Lihavan Naisen Markkinoissa olen pohtinut naisten ylipainoa ja lihavuutta erilaisten kokemusten ja havaintojen kautta. Ylipainoon ja lihavuuteen liittyy monia vääriä käsityksiä ja niiden perusteella normaalipainon ylittävät ihmiset leimataan stereotyyppisesti tyhmiksi laiskureiksi, joiden elämä pyörii epäterveellisen mättömoskan ja laiskottelun keskiössä.

Ulkonäkökeskeisyyden lisääntyessä suhtautuminen hyväksytystä naisenmallista poikkeaviin kansalaisiin on muuttunut yhä julmemmaksi ja suvaitsemattomammaksi. Enää ei haluta, tai edes osata ajatella, että ylipaino voisi joidenkin kohdalla olla oma valinta tai ettei ihminen välttämättä voi ylipainolleen mitään.

Kauneus ja itsetunto ovat asioita, joiden ei pitäisi olla sidottuja kiloihin tai vaatekokoihin. Terveys ja hyvinvointi huokuvat ulospäin ja niiden myötä itsetuntokin on usein kohdallaan. Jos ihminen voi kokonaisvaltaisesti hyvin, eikä liikapaino estä normaalia elämää tai sosiaalista kanssakäymistä, ei turhaan ulkonäköstressiin pitäisi olla aihetta.

Toisin on silti monien ylipainoisten kohdalla. Ihmisten asenteiden ylipainoisiin on muututtava.

NAISTEN JA MIESTEN SUUSTA on ylipainoisille naisille suunnattu itsetunnon kohotuskampanja, jossa eri alojen tunnetut ja tuntemattomammat miehet ja naiset kertovat näkemyksiään ylipainoisen naisen kauneudesta ja haluttavuudesta. Siinä, missä vastakkaisiakin mielipiteitä esiintyy, ylipainoisten on hyvä sisäistää, etteivät kaikki ajattele heistä samoin.

Tällä kertaa Lihavan Naisen Markkinoissa naisista ja ylipainosta juttelee hyvän itsetunnon omaava upea nainen, joka vastustaa jyrkästi kiusaamista ja syrjimistä, ja joka on opastanut meille aikuisille käytöksen kultaisia sääntöjä Pikku Kakkosen Neiti Etikettinä.

Karoliina Blackburn on teatteritaiteen maisteri ja freelance –näyttelijä, jonka suuri yleisö tuntee lukuisista televisio-, teatteri- ja elokuvarooleistaan. Karoliina tekee näyttelijäntyönsä ohessa juontokeikkoja sekä työhyvinvointi- ja vuorovaikutuskoulutusta. Karoliina on intohimoinen liikkuja ja siitä osoituksena hänellä on vuonna 2004 saatu thainyrkkeilyn Suomen mestaruus. Viime vuosina Karoliina on sukeltanut uimahyppyjen ja tankotanssin maailmaan sekä intoutunut valmistamaan saippuoita!

Kannustavia lukuhetkiä toivottelee

Leenuliinu

 

Omin sanoin naisista ja ylipainosta – Karoliina Blackburn, näyttelijä

Karoliina, millainen on mielestäsi kaunis ja seksikäs nainen?

Kaunis ja seksikäs nainen on sellainen, joka on sinut itsensä kanssa ja tietoinen omista vahvuuksistaan. Hän on sellainen, joka ei mieti miltä näyttää, vaan hän miettii muita seikkoja; sisältöä. Hän on nainen, joka ajattelee että on ihana. Sellainen nainen on aina seksikäs.

Voiko mielestäsi ylipainoinen nainen olla kaunis ja haluttava?

Kysymys on täysin absurdi. Totta kai voi. Jokainen nainen on kaunis, haluttava ja seksikäs. Jokainen mies samoin. Jokaisessa miehessä ja naisessa on jotain todella seksikästä, kun asettuu tarkkailemaan ja havaitsemaan ja katsomaan ihmistä. Kokonaisvaltaisuus ja huomion siirtäminen itsestä pois tekee ihmisestä seksikkään ja haluttavan. Kiltti on minusta seksikäs. Ja huumorintajuinen. Ja älykäs.

Käydessäni Curaçaossa ja Dominikaanisessa tasavallassa näin paljon hyvin isokokoisia naisia todella pienissä ja kireissä vaatteissa. Heistä huokui itsearvostus ja oman naiseuden juhlistaminen. He olivat todella seksikkäitä. Sitä oli mukava katsoa.

Miten ulkonäkö ja paino ovat vaikuttaneet omaan elämääsi, työhösi ja itsetuntoosi? Onko sinulla ulkonäköpaineita?

En koe ulkonäköpaineita. En halua ottaa "minä ja minun ulkonäköni" ja "minä ja minun painoni" -ajattelutapaa edes samalle hiekkalaatikolle näyttelijäntyön kanssa. Se vie ihan väärään suuntaan. Tarkoitus näytellessä on sisäistää joku rooli ja artikuloida ja tehdä se näkyväksi muillekin. Itseni tarkkaileminen painon tai ulkonäön takia roolia tehdessäni vie täysin pois fokuksesta. Olen pyrkinyt siitä eroon niin paljon kuin pystyn. Keskityn ajattelemaan näytellessäni vastanäyttelijää ja tilannetta tai asiakkaita ja kuulijoita. En itseäni.

Ainoa motiivini muokata kehoani on tehdä se roolien ehdoilla, harrastusten ehdoilla ja terveyden ehdoilla. Jos haluan vääntäytyä johonkin hillittömään kaksinkertaiseen hyppy- tai jooga-asentoon ja maha on tiellä niin, etten saa henkeä, on selvää että jotain pitää tehdä. Funktionaalinen, temppuja oppiva keho on minun toiveeni ja teen töitä sen eteen että opin uusia, vaikeitakin asioita. Silloin on ketterä, notkea, plastinen ja räjähtävä. Sillä ei ole painon kanssa mitään tekemistä.

Samoin, jos haluan mahtua johonkin mekkoon, joka minulla on ollut iät ja ajat. Silloin havahdun, että aha, jotain on tehtävä. Ulkonäkö sinänsä ei kiinnosta, vaan funktionaalinen elämäntapa.

Mitkä mielestäsi ovat aiheellisia syitä laihduttaa?

Nuo edellä mainitsemani asiat ovat hyviä syitä tehdä itsensä kanssa jotain. Sana laihduttaminen on minusta vastenmielinen. Tarve laihduttaa, tai tehdä jotain suhteessa tulokseen, on varmasti tehokkain ja nautintoa tuottavin. Se on sisäistynyttä halua, eikä toisten katseen alta tulevaa. Laihduttaminen ilman sisäistynyttä elämäntapamuutosta on joutava ja laihduttaminen itsevihan muotona kauheaa.

Millaisen viestin haluat välittää kaikille kehoonsa tyytymättömille ja ylipainoaan häpeäville naisille?

Pekka Hiltusen kirja ISO oli minun ajatteluani merkittävästi muuttanut teos. En näe maailmaa enää samoilla silmin kirjan luettuani. Meille on vuosikausia syötetty myyttiä, että lihava ihminen on sairas ja sairastuu, ja sepelvaltimo ja nivelet, ja sydänkohtaus ja lässynlässyn…

Tosiasiassa lihava voi olla ja on hyvin terve, erittäin hyväkuntoinen ja tähän teemaan liittyen - breaking news - seksikäs ja haluttava.

Terveisenä kehottaisin jokaista miettimään, että mikä on motiivi laihtumiseen: onko se oma sisäinen halu ja jos on, niin miksi, vai onko kyse sittenkin muiden luomasta paineesta? Missä on se kohta, kun on tarpeeksi? Milloin kokee olevansa riittävän hyvä, riittävän upea, riittävän älykäs tai riittävän menestynyt? Voiko katsoa peiliin ja ajatella; MINÄ OLEN IHANA?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Huumorintajuista ja sarkastista suhtautumista elämän eri osa-alueisiin keski-ikäisen, ylipainoisen naisen näkökulmasta kilpirauhasen vajaatoiminnan sanellessa vaakalukeman. Blogissa pohditaan lihavan naisen markkinoita niin työelämässä, rakkaudessa kuin muissakin sosiaalisissa kanssakäymisissä ja vakuutellaan, että rehevä nainen on jokaisen painokilonsa arvoinen.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat