Kirjoitukset avainsanalla tuore leipä

 

Minun heikkouteni (tai yksi niistä) on ehdottomasti tuore leipä. Se vain on vastustamatonta eikä kaipaa päälleen muuta kuin Oivariiniä! Minun tulee ihan liian harvoin tehtyä itse leipää, mutta nyt innostuin. Näin liedellä taas aamupuuron jämät kattilassa ja jostain tuli mieleeni puurorieska.

Yleensä koira saa puuron jämät, mutta ilmeisesti hän on jo puuroon kyllästynyt, sillä parina viime aamuna ei ole puuro enää koirallekaan uponnut. Nytpä tiedän ainakin, mihin aamupuuron jämät voi hyvin käyttää, sillä puurorieskat olivat todella herkullisia! Yksi lapsistakin sanoi iltapäivällä isälleen, että voisiko tämä taas huomennakin keittää liikaa puuroa, jotta äiti voi tehdä puurorieskaa.

Oma ohjeeni on sekoitus erilaisia puurorieskareseptejä ja muokkasin niitä myös itse hieman lisää. Tämä, tämä ja tämä resepti kuitenkin tuntuivat varsin toimivilta, joten muokkailin niitä lisää ja sekoittelin hieman keskenään. Puurorieskoista tosiaan tuli hitti ja niitä tehdään tästä lähin usein!

 

 

Pehmeät puuroriskat

15 kpl

4 dl jäähtynyttä puuroa
2 dl kaurajuomaa
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruususuolaa
3 rkl rypsiöljyä

Sekoita jäähtyneeseen puuroon kananmuna ja kaurajuoma. Lisää joukkoon jauhot, suola sekä öljy. Jos haluat taikinasta tasaista, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että sekoitat puuron, munan ja kaurajuoman huolellisesti keskenään. Voit vaikka surauttaa ne blenderissä. Minä tykkään, että leivässä saa olla rakennetta, joten jätin taikinan hieman karkeaksi.

Taikinan kuuluu jäädä löysäksi, mutta koostumusta voi vielä säätää lisäämällä jauhoja tai kaurajuomaa, jos on tarve. Lusikoi taikina pellille leivinpaperin päälle ja paista 250 asteessa noin 15 minuuttia.

 

 

Kuten sanottu, minusta puurorieskat eivät kaipaa muuta kuin Oivariiniä päällensä! Melkein pari pellillistä rieskoja katosi alta aikayksikön parempiin suihin ja myönnän, että myös minä söin aika monta. Kannattaa ehdottomasti hyödyntää aamupuuron (tai iltapuuron) jämät ja vähentää hävikkiä tekemällä leipää itse.

Ihanaa viikonloppua kaikille!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Tuore leipä on yksi heikkouteni! Sitä voisi syödä vaikka kuinka paljon ihan vain Oivariinin kanssa ja, jos oikein hulluttelee, voi päälle laittaa pari kurkkuviipaletta.

Pataleipä on helppo valmistaa, mutta aikaa se ottaa kaikkinensa puolesta vuorokaudesta vuorokauteen. Pataleipä on pienen hiivamäärän ja pitkän kohoamisaikansa ansiosta ihanan kuohkeaa ja sillä on rouskuvan rapea kuori. Meidän leipä sai lisämakua ja rakennetta cashewpähkinöistä, joita rouhittiin taikinan joukkoon.

 

 

Pataleipä

5 dl vehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
0,5 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3,5 dl lämmintä (+42 astetta) vettä
cashewpähkinöitä rouhittuna

Rouhi pähkinät ja sekoita kulhossa kuivat aineet. Lisää joukkoon pähkinät sekä vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä 12-24 h eli esimerkiksi reippaasti yön yli.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja laita uunipata kannen kanssa kylmään uuniin. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja kääntele itsensä yli muutaman kerran, mutta älä vaivaa. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, peitä taikina liinalla ja anna kohota vielä puoli tuntia.

Nosta kuuma pata uunista pöydälle, öljyä se ja laita taikina pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.

 

 

Pataleipä on muuten todella hyvää! Ihanan tuoretta ja rapeapintaista, mutta sisältä silti pehmeän kuohkeaa. Ihan ehdottomasti kokeilemisen arvoinen esimerkiksi viikonloppuna, jolloin siitä leivästä ehtii aamulla vähän enemmän nauttiakin. Tai miksei toki arkenakin! Tuore leipähän maistuu koska vaan.

 

-R

 

Kommentit (2)

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Kyllä! 😊 Itse asiassa, kuulin juuri, että pataleipä onnistuu myös kattilassa. Eli ei muuta kuin kokeilemaan. 👍🏼 Mukavaa loppuviikkoa!

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram