Kirjoitukset avainsanalla pellavansiemengeeli

 

Curly Girl Methodia  on takana viikon verran ja matkaan on mahtunut niin innostusta kuin epätoivoakin. Tällä hetkellä hiukset näyttävät sekaiselta, ylikypsältä, nuudelikasalta. Osa hiuksista on laineella, mutta sekaan mahtuu myös suoria suortuvia. Eniten tällä hetkellä kuitenkin ihmetyttää, miksi näyttää siltä, että minulla olisi ollut permanentti, joka nyt kasvaa pikkuhiljaa pois.

Ilon aiheita olen onneksi saanut siitä, että hiukset tuntuvat ihanan pehmeiltä ja kiiltoakin niihin päässyt syntymään. Ihan mahtavaa on myös se, että minulle on ihan oikeasti riittänyt pelkkä co-wash eli hiusten pesu hoitoaineella. Vaikka hiukset saattavat latvoista olla kuinka ylikypsää nuudelia, tyvi on pysynyt puhtaan raikkaana pelkällä hoitoaineella pestessäkin.

Pellavansiemengeeli  (ohje klikkaamalla) on ollut myös maineensa veroinen ja toiminut minun hiuksissani kuin unelma. Testasin olla käyttämättä sitä ja tukka oli kuivuttuaan ihan niin kuin ennenkin - taipuisa ja pörröinen, mutta ei kuitenkaan varsinaisesti suora eikä kihara. Pellavansiemengeelin kanssa alkoi taas kihara pysyä kiharalla.

Hiukset ennen Curly Girl -metodin aloitusta.
Hiukset ennen Curly Girl -metodin aloitusta.

 

 

Kiharoita, nuudelia ja pörröä

Ovat hiukseni hieman enemmän kihartuneetkin tässä viikon aikana, mutta minua ihmetyttää se, että tyvi näyttää joinakin aamuina meilkein suoralta ja kaikki kihara on latvoissa. Ehkä syynä on huolimaton muotoilu tai ehkä olen puristellut pellavansiemengeelin vain latvoihin? Tähän täytyy jatkossa kiinnittää enemmän huomioita, sillä olisihan se kihara mukava saada sinne tyveenkin!

Hiukset ovat tosiaan melkoinen sekoitus nuudeleita, suoria hiuksia ja pörröä. Mutta tosiaan, metodia on takana vasta viikko, joten eihän tässä nyt vielä kamalan paljoa olisi voinutkaan tapahtua ja tiesin kyllä CG-matkaan mahtuvan vaikka mitä vaiheita. Tuskin hiusten kuntoa ihan silmän iskussa saadaan kuntoon, sillä omat hiukseni ainakin ovat latvoista todella kuivat.

Curly Girl Methodin tärkein oppi minulle onkin se, että hiukseni tarvitsevat hurjan paljon kosteutusta! Fööniä en ole muutenkaan aikoihin käyttänyt enkä liioin hiuksiani suoristellutkaan, sillä suorana ne eivät ole mistään toimenpiteistä huolimatta pysyneetkään. Hiusnaamion säännöllinen käyttö sekä tämä kiharan muotoilu geelillä ovat myös CG-metodin mukanaan tuomia oppeja.

 

 

Ensimmäisen viikon tuotteet

Uusia hiustenhoitotuotteita en ole joutunut ostamaan, vaan olen käyttänyt vanhoja luonnonkosmetiikan hiustuotteitani, jotka ovat olleet metodiin sopivia. Ne siis eivät sisällä sulfaatteja, silikoneja, mineraaliöljyjä eivätkä vahoja. Hiusnaamio on vielä hankintalistalla, mutta tämän viikon aikana olen tehnyt pari kertaa itse hiusnaamion keittiön antimista.

CO-washiin ja hoitoaineeksi olen käyttänyt Urtekramin Green Matcha Urban Protection Hoitoainetta*, joka kylläkin sisältää hieman kyseenalaista vahvaa pesevää ainetta (Sodium Cetearyl Sulfate). Tämä aine saattaa kuivattaa hiusta, mutta jos oikein olen ymmärtänyt, aine ei varsinaisesti ole sulfaatti. Olen päättänyt käyttää hoitoaineen loppuun ja kokeilla sitten tilalle jotakin toista.

Evolven Kosteuttava Hiusseerumi* (Evolve Organic Beauty Nourishing Hair Elixir)  on toiminut minulla hiuksiinjätettävänä tuotteena ja olen sitä käyttänyt jo pitkään. Se on yksi lempparini ja puristelen sitä hiuksiin co-washin ja hoitoaineen tai hiusnaamion jälkeen ennen pellavansiemengeeliä.

Hiusseerumia* riittää ihan muutama tippa ja itse käytän sitä pääasiassa latvoihin, sillä ne ovat kaikista kärsineimmät. Hiusseerumi* toimii muuten myös lasten takkuihin! Shampoota en muuten ole käyttänyt nyt viikon aikana (Final Washin jälkeen) kertaakaan ja co-wash todellakin on pitänyt hiukseni puhtaana.

 

*) tuotteet saatu pr-näytteinä

 

 

Itsetehdyt herkut hiuksille

Hiusnaamion sekä pellavansiemengeelin olen tehnyt itse. Hiusnaamiota olen käyttänyt viikon aikana pari kertaa ja pellavansiemengeeliä sitäkin enemmän, aamulla ja illalla! Se on ihan lempparini ja tosiaan, hiusnaamio on minulla vielä ostoslistalla.

Hiukseni kaipaavat kovasti kosteutusta ja toivon, että sitä saan sitten hiusnaamiosta vielä hoitoaineen ja hiusseerumin kosteuttavan vaikutuksen lisäksi. Hiusnaamioita voi käyttää CG-metodissa tavallisen hoitoaineen tapaan eli pesun jälkeen puristellen hiuksiin, vaikutus muutama minuutti, rutistelu ja huuhtelu.

Hiuksia voi myös varovasti harjata tai haroa sormilla suihkussa hoitoaineen tai hiusnaamion kanssa, jotta saa mahdolliset takut selvitettyä. Itse käytän harjaa, joka on tarkoitettu märkien huisten harjaamiseen, mutta harjaus täytyy tehdä varovasti, etti aiheuta vahinkoa hiuksille.

 

 

Ploppausta, pellavansiemeniä ja ananasta

Pellavansiemengeelin levitän ja puristelen hiuksiin ihan viimeisenä ennen kuin kuivaan ne CG-metodin mukaan. Olen siis plopannut (hiukset t-paidan tai tyynyliinan sisällä)  hiuksia ehkä vartin ja sitten antanut niiden ilmakuivua. Minä olen käyttänyt ploppauksessa hamam-pyyhettä, mutta se olisi tarkoitus vaihtaa kokeilumielessä vaikkapa tyynyliinaan.

Usein hiukset ovat vielä kosteat kun menen nukkumaan, mutta olen laittanut hiukset korkealle, löysälle, ponnarille eli ananakselle Invisibobblella ("puhelinjohtoponnari")  siitä huolimatta. Aamulla olen sitten kostuttanut hiuksia vedellä ja rutistellut kiharat taas pellavansiemengeelin avulla kunnolla muotoonsa, antanut kuivua ja rikkonut castin (geelin aiheuttama koppura pinta).

Katsotaan, mihin tämä tästä johtaa. Kampaajalle latvojen leikkaukseen ainakin! Tavoite minulla on terveet sekä hyvinvoivat hiukset ja uskon, että Curly Girl -metodin opeilla ne on ihan saavutettavissa vaikka sitten kihara ei tämän enempää kihartuisikaan!

Kokosin tähän alapuolelle aiemmat postaukseni koskien tätä aloittamaani Curly Girl -metodia, josta puhutaan nyt hurjan paljon oikeastaan jokapuolella.

 

Aiemmat postaukseni CG-metodiin liittyen:

 

Mukavaa loppuviikkoa kaikille!

 

-R

 

Kommentit (6)

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Joo, se voi olla ettei kiharrukaan! Tai siis pysy kiharana. Märkänä tyvikin siis on ihan yhtä kihara kuin latvakin, mutta kuivuessaan suoristuu varmaan just siksi kun hiukset painaa ja vetää sitä suoraksi.

-R / Koti Kumpulassa

Vierailija
2/6 | 

Kiitos kivasta jutusta! Suosittelen kokeilemaan Aquisin hiusturbaania ploppaukseen. T-paita ei ainakaan itselläni toiminut, hiusten kesti kuivua liian kauan ja lisäksi paita meinasi tippua pois/näytti hassulta.

Mullekin kiharat
3/6 | 

Minulla on kyllä niin piikkisuorat hiukset, että en usko niiden muuttuvan lainkaan kihariksi. Olisivathan ne jo lapsena olleet kiharat, silloinhan en niihin lätrännyt esim. mitään muotoilutuotteita. Laimennetulla shampoolla vaan pestiin. Ottaisin kiharat mielelläni, mutta luulen, että saadakseni ne, on otettava permis.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Sanotaan, että jos hiukset taipuvat märkinä (vaikkapa suihkun jälkeen kun niitä rutistaa nyrkkiin), saattaa olla mahdollista, että Curly Girl -metodilla niiden luonnollinen kihara saadaan nätisti korostumaan. Mutta tosiaan, jos märkänäkin hiukset ovat rutistelun jälkeen ihan suorat niin ei ainakaan ihan helpolla kiharaa saa!

Itse asiassa, minunkaan hius ei ollut lapsena mitenkään kihara. Taipuisa se on aina ollut, mutta ei kihara. Tämä koko luonnonkiharuus tuli minulle yllätyksenä kun rutistelin suihkun jälkeen hiuksiani ja tajusin, että kiharathan ne ovat. Kuivuttuaan ilman tämän metodin ohjeita, ne suoristuvat kyllä ja jäljelle jää hiukset, jotka eivät oikein ole kiharat eivätkä suoratkaan vaan taipuvat juuri sinne minne niitä sattuu huvittamaan. :)

Ihanaa kevättä sinulle! 

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Varsinkin Curly Girl -metodia  noudattavat, kiharatukkaiset, naiset (miksei toki miehetkin) ovat hurahtaneet pellavansiemengeeliin hiusten hoidossa. Geeli ravitsee hiusta tehokkaasti ja on omiaan säilyttämään kiharat kiharina eli sitä käytetään hoitamisen lisäksi myös hiusten muotoilussa.

Mutta miksi tämä pellavansiemengeeli on niin mahtavaa? Mikä siitä tekee sen vaivan arvoisen, että sitä kannattaa itse keitellä? Otin haasteen vastaan ja aloin selvitellä sekä toki myös testata asiaa. Tästä postauksesta löydät myös ohjeen tuohon pellavansiemengeeliin, jos sitä innostut kokeilemaan.

 

 

5 syytä käyttää pellavansiemeniä hiuksille

  1. Pellavansiemenet sisältävät hiuksille tärkeitä öljyjä ja ravintoaineita (omega-3 -rasvahappoja, E- ja B-vitamiineja), joten ne ravitsevat hiuksia tehokkaasti.
  2. Pellavansiemengeeli pehmentää ja siloittaa hiusta. Lisäksi muotoilee hiukset normaalin hiusgeelin tapaan (tai jopa paremmin).
  3. Pellavansiemengeeli kosteuttaa hiuksia sulkemalla hiussuomut. Se siloittaa hiuksen pinnan ja sulkiessaan hiussuomut, se lukitsee kosteuden hiuksen sisään.
  4. Pellavansiemenet ennalta ehkäisevät kuuleman mukaan hiustenlähtöä ja niiden kerrotaan myös nopeuttavan hiusten kasvua.
  5. Itsetehty pellavansiemengeeli ei sisällä mitään ylimääräistä ja on todellinen luonnontuote. Pellavansiemengeeli tuottaa myös todella vähän muoviroskaa, sillä ainoa pakkausjäte on sitten joskus pellavansiementen pakkaus.

 

 

Pellavansiemengeeli (PSG) hiuksille

4 dl vettä
4 rkl pellavansiemeniä (kokonaisia)
(säilöntäainetta, esim. Geogard ® 221
)
(eteerisiä öljyjä)

Kiehauta vesi ja lisää joukkoon pellavansiemenet. Anna kiehua niin kauan, että seos alkaa geeliytyä.

Siivilöi seos huolellisesti tiheän siivilän läpi. Olen lukenut käytettävän myös sukkahousuja tai pitsikangasta, jolloin geelin saa huolellisesti puristettua, mutta itse olen tyytynyt siivilän käyttöön.

Kaada seos kuumuuttaa kestäviin astioihin ja anna jäähtyä kunnolla. Seos muuttuu kunnon geeliksi jäähtyessään. Olen kokenut pumppupullot kaikista kätevimmiksi käytön kannalta, mutta jotkut säilövät geelin myös esimerkiksi pakasterasiassa.

Kun seos on jäähtynyt, lisää säilöntäaine erillisten ohjeiden mukaan. Huomioi, että jos et lisää säilöntäainetta, geeli on säilytettävä jääkaapissa ja säilyvyys on noin viikon verran.

Jos haluat, voit lisätä geeliin myös hiuksillesi sopivia eteerisiä öljyjä. Kiharalle hiukselle sopivia ovat esimerkiksi laventeli, geranium, ylang ylang, palmarosa ja rosmariini.

 

 

Kuinka pellavansiemengeeliä käytetään?

Käytän pellavansiemengeeliä luonnonkiharille hiuksilleni pesun ja hoitoaineiden jälkeen. Rutistelen geelin märkiin hiuksiin ylöspäinsuuntautuvin puristuksin, jolloin kihara muodostuu sellaiseksi kuin haluan ja toisaalta myös kosteus jää geelin ansiosta hiuksiin.

Kuivaan hiukset ensin ploppaamalla (täällä enemmän Curly Girl -metodista) ja sitten annan niiden ilmakuivua. Yön hiukset ovat korkealla, löysällä, ponnarilla (nk. ananas) ja aamulla sitten on muotoilun aika.

Aamulla kastelen hiukset rutistelemalla niitä märillä käsillä ja sitten lisään niihin hieman pellavansiemengeeliä. Rutistelen geelin kosteisiin hiuksiin taas niillä ylöspäin suuntautuvilla rutistuksilla ja annan kuivua kunnolla.

Kun hiukset ovat rutikuivat ja pellavansiemengeeli on kovettunut koppuraksi, rutistelen ja puristelen hiukset pehmeiksi.

 

 

Pumppupullo on paras

Voin suositella lämpimästi geelin säilömistä pumppupullossa. Siitä sen käyttäminen on todella helppoa! Muutamalla pumppauksella saa kätevästi käsiteltyä hiukset eikä astiaan mene käsistä pöpöjä, jotka edesauttavat geelin pilaantumista.

Suosittelen myös käyttämään oman veden pH:lle sopivaa säilöntäainetta, jotta geeli ei pilaannu. Itse en uskaltaisi kovin montaa päivää käyttää geeliä, jossa ei säilöntäainetta ole, vaikka sitä jääkaapissa säilytettäisikin. Olen itse valinnut vesiliukoisen Geogard ® 221 -säilöntäaineen, jolla on ECOCERT ja COSMOS -sertifikaatit.

Olen kuullut myös pellavansiemenvedestä ja sitä taidankin tehdä seuraavaksi. Lupaan sitten tietenkin kertoa siitäkin! Kokosin tähän alle juttujani koskien Curly Girl -metodia, jos vaikka muiltakin kiinnostusta löytyy metodia kohtaan.

 

Täältä voit lukea muutkin Curly Girl -kirjoitukseni:

 

Mukavaa toukokuuta kaikille!

 

-R

 

Kommentit (11)

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Olen tilannut sitä Limepopista. Tuosta kun klikkaat tai kosketat tekstissä säilöntäaineen nimeä niin pääset sinne, mistä olen tilannut. :)

-R / Koti Kumpulassa

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Juu, mä oon laittanut molempina. Aamulla hiukset kaipaavat aina hieman muotoilua niin siksi joudun aamullakin laittamaan. Olen kyllä miettinyt, että testaisin kuinka geeli tai oikeastaan hiukseni toimisivat, jos käyttäisin sitä vain aamulla kun yön aikana hiukset kuitenkin suoristuvat jonkin verran ja vaativat muotoilua. Mutta tähän asti olen käyttänyt illalla ja aamulla märkiin hiuksiin. :)

-R / Koti Kumpulassa

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Moikka! Säilöntäaineen ohjeen mukaan laitoin. Ohjeessa neuvottiin laittamaan 0,2-1 % ja laitoin aikalailla sen 1 %. 😊

-R / Koti Kumpulassa

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Keittelen sitä niin kauan, että seos alkaa geeliytyä. Se jatkaa jähmettymistään vielä sen jälkeen kun on siivilöity, joten kannattaa siivilöidä kuumana tai muuten voi olla hankala enää saada läpi siivilästä. 😊

-R / Koti Kumpulassa

Ulledulle
6/11 | 

Vähän saivartelua, mutta hius on ns. kuollutta ainetta, joten se ei hyödy vitamiineista ja tuskin nirsoilee rasvahappojenkaan ravintoarvoista. Hiusjuuri on asia erikseen. Pituuksille toki on plussaa se, että rasvahappoja on mukana koska öljyt kuitenkin pehmentävät hiuksia.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kuvat otettu ensimmäisenä päivänä Curly Girl Methodin aloituksen jälkeen enkä malta odottaa millaiset niistä kuoriutuvatkaan.
Kuvat otettu ensimmäisenä päivänä Curly Girl Methodin aloituksen jälkeen enkä malta odottaa millaiset niistä kuoriutuvatkaan.

 

Oletko kuullut Curly Girl Methodista? Kyseessä on tapa hoitaa jo luonnostaan taipuisat tai kiharat hiukset terveiksi ja hyvinvoiviksi. Ennen kaikkea metodi opettaa rakastamaan omia, taipuisia tai kiharia hiuksia. 

Curly Girl Methodin on alkujaan kehitellyt Loraine Massey, kampaaja, joka on myös kirjoittanut aiheesta kirjan, Curly Girl: The Handbook. Metodi opettaa, kuinka hoitaa kiharia tai taipuisia hiuksia sekä mitä aineita välttää ja mitä suosia saadakseen terveet kiharat.

Minun hiukseni ovat aina olleet taipuisat ja kuivat. Jotenkin en ole kuitenkaan lukenut kutrejani luonnonkihariksi, vaikka aina suihkun jälkeen ne laineille menevätkin. Aamulla laineet kuitenkin ovat mennyttä ja tilalla on sinne sun tänne sojottava, kuiva hiuspilvi.

Suorina hiukseni eivät pysy vaikka kuinka niitä suoristaisi vaan lopputulos on jotain laineiden ja suoran tukan väliltä. Hiukset taipuvat kyllä, mutta juuri sinne minne itse haluavat.

 

Hiukset ennen Curly Girl Methodia.
Hiukset ennen Curly Girl Methodia.

 

Voisiko Curly Girl Method sopia minulle?

Olen kuullut Curly Girl Methodista monesti, mutta en koskaan oikein ottanut siitä selvää, sillä ajattelin aina, ettei minulla ole varsinaisesti kihara tukka. Nyt viimeksi kun kirjoittelin tämän hetkisistä lempparihiustuotteistani, tuli Curly Girl Method taas vastaan ja tällä kertaa jostain syystä päätin avata Pinterestissä  olleen kiinnityksen.

Kiinnityksessä sattui olemaan ennen ja jälkeen -kuvat ja ennen -kuva näytti juuri minun hiuksiltani! Luin englanninkielisen postauksen ja tajusin, että minullahan muuten on luonnonkihara tukka. Miten en ole sitä koskaan tajunnut? Taipuisa sen olen tiennyt olevan, mutta että ihan oikeasti kihara?

Ei minun tukkani mikään ihan kikkura todellakaan ole, mutta laineille se tosiaan luonnostaan menee. Nyt minun on vain opittava kuinka saan sen pysymäänkin niillä laineilla ja voimaan hyvin.

 

Mitä kiharat hiukset kaipaavat?

Lueskelin Pinterestistä paljon Curly Girl Methodista ja siitä, mitä ne luonnonkiharat hiukset oikein tarvitsevat. Lukemieni artikkeleiden ja blogipostausten perusteella ne tarvitsevat todella paljon kosteutusta, proteiineja, oikeanlaisen kuivauksen, sopivia tuotteita ja sulfaatitonta shampoopesua mahdollisimman harvoin.

Kiharat hiukset eivät kaipaa alkoholia, sulfaatteja, silikoneja tai mineraaliöljyjä sisältäviä tuotteita. Ne eivät kaipaa lämpökäsittelyä eivätkä edes harjaustakaan! Harjata voi suihkussa hoitoaineen kanssa, mutta kuivana ei kiharaa hiusta Curly Girl Methodin mukaan harjata.

 

 

Curly Girl Methodin aloitus

Ensin tarvitaan Final Wash eli pesu, joka poistaa hiuksista silikonit ja muotoilutuotteet, jos niitä hiuksissa on. Final Wash -pesu tehdään shampoolla, jossa on korkea sulfaattipitoisuus eikä se saa sisältää silikoneja tai mineraaliöljyjä.

Hiukset pestään ihan normaaliin tapaan ja huuhdellaan huolellisesti. Itse olen käyttänyt luonnonkosmetiikkatuotteita hiusteni pesussa ja hoidossa niin kauan, että pesin hiukseni viimeistä kertaa jo muutenkin käyttämälläni Urtekramin syväpuhdistavalla Green Matcha -shampoolla  enkä käyttänyt aikaa sen kummemmin sopivan shampoon etsimiseen.

En tiedä teinkö heti kardinaalimokan, mutta uskon, että Green Matcha -shampoo tähän sopi vallan mainiosti, sillä hiuksissani ei pitäisi olla silikoneja, mineraaliöljyjä eikä oikein edes muotoilutuotteitakaan.

 

Mitä Curly Girl Methodiin kuuluu?

 

CO-Wash

Kun Final Wash on hoidettu alta pois, voi aloittaa itse CG-metodin toteuttamisen. Ideaalitilanne olisi se, että luonnonkiharia hiuksia ei enää pestäisi shampoolla vaan vain hoitoaineella (co-wash). Hoitoaine siis sisältää tensidejä, jotka puhdistavat hiusta myös. Hoitoaine ei kuivata hiusta tai hiuspohjaa shampoon tavoin vaan oikein valittuna puhdistaa, hoitaa ja kosteuttaa.

Curly Girl Methodissa (CG-metodi) käytettävät hoitoaineet eivät saa sisältää silikoneja tai mineraaliöljyjä ja minun käyttämäni Urtekramin Green Matcha Hoitoaine  ei niitä sisällä, joten uskallan sitä co-washissa käyttää. Jos co-wash ei toimi, voi käyttää mietoa, sulfaatitonta, silikonitonta sekä mineraaliöljytöntä shampoota.

Hiukset kastellaan suihkussa ja hoitoainetta hierotaan shampoon tavoin huolellisesti päänahkaan. Joukkoon lisätään välillä vettä, jotta hoitoaine emulgoituu ja pesee hiukset sekä päänahan kunnolla. Ideaalitilanne olisi, että päänahkaa pestäisi viiden minuutin ajan, mutta minulle tulee kyllä kylmä, jos hieron kylppärissä tukkaani niin kauan.

Olen siis tyytynyt lyhyempään hieronta-aikaan, mutta antanut hoitoaineen olla päänahassa ja välillä lisännyt vettä sekä hieronut sitä samalla kun pesen kasvoja tai vartaloa. Kun hoitoaine on aikansa ollut, huuhtelen sen pois huolellisesti ja hieron samalla päänahkaa sormenpäillä.

 

 

Hoitoaine tai hiusnaamio

CO-washin jälkeen on latvojen hoitamisen vuoro. Tähän käy sama, silikoniton ja mineraaliöljytön, hoitoaine kuin mitä käytin co-washissa. Minulla ei ole nyt käytössäni hiusnaamiota, joten nyt en sitä ole käyttänyt, vaikka sitä hiukseni todella tarvitsevat. Minulla siis lähtee tilaukseen kosteuttava hiusnaamio, luonnonkosmetiikkaa toki.

Hoitoaine tai hiusnaamio levitetään kosteisiin hiuksiin ja tässä vaiheessa on se aika kun mahdolliset takut selvitellään hiuksista. Olen käyttänyt hiusharjaa, joka on tarkoitettu märkien hiusten harjaamiseen ja hoitoaineen levittämiseen, mutta myös sormilla haromalla saa hiukset selvitettyä.

Kun olen selvittänyt hiukset, puristelen hoitoainetta ylöspäin suuntautuvilla puristuksella hiuksiini ja annan vaikuttaa muutaman minuutin. Sitten huuhtelen hiukset edelleen puristelemalla. Puristelen myös ylimääräisen ylimääräisen veden pois hiuksista ylöspäin suuntautivilla rutistuksilla.

 

Hiuksiin jätettävä hoitoaine

Seuraavaksi puristelen hiuksiin jätettävän hoitoaineen latvoihin ylöspäin puristellen. Hiuksiin jätettävä hoitoaine ei myöskään saa sisältää silikoneja ja kannattaa valita mahdollisimman kosteuttava ja hoitava tuote. Olen käyttänyt tipan tai kaksi Evolve Organic Beauty Kosteuttavaa Hiusseerumia.

 

 

Muotoilutuote

CG-metodissa suositellaan käyttämään hiuksiin jätettävän hoitoaineen jälkeen geeliä tai sitten ihan kiharoille tarkoitettua kiharavoidetta. Minä pesen hiukseni aina iltaisin ja minua hieman mietityttää muotoilutuotteen levitys hiuksiin yötä vasten, joten olen soveltanut taas ja käyttänyt puhdasta aloe vera -geeliä. Muotoilutuotetta suositellaan siksi, että se pitää pörröisyyden poissa.

Aloe vera -geelin olen puristellut hiuksiin jätettävän hoitoaineen jälkeen ja taas kerran, ylöspäin suuntautuvin rutistuksin ja puristuksin. Tarkoituksena on siis saada hiukset kiharalle ja pysymäänkin niin ilman sitä kuivaa pörröä.

 

Hiusten kuivaus

Kiharia hiuksia ei CG-metodin mukaan perinteiseen tapaan kuivata freteepyyhkeeseen. Kiharien hiusten kaivauksessa (plopping) käytetään esimerkiksi t-paitaa, joka solmitaan päähän tai vaikkapa tyynyliinaa. Hiukset saa kuivata föönillä, jos käyttää diffuuseria ja viileää ilmaa. Itse olen soveltanut taas ja käyttänyt isoa hamam-pyyhettä.

Levitän pyyhkeen pukuhuoneen penkille ja lasken pää alaspäin puristelemani (jätettävä hoitsikka + geeli) hiukset sen päälle. kiedon sitten haman-pyyhkeen pääni ympärille sivusuunnassa tiukasti ja solmin pääni yläpuolelle. Hiukset saavat olla ploppauksessa viidestä minuutista useaan tuntiin. Minulla yleensä ehkä vajaan puoli tuntia.

Tarkoitus on, että kiharat saavat kuivua rauhassa eikä painovoima vedä niitä suoriksi. Kun olen plopannut hiuksia tarpeeksi, irroitan pyyhkeen enkä sitten enää koske hiuksiini vaan annan niiden kuivua rauhassa mielellään ihan rutikuiviksi asti. Itse kyllä fiksaan varovasti tässä välissä jakaukseni tai muuten aamulla ei ole sille enää mitään tehtävissä!

 

Kuivien hiusten puristelu

Sitten kun kiharat ovat ihan rutikuivat, geelin aiheuttama kovuus (cast) puristellaan ja rutistellaan niistä pois (SOTC, Scrunch Out The Crunch). Tätä ei parane tehdä, jos hiukset ovat yhtäänkään kosteat tai hiukset pääsevät kaiketi pörhistymään. Hiuksia ei muuten myöskään saa harjata!

 

 

Hiukset ananakselle ja nukkumaan

Yöksi olen laittanut hiukseni ananakselle eli korkealle, löysälle ponnarille invisibobblella, jotta kiharat pysyivät kunnossa. Mutta eivät ne kyllä pysy! Aamulla minua odottaa puoliksi suoristuneet, karheat hiukset.

Aamulla kostutan käsiä ja puristelen niillä hiukset uudestaan ja kyllä ne laineet sieltä aina löytyvät. Karheiksi ja pörheiksi hiukset silti jäävät, mutta toivoisin kovasti, että kun CG-metodia jatkan, niin ne saisivat hieman elinvoimaa takaisin. Tarkoituksena on myös tehdä itse pellavansiemengeeliä (psg), jonka pitäisi olla kiharalla hiukselle hyvää ja toimia geelin asemassa.

Tiedän, että hiusten karheus ja pörheys johtuu siitä, että ne ovat todella kuivat ja aikoinaan hyvin paljon käsitellyt. En ole varma, voiko hiukset tästä kovinkaan paljoa parantua, mutta se jää nähtäväksi. Toivon, että ne paranevat ja tulevat terveemmiksi! Ostoslistalla ovat tällä hetkellä hiusnaamio sekä hyvä kiharavoide esimerkiksi. Ja tietenkin ne pellavansiemenet.

Katsotaan, mihin suuntaan CG-metodi minut kuljettaa! Kerro ihmeessä omat kokemuksesi, jos olet CG-metodia testannut tai ollut sillä jo pidempään. Kokosin tähän alle juttujani koskien Curly Girl -metodia, jos innostusta löytyy metodia kohtaan muiltakin kuin minulta.

 

Täältä voit lukea muutkin Curly Girl -kirjoitukseni:

 

-R

 

Kommentit (16)

Nunu
Liittynyt4.11.2015
1/16 | 

Tosi ihanasti taipuu sun hiukset! Entäs tuo hiusväri? Näyttää ihanalta. Onko kasviväri?

Torey
2/16 | 

Kaikki on nyt hurahtaneet tohon. Mä aion seurata vierestä toimiiko se ja kauanko ihmiset jaksaa. 😂

Mulla on kunnon kihara ja sen takia tekisi mieli kokeilla sitten, kun hiukset on taas pitkät, mutta mitä jos välillä haluaa suoristaa tai kihartaa jne? Mitä sitten jos käyttää lämpösuojaa, lakkaa tai muita muotoilutuotteita? Pitääkö koko homma aloittaa sitten alusta. Jos näin on niin en todellakaan ryhdy moiseen. 😄

https://naissanelioissa.wordpress.com/2019/04/27/joskus-jaan-kotiin/

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Joo, tätä on ihan kamalasti nyt esillä joka paikassa. 😊 Siis tavoitehan tässä on saada hiukset kuntoon. Mulla ainakin on tosi kuivat ja pörröiset kun on luonnonkiharalla (ja muutenkin). Tässä siis pestään silikonit ja muut mömmöt pois hiuksista ja hoidetaan hiusten kosteutus kuntoon, jolloin hiuksista tulee taas terveet. Sitten jos käyttää jotain muita aineita niin tekee sen Final Washin. En usko, että hiukset menee huonoon kuntoon satunnaisista kerroista, jos käyttää ns. huonoja aineita. 😊 Mut katotaan miltä tää vaikuttaa!

-R / Koti Kumpulassa

Kirsimaria
3/16 | 

Hei! Minulle tämä on uusi juttu, tänään tosin nyt näköjään esillä vähän joka blogissa 😀. Mielenkiintoista! Itselläni on vahvasti luonnonkiharat hiukset ja juurikin noin, mahdollisimman harvakseltaan pesu pitää ne oikein ruuvikiharaisina. Ja vain hennajauheella värjäys (ei muilla) sekä tosiaan kampaus takuista vain ennen pesua ja kosteina hoitoaineen jälkeen. Näin toiminut minulla 😊. Uskon kyllä myös terveellisellä ruokavaliolla olevan merkitystä. Auringossa olosta olen aina nauttinut, huivilla suojaan jos suojaan hiukset. Sitä suojausta voisi tosin tehdä enemmänkin. Onpa jännä, että kiharat taas innostavat näköjään ihmisiä. Kivaa niin 😊

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Joo, nyt kyllä näyttää olevan Curly Girl Method esillä vähän joka puolella! 😅 Mutta kuten sanoit, ihanaa kun kiharat innostavat. 👍🏼

Sinun hiustenhoitomenetelmäsi kuulostavat kyllä järkeviltä ja juuri luonnonkiharoille sopivilta. Nyt tosiaan itsekin tässä opettelen, että mitäs ne kiharat kaipaavatkaan. 😉

Ihanaa ja toivottavasti aurinkoista viikkoa! ☀

-R / Koti Kumpulassa

Vierailija
4/16 | 

Hei

Minä myös ihailin hiustesi upeaa väriä. Punaiset sävythän ei yleensä oikein kestä, mutta onko hennojen kesto parempi? Mulla ei niistä mitään kokemusta.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Kiitos! 🙏🏼

Tämä pysyy mun mielestäni paremmin kuin synteettiset värit! Tokihan aina vaikuttaa hiuksen edelliset käsittelyt ja kunto siihen pysyvyyteen ja myös värin lopputulokseenkin kun näillä kasviväreillä värjäilee. Mutta mun hiuksissa tämä on pysynyt paremmin kuin tavalliset värit! Ja varsinkin nyt toisen värjäyskerran jälkeen on pysynyt kyllä paremmin kuin hyvin. 👌🏼

Olen siis edellisen kerran värjännyt reilu kuukausi sitten ja edelleen on väri näin hyvässä kunnossa! Mullakaan ei yleensä punaiset tai kupariset värit pysy kovin montaa viikkoa hyvänä.

Toki sitten vielä se, että käytän hiusten hoidossa ja pesussa luonnonkosmetiikkatuotteita, parantaa värin pysyvyyttä tosi paljon. Luonnonkosmetiikka on hiuksille niin paljon hellempää, että värikin pysyy paremmin. 😊

-R / Koti Kumpulassa

Mummy
6/16 | 

Leikkasin taipuisat ja paksut hiukseni lyhyeksi kun ne oli pitkinä niin raskaat. Enkä osannut hoitaa niitä. Nyt opettelen hoitamaan niitä paremmin etteivät kuivu. Ihan sama tuleeko kiharaa vai ei on jo paljon etten pese liian voimakkailla shampoilla. Metodi on tosi hyvä taipuisille hiuksille ja nämä lyhyetkin asettuvat nyt paremmin eikä tarvitse taivutella lämpökihartimilla

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Sama tilanne minulla! Opettelen hoitamaan hiuksiani niin etteivät ne pääsisi kuivumaan. Ja juuri niiden oikein tuotteiden ja tapojen löytäminen on tosi hienoa! Uskon, että tällä tavalla saan hyvinvoivat hiukset. Ihanaa ja aurinkoista kevättä!

-R / Koti Kumpulassa

Vierailija
7/16 | 

Miksi diffuuserilla ei saa käyttää lämpimää ilmaa? Pilaako lämmin ilma diffuuserilla kiharat? Terveisin omistan diffuuserin mutta se ei puhalla viileää ilmaa. Täytyykö hankkia uudia diffuuseri sen takia?

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Moikka!

Mitä olen keskusteluja seurannut niin osa käyttää kyllä diffuuserin kanssa lämmintä (ei kuumaa) puhallusta. Mutta tosiaan se tosi kuuma ilma vaurioittaa hiuksia eikä oikein sovi kiharalle hiukselle, lämmin ei ilmeisesti pääse hiusta vaurioittamaan. Osa käyttäjistä on myös kertonut, että omat hiukset eivät vain yksinkertaisesti kuivu diffuuserilla ja kylmällä ilmalla. Minulla itselläni ei ole diffuuseria, joten omaa kokemuksta ei minulla asiasta ole! :)

Mukavaa viikonjatkoa!

-R / Koti Kumpulassa

Chrisse
8/16 | 

Heippa! Olen kymmeniä vuosia ollut tyytymätön ohuisiin hiuksiini, eivät ole suorat eivätkä kiharat (paitsi kosteina suihkusta) vaan kuivat ja karheat ja aina huonon näköiset. Mitä enemmän erilaisia (nähtävästi EI curly girl) tuotteita olen niihin kokeillut, sitä väsyneemmän näköiset ovat olleet. En ole käyttänyt lämpörautoja enkä fööniä enkä ole värjännyt mutta hiukset eivät ole olleet terveen näköiset koskaan.

Kokeilin nyt viikolla ensimmäistä kertaa curly girl -metodiin sopivilla tuotteilla (shampoo, hoitoaine ja geeli) ja heti rupesivat kihartumaan!!! Olin aivan ällistynyt! Eli minulla on sittenkin luonnonKIHARAT hiukset!
Aion ehdottomasti jatkaa, ensin hieman keventää ja tervehdyttää hyvällä leikkauksella ja sitten siirtyä kokonaan tähän metodiin. Luulen että näin saan itselleni vihdoin helppohoitoiset ja HYVÄN näköiset kiharat hiukset!

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Moikka ja anteeksi kun ole vastannut sinulle! Aivan ihana kuulla, että sinäkin olet saanut hiuksillesi apua tästä. Itse olen löytänyt metodin myötä hiuksilleni sopivat tuotteet ja noudatan metodia tosi rennosti. Mutta tosiaan, luonnonkiharat hiukset vaativat ihan omat tuotteensa ja tavan hoitaa niitä. :)

-R / Koti Kumpulassa

Saara
9/16 | 

Päätinpä minäkin kokeilla tätä metodia. Ongelmana mulla on nyt vain se, että ploppauksen jälkeen hiukset näyttävät takaa kuin miltäkin harakanpesältä. 🙈😬
Mitenkähän hiukset sais kuvattua niin, että ne laskeutuisivat takaakin kauniisti ja siististi?

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Hmm, enpä osaa sanoa. Jotkut käyttävät hiusten kuivaamisessa fööniä, johon on laitettu diffuuseri. Sillä joko kylmällä tai matalalla lämmöllä sitten kuivailevat. 😊 Mä itse ploppaan vaan vähän aikaa ja annan kuivua sitten vapaasti.

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat