Ei ole montaa asiaa, joka vetäisi vertoja tuoreelle, itse tehdylle leivälle. Ei ainakaan silloin, kun leipä valmistuu niin vaivatta, että voit nukkua lähes koko valmistuksen ajan.

Runsaasti siemeniä sisältävä täysjyväleipä on ihanan näppärä valmistaa – illalla ainekset sekaisin ja vuokaan, yön yli lepo, aamulla kohotus ja paisto.

Toisin kuin valkoisista jauhoista valmistetut höttöpullat, tämä täysjyväjauhoista, siemenistä ja hiutaleista valmistettu leipä on tuhti ja terveellinen. Se sopii myös lahjaksi. Onnellinen on se äiti, joka sunnuntaina saa hyvää, itse tehtyä leipää. Tuskin äiti juuri muuta kaipaakaan. Tai no, ehkäpä palan kakkua.

Vaivaton kokojyvävuokaleipä

3 dl vettä
2 tl suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 tl kuivahiivaa
1 dl siemeniä (esim. auringonkukan-, kurpitsan- ja seesaminsiemeniä)
2 dl ruisleseitä
2 dl kaurahiutaleita
2 dl hiivaleipäjauhoja
tilkka öljyä vuoan voiteluun

Lisää suola, hunaja ja siemenet kylmään veteen. Sekoita kaikki loput ainekset keskenään ja vaivaa jauhoseos veteen parissa erässä. Taikina ja saa jäädä melko löysäksi.

Öljyä leipävuoka ja painele taikina vuokaan. Peitä vuoka kelmulla ja nosta leipä lepäämään jääkaappiin yön ajaksi.

Nosta leipä huoneenlämpöön lämpiämään noin kahdeksi tunniksi. Paista leipä 225 ateeessa, uunin alatasolla noin 30–40 minuuttia, kunne leipä on kypsä ja kullanruskea.

Kun leipä on hyvää, se ei kaipaa kaveriksi kuin voita.

Jos haluat tuoreen vuokaleivän aamupalapöytään, toimi näin:
Valmista leipä illalla ohjeen mukaan. Laita kello soimaan 06.00. Kellon soidessa kipaise jääkaapille ja nosta leipä huoneenlämpöön. Kömmi takaisin vällyjen väliin ja laita kello soimaan 08.00. (Pieni torkutus on sallittu.) Lykkää leipä 225-asteiseen uuniin ja ota vielä pikku lepo, 30–40 min. eli kömmi vuoteesta noin 08.40. Nosta kypsä leipä pois uunista ja irrota leipä vuoasta. Ota raikas suihku ja suorita muut aamupuuhat. Keitä vahva kahvi ja nosta leipä voin kanssa aamiaispöytään noin 9.30.
Jos et jaksa nousta kuudelta, heräile normaalisti. Leipä ehtii kyllä paistua brunssi- tai lounaspöytään.

Herkullista viikonloppua,

Kommentit (0)

Seuraa 

Kahden naiskokin blogissa tutkitaan ja tulkitaan ruokaan liittyviä trendejä ja ilmiöitä. Kirjoittajat ovat uteliaita ruokafriikkejä, jotka ovat kotonaan niin kaupungin vilskeessä kuin mökkilaiturillakin.

Blogissa inspiroidutaan sesongin mauista ja ruoka otetaan tosissaan, mutta ei missään nimessä vakavasti! 

TIINA on useita vuosia monenlaisia liemiä hämmennellyt kokki, joka sotkee kauhansa mielellään joka ikiseen soppaan ja kaataa lasinsa (täyteen) makuun sopivaa ruokajuomaa.

RIIKKA on ruokaa rakastava maailmanmatkaaja, joka puhkuu intoa maistaa uusia makuja ja olla siellä, missä tapahtuu. Instagram: @hannariikkaannika

 Seuraa blogiamme >

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto