Kirjoitukset avainsanalla luonnonkiharat hiukset

 

Olen nyt noudattanut rennoin ottein Curly Girl -metodia ehkä kuukauden verran ja mukaan on mahtunut myös yksi hiustenleikkuu sekä hiusten värjäyskin. Latvat kävin leikkaamassa kampaajalla ja värin laitoin hiuksiin itse, sillä olen läytänyt minulle toimivan hennapohjaisen värisarjan.

Latvojen leikkaus ei vaikuttanut hiusten kihartuvuuteen juurikaan, mutta kuivat onneksi lähti pois. Yritän metodin avulla pikkuhiljaa saada hiukseni taas takaisin kuntoon ja samalla hiljalleen kasvattelen niitä taas pitkiksi. Kuivista latvoista on pakko päästä eroon, mutta leikkelen niitä tässä aina hieman kerrallaan.

Minulle käy aina niin, että kun hiukset ovat pitkät, haluan leikata ne. Ja sitten kun leikkaan niin ei mene kauaa kun haaveilen taas pitkistä hiuksista ja alan kasvattamaan niitä takaisin. Jos ajattelit leikata pitkät hiuksesi, suosittelen lämpimästi leikattujen hiusten lahjoittamista syöpäsairaiden lasten peruukkeja varten. Täältä voit lukea siitä kun lahjoitin omani.

 

 

CG-metodi ja hiusten värjäys kasvivärillä

Uskalsin värjätä hiukset hennapohjaisella kasvivärillä ilman sen kummempaa säätöä, jota joka joskus cg-metodi voi auheuttaa kun hiuksiaan haluaa värjätä ns. myrkkyväreillä. Henna ja kasvivärit onneksi ovat suhteellisen helliä hiukselle eivätkä sisällä aineita, jotka olisivat huonoksi hiukselle tai "kiellettyjä" cg-metodissa.

En oikein edes asiaan sen enempiä perehtynyt vaan pesin vain hiukset ennen värjäämistä shampoolla, joka sopii CG-metodiin. Shampoo ei siis saa sisältää sulfaatteja, silikoneja, mineraliöljyjä tai vahoja. Annoin hiusten kuivua rauhassa ilman mitään hiuksiin jätettäviä hoitoaineita tai muotoilutuotteita, tein hiusvärin valmiiksi ja jätin tekeytymään.

Kun hiukset olivat kuivuneet, levitin värin niihin ja annoin vaikuttaa suihkumyssyn alla parisen tuntia. Kun väri oli vaikuttanut aikansa, huuhtelin ja pesin värin pois hoitoaineen kanssa. Shampoota en enää tässä vaiheessa käyttänyt vaan käytin vain hoitoainetta ja sen jälkeen vielä hiusnaamiota.

Hiusnaamion jälkeen puristelin hiuksiin vielä hiuksiinjätettävää hoitoainetta sekä pellavansiemengeeliä. Ploppasin hiuksia ehkä vartin verran hamampyyhkeellä ja annoin ilmakuivua. Aamulla hiukset eivät kaivanneet kuin hieman vettä ja pellavansiemengeeliä.

 

 

Pari päivää pesemättä

Annoin hiusten olla ihan rauhassa pari vuorokautta, jotta väri sai syventyä aikansa. Kihara oli ensimmäisenä päivänä värjäyksen jälkeen hyvä, mutta sitten toisen päivänä, jolloin nämä kuvatkin on otettu, olivat hiukset jo aika raskaat. Sitten parin vuorokauden jälkeen tein taas hoitoainepesun, jonka jälkeen kihara oli taas aika ihana. Alla pari kuvaa siitä.

En siis ole aivan varma, saisiko hiuksiin laittaa esimerkiksi pellavansiemengeeliä heti värjäyksen jälkeen tai kannattaisiko hiukset pestä jollakin erikoisshampoolla ennen väriä. Minä tein niinkuin parhaalta tuntui ja väri tarttui hiuksiin hyvin ja on nyt pysynyt hyvänä jo kolme viikkoa kun tätä postausta kirjoittelen. Minulla värjäys siis toimi näin!

Väri ei hiuksissa mielestäni muuttunut parissa vuorokaudessa mihinkään, vaikka usein sanotaan, että henna- ja kasvivärit muuttuvat hiuksissa vielä sen 48 h. Värin sävy oli tällä kertaa eri kuin kahdella edellisellä kerralla ja itse ehkä tykkään enemmän edellisestä kuparin sävystä kuin tästä mahongista. Ero tosin on aika pieni, mutta onpahan kuitenkin.

Minun hiuksiini väriä kuluu koko paketti, mutta lyhyemmälle hiukselle ei välttämättä kannata heti aluksi tehdä koko paketillista vaan säästää loput seuraavaa värjäystä varten. En sitten osaa sanoa, tarvitsevatko pitkät hiukset kaksi pakettia väriä vai riittääkö yksi paketti, jos sen levittää huolellisesti. Riippuu varmasti hiusten paksuudesta.

 

 

Täysin luonnollinen hiusväri

Käyttämäni hiusväri on nimeltään Henné Color  ja sävy, jonka tällä kertaa välitsin oli nimeltään Acajoy - Mahogany. Kaksi aiempaa kertaa olen valinnut sävyn Cuivre - Copper. Hiusväri on hennapohjainen kasviväri, joka on täysin luonnollinen ja siksi sitä olen niin innoissani käytänyt. Täältä voit lukea ensimmäisistä värjäyksistäni Henné Colorilla sekä tarkemmat värjäysohjeet.

Värin olen tilannut täältä, Greendealiltä, ja hintaa värillä ei ole kovinkaan paljoa. Myös ainakin House of Organic  niitä myy ja hinta taitaa olla siellä vielä halvempi. Olen yleensä ottanut hiusvärin samaan pakettiin muiden Greendealiltä tilaamieni tuotteiden kanssa, joten olen ikään kuin säästänyt postikulut, jotka olisin joutunut maksamaan House of Organiciltä tilatessani.

Omat kokemukseni siis hennapohjaisella kasvivärillä värjäämisellä Curly Girl -metodin aikana ovat erinomaiset! Jos CG-metodi kiinnostaa, kokosin tähän alle kaikki aiemmat kirjoitukseni aiheesta.

 

Täältä voit lukea aiemmat CG-metodiin liittyvät kirjoitukseni

 

Mukavaa alkuviikkoa kaikille! Toivotaan, että ilma alkaisi taas lämmetä ja aurinkokin rupeaisi paistamaan.

 

-R

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Curly Girl Methodia  on takana viikon verran ja matkaan on mahtunut niin innostusta kuin epätoivoakin. Tällä hetkellä hiukset näyttävät sekaiselta, ylikypsältä, nuudelikasalta. Osa hiuksista on laineella, mutta sekaan mahtuu myös suoria suortuvia. Eniten tällä hetkellä kuitenkin ihmetyttää, miksi näyttää siltä, että minulla olisi ollut permanentti, joka nyt kasvaa pikkuhiljaa pois.

Ilon aiheita olen onneksi saanut siitä, että hiukset tuntuvat ihanan pehmeiltä ja kiiltoakin niihin päässyt syntymään. Ihan mahtavaa on myös se, että minulle on ihan oikeasti riittänyt pelkkä co-wash eli hiusten pesu hoitoaineella. Vaikka hiukset saattavat latvoista olla kuinka ylikypsää nuudelia, tyvi on pysynyt puhtaan raikkaana pelkällä hoitoaineella pestessäkin.

Pellavansiemengeeli  (ohje klikkaamalla) on ollut myös maineensa veroinen ja toiminut minun hiuksissani kuin unelma. Testasin olla käyttämättä sitä ja tukka oli kuivuttuaan ihan niin kuin ennenkin - taipuisa ja pörröinen, mutta ei kuitenkaan varsinaisesti suora eikä kihara. Pellavansiemengeelin kanssa alkoi taas kihara pysyä kiharalla.

Hiukset ennen Curly Girl -metodin aloitusta.
Hiukset ennen Curly Girl -metodin aloitusta.

 

 

Kiharoita, nuudelia ja pörröä

Ovat hiukseni hieman enemmän kihartuneetkin tässä viikon aikana, mutta minua ihmetyttää se, että tyvi näyttää joinakin aamuina meilkein suoralta ja kaikki kihara on latvoissa. Ehkä syynä on huolimaton muotoilu tai ehkä olen puristellut pellavansiemengeelin vain latvoihin? Tähän täytyy jatkossa kiinnittää enemmän huomioita, sillä olisihan se kihara mukava saada sinne tyveenkin!

Hiukset ovat tosiaan melkoinen sekoitus nuudeleita, suoria hiuksia ja pörröä. Mutta tosiaan, metodia on takana vasta viikko, joten eihän tässä nyt vielä kamalan paljoa olisi voinutkaan tapahtua ja tiesin kyllä CG-matkaan mahtuvan vaikka mitä vaiheita. Tuskin hiusten kuntoa ihan silmän iskussa saadaan kuntoon, sillä omat hiukseni ainakin ovat latvoista todella kuivat.

Curly Girl Methodin tärkein oppi minulle onkin se, että hiukseni tarvitsevat hurjan paljon kosteutusta! Fööniä en ole muutenkaan aikoihin käyttänyt enkä liioin hiuksiani suoristellutkaan, sillä suorana ne eivät ole mistään toimenpiteistä huolimatta pysyneetkään. Hiusnaamion säännöllinen käyttö sekä tämä kiharan muotoilu geelillä ovat myös CG-metodin mukanaan tuomia oppeja.

 

 

Ensimmäisen viikon tuotteet

Uusia hiustenhoitotuotteita en ole joutunut ostamaan, vaan olen käyttänyt vanhoja luonnonkosmetiikan hiustuotteitani, jotka ovat olleet metodiin sopivia. Ne siis eivät sisällä sulfaatteja, silikoneja, mineraaliöljyjä eivätkä vahoja. Hiusnaamio on vielä hankintalistalla, mutta tämän viikon aikana olen tehnyt pari kertaa itse hiusnaamion keittiön antimista.

CO-washiin ja hoitoaineeksi olen käyttänyt Urtekramin Green Matcha Urban Protection Hoitoainetta*, joka kylläkin sisältää hieman kyseenalaista vahvaa pesevää ainetta (Sodium Cetearyl Sulfate). Tämä aine saattaa kuivattaa hiusta, mutta jos oikein olen ymmärtänyt, aine ei varsinaisesti ole sulfaatti. Olen päättänyt käyttää hoitoaineen loppuun ja kokeilla sitten tilalle jotakin toista.

Evolven Kosteuttava Hiusseerumi* (Evolve Organic Beauty Nourishing Hair Elixir)  on toiminut minulla hiuksiinjätettävänä tuotteena ja olen sitä käyttänyt jo pitkään. Se on yksi lempparini ja puristelen sitä hiuksiin co-washin ja hoitoaineen tai hiusnaamion jälkeen ennen pellavansiemengeeliä.

Hiusseerumia* riittää ihan muutama tippa ja itse käytän sitä pääasiassa latvoihin, sillä ne ovat kaikista kärsineimmät. Hiusseerumi* toimii muuten myös lasten takkuihin! Shampoota en muuten ole käyttänyt nyt viikon aikana (Final Washin jälkeen) kertaakaan ja co-wash todellakin on pitänyt hiukseni puhtaana.

 

*) tuotteet saatu pr-näytteinä

 

 

Itsetehdyt herkut hiuksille

Hiusnaamion sekä pellavansiemengeelin olen tehnyt itse. Hiusnaamiota olen käyttänyt viikon aikana pari kertaa ja pellavansiemengeeliä sitäkin enemmän, aamulla ja illalla! Se on ihan lempparini ja tosiaan, hiusnaamio on minulla vielä ostoslistalla.

Hiukseni kaipaavat kovasti kosteutusta ja toivon, että sitä saan sitten hiusnaamiosta vielä hoitoaineen ja hiusseerumin kosteuttavan vaikutuksen lisäksi. Hiusnaamioita voi käyttää CG-metodissa tavallisen hoitoaineen tapaan eli pesun jälkeen puristellen hiuksiin, vaikutus muutama minuutti, rutistelu ja huuhtelu.

Hiuksia voi myös varovasti harjata tai haroa sormilla suihkussa hoitoaineen tai hiusnaamion kanssa, jotta saa mahdolliset takut selvitettyä. Itse käytän harjaa, joka on tarkoitettu märkien huisten harjaamiseen, mutta harjaus täytyy tehdä varovasti, etti aiheuta vahinkoa hiuksille.

 

 

Ploppausta, pellavansiemeniä ja ananasta

Pellavansiemengeelin levitän ja puristelen hiuksiin ihan viimeisenä ennen kuin kuivaan ne CG-metodin mukaan. Olen siis plopannut (hiukset t-paidan tai tyynyliinan sisällä)  hiuksia ehkä vartin ja sitten antanut niiden ilmakuivua. Minä olen käyttänyt ploppauksessa hamam-pyyhettä, mutta se olisi tarkoitus vaihtaa kokeilumielessä vaikkapa tyynyliinaan.

Usein hiukset ovat vielä kosteat kun menen nukkumaan, mutta olen laittanut hiukset korkealle, löysälle, ponnarille eli ananakselle Invisibobblella ("puhelinjohtoponnari")  siitä huolimatta. Aamulla olen sitten kostuttanut hiuksia vedellä ja rutistellut kiharat taas pellavansiemengeelin avulla kunnolla muotoonsa, antanut kuivua ja rikkonut castin (geelin aiheuttama koppura pinta).

Katsotaan, mihin tämä tästä johtaa. Kampaajalle latvojen leikkaukseen ainakin! Tavoite minulla on terveet sekä hyvinvoivat hiukset ja uskon, että Curly Girl -metodin opeilla ne on ihan saavutettavissa vaikka sitten kihara ei tämän enempää kihartuisikaan!

Kokosin tähän alapuolelle aiemmat postaukseni koskien tätä aloittamaani Curly Girl -metodia, josta puhutaan nyt hurjan paljon oikeastaan jokapuolella.

 

Aiemmat postaukseni CG-metodiin liittyen:

 

Mukavaa loppuviikkoa kaikille!

 

-R

 

Kommentit (6)

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Joo, se voi olla ettei kiharrukaan! Tai siis pysy kiharana. Märkänä tyvikin siis on ihan yhtä kihara kuin latvakin, mutta kuivuessaan suoristuu varmaan just siksi kun hiukset painaa ja vetää sitä suoraksi.

-R / Koti Kumpulassa

Vierailija
2/6 | 

Kiitos kivasta jutusta! Suosittelen kokeilemaan Aquisin hiusturbaania ploppaukseen. T-paita ei ainakaan itselläni toiminut, hiusten kesti kuivua liian kauan ja lisäksi paita meinasi tippua pois/näytti hassulta.

Mullekin kiharat
3/6 | 

Minulla on kyllä niin piikkisuorat hiukset, että en usko niiden muuttuvan lainkaan kihariksi. Olisivathan ne jo lapsena olleet kiharat, silloinhan en niihin lätrännyt esim. mitään muotoilutuotteita. Laimennetulla shampoolla vaan pestiin. Ottaisin kiharat mielelläni, mutta luulen, että saadakseni ne, on otettava permis.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Sanotaan, että jos hiukset taipuvat märkinä (vaikkapa suihkun jälkeen kun niitä rutistaa nyrkkiin), saattaa olla mahdollista, että Curly Girl -metodilla niiden luonnollinen kihara saadaan nätisti korostumaan. Mutta tosiaan, jos märkänäkin hiukset ovat rutistelun jälkeen ihan suorat niin ei ainakaan ihan helpolla kiharaa saa!

Itse asiassa, minunkaan hius ei ollut lapsena mitenkään kihara. Taipuisa se on aina ollut, mutta ei kihara. Tämä koko luonnonkiharuus tuli minulle yllätyksenä kun rutistelin suihkun jälkeen hiuksiani ja tajusin, että kiharathan ne ovat. Kuivuttuaan ilman tämän metodin ohjeita, ne suoristuvat kyllä ja jäljelle jää hiukset, jotka eivät oikein ole kiharat eivätkä suoratkaan vaan taipuvat juuri sinne minne niitä sattuu huvittamaan. :)

Ihanaa kevättä sinulle! 

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Itsetehty hiusnaamio, joka sopii myös Curly Girl Methodiin.
Itsetehty hiusnaamio, joka sopii myös Curly Girl Methodiin.

 

Hiusnaamio oli päässyt loppumaan, joten käväisin Pinterestissä vilkaisemassa, josko keittiöstä löytyisi jotakin hiuksille sopivaa. Ja löytyihän sieltä! Selvisi, että hiuksille löytyy keittiön kaapeista vaikka kuinka monta naamioon sopivaa raaka-ainetta. Tällä kertaa käytin jugurttia, hunajaa, banaania, kananmunaa ja manteliöljyä.

Manteliöljy oli improvisoinnin lopputulos, sillä olisin halunnut käyttää oliiviöljyä, mutta se sattui olemaan tietenkin loppu. Manteliöljyllä siis mentiin eikä se ainakaan jättänyt hiuksia mitenkään öljyisiksi, joten sen puolesta manteliöljy oli ainakin oiva valinta. Lisäksi kaikkien aineiden oli sovittava luonnonkiharille hiuksilleni, jotka löysin Curly Girl Methodin  ansiosta.

 

 

Banaani-jugurttihiusnaamio

1 kananmuna
1 dl maustamatonta jugurttia
1 rkl manteliöljyä
1 rkl hunajaa
1 pienehkö banaani

Riko kananmuna ja sekoita sen rakenne haarukalla rikki. Lisää joukkoon maustamaton jugurtti ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon myös öljy ja hunaja.

Kuori ja muussaa pienehkö banaani haarukalla. Lisää banaanisose naamion joukkoon ja sekoita hyvin.

Jos haluat oikein sileän seoksen, joka on helppo huuhdella hiuksista pois, käytä blenderiä. Mittaa siinä tapauksessa kaikki aineet ja pilko banaani blenderiin ja hurauta sileäksi. Minä käytin haarukkaa, kuten huomata saattaa ja hiuksia sai pestä sekä huuhdella kauan.

 

Sekoita kananmunan joukkoon jugurtti.
Sekoita kananmunan joukkoon jugurtti.

 

Lisää joukkoon öljy.
Lisää joukkoon öljy.

 

Viimeisenä on banaanisoseen vuoro.
Viimeisenä on banaanisoseen vuoro.

 

Valmista! Jos haluat naamiosta sileän, käytä blenderiä.
Valmista! Jos haluat naamiosta sileän, käytä blenderiä.

 

Tehoaineet suoraan luonnosta

Itse käytin naamion teossa maustamatonta ab-jugurttia, mutta esimerkiksi turkkilainen tai kreikkalainenkin jugurtti käyvät. Ne saattaisivat olla vielä toimivampi vaihtoehto, sillä joskus maustamattomat jugut ovat aika löysiä, joten naamion koostumus saattaa jäädä melko veteläksi. Silloin kannattaa käyttää hieman vähemmän jugurttia ja enemmän banaania.

Hiusnaamiossa käytettävät banaanit voivat hyvin olla myös tummia, joten hiusnaamio on oiva tapa hyötykäyttää ylikypsät banaanit. Banaanit sisältävät runsaasti vitamiineja ja mineraaleja sekä hyviä öljyjä, joten ne ovat oiva raaka-aine hiusnaamioon.

Jugurtti tasapainottaa ja ravitsee elottomia sekä kuivia hiuksia ja kananmuna puolestaan on pullollaan hiuksille tärkeää proteiinia. Kananmuna korjaa hiusten vaurioita ja ravitsee niitä. Kannattaa kuitenkin kananmunan kanssa muistaa se, ettei käytä kuumaa vettä huuhtelussa tai valkuainen voi alkaa hyytyä.

Hunaja on herkkua hiuksille sisältämiensä vitamiinien, mineraalien ja hivenaineiden sekä antioksidanttiensa ansiosta. Hunaja korjaa hiuksia, tekee niistä kiiltävät sekä terveet. Itse olen joskus vaalentanut hiuksiani hunajalla, mutta tähän naamioon sitä tulee niin vähän, että vaalentavaa vaikutusta ei tällä maskilla ole.

 

 

Curly Girl Methodia ja hiusten pesua hoitoaineella

Curly Girl Methodin myötä olen siirtynyt pesemään hiuksiani hoitoaineella shampoon sijasta. CG-metodi on opettanut myös, että luonnonkiharat hiukset tarvitsevat paljon kosteutusta ja hoitoa, joten hiusnaamiot ovat niiden hyvinvoinnille elintärkeitä.

Pesen päänahkani ja hiusten tyven hoitoaineella. Sen jälkeen puristelen ylöspäin suuntautuvilla rutistuksilla enimmät vedet pois hiuksista ja levitän hiusnaamion huolellisesti hiuksiin ja päänahkaan. Hiusnaamio hoitaa hiusten lisäksi päänahkaa, joten sitä kannattaa hieroa myös hiusten tyveen.

Hiusnaamion olisi hyvä antaa vaikuttaa hiuksissa vartin verran, mutta aika harvoin minun tulee sen annettua olla niin kauaa. Varmasti kannattaisi panostaa siihen, mutta minulla naamio on hiuksissa normaalisti ehkä sellaiset viitisen minuuttia. Sitten hieron sen huolellisesti pois haalean veden kanssa. Blenderillä tehty naamio on paljon helpompi huuhdella hiuksista pois!

Pesen vielä naamionkin jälkeen hoitoainella hiukset kauttaaltaan, sillä vieroksun ajatusta siitä, että päähäni jäisi kanamunaa, jugurttia tai banaania! Hoitoaine sisältää mietoja tensidejä, jotka pesevät hiusta kun hoitoainetta hieroo hiuksiin ja päänähkaan veden kanssa. Itse käytän lisäksi myös märille hiuksille tarkoitettua harjaa.

Vettä täytyy muistaa lisätä hoitoaineen joukkoon kun sitä hieroo hiuksiin, jotta saa puhtaat hiukset ja päänahan. Eli siis kosteisiin hiuksiin ja päänahkaan hierotaan hoitoainetta, joka ei sisällä silikoneja tai mineraaliöljyjä. Lisätään sekaan hieman vettä ja jatketaan hieromista. Sitten huuhdellaan hiukset ja hoidetaan kuivaus CG-metodin mukaisesti.

Alla on koottuna kirjoitukseni koskien Curly Girl -metodia, joka muuten on löynyt läpi Suomessa nyt ihan kunnolla.

 

Tästä voit lukea aiemman postaukseni koskien Curly Girl Methodin aloitusta:

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram