Kirjoitukset avainsanalla hedelmien pesu

 

Havahduin vasta joku aika sitten siihen, kuinka paljon hedelmissä sekä muissa kasviksissa onkaan säilöntä- ja torjunta-aineita. Asiaa hetken tutkiskeltuani, tulin siihen tulokseen, että hedelmät ja kasvikset, jotka syödään kuorineen, olisi hyvä pestä entistä huolisemmin ennen syömistä. Varsinkin viinirypäleet! Ne on käsitelty reippailla torjunta-aineilla kauttaaltaan ja niitä tulee syötyä kerrallaan monta, joten myrkyillä käsitelty pinta-ala, joka joutuu sisuksiimme, on aika suuri.

Pelkkä vedellä huuhtelu ei todennäköisesti riitä poistamaan myrkkyjä ja likaa kasvisten pinnasta ja toisaalta taas, saippuakaan ei ole kovin hyvä vaihtoehto. Ajattelisin ainakin, että saippuat ja tiskiaineet imeytyvät nopeasti kasvisten kuoren läpi ja siten ne päätyvät meidän syömiksemme. On olemassa myös kasvisten pesuun tarkoitettuja pesuaineita, mutta onneksi ne on tosi helppo pestä puhtaaksi myös väkiviinaetikalla!

Varsinaisesti luomukasviksetkaan eivät taida olla säilöntä- ja torjunta-aineista vapaita, sillä ilmeisestikin niissä kuitenkin käytetään biologisia torjujia. Tuskinpa nekään syötäviksi on tarkoitettu! Joskus taas neuvotaan kuorimaan kasvikset, mutta fakta taitaa olla se, että ainakin hedelmät, kuten omenat, ovat terveellisimmillään kuorineen. Viinirypäleitä nyt ei edes pysty kuorimaankaan!

 

 

Kasvisten pesu väkiviinaetikalla

  1. Laske kulhoon tai huolellisesti pestyyn lavuaariin haaleaa vettä ja lorauta joukkoon väkiviinaetikkaa. Lavuaariin, jossa on yli puolet vettä, etikkaa voi lorauttaa sellaisen puolentoista desin verran. Kulhoon olen väkiviinaetikkaa lorauttanut summassa kulhon koosta riipuen.
  2. Laita vedellä huuhdellut kasvikset likoamaan väkiviinaetikka-vesi -kylpyyn. Anna niiden kylpeä kymmenisen minuuttia ja nosta kasvikset pois vedestä, tyhjennä kulho tai lavuaari.
  3. Huuhtele ja kuivaa kasvikset. Nyt ne ovat ihanan puhtaita ja valmiita syötäviksi.

Ilmeisesti kuitenkaan Eviran mukaan ei ole syytä pestä tuoreita kasviksia muuten kuin huuhtelemalla ne vedellä, mutta itse olen ottanut tavaksi etikkapesun kuorineen syötävien kasvisten kanssa. Ainakin viinirypäleistä ja omenoista tulee silminnähden puhtaampia eivätkä viinirypäleetkään maistu pesun jälkeen yhtään väkeville tai kitkerille.

Kannattaa toki myös suosia kotimaisia kasviksia niin paljon kuin mahdollista, vaikka eiväthän nekään sailöntä- tai torjunta-aineettomia ole. Uskon kuitenkin (ehkä sinisilmäisesti), että niissä on myrkyllisiä kemikaaleja vähemmän kuin ulkomaalaisissa ja, että viljely ehkä on tarkemmin valvottua kuin ulkomailla.

 

 

-R

 

Kommentit (8)

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Ihan vain googlettamalla löysin tosi monesta paikasta ohjeet etikkapesuun. En halua pestä kasviksia millään toisella myrkyllä, joten "järeämmät" aineet eivät minulla tulisi kyseeseen. Kokeilin etikkapesua ja kasviksista tulee silminnähden puhtaampia eivätkä ne enää maistu väkevälle tai kitkerälle, joten jotakin se väkiviinaetikka niistä poistaa. Tietenkään en pysty millään testaamaan, että kuinka paljon myrkkyjä kasvisten pinnasta lähtee pois, mutta ihan varmasti enemmän kuin vedellä huuhdellessa. Osa myrkyistähän on tietenkin imeytynyt hedelmään eikä niitä saa pois millään.

-R / Koti Kumpulassa

432
2/8 | 

Hedelmille ja kasviksille riittää huolellinen vesipesu, koska esim. viinirypäleiden pinnalla oleva "lika" ei ole kasvinsuojelumyrkkyjäämiä, vaan se on hedelmälle luonnollinen vaha mikä on hedelmän pinnalla. Sama luumuissa ym.. Aivan turhaa hysteriaa, ja itse ainakin jättäisin sellaiset hedelmät syömättä, jotka olisivat myrkyillä kyllästettyjä. Ostan aina hedelmät, kasvikset ja marjat luomuna, koska ovat paremman makuisia kuin perinteisesti tuotetut.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Ei tässä mitään hysteriaa olla luomassa! Oman kokemuksen mukaan kasvikset maistuvat paljon paremmalle etikkapesun kuin vesipesun jälkeen, joten todellakin aion pestä ne etikalla jatkossakin. Viinirypäleisiin jää kaikenmoista moskaa ja kitkerä maku pelkällä vedellä huuhdellessa kun taas etikkapesun jälkeen ei. Ja kenenkään ei todellakaan ole pakko kasviksiaan pestä! Tämä etikkapesu on oiva keino, jos jostain muustakin tuntuu, että vedellä huuhtelu ei riitä.

-R / Koti Kumpulassa

Vierailija
3/8 | 

Hyvä Riika kun toit esiin tämän vanhan hyvän vanhan pesutavan! Itsellä ollut käytössä ainakin parikymmentä vuotta. Huuhtelen esim. viinirypäleet ensin hyvin ja laitan isoon kattilaan etikkaveteen reiluksi puoleksi tunniksi.  Joku tv:n suomalaiskokeista  sanoi joskus ohjelmassa/ ohjelmassaan, että liottavat ravintolassaan huuhdeltuja  viinirypäleitä n. tunnin, tosin en muista oliko etikasta puhetta. Liotan etikkavedessä myös kotimaisen lehtikaalin lehdet (ulkomaista en osta) ja joitain muitakin vihanneksia. Etikkavedessä liottelu tappaa mahdollisesti myös pienet ötökät ;)                                                                                                                                                                                     Löysin palstallesi vahingossa ja aion jatkaa seuraamista. Hyvää uutta vuotta!

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Mahtava kuulla, että olet myös kokenut kasvisten etikkapesun toimivaksi! Itse en aio siitä kyllä luopua, sillä niin paljon puhtaammiksi kasvikset sen avulla tulevat. 😊
Ja ihana juttu, että löysit tänne! Tervetuloa!

-R / Koti Kumpulassa

Eeva
4/8 | 

Olet ihan oikeassa siinä, että kotimaiset tavanomaisesti tuotetut kasvikset ovat puhtaampia kuin ulkomaalainen luomu. Asiasta voi googlailla Eviran raporttia! Täytyypä testata etikkapesua!

Ja kiva, kun löysin sattumalta blogiisi!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram