Lihavan Naisen Markkinat on blogi, jossa laivaa keikutetaan puhumalla asioista suoraan ja kaunistelematta. Elämme ulkonäkökeskeistä aikaa ja ulkonäkökeskeisessä yhteiskunnassa se tarkoittaa sitä, että työelämä suosii hoikkia naisia palkan ja työllisyysasteen osalta, televisio-ohjelmat suoltavat laihdutusohjelmia ja joka tuutista mieliimme iskostetaan mallia täydellisestä naisesta, joka on alle 35-vuotias, vartaloltaan hoikka ja urheilullinen.

Jos näitä kriteerejä ei täytä, onko se mikään ihme, että naiset tuntevat olonsa yhä ahdistuneemmiksi, epätoivoisemmiksi ja toisarvoisemmiksi?

Kilojen määrä ei saisi vaikuttaa kenenkään elämänlaatuun. Ei etenkään niiden kohdalla, joilla terveydentila on liikapainosta huolimatta kohdallaan ja joiden olo omassa kehossa tuntuu miellyttävältä. Kenelläkään ei ole oikeutta riistää ihmisen henkistä hyvinvointia soimaamalla tätä sellaisesta, mikä häntä itseään ei häiritse.

Näin silti tapahtuu. Yksilöllisyyttä korostetaan, mutta silti jokaisen pitäisi mahtua samaan muottiin. Arman Alizad kiteytti asian osuvasti: ”Suomessa rohkaistaan ihmisiä olemaan oma itsensä, kunhan he eivät ole sitä liikaa.”

Jotta ”täydellisen naisen” oletusarvo meidän vanhenevien, pönäköiden ja tuhoutuvan itsetuntomme rippeistä raivoisasti kiinni pitävien naisten kohdalla ei vetäisi meitä enää syvempään ahdinkoon, tarvitsemme laajempaa perspektiiviä asiaan ihmisiltä, jotka uskaltavat kertoa rehellisen mielipiteensä.

Olen jututtanut aiheen tiimoilta tunnettuja ja tuntemattomampia miehiä ja naisia ja pyytänyt heiltä rehellistä kannanottoa ylipainoisista naisista sekä heidän kauneudestaan. Vastaukset olen koostanut blogiini otsikoiden ”NAISTEN SUUSTA” ja ”MIESTEN SUUSTA” alle.

Haastatteluissa käy selvästi esille, kuinka käsitys ylipainoisten naisten kauneudesta vaihtelee ja koska kauneuskäsitys on meillä kaikilla erilainen, siksi myös näkökulmissa on eroavaisuuksia.

Tällä kertaa naisista ja ylipainoisten naisten kauneudesta avautuu tyrmäävällä suorapuheisuudellaan mainetta niittänyt kulttuurintuottaja Wallu Valpio, joka pakenee valtavaa työkuormaansa Turkkiin useamman kerran vuosittain ja joka omien sanojensa mukaan haaveilee joko eläkkeelle pääsystä tai työttömyydestä.

Tällä hetkellä Wallun pitävät kiireisenä ympäri Suomea vievät juonto- ja luentokeikat, työn alla oleva tv-ohjelma sekä Helsingin keskustassa olevat kaksi klubia. Näiden lisäksi mies toimii DJ:nä, soittaa kahdessa bändissä, pyörittää kaupunkifestivaalia sekä perhettään ja aloittaa vielä vuoden alussa radio-ohjelmankin. Kiirettä siis pitää!

Oivaltavia ja ajatuksia herättäviä lukuhetkiä toivotellen,

Leenuliinu

 

Omin sanoin naisista ja ylipainoista – kulttuurintuottaja Wallu Valpio

 

(Wallun kuvat Lari Järnefelt)

Wallu, millaisia ominaisuuksia naisessa arvostat?

Kyllä se niin taitaa olla, että ne ovat kauneus, suuri avoin mieli ja täydellinen ymmärrys (lue: nipottamattomuus) omien liikkumisteni suhteen. Ne ovat tärkeimmät kriteerit, tässä järjestyksessä. Onhan sitä naistaan jaksettava sekä katsella, että kuunnella, jos vuosia aikoo taittaa jonkun kanssa.

Kodin ylläpitämisestä en ole kovin vaativa, koska pidän itse kodin siistinä. Muuten sotkuisen elämäni ja töitteni vastapainoksi on mukava pitää asunto siistinä ja kunnossa. Naisen on oltava sellainen, jonka kanssa haluaa olla, mutta jonka kanssa ei tarvitse olla, jos haluaa olla yksin. Pidän yksinäisyydestä. Hiljainen nainen on ihana. Mykkä olisi ehkä paras.

Voiko mielestäsi ylipainoinen nainen olla kaunis ja haluttava?

Kaunis voi, muttei haluttava. Omalla pukeutumisellaanhan voi tietenkin vaikuttaa ulkonäköönsä paljonkin ja tehdä itsestään jopa haluttavan näköisen, mutta kyllä itse olen sitä mieltä, että omaan painoonsa voi ja pitää vaikuttaa, jos ei ole lihava sairauden vuoksi. Liika on liikaa. Kaikessa.

Mielestäni jonkin sortin itsekontrollin puutteesta kertoo se, jos itsensä päästää liian leveään kuntoon (jos se ei siis johdu sairaudesta). Usein kyllä elämänhallinta noin yleensä saa ihmiset kontrolloimattomaan kuntoon, koska ei vaan jaksa. Työ, stressi, näköalattomuus elämäänsä yms. tekee ihmisestä usein välinpitämättömän omaa kehoaan kohtaan.

Sopivasti pyylevä nainen on kyllä seksikäs ja haluttava, enemmän kuin langanlaiha. Siis sopivasti. En ole ollut kovin nirso naissuhteissani siitä, missä mitoissa pitää tai voi olla. Sääret nyloneilla kun on kunnossa, olen kuin pieni läähättävä koiranpentu. Olenhan fetissi.

Voisitko itse kuvitella seurustelevasi / asuvasi / eläväsi ylipainoisen naisen kanssa?

En. Kämppiksenä kyllä.

Mitkä mielestäsi ovat aiheellisia syitä laihduttaa?

Se, jos ei ole sinut kehonsa kanssa. Jokaisella on oikeus olla sen minkäkokoinen tai – näköinen tahansa. Jos kokee itsensä fyysisesti muiden läsnä ollessa epämiellyttäväksi, niin asialle voi varmaan tehdä jotain.

Oman fyysisen olemuksensa kunnioittaminen lähtee usein ihan oman pään sisältä, mutta ympäröivä yhteiskunta saattaa aiheuttaa jopa irrationaalisia luuloja siitä, mitä pitäisi olla. Jos ihan vaan itseään kuuntelee, usein vastaus tulee sieltä – mitä siis haluaa olla ja miltä näyttää. Omaan tahtoonsa pitää luottaa.

Laihduttaa pitää mielestäni silloin, jos se aiheuttaa joko terveydellisiä tai muuten epämiellyttävää oloa oman kehon kanssa olemisessa. Loppujen lopuksi me ollaan täällä planeetalla ihan vaan itsemme kanssa. Itseään saa ja pitää kunnioittaa ja sille voi aina tehdä jotain.

Millaisen viestin haluat välittää kaikille kehoonsa tyytymättömille ja ylipainoaan häpeileville naisille?

Tehkää sen asian eteen jotain. Usein siinä vaiheessa kannattaa hakea apua. Hopea ei ole häpeä. Ei ole olemassa täydellistä vartaloa, vaikka ehkä Kreikassa siihen jonkin sortin viitteitä annettiin veistospuolella. On myös vartaloonsa tyytymättömiä ihmisiä laihuuden puolelta. Sama viesti heille.

Pääasia on, ettei liikaa kuvittele itsestään, eikä pyri liiallisuuksiin. Kyllä se kultainen keskitie kantaa. Kukaan meistä ei ole täydellinen, eikä pidäkään olla. Sen, minkä äitsy ja iskä on geeneillään sinulle vartalon muodoksi antanut, sen kanssa on elettävä.

Täydellinen ihminen on joko narsisti tai muuten hullu.

 

Kommentit (2)

MiuMiu

Hei,
kiitos hyvistä kirjoituksistasi.
Olen lukenut todella paljon viime aikojen kirjoituksia ulkonäöstä ja painosta ja niihin liittyvistä asioista.
Olen iloinen, että niistä puhutaan laajalla skaalalla ja toivon, että se toisi armoa kaiken kokoisten ja näköisten ihmisten elämään!

Tässä teemassa -mitä jokin mies ajattelee lihavasta naisesta- jäin ajattelemaan, että miksi se on tai miksi sen pitäisi olla niin tärkeää, että mitä esim. Vallu Valpio ajattelee lihavasta naisesta? Ajattele, jos kysyisimme mitä lihava nainen ajattelee Vallu Valpiosta? Eihän siinä ole mitään järkeä, vai olisiko?

Tai ajattele niin, että olisit asetellut kysymykseksi jotenkin näin: voiko kehitysvammainen/sokea/vanhus/romaani olla kaunis ja haluttava.
Ei olisi ollut kovin korrektia, eihän?

Kun luin tätä tekstiä, niin mietin pitkään miksi lihavalle - tai kelle vain- on niin tärkeää miettiä, mitä joku ajattelee minusta tai ulkonäöstäni. Ymmärrän kyllä, että jokaiselle meistä hyväksyntä on tärkeää ja sehän on ihan luonnollista. Mutta tarvitsemmeko (tarvitseeko lihava nainen tai mieskään) kenenkään muiden hyväksyntää kuin itsensä ja lähipiirinsä?

Mehän voimme kysyä loputtomiin miehiltä ja naisilta, mitä ajattelet sen ja sen näköisistä. Vastausskaala lienee se, että toiset tykkää ja toiset eivät. Ja se on aivan ok - kunhan kukin saa olla rauhassa sitä mitä on.

Eikö hedelmällisempää/rakentavampaa olisi pohtia vaikka sitä, miten tulisime toimeen toistemme kanssa kuin sitä, mitä kukin ajattelee minkäkäin näköisistä ihmistä?

Ymmärrän toki tämän sinun blogisi ytimen ja haluat pohtia ja käsitellä sitä useammasta eri näkökulmasta. Asiat ovat tärkeitä ja kirjoitat niistä hyvin. Ja viimeisimmässä bloggauksessasi pohdit todella hyvin sitä, voiko nainen puhua samalla tavalla kuin mies: suoraan ja tylysti.
Kuten itsekin totesit. Siihen on vielä matkaa. Ikävä kyllä. Tarvitsemme todellakin suoranuottisia naisia, jotka eivät kysele ja anele: pidättehän nyt ihan varmasti minusta tällaisena kuin olen.

Hyvää syksyä!

Leenuliinu
Liittynyt17.8.2016

Kiitos kommentistasi MiuMiu,

Nostit esille erittäin tärkeän ja hyvän kysymyksen. Blogisarjani "naisten ja miesten suusta" tarkoitus on avata huonon itsetunnon omaavien ylipainoisten naisten silmät kolmelle merkitykselliselle tosiasialle:

1) että muu maailma ei useinkaan suhtaudu ylipainoisiin naisiin yhtä tuomitsevasti kuin ylipainoinen ehkä oman päänsä sisällä kuvittelee (siten, että kaikki ihmiset pitävät ylipainoisia rumina tai huonompina kuin muita)

2) että naisen kaunetta tai haluttavuutta eivät määritä hänen painokilonsa tai vaatekokonsa, vaan usein aivat muut seikat (eli ettei se median luoma kauneusihanne naisesta olekaan ainoa oikea)

3) ja että he ovat riittäviä sellaisena kuin ovat ilman tarvetta mukautua muiden toiveita vastaavaksi

Olet täysin oikeassa siinä, että jokaiselle ihmiselle tärkeintä pitäisi olla se, että hyväksyy itse itsensä ja että lähipiiri hyväksyy meidät sellaisina kuin olemme, mutta valitettavasti tämä ei huonon itsetunnon omaavalle aina riitä. Huonon itsetunnon omaava saattaa ajatella, että lähipiiri hyväksyy heidät siksi, koska he ovat hänen lähimmäisiään ja he tekevät sen ikään kuin velvollisuudesta. Sen vuoksi ne pahat sanat ja itsetuntoa polkeavat kurjat kommentit täysin ventovieraiden suista satuttavat eniten ja niihin on helpompi uskoa, koska ventovierailla ei ole "velvollisuutta" miellyttää. Ylipainoinen voi uskoa, että tämä muutaman ulkopuolisen antama epäasiallinen suhtautuminen on se tapa, jolla kaikki ulkopuoliset häneen suhtautuvat ja siksi mielestäni on tärkeää osoittaa Wallua ja kumppaneita haastattelemalla, että mielipiteitä ylipainoisista naisista on yhtä monia kuin on ihmisiäkin ja että onneksi suurin osa ihmisistä suhtautuu ylipainoisiin ihmisiin samalla tavalla kuin muihinkin ihmisiin vaikka ne kurjimmat kommentoijat usein äänekkäimpiä ovatkin.

Oikein hyvää syksyä sinullekin! :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Huumorintajuista ja sarkastista suhtautumista elämän eri osa-alueisiin keski-ikäisen, ylipainoisen naisen näkökulmasta kilpirauhasen vajaatoiminnan sanellessa vaakalukeman. Blogissa pohditaan lihavan naisen markkinoita niin työelämässä, rakkaudessa kuin muissakin sosiaalisissa kanssakäymisissä ja vakuutellaan, että rehevä nainen on jokaisen painokilonsa arvoinen.

Blogiarkisto

2016

Kategoriat