Viime viikolla käsittelin blogitekstissäni suorapuheisuutta ja sitä, kuinka asioiden sanominen kiertelemättä ilman pehmentäviä korulauseita nostattaa ihmisten verenpainetta. Suorapuheisuus on Suomessa tabu, jota ei suvaita, jos se on ristiriidassa yleisesti hyväksytyn mielipiteen kanssa.

Erityisen suurena paheena suorapuheisuus nähdään silloin, jos sitä harjoittaa nainen.

Miksi näin on? Miksi asioista puhuminen ja niiden käsitteleminen rehellisen mielipiteen pohjalta koetaan niin suurena uhkana tai rikkomuksena, että siitä on aihetta raivostua?

Suorapuheisuuden tuomitsevat voimakkaimmin ihmiset, jotka eivät hyväksy eriäviä mielipiteitä ja sen he osoittavat – kuinkas muutenkaan, kuin – suoraan asiasta sanomalla.

Lihavuudesta ja ylipainosta aiheutuva syrjintä on yksi vaietuista asioita, joita ei haluta myöntää, vaikka jokainen sen olemassaolon tiedostaa. Puhuminen ulkonäkösyrjinnästä, tai suoremmin sanottuna läskirasismista, on kirvoittanut blogissani mielipiteitä, joiden perimmäisenä tarkoituksena on ollut aiheen hautaaminen takaisin maton reunan alle.

Muutoksia ei kuitenkaan saada aikaiseksi sulkemalla silmät tosiasioilta.

NAISTEN JA MIESTEN SUUSTA on ylipainoisille naisille kohdennettu itsetuntokampanja, jossa eri aloja edustavat ihmiset avaavat näkemyksiään ylipainoisen naisen kauneudesta. Ilkeämieliset ja negatiiviset huomauttelut ylipainoisen ihmisen ulkonäöstä voivat pahimmillaan johtaa vääristyneen omakehonkuvan syntymiseen, vakaviin syömishäiriöihin, eristäytymiseen ja oman itsensä hyväksymättömyyteen.

Onneksi kaikki ihmiset eivät kuitenkaan ajattele ylipainoisista ihmisistä pahaa, vaan kyse on margnaalisen joukon äänekkäistä mielipiteistä.

Tällä kertaa näkemyksensä naisista ja naisten ylipainosta avaa nainen, joka on saanut oman osansa suorapuheisuutensa nostattamista kohuista. Hän on pitkän uran tehnyt näyttelijä-ohjaaja-laulaja Mari Rantasila, jonka kyky ja rohkeus puhua asioista niiden oikeilla nimillä on tuomittu aina Oscar – gaalan ennakkolähetyksestä lähes kolme vuosikymmentä sitten julkaistuun Auringossa – kappaleeseen saakka.

Tällä hetkellä Marin pitävät kiireisenä loppuvuodeksi sovitut opetukset, muutamat keikat sekä viimeiset käynnit YLE:n Jälkiviisaat – ohjelmassa. Ensi vuoden puolella Mari ohjaa Kansallisteatterille oman ideansa pohjalta syntyneen Masennuskomedia – nimisen näytelmän, jonka ovat kirjoittaneet Kirsikka Saari ja Jenni Toivoniemi. Näytelmän ensi-ilta on marraskuussa 2017.

Jos hyvin käy (ja Elokuvasäätiö myöntää rahoituksen) Mari ohjaa tulevana kesällä Puluboin ja Ponin leffan, joka perustuu osittain Veera Salmen suosittuun kirjaan. Sen ensi-iltaa kaavaillaan loppukesälle 2018. Elokuvan käsikirjoittajat ovat Hannamaija Matila ja Veera Salmi.

 

Omin sanoin naisista ja ylipainosta – Mari Rantasila, näyttelijä-ohjaaja-laulaja

 

Mari, millainen on mielestäsi kaunis ja seksikäs nainen?

Sellainen, joka luottaa itseensä sellaisena kuin hän on! Katse ja kädenpuristus ovat tärkeitä.

Voiko mielestäsi ylipainoinen nainen olla kaunis ja haluttava?

Tietenkin voi. Painolla ei ole mitään tekemistä näiden asioiden kanssa.

Miten ulkonäkö ja paino ovat vaikuttaneet omaan elämääsi, työhösi ja itsetuntoosi? Onko sinulla ulkonäköpaineita?

Luulen, että kaikki painivat jossain vaiheessa ulkonäköasioiden kanssa. Se vaikuttaa varsinkin silloin, kun on muutenkin epävarma itsestään. Minulla on ollut anoreksia, mutta olen myös tietoisesti lihottanut itseäni näyttääkseni, etteivät roolit ole painosta kiinni. Tällä hetkellä sisäinen minäni ja ulkonäköni ovat hyvässä sovussa keskenään.

Mitkä mielestäsi ovat aiheellisia syitä laihduttaa?

Jos painosta on uhkaa terveydelle, oli se sitten ali- tai ylipainoa, silloin on syytä kiinnittää huomiota painoonsa ja siihen, mitä syö.

Millaisen viestin haluat välittää kaikille kehoonsa tyytymättömille ja ylipainoaan häpeäville naisille?

Tärkeintä on, että voit hyvin sisäisesti ja olet terve. Se heijastuu ulkonäköösi joka tapauksessa, oli painoa sitten enemmän tai vähemmän.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Huumorintajuista ja sarkastista suhtautumista elämän eri osa-alueisiin keski-ikäisen, ylipainoisen naisen näkökulmasta kilpirauhasen vajaatoiminnan sanellessa vaakalukeman. Blogissa pohditaan lihavan naisen markkinoita niin työelämässä, rakkaudessa kuin muissakin sosiaalisissa kanssakäymisissä ja vakuutellaan, että rehevä nainen on jokaisen painokilonsa arvoinen.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat