Kirjoitukset avainsanalla makeat lätyt

 

Lätyt sopivat päivään kuin päivään ja oikeastaan hetkeen kuin hetkeenkin. Lätyt uppoavat ainakin meillä niin lapsille kuin aikuisillekin ja minulla on omat salaiset ainesosani niin makeisiin kuin suolaisiinkin lättyihin. Tai eivät ne nyt mitään salaisia ole, mutta saavat lätyt maistumaan entistä paremmille.

Makeat lätyt toki ovat meidän lasten lemppareita, mutta olen esimerkiksi iltapalaksi tehnyt välillä puolet taikinasta suolaisia lättyjä ja puolet sitten iltapalan jälkkäriksi makeita. Illalla paistetut lätyt on helppo myös laittaa jääkaappiin yöksi ja tarjota myös aamupalalla.

 

 

Makeat lätyt

5 dl kaurajuomaa
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
2 kananmunaa
2 rkl rypsiöljyä
2 tl nestemäistä vaniljauutetta

Munien rakenne vatkataan rikki ja joukkoon sekoitetaan kaurajuoma, jauhot, suola sekä vaniljauute. Meidän keittiössä käytetään Himalajan suolaa eli ruususuolaa kaikessa, joten sitä laitoin myös lättytaikinaan. Lopuksi taikinaan lisätään myös rypsiöljy ja annetaan turvota noin puoli tuntia.

Nestemäinen vaniljauute, jota käytän on merkiltään Taylor & Colledge Organic Vanilla Bean Extract. Se sisältää agavesiirappia ja vaniljauutetta ja tuo mukavaa makeutta vanijan maun ohella. Vaniljauutetta kannattaa lisätä taikinaan oman maun mukaan ja maistaa taikinaa välillä, jotta vanilja ja makeus ovat kohdallaan.

Lättypannu tai iso paistinpannu kuumennetaan ja pannulle levitetään rasva, jolla lätyt halutaan paistaa. Taikinaa kaadetaan pannulle ja lätyt käännetään kun taikina on hyytynyt ja lätyn toinen puoli saanut kauniin paistopinnan.

Makeat lätyt voi tarjoilla vaikkapa turkkilaisen jugurtin, hunajan ja marjojen kanssa. Herkkupäivänä sitten lätyt voi herkutella ihan perinteisesti vaikkapa kermavaahdon ja hillon kanssa.

 

 

Suolaiset lätyt

5 dl kaurajuomaa
2,5 dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa
2 kananmunaa
2 rkl rypsiöljyä
1 dl juustoraastetta

Munien rakenne vatkataan rikki ja joukkoon sekoitetaan kaurajuoma, jauhot ja suola. Meidän keittiössä käytetään Himalajan suolaa eli ruususuolaa kaikessa, joten sitä lisäsin myös lättytaikinaan. Laitoin suolaa itseasiassa pikkuisen enemmän tähän taikinaan kuin makeiden lättyjen taikinaan. Lopuksi taikinaan lisätään myös rypsiöljy ja annetaan turvota noin puoli tuntia.

Kun taikina on turvonnut, joukkoon lisätään juustoraaste. Juustoraastetta kannattaa myöskin laittaa oman maun mukaan. Me tykkäämme juustosta, joten me laitoimme sitä aika reilusti taikinan joukkoon.

Lättypannu tai iso paistinpannu kuumennetaan ja pannulle levitetään rasva, jolla lätyt halutaan paistaa. Taikinaa kaadetaan pannulle ja lätyt käännetään kun lätty on hyytynyt ja toinen puoli saanut kauniin paistopinnan. Sopiva paistolämpötila riippuu täysin pannusta sekä liedestä ja löytyy oikeastaan vain kokeilemalla.

Suolaiset lätyt voi tarjoilla esimerkiksi turkkilaisen jugurtin, savulohen ja hienonnetun sipulin kanssa. Meillä lapset eivät ole sipulin ystäviä, joten heille riittää lohi ja turkkilainen jugurtti.

 

 

Lättyjen paistaminen lasten kanssa on aika sottaista puuhaa, mutta tykkään, että on ihan mahtavaa kun he ovat innoissaan mukana sekoittamassa ja paistamassa. Paistamisessa täytyy olla toki varovainen kuuman pannun kanssa, mutta lapset ovat innoissaan kun saavat itse lätyt paistettua!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram