Olen hullaantunut maapähkinävoihin. Se on niin namia ja niin kätevää. Voi, kuinka moneen sitä voikaan tunkea! Syön sitä puuron kanssa, smoothieissa, leivällä ja päällystän sillä banaanin.

Kaupassa saa kuitenkin olla tarkkana, mitä ostaa. Osa pähkinävoispurkeista sisältää mitä sattuu. Olen kuitenkin löytänyt kaksi tai kolme hyvää tuotetta lähikaupoista. Hyvällä tarkoitan sitä, että niissä ei ole lisättyjä rasvoja eikä makeutusta. Sitä, että ne sisältävät vain pähkinää ja ehkä vähän suolaa. Joskus ripaus kasviöljyäkin on jees.

Kävin joulun aikaan Torontossa, kuten kirjoitin aiemmin, ja siellä asuva ystäväni oli puolestaan hullaantunut mantelivoihin. Etsin tuotetta Suomesta ja totesin, että se on kovin kallista. Kuin sattuman kaupalla sain perhetutuilta muuttosiivouksesta monitoimikoneen, joka on kuin luotu manteli- ja pähkinävoiden tekemiseen.

Määpähkinävoita vadelmasmoothiessa, kakun täytteessä ja puuron päällä 

 

Itse tehty pähkinävoi

Tarvitset:

300- 500 g Pähkinöitä (kuorellisia maapähkinöitä, manteleita kuorilla tai ilman, cashewpähkinöitä)

Ripaus suolaa

1-2 rkl rypsiöljyä)

Tee näin:

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Leivitä leivinpaperin päälle pellille pähkinät yhteen kerrokseen. 300 g pähkinöitä tulee pieni rasiallinen. Yhdelle pellille mahtuu noin 500 g pähkinää.

Paahda pähkinöitä uunissa 10-20 minuuttia pähkinöiden sortista riippuen. Maapähkinät paahtuvat vähän pidempään kuin mantelit, vaikka ovatkin pienempiä.

Nosta pähkinät ulos uunista, kun ne ovat ruskettuneet. Anna jäähtyä (tässä kestää yllättävän pitkään, jopa 20 minuuttia). Jos käytät manteleita tai cashewpähkinöitä, ei niitä tarvitse kuoria. Jos käytät maapähkinöitä, kuori ne. Paahdetuista pähkinöistä lähtee kuori tosi helposti. Voit pyöritellä niitä käsien välissä ja kuori irtoaa.

Laita pähkinät monitoimikoneen kulhoon. Jauha niitä. Aluksi vaikuttaa, että pähkinät muuttuvat vain jauheeksi, mutta jatka koneen pyörittämistä vielä ja pian jauhe alkaa muuttua massaksi. Kun pähkinät ovat muuttuneet massaksi, lisää suola. Laita lasipurkkiin tai muovirasiaan ja säilytä jääkapissa.

VINKKEJÄ

Sattumia? Jos haluat tehdä sattumia eli cruncheja, säästä puoli kourallista pähkinöitä sivuun ja lisää ne vasta lopuksi, kun muut ovat jo muuttuneet massaksi.

Löysempää? Lisää lopuksi rypsiöljyä löysentääksesi voita juoksevammaksi.

Makeaa levitettä? Lisää hunajaa ja saat ihanan jälkkärilevitteen.

Ei monitoimikonetta? Voit tehdä tämän myös blenderillä. Silloin tarvitset kärsivällisyyttä. Sekoita pähkinöitä ja pysäytä välillä, jotta voit auttaa sekoittumista lusikalla. Käytä tässä tapauksessa rypsiöljyä jo heti alussa pari ruokalusikallista, ettei blenderi jumitu.

Mitä maapähkinävoilla voi tehdä? Esimerkiksi juustokakkua tai sujauttaa keittoon.

Ylimmässä lusikassa öljyllä ohenttua mantelivoita, keskellä maapähkinävoita, jossa vähän cruncheja ja alimpana mantelivoita ilman kikkoja kuorellisista manteleista.

Terkuin,

Kommentit (0)

Seuraa 

Kahden naiskokin blogissa tutkitaan ja tulkitaan ruokaan liittyviä trendejä ja ilmiöitä. Kirjoittajat ovat uteliaita ruokafriikkejä, jotka ovat kotonaan niin kaupungin vilskeessä kuin mökkilaiturillakin.

Blogissa inspiroidutaan sesongin mauista ja ruoka otetaan tosissaan, mutta ei missään nimessä vakavasti! 

TIINA on useita vuosia monenlaisia liemiä hämmennellyt kokki, joka sotkee kauhansa mielellään joka ikiseen soppaan ja kaataa lasinsa (täyteen) makuun sopivaa ruokajuomaa.

RIIKKA on ruokaa rakastava maailmanmatkaaja, joka puhkuu intoa maistaa uusia makuja ja olla siellä, missä tapahtuu. Instagram: @hannariikkaannika

 Seuraa blogiamme >

Teemat

Blogiarkisto