Some pursuaa villiyrttikuvia ja ruokia, joita keväiset metsänantimet koristavat. Mahtavaa. En voi kun ylistää tätä trendiä ja toivoa, että hortoilu on tullut jäädäkseen.

Keittiöpiireissä villiyrteistä on intoiltu jo tovi. Nyt into on vallannut kokkien lisäksi kaikki muutkin. Myös minä viihdyn metsässä keräilemässä, samoilemassa ja syömässä, tietenkin.

Kevät kutsuu luontoon yhtälailla kuin kesä ja syksy, kenties enemmänkin. Keväässä on uuden alku ja metsät ovat täynnä mielenkiintoisia makuja.

Sami Tallbergin Villiyrttikeittokirja on minun kesäraamattuni. Se on loistava opus kaikille hortoilusta kiinnostuneille. Aloittelija voi poimia sieltä pari-kolme tutumpaa yrttiä matalan kynnyksen testiin, ja kokenut konkari löytää varmasti 75 villiyrtin joukosta myös jokusen uuden tuttavuuden tai käyttötarkoituksen. Itse olen keräillyt tänä vuonna jo nokkosta, vuohenputkea, voikukkaa, ketunleipää, koivunsilmuja ja maitohorsmaa. Nämä kaikki ovat helppoja ja monelle tuttuja lajikkeita, joten niistä saa hyvän alun hortoilulle.

Oheinen nokkospesto on nimenomaa matalan kynnyksen villiyrttiruokaa, mutta se maistuu niin aloittelijalle kuin konkarillekin. Peston voi tehdä myös ilman juustoa, jolloin se sopii maidottomaan ruokavalioon. (Vähennä tällöin öljyn määrää!) Pestoa voi tarjota lähes minkä tahansa ruoan kumppanina. Erityisen hyvin se sopii grillatulle kalalle.

Nokkospesto

n. 1 l nuoria nokkosenlehtiä

2 valkosipulinkynttä

1 dl pinjansiemeniä

n. 2 dl hyvää oliiviöljyä

1 dl raastettua parmesaania

1 rkl sitruunanmehua puristettuna

suolaa

Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne ovat saaneet kauniin värin. Nosta lautaselle jäähtymään.

Huuhtele nokkosenlehdet. Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa.

Ryöppää nokkosenlehtiä noin 10 sekuntin ajan, kunnes lehdet ovat pehmenneet ja niiden väri muuttuu kirkkaan vihreäksi. Jäähdytä nopeasti kylmällä vedellä jaa purista nokkoset kuiviksi. Huom! Ryöppäys onnistuu kätevästi  nostamalla nokkoset siivilässä kattilan päälle. Vettä tulee olla reilusti, jotta nokkoset uppoavat kiehuvaan veteen.

Soseuta nokkoset, kuoritut valkosipulit, paahdetut pinjansiemenet ja öljy sauvasekoittimella tai blenderissä. Sekoita joukkoon raastettu parmesaani ja mausta sitruunamehulla ja suolalla. Ohenna tarvittaessa tilkalla öljyä.

Vinkki! Niitä isoksi kasvaneet nokkospuskat ja valmista uusista, pienistä nokkosista pestoa ja muita herkkuja koko kesä.

Ps. Jos sinulla on hyviä villiyrttivinkkejä, jätäthän kommenttisi alle. Kaikki hortoiluneuvot otetaan ilolla vastaan!

Terkuin,

Kommentit (0)

Seuraa 

Kahden naiskokin blogissa tutkitaan ja tulkitaan ruokaan liittyviä trendejä ja ilmiöitä. Kirjoittajat ovat uteliaita ruokafriikkejä, jotka ovat kotonaan niin kaupungin vilskeessä kuin mökkilaiturillakin.

Blogissa inspiroidutaan sesongin mauista ja ruoka otetaan tosissaan, mutta ei missään nimessä vakavasti! 

TIINA on useita vuosia monenlaisia liemiä hämmennellyt kokki, joka sotkee kauhansa mielellään joka ikiseen soppaan ja kaataa lasinsa (täyteen) makuun sopivaa ruokajuomaa.

RIIKKA on ruokaa rakastava maailmanmatkaaja, joka puhkuu intoa maistaa uusia makuja ja olla siellä, missä tapahtuu. Instagram: @hannariikkaannika

 Seuraa blogiamme >

Teemat

Blogiarkisto