”Miksi söisin raakakakkua, kun voisin syödä oikeaa kakkua? Sellaista, missä on sokeria, voita ja jauhoja “, kommentoi työkaverini, kun intoilin raakakuista.

Niin. Raakakakkuhurahdus on rantautunut Suomeen. Kahviloiden vitriineissä keikistelee kermaunelmien ja juustokakkujen vieressä jauhoton, gluteeniton, munaton, sokeriton, maidoton, vegaaninen kookossupermarjachiapähkinämanteliläjäys. Mikä on siis kakun ja raakakakun yhteinen tekijä? Ainakin molemmat näyttävät kakulta ja niiden on tarkoitus maistua hyvälle. Myös osa raaka-aineista voi olla samoja: esimerkiksi marjat, kookos ja banaani. Siihen se sitten jääkin.

Raakakakun perustehtävä on olla terveellinen ja ravitseva herkku. Sellainen, josta ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa, vaikka ahmisi koko kakun. Se on myös helppo sovittaa moniin erikoisruokavalioihin. Raakakakun hyveisiin lukeutuu nopea valmistusaika. Vartti ja kakku on valmis (okei, jähmetys jääkaapissa vie vielä hetken). Ei uunia, ei hellaa eikä mikroa.

Raakakakkua tehdessä perustyökalu on sauvasekoitin, blenderi tai monitoimikone. Surauttelu ja survominen ovat yleisimmät tekniikat. Moniin raakakakkuihin käytetään liivatteen sijasta kookosöljyä, joka jähmettää kakun jääkaapissa. Makeutukseen käytetään banaania ja hunajaa (joka ei muuten ole vegaanista!). Pehmeän rakenteen loihtimiseksi käytetään kookosmaitoa, avokadoa tai liotettuja pähkinöitä. Raakaleivonnaisten muita kulmakiviä ovat pähkinät, kuivatut hedelmät, tuoreet hedelmät ja marjat. Raakailun perusidea on, että mitään ei kypsennetä yli 45 asteen. Tällöin entsyymit, vitaamiinit ja hivenaineet pysyvät hyvin tallessa.

Osallistuin vuosi sitten muutaman tunnin raakakakkukurssille. Sen jälkeen olen raakaillut fiiliksen mukaan, mutta useimmin ihan oikea kakku vie voiton. Osa syy on se, että arkailen edelleen muiden syöjien reaktiota. Kun avomieheni mummo söi pari viikkoa sitten raakakakkua ja pyysi vielä lisää, tajusin, että arkailu on turhaa. Siksi ehdotankin suomalaiseen makuun sopivaa puolukkakookoskakkua itsenäisyyspäivän herkuksi!

Puolukkakookos(raaka)kakku

Pohja

noin 100 g pehmeitä kuivattuja viikunoita tai taateleita

2-3 dl kuorellisia manteleita

1 tl kaneli

ripaus kardemummaa

ripaus suolaa

Täyte

1 prk kookosmaitoa

3 dl puolukoita

2 banaania

½ dl kookosöljyä

(halutessasi lisää makeutta hunajasta ja lisää makua vaniljasta)

Aloita laittamalla kookosmaito pakkaseen (tai edellisenä päivänä jääkaappiin).

Laita irtopohjavuokaan leivinpaperi.

Mittaa pohjan ainekset kulhoon ja survo tasaiseksi sauvasekoittimella. Pohjan koostumus on hyvä, kun ainekset menevät hyvin sekaisin ja sitä voi helposti muotoilla käsin. Maista ensin ja painele pohja sitten irtopohjavuokaan.

Ota kookosmaito pakkasesta ja avaa purkki. Kaada ohut vesimäinen osa pois ja lusikoi paksu osa kulhoon.

Vaahdota kookos ja sekoita muut ainekset, paitsi kookosöljy, joukkoon käyttäen sauvasekoitinta. Sulata kookosöljy kuuman veden alla nestemäiseksi. Sekoita se joukkoon hitaasti kaataen ja sauvasekoittimella sekoittaen.

Kaada täyte pohjan päälle ja anna jähmettyä jääkapissa pari tuntia.

Koristele ja tarjoa!

 Terveisin,

 

Riikka

PS. Tarjosin tätä kakkua epäilevälle työkaverilla ja santsaamiseksihan se meni. Jos kuitenkin vielä epäilyttää, kokeile vaikka tätä.

PPS. Katso kaikki reseptimme täältä.

Kommentit (0)

Seuraa 

Kahden naiskokin blogissa tutkitaan ja tulkitaan ruokaan liittyviä trendejä ja ilmiöitä. Kirjoittajat ovat uteliaita ruokafriikkejä, jotka ovat kotonaan niin kaupungin vilskeessä kuin mökkilaiturillakin.

Blogissa inspiroidutaan sesongin mauista ja ruoka otetaan tosissaan, mutta ei missään nimessä vakavasti! 

TIINA on useita vuosia monenlaisia liemiä hämmennellyt kokki, joka sotkee kauhansa mielellään joka ikiseen soppaan ja kaataa lasinsa (täyteen) makuun sopivaa ruokajuomaa.

RIIKKA on ruokaa rakastava maailmanmatkaaja, joka puhkuu intoa maistaa uusia makuja ja olla siellä, missä tapahtuu. Instagram: @hannariikkaannika

 Seuraa blogiamme >

Teemat

Blogiarkisto