panetteluna, ei kehity.

Vierailija

En minäkään nyt ymmärrä miksi leenuliinu katsoo minun ansaitsevan molemmille poskilleni. Antaa Saaran nyt edetä rauhassa. Minä en kuitenkaan voi päättää mitä hänestä toimittajat kirjoittavat ja musiikkialan tuottajat tuottavat. Jostain ne kannukset on hankittava vaikka esim. xfactorista ensin. Suomalaisuus on vain mielestäni kieroa yhdistää tähän yhteyteen vaikka "lämpenemme" ehkä hitaasti se ei tarkoita että oltaisiin vain kateellisia! Edelleen pitäisi olla myös se sananvapaus ilman kateuden leimaa. Ei kai tässä taas ole se jääkiekkohuuma kyseessä: me ollaan kaikki sankareita jos yksi sattuu menestymään maailmalla.
Mikä vika tässä "kakka"maassa sitten on? Eikös tämä rankattu turvalliseksi ja onnellisten ja hyvin koulutettujen ihmisten maaksi! Mitä ruotsalaisiin tulee niin onhan meillä hieman erilainen historiakin eli voitaisko antaa vähän armoa jos ei heti jaksa tycka så mycket om vad som helst.

Saana

X Factor on viikonloppujen brittien sohvaköllöttely -realitya jota Sohvaperunat -sarjan (alunperin brittikonsepti) kotiasiantuntijat tuijottavat ja arvostelevat kotisohviltaan - niinkuin nyt tekevät suomalaisetkin: Alkusyksy seurataan toinen toistaan huonompia yrittäjiä joista osa heistäkin päätyy päivälehtien otsikoihin. Live -lähetysten alkaessa tunnelma tiivistyy ja parhaat laulajat pääsevät jatkoon. TV katsojat ja lähdet eivät ylistä parhaita suorituksia vaan pinnalle keskusteluissa ja arvostelussa nousevat virheet kuten kaikissa tosi TV -ohjelmissa. 

X Factorista esille nousseiden artistin myötä Brittien listoille on noussut 40 hittiä. Se on hyvä määrä varmasti ihan kyvykkäitä artisteja ja hyviä lauluja, mutta nimetkääpä ulkomuistista näiden esittäjistä vaikkapa viisi?

Saara Aalto on tilanteessa jossa loppupeleissä häntä vastaan kisaa muutama selkeästi lahjakkaampi ja enemmän kaupallista potentiaalia omaavaa artistia. Toisinsanoen Saara Aalto on tilanteessa, jossa hänellä on putoamisensa jälkeen tasan vuosi saada jotain merkittävää aikaiseksi tai muuten hän jää X Factorin seuraavan kauden markkinointikoneiston jalkoihin: Seuraava vuosi tuo mukanaan taas uudet 12 kyvykästä laulajaa ja niistäkään kolmea parasta harva enää muistaa kahden vuoden päästä

Saara Aallon kommentti siitä miten hän on näin kauan joutunut odottamaan tilaisuuttaan kertoo siitä, että Suomessa hänen kykynsä ja karismansa on arvioitu ihan oikein: Vaikka Aalto on Suomessa menestynyt eivät levy-yhtiöt ole laulajalle lämmenneet. Tähän on varmasti syynsä. Ironista kommentissa on etenkin se, että Saara Aalto sanoo kommentin keskellä tosi tv -ohjelmaa: Konseptin joka harvemmin tuo pysyvää uraa edes niille kärkisijoille sijoittuneille. Aivan kuten Aalto on jo huomannut Suomessakin vastaaviin kilpailuihin osallistuessaan.

Sinivalkoiset silmälasit silmillä on tottakai tätäkin kisaa kiva katsoa, mutta realiteetti on se, että X Factorin kautta menestystä hakiessa vaara on pikemminkin päätyä "se tyttö joka jonain vuonna putosi kuudentena" -tyyliseksi artistiksi kun ei niille kärkisijoille pärjänneillekään riitä aina töitä.

Börb

"Maailmalla kaikki tuntevat Saaran"

"Nyt, kun koko maailman katse on kääntynyt Saaraan"

Jos tämä blogipäivitys jostain kertoo, niin blogistin omasta pienestä maailmasta. Montako finalistia pystyt nimeämään Suomen viimeisimmästä X-Factorista? Entä parin vuoden takaa? Montako tositv-tähtöstä syttyy (ja sammuu) vuodessa pelkästään Suomessa? Entä Britanniassa? Entä koko maailmassa?

Kaikkea hyvää Saaralle urallaan, mutta todellinen suosio ja sen kestävyys testataan vasta sitten kun formaattilaulut on laulettu.

Vierailija

Nyt täytyy kans kommentoida. Tää on ihan älytön kirjoitus. Siis Saara aalto ei pärjännyt suomen voice of Finlandis. Se jätti kuitenkin siis jotenkin kylmäksi vaikka mahtava ääninen laulaja onkin. Ei siis saanut tarpeeksi kannattajia. Euro viisu karsinnoissa ei pärjännyt ja alkoi epäilemään ja itkemään kun ei saanut tarpeeksi ääniä. Minkä sille mahtaa äänestys on äänestys. Eikös se pitäisi hyväksyä sit jos ei voita. Äh en pidä kyseisestä artistista ja suotakoon se minulle. Toivon todella että hän saa kannatuksen nyt tuola kisoissa englannin kansalta.. Jos niin ei käy niin ei siitä silti voi alkaa itkemään et ku ihmiset on tyhmiä ku ei tykkää Saara aallosta !!! Ärsyttävää !!! En tykkää tuollaisesta mahti pontisuudeata ja dramaattisesta laulamisesta. Pidän enemmän aidosta ja kauniista ja lempeästä laulamisesta ja esiintymisestä ; suotakoon sekin minulle. Annan myös ihmisten tykätä kyseisestä artistista ! Mut turha tulla itkemään et voi hitsi ku häntä ei äänestetä jatkoon.

muumuu

Kiitos, tämä oli hyvä kirjoitus! En ole koskaan tajunnut niitä ihmisiä, joiden täytyy lytätä toisten hyvä onni tai menestys - keneltä se muka on pois, jos joku jotain hyvää elämässään saavuttaa? Ja vaikka olisikin eri mieltä esimerkiksi Saaran laulutaidoista ym., niin onko sitä perkule vie pakko toitottaa kovaan ääneen sieltä poterosta kaikelle kansalle? En minäkään pidä esim. iskelmälaulajista yhtään, mutta en koe mitään tarvetta ilmasta tätä mielipidettäni ääneen kenellekään (paitsi näin esimerkinomaisesti), saati että menisin tukkimaan kaikkien laulajien sähköpostit ja some-kanavat negatiivisilla palauteviesteillä. Ihan älytöntä.

Saara on ihana ja lahjakas, toivottavasti hän saa ihan törkeän hyvän levytyssopimuksen ja menestyy!

Zuh

En ole XFactor uutisissa huudellet, mutta avaan nyt sanaisen arkkuni. Joku tuossa aikasemmin sanoikin, että fanien myötä nousee myös inhojien määrä. Ja ihan samanlainen oikeus se mielipide on ääneen sanoa.
h
Saaralla on todella upea ääni ja mahtava laulaja. Esiintyjänä upea. Mutta. Minulle hän näyttäytyy ei-aitona, tuntuu kuin aina olisi jonkinlainen rooli päällä. Onko? Vai onko hän todella itsensä? Sitä en voi tietää, kylmäksi jättää ja voinkin todeta, että en inhoa enkä pilkkaa. Yksinkertaisesti en vain perusta hänen musiikistaan.

Yllättävää nähdä, että näinkin pitkälle on päässyt. Britit nyt ovat yhtä sisäänpäinlämpeäviä kuin suomalaiset ;) Mutta eihän se voitto ole tärkeintä vaan saada kisasta jalka ovenväliin ja päästä suurempiin piireihin, suurempiin levytyksiin ja tätä kautta kiertueelle.

ihmettelempä vaan

Mitähän kirjoittaja tällä kirjoituksellaan ajaa takaa? Pitäisikö nyt hävetä? Eikö olekaan oikeutta arvostaa nuorta naista joka on varmasti 15 vuoden aikana kehittynyt ja on nyt saavuttanut melkoisen suosion? Pitääkö hänet unohtaa, koska ei ymmärtänyt arvostaa heti ensimmäisen julkisen esiintymisensä jälkeen? Minusta tämä kirjoitus osoittaa nurjaa mieltä, sitä paljon puhuttua suomalaista negatiivisuutta. Eikö ole hyvä että ihmiset ovat oppineet tuntemaan Saara Aallon ja voivat iloita hänen kanssaan. Onko kirjoittaja kateellinen kun muutkin ovat löytäneet tämän artistin. Itse kuulin hänestä kaksi viikkoa sitten.

Vierailija

Kohtuullisen käsittämätön kirjoitus sinulta. Saaraako "ei ole pidetty minään"? Kahta kakkos- ja yhtä kolmostilaa maan keskeisimmissä musiikkikilpailuissa voi kyllä pitää jo jonkinlaisena suosion ja arvostuksen osoituksena, vaikkei aivan kirkkainta kannua päässytkään nostelemaan. Samoin Saaran edellisen levyn nimikappaleen (You had my heart) Youtube-katselujen määrä, eli noin 80 000, on hyvä osoitus siitä, että hän on vain tehnyt vääränlaista musiikkia väärille markkinoille (vertailun vuoksi: Sannilla noita kertoja on viisi miljoonaa). Saara Aallon omaa materiaalia ei kuunnella sen enempää vieläkään, vaikka hän nyt kaikkien huulilla onkin. Ei se ole kenenkään vika. En ole niin tarkkaan Saara Aallon uraa seurannut, etten tiedä, mistä loanheitosta puhut. Mieluusti ottaisin niistä esimerkkejä. Kieltäydyn kuitenkaan kokemasta huonoa omaatuntoa sen takia, etten ole hänen musiikkiaan kuunnelut.

Jamppe

Taas tänne tuli suomen kaikki negatiiviset ihmiset kokeilkaa itse päästä edes tuomareihin asti monet tippuuu jo ennen sitä

Susku London

Olen asunut 20v Lontoossa ja katsonut joka vuosi X-Factor kisan televisiosta. Tänä vuonna olin iloisesti yllättynyt, kun mukana oli suomalainen laulaja. (Kisaan on osallistunut aiemminkin ulkomaalaisia artisteja).

Saara Aallosta en ollut koskaan kuullut aiemmin. Jokainen musiikista ymmärtävä kuitenkin kuulee ja näkee, että Saara Aalto on erittäin taitava laulaja ja varma esiintyjä. Hän on saanut esityksistään joka kierroksella kiitosta tuomareilta.

Louis Walsh ja Sharon Osborne kiusasivat kommenteillaan ohjelman britti-katsojia äänestämään Saaraa, sillä he tietävät brittien rakastavan ulkopuolista altavastaavaa, kuten esim. Susan Boyle'a.

He tietävät myös tarkalleen keitä kilpailijoista äänestetään mistäkin syystä. Esim. nuoret tytöt äänestävät poika- ja tyttöbändejä, sekä komeita nuoria poikia. Paikalliset äänestävät omia edustajiaan, esim. skotit skotteja, irkut irkkuja, mustat mustia jne. Saaran menestykselle kisassa tarvitaan siis myös suomalaisen "kotiyleisön" kannatus. Onneksi nykyään ääniä pystyy antamaan kätevästi myös netissä.

Kaikki netissä kommentoivat ihmiset eivät omaa positiivista ja kypsää asennetta elämään, vaan he heijastavat omaa pahaa oloaan kommenteissaan. Suurin osa näkemästäni palautteesta on kuitenkin ollut erittäin kannustavaa. Toivotankin omasta puolestani Saaralle Onnea ja Menestystä matkaan!

kutvonen

Onhan näitä kaikennäkösii, Niinkuin sen Pietarsaaren liukaskielinen kielilläpuhuja, höpöhöpö likka. Nyt tämä kuka lie Saara. Taitaa olla Suvi Teräsniska klooni.

Vierailija

Onkohan tämäkään kuitenkaan oikea tapa kiillottaa Saaran saavutuksia. Käsittääkseni hän on pärjännyt ihan hyvin suomalaisissakin yleisöäänestyksiin perustuvissa kisoissa mm VOF ja UMK. Kaikkien suomalaisten leimaaminen kateellisiksi saalistajiksi, tuskin on sitä mitä Saara haluaa vai haluaako? Positiivisuuden kautta, todellakin? Todellako?

Minka-79

Ihan hyviä pointteja tuossa jutussa, mutta en lähtisi yleistämään tuolla "näin toimii suomalainen"-linjalla. Onhan Saaralla ollut faneja Suomessa jo pitkään ja hänhän olisi voittanut viimeksi Suomen euroviisuedustuksenkin, jos valinta olisi tehty kansanäänten perusteella.
Media myös vääristää paljon sitä, mitä "suomalainen" on, sillä se jos mikä vaan lietsoo kaikenlaista kateutta ym. Siksipä minä en pieraisekaan noihin iltapäivälehtiin päin! :D Ei ikävästä suomalaisuus-kuvasta pääse sillä, että kaikki meidät niputetaan samaan, ikävään lokeroon, vaikkakin on tosi hyvä, kun Saara on tuonut näitä asioita esille (jotka varmasti on keskimäärin yleisempiä Suomessa, mitä monessa muussa maassa).
Sanoudun siis ainakin itse irti tuosta suomalais-stereotypiasta. Saaraa tsemppaan kyllä ja näin olen tehnyt siitä asti, kun hänen ensiesityksensä näin Voice of Finlandissa.

Vierailija 23

En ole itse koskaan ollut Saaran suurin fani, mutta sen myönnän, että kyllä oma mielenkiintoni häntä ja hänen uraansa kohtaan on noussut. En kuitenkaan pode mitenkään huonoa omaatuntoa siitä. Edelleen toivoisin, kuten Voicen ajoista asti olen ajatellut, että Saara löytäisi tulkintaansa syvyyttä ja tunteita. Ehkä tulkinnan syvyyden puute on se, miksi Suomessa suosio ei ole noussut niin korkealle kuin Saara itsekin(?) olisi ehkä toivonut. Voin sanoa rehellisesti, että toivon Saaralle menestystä, mutta uskon, että Saaran tarvitsee antaa itsestään vielä enemmän, jos haluaa maailmalta enemmän. Ymmärrän, että kaikkien artistien ei tarvitse olla samanlaisia ja kaikenlaista poppikonetta on universumi tuottanut, mutta kannustan silti Saaraa miettimään ja haastamaan itseään, jotta löytäisi tien siihen asiaan, jota hän niin kovasti musiikkiuraltaan kaipaa. Se voi olla vaikeaa, mutta se saattaa palkita enemmän kuin mikään muu.

Qman

Heh. Mikä on se kateellinen kansa joka on valmis maksamaan satasen siitä että naapuri ei voita viittäkymppiä. Juurikin niin Finland kun olla ja voi. Tosin mitä Aalto on vielä esittänyt sellaista mitä ei ole jo nähty? Omaperäisyyttä kaipaan edelleen ääneen ja persoonaan, mutta hyvä aihio toi on jo ja onnea vaan...

suomi<3

Äh, olen samaa mieltä siitä, että toisen menestyksen ei saa ajatella olevan itseltä pois, ja ihmisten tulee miettiä tätä asennetta itsessään. mutta tämä kolumni kertoo enemmän siitä, millaisena kirjoittaja itse Suomen ja suomalaiset näkee kuin mikä todellisuus on. Kirjoitus oli ankea ja suorastaan masentava, mielestäni kirjoittaja itse syyllistyi siihen perisyntiin mistä hän suomalaisia moittii. Hän haukkuu ja mollaa tässä kirjoituksessa yleistäen koko kansan, ja on kuin uskoisi kateellisuuden olevan joku pelkästään täällä asuva piirre, mitä se ei tietenkään ole. Sen sijaan hyvinkin usein menestyneiden ihmisten uran varrella on ollut paljonkin ihmisiä, jotka eivät ole häneen aluksi uskoneet, näin kaikkialla maailmassa. Ja mitä tähän iänikuiseen Ruotsi vertailuun tulee, otetaan mallia, sikäli mikäli Ruotsissa asioita todella tehdään paremmin, eikä kadehdita! Kulttuuria voi ja pitää kehittää ja muuttaa, sen teemme me, suomalaiset itse. Lisäksi Suomi, yksi menestyneimpiä ja onnistuneimpia maita ei todellisuudessa ansaitse tuollaista asennetta, joka usein kirjoituksissa ja kommenteissa näkyy ja mitä tämäkin kirjoitus edustaa. Ikävä, että kirjoittaja Suomen näin näkee, sillä se ei ole koko totuus, ja siltä osin kuin se joihinkin suomalaisiin pätee, voi siihen vaikuttaa ja sitä muuttaa positiivisemmaksi ja kannustavammaksi.

Vierailija

Olen tismalleen samaa mieltä. Eniten ihmettelen tuota iänikuista Ruotsiin vertaamista. Aivan kuin se olisi kansakuntana jotenkin parempi. Eihän se edes ole, kannattaa käydä katsomassa (minä olen asunut ja työskennellyt siellä). Mihin kirjoittaja tämän väitteen perustaa? Kuulopuheisiin, oletuksiin?

Vierailija

Voi kauheeta nyt yhen kerran taas, kyllä on mennyt juttujen taso tosi alas, blogisti alkaa pätemään jostain kateellisuudesta ja samaan hengenvetoon itse syyllistyy samaan halajamalla ruotsalaisuutta .
Toisekseen Saara varmaan ihan loistava laulaja esiintyjä en tunne hänen tuotantoaan enkä ole ensimmäistäkään esiintymistä nähnytkään ettäse siittä näkyvyydestä tunnettavuudesta. Ei kaikkia ihmisiä kiinnosta laulukilpailut. Ja kun tuollaisella aivopieruttelulla kun hiukan pärjää maailmalla aloitetaan se dissailu viedään viimeisetkin halut tutustua artistiin, että tais se menestys ennen sitä kunnon menestystä kihahtaa nuppiin niinkuin wannabee blogistillakin.
Tiivistettynä blogisti sekä Saara itse syyllistyvät siihen mistä yrittävät syyllistää !!!
 

Vierailija

Saarassa on potentiaalia vaikka mihin. Aivan mahtavia esityksiä ja show-kokonaisuuksia. Unelmiaan saa joskus odottaa ja todella toivon, että Saara pääsee tämän kautta kiinni omaansa.

Onnea hänelle.

Dissata me osataan

Erittäin hyvin kirjoitettu! Tätä lahjakasta mutta myös rankasti periksiantamattomaan harjoitteluun satsannutta naista (huom EI tyttöä!) on haukuttu pahimmillaan kuin vierasta sikaa ja lievimmilläänkin naureskellen vähätelty, erityisesti sosiaalisessa mediassa mutta myös julkisuudessa. Ihan oikein, että hieman näpäyttää kateellisia -ja vihdoin menestyy!

Tigerlily

Mutta kyllä se vaan niin menee Suomessa ettei menestystä haluta kannustaa ja kun oot hyvä jossain, on todella täällä vaikeaa saada todellisia ystäviä. Ja tämän kerron ihan omasta kokemuksesta, koska itse piirrän ja maalaan, joten olen ollut se outo lintu ja olen sitä vähän edelleen, mutta näin vanhemmiten siihen on jo tottunut. Ja sen sanon myös ettei taidepiireihinkään hyväksytä kuin tietynlaista porukkaa ja tietynlaista taidetta pitää tehä, että luokiteltais taiteilijaksi. On tää luovuus aika rankkaa Suomessa, kun et sovi muottiin, niin ulkona olet ja sille ei voi täällä mitään, mikä on niin ikävää. Sun on todella luotava se oma ihailija kuntasi ja sen kun saa, niin on jo aika vahvoilla.

Vierailija

Pienessä maassa on pienen maan ongelmat, ja kun sen kansan suurin hyve on nöyryys ja ylenpalttinen vaatimattomuus, niin syntyy joukko katkeria ihmisiä, jotka eivät ole koskaan saaneet osakseen kehuja ja kannustusta. Miten tässä kulttuurissa kasvanut ihminen voisi koskaan suhtautua toisten menestykseen suopeasti?
On ollut IHANAA ja inspiroivaa seurata, kuinka kaikesta huolimatta Saara Aalto on jaksanut tehdä töitä sinnikäästi ja elää nyt unelmaansa! Hyvä Saara, jatka samaan malliin!!!

Ninako

Olen aina pitänyt Saara Aallossa ja en pidä artikkelin "äänensävystä" yleistää suomalaisia. Ja miksikö Aallon perhe ei ole aiemmin kelvannut medialle? Koska ei kaikesta voi kirjoittaa. Lukijat tarvitsevat jonkin sysäyksen ostaakseen ja lukeakseen lehtiä.
Turha läpsiä suomalaisia poskille....
Hienoa Saara, että pärjää kansainvälisestikin ja toivottavasti se poikii töitä ja uusia ulottuvuuksia.
Menestys tulee ja valitettavasti joskus myös menee, mutta turha alkaa omaa taustajoukkoansa yleistää.

Laali

Hupsista... onpas siinä vedetty herneitä nessuun oikein urakalla! 

Minuun eivät Saaran esitykset ole kolahtaneet, koska en pidä sellaisesta musiikista.

Mielestäni hän osaa laulaa todella hyvin, ja olen koko ajan toivonutkin hänelle menestystä, vaikka musiikkimakuni on aivan toinen, eli rokki ja hevi.

Johtuneeko siitä, että olen asunut Ruotsissa vuosikymmeniä? :)

Onnea Saaralle loppupeleissä! 

Joonis

Monestiko itseäsi on kiinnostanut kannustaa ja hehkuttaa Saara Aaltoa ennen tätä? Entäpä mistä keksit, että Ruotsissa tämäkin asia on paremmin? Taidat kirjoittaa omasta pienestä stereotyyppisestä käsityksestäsi Ruotsin menosta. Mitä on tämä yhteinen "juttu" ja kaverin auttaminen, jota ruotsalaiset tekevät? Anna esimerkkejä, jos väität jotain.

Vierailija

Ei olisi Saara pärjännyt Britanniassa niillä lauluilla, mitä Suomessa lauloi. Voidaan vaikka kokeilla laittaa kaikki Saaran tehdyt englanninkieliset biisit soittoon sinne. Eivät toimi, koska ne yksinkertaisesti eivät ole tarpeeksi vahvoja. Nyt kun saa apua kansainvälisiltä huippuosaajilta, niin ei ihme, että homma toimii paljon paremmin. Jos olisi tuollaisen shown esittänyt Suomessa niin kyllä varmasti olisi enemmän kiinnostuneita. Ja Saaran persoona on ollut vähän feikin oloinen, yrittää itkeä, nauraa, olla hämmästynyt jne jne, mutta se ei jotenkin välity aidon näköisenä. Se voi olla aito, mutta ei välity sellaisena, enkä tiedä miksi. Enkä usko, että kukaan Saaralle on kateellinen, miksi olisi, kun ne sen talenttiin ym ohjelmiin eivät vain ole olleet tarpeeksi vahvoja. Nyt kun Saara on vetänyt hienon esityksen, en ainakaan minä ole nähnyt kovin montaa negatiivista palautetta, eikö nyt niitä negatiivisia kommentteja pitäisi sataa, jos suomalaiset niin kateellisia ovat. Tuntuu, että Saara tarvitsee jatkuvaa egon pönkitystä ja kehua, ja jos ei lyö läpi, niin syyttää sitten muita.  

SuomalainenOnAinaVäärässä

No höpö höpö. Suomalainen yleisö kritisoi Saara Aaltoa siitä, mistä kansainvälinen lehdistökin - ja mm. Robbie Williams : yliteatraalisuudesta ja ärsyttävistä maneereista (kädet poskilla, naaman vääntely - ja ne iänikuiset prinsessajutut).

Moni suomalainen on menestynyt ensin kotimaassa ja sitten ulkomailla: Nightwish, Sunrise Avenue, HIM jne. jne.

Saara Aalto on nyt menestynyt ulkomaisessa kykykisassa. Ulkomailla hän on sensijaan jo aiemmin esiintynyt lukuisia kertoja, sen kummemmin menestymättä. Ei ole siis vain Suomesta kyse.

Minusta Saaran ihan nämä viimeiset vedot ovat olleet hyviä. Sitä ennen taitavaa suorittamista, mutta ei koskettanut. Suomalaisten parjaaminen kateudesta ja latistamisesta on niin väsynyttä. Voisiko kritiikille olla joskus joku muu syy? Ja ovatko Robbi W ja kumppanit myös tätä mainittua suomalaisjoukkoa?? Kaikkea hyvää Saaralle, mutta olen ihan kypsä siihen, että kritiikki aina leimataan siitä huolimatta, miten hyvin se on perusteltu. Siitä kun voisi oikeasti jotain oppia.

Santtuli

Hahaha, tämä kommenttiketju vahvistaa kirjoituksen sisällön ihan täydellisesti! Onneksi itsekin lähdin aikoinaan Suomesta pois ja ura aukesi ihan toisella lailla.
Vinkkinä niille, jotka eivät näköjään muuten tajua: pointtina ei ollut tykkäätkö Saaran musiikista ja tyylistä, vaan se paskanpuhuminen ja kampittaminen, jota Suomessa harrastetaan aika paljon alasta ja asiasta riippumatta.

Asdfg

Minä en ole koskaan pitänyt Saara Aallosta, mutta ei se estä minua iloitsemasta hänen menestyksestään.

Samaa voin samoa monista muista suomalaisista.

muumi123

Osittain samaa mieltä, mutta jos Saara allekirjoittaa levytyssopimuksen sen levy-yhtiön kanssa, joka X Factor UK:n kilpailijat ja voittajat aina yksinoikeudella nappaa, ei valitettavasti tiedossa ole parasta mahdollista levytyssopimusta. Ihan näin erään voittajan sekä kärkikolmikossa olleen kilpailijan uraa (parhaiten kansainvälisesti menestyneet) seuranneena. Cowell kun on takapiruna, on mielessä vain rahan tahkoaminen, "kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta", eikä artistin oma taiteellinen visio kiinnosta paskaakaan. Siksi Saaran itsensä takia toivon, ettei hän voittaisi eikä menisi kyseiselle levy-yhtiölle. Joku parempi brittilafka voisi hänet kyllä napata nenän alta!

Vierailija

Hyvä Saara anna palaa ja tee mitä haluat!

Älä välitä meistä, jotka emme välitä musiikistasi tai showstasi. En tasan tarkkaan olisi ikinä kehunut sinua aikaisempien näyttöjesi perusteella, enkä kehu vieläkään. En yksinkertaisesti kestä tällaista kaupallista roskaa. Myönnytyksen silti teen: viimeisin vetosi oli mielestäni jo ihan kohtalainen - biisi oli hyvä valinta, ja äänialasi natsasi - toisin kuin ikinä aiemmin.

Joo-o, olen vähän snobimpi musiikin suhteen.

Maailma pyörii sillä tavalla, että jos markkinoita omalle työlle ei ole, ne on joko etsittävä tai luotava. Ja siinä onkin tarinan opetus meille kaikille. Jos haluaa parrasvaloihin ja ytimeen, on sinne vaan mentävä. Ei voi välittää muiden mielipiteistä. Unelmasi voi olla Iso-Britannian X-Factorissa tai Pihtiputaan peräjeerassa, sillä ei ole väliä - kunhan teet, mitä haluat. Mahdollisten lähisukulaisten lisäksi tukenasi ei ole ketään. Ja jos menestyt, et saa taaksesi tukijoita vaan haaskalintuja.

Sama pätee koko planeettaan. Muualla todelliset ajatukset hukutetaan keinohymyyn hyvästejä jätettäessä. Meno on paljon härskimpää, eikä keneenkään voi luottaa. Suomessa voit uskoa siihen, että harva viitsii tehdä mitään kampittaakseen sinua muuten kuin henkisesti, mutta amerikkalainen juoksee puhelimeen juoruamaan heti, kun katoat nurkan taa.

Ja kyllähän Suomessa myös kannustetaankin - nimittäin hyväveli-kerhojen saunailloissa kaveria selkään. Onko se sitten hyvä asia? No ei välttämättä.

Mutta mikä tämänkin ilmiön yhteydessä on tullut huomattua, niin eipä ihmisiä todelliset asiat kiinnosta. Luetuimpien uutisten kärjessä jylläävät pintaliito ja sirkushuvit, maitorauhaset ja jääkiekko. Kun uutissivun avattuaan 2/3 otsikoista on Saara Aaltoa ja Patrik Lainetta niin voi vaan todeta, että meillä menee aika hyvin, tai sitten sivistyksen taso on aika matala.

Tähän tuubaan hukkuu. Tältä ei voi välttyä. Tällä ei ole merkitystä kuin yhdelle ihmiselle. Ensi vuonna tätä ei muista enää juuri kukaan.

Siitä huolimatta, onnea matkaan Saara. Se on sun elämä. Sinä muistat tämän ikuisesti.

Artemis

Saara Aalto on ollut persoonaton ja epäkiinnostava esiintyjä. Hän on tehnyt vähän sitä sun tätä, eikä hänen musiikillinen ole syntynyt selvää kohderyhmää. Aalto tarvitsisi kunnollisen managerin ja levy-yhtiön joissa oikeasti mietittäisiin mikä on Aallon juttu ja brändi. Tähteys on markkinatuote. Toivon Aallolle menestystä maailmalla, mutta en usko että Suomessa edelleenkään fiilistellään hänen musiikkiaan. Mielestäni Aallon lahjakkuus olisi omiaan musikaaleihin.

Vierailija

Tosi hyvä teksti ja ihan aiheesta.

Ihmisillä tosin menee koko juttu ihan ohi korvien. Aihe ei ole "henkilöt, jotka eivät kommentoineet/kuunnelleet Saaran musiikkia", vaan "henkilöt, jotka käyttivät vapaa-aikansa siihen, että kävivät vain haukkumassa artistin, josta eivät välitääneet".

Suomi on tosiaan siitä outo kulttuuri, että jos jostain aiheesta ei pidetä, sitä seurataan jopa mielipuolisesti ja asiasta käydään jatkuvaa kommentointia ja keskustelua, jonka tarkoituksena on vain haukkua joku täysin lyttyyn. Enkä tarkoita nyt politiikkaa tai mitään tärkeää aihetta, vaan juuri jotain Saara Aaltoa, nyhtökauraa, Pokemon Gota ja vastaavia, joista ei ole mitään haittaa kenellekään.

Naape

Kun kuulin että Saara on mukana Uuden musiikin kilpailussa toivoin kovasti hänen voittavan, mutta kun kuulin hänen biisinsä puhumataakaan finaalin esityksesta ja puvustuksesta, arvasin ettei voittoa tule. Miten paljon artisti sai vaikuttaa esitykseensä en tiedä. Biisi oli huono, harmi. Ääntähän hänellä riittää, tosin nyt X-factorissa hän huutaa aika paljon. Toivon silti hänelle paljon Onnea seuraaviin kierroksiin. Jutussa puhuttiin hänen sisaruksistaan. Miksi meidän pitäisi heistä jotain tietää? Ratsastavatko he sisarensa kuuluisuudella ja pitäisikö kansan noteerata heidät sen takia? Olen ihmetellyt tätä kansan haukkumista ja Saaran moitetta Suomea kohtaan. Oletko kuullut Samu Huberin tai Poets Of The Fall:n haukkuvan suomalaisia kun heillä ei täällä ole sitä menestystä minkä saavat keskieuroopassa? Jos Saara vielä jatkaa suomalaisten haukkumista niin en minäkään sitten viitsi enää hantä kannustaa.

Mustkat

Tämä on ihan selvä "Lordi-ilmiö".  Niinhän aikoinaan Lordiakin haukuttiin, pilkattiin ja hävettiin, kun mokoma kammotus lähetettiin edustamaan suomea euroviisuihin.  Vaan annas olla, kun voitto tuli kotiin, niin hirviöherrat olivatkin yhtäkkiä kansallissankareita.  Niin nopeasti se kelkka kääntyy.  (Enkä nyt tarkoita, että Saaran ulkomuotoa voisi mitenkään verrata Lordiin, mutta ymmärrätte varmaan, mitä tarkoitan ;)...)

Hailey

Mielestäni on turha mytätä koko kansaa. Media on se joka tekee otsikot ja nykypäivänä omaksi harmikseni otsikko "Saara Aalto pääsi jatkoon" ei ole median mielestä tarpeeksi hyvä. Klikkiotsikot ovat hirvittäviä, mutta jostain kumman syystä niitä on kaikkialla. Siihen mielestäni perustuu kaikki ne loan heittoo perustuvat artikkelit siitä, että Saara Aalto pääsi juuri ja juuri jatkoon.

Mielestäni täysin toinen asia on se, miksi Saara ei ole päässyt markkinoille Suomessa. Suomessa on ollut monta kyvykkyyksien etsintä kilpailuja ja harva on niistä saanut oman uransa. Monesti olen katsonut ohjelmaa ja todennut henkilöllä olevan todella paljon potentiaalia rapakoiden takana. Osittain Suomessa ei kyseiseen genreen ole tarpeeksi kuulijoita, jotta artisti saataisiin ulkomaille Suomen takia. Ja osittain levyn tekijöitä ja muita taustatiimejä ei kiinnosta viedä mitään ulkomaille. Osittain olen saanut kuvan, että kaikki tällainen pitäisi tehdä itse.

Ini

Erittäin hyvä kirjoitus. Olen omassa työssäni tutkinut tätä ilmiötä ja nimennyt oireen "näkymätön menestyjä syndroomaksi". Meillä täällä Suomessa pitää olla näkymätön, jos ei halua kateellisia ja lokaa niskaan. Tälle on mielestäni historiallinen, geneettinen ja ympäristöstä, siis ihan tästä maantieteellisestä sijainnista johtuva tausta ja syy. Meidän luonto on ollut ankara niille, jotka ovat poikenneet valtavirrasta. On turvallisempaa olla "mukavuustasolla muiden kanssa". Sellainen, joka tästä rohkenee poiketa julistetaan "tyhmäksi uhkarohkeaksi" jolle saattaa hyvinkin käydä huonosti. Ja aikojen alussa 10 000 vuotta sitten on käynytkin. Aika moni on paleltunut täällä vuosituhansien aikana tai kuollut raatamiseen ja elannon hankkimiseen.. Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa. Meillä on kuitenkin syntymästä asti jokaisella, ihan ihmisenä, tarve mennä eteenpäin. Eli ne jotka ovat näitä kateellisia tuntevat tuskaa sisimmässään, kun eivät itse rohkene poiketa valtavirrasta ja tämä tuska on sallittua purkaa ulos kateutena. Meillä on tieteellisestikin tutkittuna huonompi itsetunto ja tuntemattoman pelko, kuin monella muulla kansalla ja se pitää meidät eristyksissä täällä Pohjolassa. Olemme lisäksi kilttejä. Luonto on meidät "kesyttänyt". Nyt ovat ajat kuitenkin muuttuneet ja meidän ei tarvitse enää kairata kiviä pellosta ja taistella tuiskua ja pakkasta vastaan. On aika nousta suosta ja alkaa kannustamaan sekä itseämme, että muita. Kunniaan erilaisuus ja menestys. Meidän nuorissa on tulevaisuus.

ei haittaa lyökööt vain...

Täytyy sanoa nuorten  sanoin ihan sama !Koirat haukku ja karavaani kulkee..juuri tuo hänen itsekkyys ja omahyväisyys ei nappaa..onnea toki  hänelle !Toivon kuitenkin pienen tummhipiäisen tytön voittavan kisan  hänen musiikki ja ääni natsaa miun korviin raspinen  ääni ja vähän soulahtava musiikki  avot!

Nähtyon

En ymmärrä sitä, että miksi ihmiset jotka eivät pidä Saaran tyylistä silti ovat sairaalloisen kiinnostuneita hänestä. Suomessa on luovuutta lyttääviä ihmisä paljon. Kannattaa muistaa, että että valtaosa rääväsuista on onnettomia luusereita kaljapullojen kanssa dissaamassa niitä jotka uskaltavat muuta.

Greta

Toivoisin, että suomalaiset olisivat hieman ylpeämpiä itsestään ja saavutuksistaan. Katsokaa vaikka islantilaisia: pieni ja pippurinen pohjoinen kansa, joka ei pyytele mitään anteeksi. Islantilaiset laittoivat pankkiirit maksamaan laskun talouskriisin jälkeen, jalkapallojoukkue on saavuttanut menestystä, musiikkiskene kukoistaa ja matkailu on nosteessa kiitos esim Game of Thronesin, jota on kuvattu maassa.

Suomalaiset voisivat luopua vihdoin alemmuuskompleksistaan. Keski-Euroopassa tovin asuneena voin sanoa, että Suomessa kannattaa olla OIKEASTI ylpeä esim. koulutuksesta, koskemattomasta luonnosta, kielitaidosta ja tasa-arvoisesta yhteiskunnasta. Jostain kumman syystä monet suomalaiset haluavat hyökätä näitä asioita kohtaan ja jaksavat pitää yllä kummallista kiusaajamentaliteettia. Pienen maan ihmisten kannattaisi tukea ja kannustaa toisiaan sekä ylläpitää hyviä puolia yhteiskunnastaan.

Saaran tarinasta voi jokainen oppia, että kannattaa pysyä toiveikkaana ja seurata unelmiaan. Kannusta myös kaveria samaan.
 

Vierailija

Minäkin kaipaisin esimerkkejä tuosta ruotsalaisten auttamishalusta ja tsemppauskyvystä... Ainakin Abban euroviisuvoiton aikoihin ketään ei kiinnostanut vaan bändi lytättiin kotimaassaan.

Vierailija4000

Minä osittain allekirjoitan kirjoituksesi. Kyllä täällä meillä välillä on sitä kyttäys-meininkiä ja kateellisuutta. Toisaalta se on joskus myös erilaisuuden sietokyvyn puutetta. Ei hyväksytä ihmistä, joka ajaa hienommalla autolla, mutta samalla haukutaan niitä, joilla on varaa vain apostolin kyytiin. Saaran musiikkityylistä en pidä ja se on varmasti monelle suomalaiselle sellainen "turn off". Aivan liian sokeroitua huttua.Ihmisenä kuitenkin todella sitkeä ja asialleen omistautunut. Siitä ropisee pisteitä ja paljon..

Silti välillä on pohdittava, onko tuo haukkujien ja kateellisten määrä niin suuri kuin annetaan uskoa. Saarahan sai  eniten ääniä UMK-kilpailussa eli suomalaisen suuren yleisön kannustamana olisi päässyt Euroviisuihin. Joskus tuntuu, että nimenomaan media luotsaa tätä kateellisuus-ilmapiiriä, nimittäin 40-50 kommentoijaa, jotka pyörivät palstoilla haukkumassa Saaraa eivät todellakaan ole enemmistö suomalaisia.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Huumorintajuista ja sarkastista suhtautumista elämän eri osa-alueisiin keski-ikäisen, ylipainoisen naisen näkökulmasta kilpirauhasen vajaatoiminnan sanellessa vaakalukeman. Blogissa pohditaan lihavan naisen markkinoita niin työelämässä, rakkaudessa kuin muissakin sosiaalisissa kanssakäymisissä ja vakuutellaan, että rehevä nainen on jokaisen painokilonsa arvoinen.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat