Japanissa katuruokanakin syötävä okonomiyaki tunnetaan pannukakun sukulaisena. Kun siihen lykkää jääkaapin jämäkasvikset, siitä tulee tulee oikeastaan pyttis eli pyttipannu!

Okonomiyaki on yksinkertaisuudessaan japanilainen munakas. Sen nimi (wikipedian mukaan) tarkoittaa "se mitä haluat paistettavan" eli pyttislinjalla mennään. Okonomiyakista saa hyvän, nopean ja terveellisenkin iltaruoan vartissa.

Okonomiyakissa käytetään usein silputtua kaalia, mutta monet muut vihanneksetkin sopivat mukaan. Esimerkiksi raastettu porkkana, peruna ja bataatti tai suikaloitu kiinankaali, punakaali, lehtikaali tai vaikka pinaatti. Ihan mitä vain haluat paistettavan!

Koristelu ja päällysteet ovat yhtä tärkeitä kuin itse munakas. Päälle voi laittaa valmischilikastike srirachaa, wasabilla maustettua majoneesia tai miksei sweetchilikastikettakin. Kaikki tuoreet yrtit käy ja seesaminsiemenet tai muut siemenet. Kaapin pohjalle hautautuneen norilevyn voi saksia koristeeksi lisäämään autenttisuutta!

Muistakaa käydä viikonloppuna Helsingissä Street-katuruokatapahtumassa! Sekä lauantaina että sunnuntaina järkättävässä katuruokafestarissa on mukana kymmeniä foodtruckeja! Ainakin Top chef voittajan uusia kuulumisia voi maistella Street-tapahtumassa!

Okonomiyaki

kahdelle

½ l ohueksi silputtuja vihanneksia (kaali, kiinankaali, punakaali, bataatti, porkkana, peruna, pinaatti, purjo, chili, inkivääri, sipuli)

1 muna

1 dl vettä

1,5 dl jauhoja

1 tl soijaa

2 rkl öljyä

päälle

majoneesia, chilikastiketta, yrttejä, siemeniä, noria

1. Pilko vihannekset tai raasta juurekset. Yhdistele villisti jääkaapin löytöjä.

2. Vatkaa kulhossa munan rakenne rikki. Lisää vesi, jauho ja soija. Vispaa voimakkaasti sekaisin. Sekoita joukkoon vihannessilppu.

3. Kuumenna pannu keskilämmöllä. Kuumenna öljy. Nosta puolet seoksesta pannulle ja taputtele parin sentin paksuiseksi pannariksi. Paista kunnolla rapeaksi. Käännä ja anna toisenkin puolen rapsakoitua. Paista toinen pannari samalla tavalla.

4. Anna paistosten jäähtyä vähän ennen koristelua tai majoonesi ja yrtit lurpsahtavat helposti. Koristele kuten haluat!

VINKKI! Jos sinulla on kovin korkeareunainen pannu tai muuten vaan kammoat lettujen kääntämistä, paista pannarit kuin juurespihvit pieninä lettuina.

Terkuin,

Riikka

PS. Kiitos inspiksistä Richard McCormikickille ja Hellmansin väelle!

PPS. Muistatteko vielä Korean spydärin?

Kommentit (2)

Vierailija

Eräs hyvin tärkeä okonomiyakin ominaisuus on kuohkeus. Paikallisella yamaimo jauholla ("vuoriperuna" juures, jolla ei kai oikean perunan kanssa ole paljoa tekemistä) on ominaisuus tehdä taikinaan ilmakuplia, mutta tätä voi itse korjata pienellä määrällä leivinjauhetta (1/2 tai ehkä jopa 1 tl, joka sekoitetaan ensin kuivaan jauhoon).

Kuohkeuden säilyttämiseksi okonomiyakia ei saisi painaa lastalla (tai muullakaan) missään tapauksessa.

Osakalainen versio syntyy pekonilla. Laitetaan pannulle kaadetun taikinan päälle reunasta reunaan pekonin suikaleita (kutistuvat sitten aika paljon) ja osa paistosta kannattaa tehdä kannen kanssa jotta n. 1 - 2 cm paksuinen okonomiyaki ei jää epäkypsäksi keskeltä. Kypsymisen vuoksi, suomalainen kaali tarvitsee suikaloida (tai silputa - oma preferessini) joliet-kokoisiksi.

Paistaminen aloitetaan häviävän pienellä määrällä öljyä (pyyhkäisy vain) ja sen jälkeen jokainen okonomiyaki jättää pekonista rasvaa seuraavaan paistamiseen. Kannattaa jopa imaista talouspaperilla liikoja pois ennen seuraavaa. Pohjan ei kuulu tulla rapeaksi, vaan kiinteäksi. Hyvin hyvin vaalea ruskistuminen on vielä OK, enemmän ei enää kuulu asiaan. Pekoni puolella väännetään lisää tehoa liedestä ja pekonien kuuluu tulla vähintään puoli-rapeiksi. Pizza-mainen rapeus on siis aivan liikaa. Tätä syödään paikallisittan vain puikoilla ja jos tulos on iso kaali-pipari, se on pilalla.

Osakassa okonomiyakin koko on yleensä sellaiset n. 20 cm halkaisijaltaan. Saman kokoisiksi niitä paistellaan kotonakin. Pienempiä ei ole tullut vielä koskaan vastaan, mutta joskus on isompia.

Päälle okonomiyaki kastiketta (helsinkiläisten helppo ostaa, me muut etsimme netistä miten tehdään korviketta worchester kastikkeesta) ja majoneesia, ja merileväjauhetta tai suikaleita, jos sattuu olemaan. Sen sijaan katsuobushi tonnikalahiutaleet (kuivia - ei mitään tekemistä tonnikalasäilykkeiden kanssa) olisi hyvä olla, mutta ilmankin pärjää.

Tästä reseptistä on unohtunut taikinan maustaminen kokonaan. Sillä on melko iso rooli maussa ja suosittelisin vähintään rahtusta suolaa, tuohon määrään ehkä 1 tl sokeria ja dashijeuhetta 1-2 tl.

Oma suosikkini on ollut 4/5 kaalia ja 1/5 kevätsipulia tai purjoa, ei muita vihanneksia. Tästä artikkelista inspiroiduin seuraavaksi kokeilemaan pinaattia ja porkkanaa. Mutta lopultakin, niin kuin nimi sanoo, "oikea" resepti on se minkä juuri sinulle maistuu ja paistuu parhaiten!

Riikka Väliahde
Liittynyt3.7.2014

Kiitos hienosta kommentista! Paljon vinkkejä okonomiyakihommiin! Osakalainen versio on pakko ainakin kokeilla!

Dashiliemi on monissa ohjeissa tosiaan mukana, mutta jätin sen pois vähän arkisemman ja kotiaineksilla toteutettavan version toivossa. Kannattaa sujauttaa dashia mukaan, jos sattuu kotoa löytymään!

Riikka

Seuraa 

Kahden naiskokin blogissa tutkitaan ja tulkitaan ruokaan liittyviä trendejä ja ilmiöitä. Kirjoittajat ovat uteliaita ruokafriikkejä, jotka ovat kotonaan niin kaupungin vilskeessä kuin mökkilaiturillakin.

Blogissa inspiroidutaan sesongin mauista ja ruoka otetaan tosissaan, mutta ei missään nimessä vakavasti! 

TIINA on useita vuosia monenlaisia liemiä hämmennellyt kokki, joka sotkee kauhansa mielellään joka ikiseen soppaan ja kaataa lasinsa (täyteen) makuun sopivaa ruokajuomaa.

RIIKKA on ruokaa rakastava maailmanmatkaaja, joka puhkuu intoa maistaa uusia makuja ja olla siellä, missä tapahtuu. Instagram: @hannariikkaannika

 Seuraa blogiamme >

Teemat

Blogiarkisto