Kirjoitukset avainsanalla itsetehty saippua

 

Pitkästä aikaa teimme lasten kanssa palasaippuoita luomumassasta ja lapset halusivat tottakai tehdä mahdollisimman värikkäitä saippuoita. Ei siis muuta kuin tuumasta toimeen ja valmismassan kimppuun. Täältä voit lukea valmistajan sivuilta lisää luomumassasta, englanniksi tosin.

Olen kokeillut tehdä saippuaa myös ihan alusta asti itse, mutta aina vain palaan tähän valmismassaan. Se on niin helppoa, nopeaa ja turvallisempaa lasten kanssa. Saippua on melkein heti käyttövalmista eikä tarvitse odottaa kuukautta!

Saippua siis tehdään lipeästä, joten se ei sovi lasten kanssa valmistettavaksi eikä minulle oikein tule sellaisia hetkiä, että saisin saippuaa rauhassa yksinäni tehdä. Valmismassasta teko on siis meille toimiva ratkaisu ja minusta on ihan mahtavaa, että lapsetkin haluavat tehdä itse.

 

 

Pirteän värikkäät palasaippuat luomumassasta

315 g luomumassaa (Pieni Tuoksukauppa)
15 g sheavoita (Limepop)
väriaineita (Limepop ja Pieni Tuoksukauppa)
eteeristä öljyä (Limepop)

Pilko saippuamassa pieniin palasiin ja jaa niin moneen vesihaudeastiaan kuin käytät väriaineita. Meillä oli kolmea eri väriä, kahta micaa ja yhtä mp-väriä, joten jaoin pilkotun massan kolmeen eri vesihaudeastiaan.

Myös sheavoi jaetaan jokaiseen vesihaudeastiaan mukaan ja astiat laitetaan vesihauteeseen. Saippuamassa ja sheavoi sulatetaan täysin ja niiden sulettua, joukkoon sekoitetaan väriaineet.

Kun väriaineet on sekoitettu, tiputellaan joukkoon eteerinen öljy. Meillä lasten lemppari on viherminttu, joten tiputtelimme sitä sen verran, että tuoksu oli tarpeeksi voimakas. Yhteen astiaan taisi mennä kahdeksan tippaa, jos oikein muistan.

Saippuamassaa kannattaa sekoitella mahdollisimman hellävaraisesti, jotta vältytään turhilta ilmakuplilta. Ne eivät käyttöä haittaa vaan ovat lähinna kosmeettinen virhe.

Ripottelimme biohajoavaa glitteriä muottien pohjille ja kaadoimme saippuamassoja vuorotellen muotteihin. Kannattaa pitää vesihaudeastiat vesihauteissa aina kaatamisen välissä, jotta massa ei heti jähmety. Minä nostin vesihauteet tasolle, jossa saippuat muotteihin kaadoin ja aina kun nostin astian pois hauteesta, kuivasin sen pohjan, jotta vettä ei valu muottiin.

Kun massat on kaadettu muotteihin, sekoitimme massaa hieman puutikulla, jotta värit menivät kivasti sekaisin. Ripottelimme vielä pintaan glitteriä ja suihkutimme päälle taikapähkinävettä kuplia poistamaan.

Annoimme massan jäähtyä hetken aikaa huoneenlämmössä ja kun se oli hieman kovettunut, nostin saippuat jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Kun ne olivat täysin kovettuneet ja jäähtyneet, otin ne takaisin huoneenlämpöön ja annoin olla vielä muutaman tunnin.

Saippuoiden on hyvä antaa olla esimerkiksi yön yli ennen käyttöön ottamista ja ne saippuat, jotka eivät heti tule käyttöön, käärin leivinpaperiin ja laitan tiiviiseen astiaan käyttöä odottamaan.

 

 

Hellä käsille, vähemmän kemikaaleja

Syy, miksi suosin palasaippuaa, on yksinkertainen. Minun käteni kuivuvat varsinkin talvella aivan kamalaan kuntoon ja palasaippua on ainut, joka ei kuivata niitää liikaa. Lisään juuri siksi saippuamassan joukkoon esimerkiksi sheavoita tai jotakin muuta hoitavaa vahaa tai öljyä.

Toinen syy on se, että mitä vähemmän kemikaaleja, sen parempi. Tästä syystä suosin muutenkin luonnonkosmetiikkaa, joten tämä palasaippuan käyttö on oiva jatke siihe. Ja nimenomaan joko täysin itsetehdyn tai luomumassasta tehdyn palasaippuan käyttö! Jos kaupasta palasaippuaa ostaa, kannattaa olla tarkkana mitä kaikkea ylimääräistä se sisältää.

Tokihan näissä värikkäissä saippuoissa on paljonkin ylimääräistä. On väriä sekä tuoksua, vaikkakin luonnollista, mutta ilmankin pärjäisi. Voisi vain lisätä luomumassan joukkoon hoitavat ainesosat ja valmista. Mutta saippuan teko on meille lasten kanssa yhteinen harrastus, joten aina tulee lisäiltyä vähän jotakin.

 

 

Hauskaa puuhaa, mutta muista turvallisuus

Saippuoiden teko luomumassasta on varsin mukavaa puuhaa. Ensin suunnitellaan, että mitä tehdään ja sitten päästetään luovuus valloillen. Aina ei onnistu, mutta ei se mitään! Hauskaa se silti on.

Lasten kanssa tehdessä täytyy olla todella varovainen kuuman veden kanssa. Lapset ovat nopeita liikkeissään eivätkä välttämättä aina hoksaa, että vesihaudevesi on kuumaa ja astiat saattavat olla polttavia myöskin. Meillä isommat lapset ovat myös siinä iässä, että mielellään käyttävät veistä ja pilkkovat massaa. Siinä täytyy myös olla vierellä valvomassa, ettei vain lipsahda sormille.

Hauskaa saippuan teko joka tapauksessa on ja minä tykkään antaa itsetehtyjä kosmetiikkajuttuja, saippua mukaan lukien, lahjoiksi tai viemisiksi esimerkiksi kylään mennessä. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!

 

-R

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Piparkakkusaippuat koristellaan sokerikuorrutteella, joka pestään pois ensimmäisellä käyttökerralla.
Piparkakkusaippuat koristellaan sokerikuorrutteella, joka pestään pois ensimmäisellä käyttökerralla.

 

Lapset tekivät piparkakkusaippuoita kavereilleen joulumuistamisiksi ja ne ovat todellakin rakkaudella tehtyjä. Näiden palasaippuoiden teko onnistuu helposti valmismassasta ja koristelut tehtiin ihan tavallisella sokerikuorrutteella, jolla syötävätkin piparkakut koristellaan.

Kuorrute pestään pois ensimmäisellä käyttökerralla ja kirjoitin sen vielä lapulle saippuoiden mukaan, jotta lahjan saaja tietää huuhdella sen pois. Laitoin mukaan myös listan saippuoissa käytetyistä aineista.

 

 

Piparkakkupalasaippuat

12 pienehköä palasaippuaa

500 g luomusaippuamassaa (Pieni Tuoksukauppa)
20 g sheavoita (Limepop)
10 ml auringonkukkaöljyä (Limepop)
väriainetta, esim. keskiruskea rautaoksidi (Limepop)
tuoksuja, esim. kanelin, inkiväärin ja neilikan eteerisiä öljyjä (Limepop ja Florihana)

Sulata saippuamassa ja sheavoi vesihauteessa kattilassa tai metallikannussa. Sillä aikaa kun ne sulavat, sekoita jauhemainen väriaine auringonkukkaöljyyn niin, että väri on melko tummaa.

Kun väri on sopiva, lisää joukkoon oman maun mukaan eteerisiä öljyjä, sekoita ja haistele. Tuoksu saa olla voimakas, sillä se tasoittuu paljon kun saippuat ovat valmiita.

Valmistele muotti. Itse käytin paistokasaria, sillä se oli juuri sopivan kokoinen. Tarkoituksena on siis saada aikaiseksi saippualevy, josta piparkakkumuoteilla sitten painellaan palasaippuat irti.

Laitoin kasarin pohjalle leivinpaperin, sillä en ollut varma, olisiko saippuan saanut irti pohjasta ilman sitä. Täytyy joskus kokeilla!

Kun kiinteät aineet ovat sulaneet, ota kattila pois levyltä tai sulje induktioliesi. Anna saippuamassan olla vesihauteessa, jotta saippua ei ala jähmettyä. Lisää joukkoon öljy-väri-tuoksuseos ja sekoita. Muista sekoittaa saippuaa hellävaraisesti, jotta vältyt turhilta ilmakuplilta.

Ota muotti sekä keittiöpyyhe valmiiksi, nosta kattila tai kannu pois vesihauteesta ja kuivaa sen pohja. Kaada saippuamassa muottiin. Anna saippuan jähmettyä hetken aikaa huoneenlämmössä ja siirrä se sitten jääkaappiin pariksi tunniksi.

Ota muotti pois jääkaapista ja anna olla huoneenlämmössä vielä muutama tunti ennen kuin irrotat saippualevyn muotista. Meidän saippualevyyn jäi päälle sen verran kuplia, että käänsimme levyn ympäri ja käytimme alapuolta päällipuolena.

Painele piparkakkumuoteilla saippuapiparit irti levystä ja koristele palat sokerikuorrutteella. Anna kuorrutteiden kuivua ja paketoi saippuat esimerkiksi pahvinpalan päälle sellofaaniin.

Tee lahjojen mukaan lista käytetyistä aineksista, jotta esimerkiksi jollekin aineelle allerginen lahjansaaja tietää, mitä tuote sisältää.

Saippuat, jotka eivät tule heti käyttöön tai lahjaksi, kannattaa jättää koristelematta. Ne voi kääriä vaikkapa leivinpaperiin ja pakata tiiviiseen astiaan käyttöä tai lahjaksi antamista odottelemaan.

 

Luomusaippuamassa sulatetaan vesihauteessa.
Luomusaippuamassa sulatetaan vesihauteessa.

 

Väriaine sekoitetaan öljyyn ennen lisäämistä sulaneen massan joukkoon.
Väriaine sekoitetaan öljyyn ennen lisäämistä sulaneen massan joukkoon.

 

Saippuamassasta tehdään saippualevy, josta piparkakkumuoteilla painellaan palasaippuat irti.
Saippuamassasta tehdään saippualevy, josta piparkakkumuoteilla painellaan palasaippuat irti.

 

 

Ensimmäiset piparkakkusaippuat teimme sekä annoimme lahjoiksi ilman koristeita. Teimme sitten pari testiversiota kuorrutteilla kotikäyttöön. Ne toimivat hyvin, joten teimme sitten sukulaisille aatoksi omat palasaippuat koristeilla.

Saippuat onnistuivat ihan hyvin kasari-leivinpaperi-yhdistelmälläkin, mutta parempi lopputulos tulisi, jos muotin pohja olisi ihan tasainen. Leivinpaperi kuitenkin jää aina runtulle ja siitä jää raitoja valmiiseen saippuaan. Raidat kyllä peittyvät onneksi aika hyvin koristeiden alle!

 

 

Näiden jouluisten piparkakkusaippuoiden myötä toivotan kaikille rauhallista joulua!

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Palasaippua saa punertavan värin kanelista ja sopii mainiosti joulun aikaan.
Palasaippua saa punertavan värin kanelista ja sopii mainiosti joulun aikaan.

 

Tein kotiin nyt tähän joulunaikaan sopivaa palasaippuaa, joka sopii hyvin myös joululahjaksi. Tuoksun saippuaa saa kanelista sekä inkiväärin eteerisestä öljystä ja värinä toimii ainoastaan kaneli. Saippuasta tuli kivan punertavaa ja väri sopii jouluun mainiosti!

Saippua on tehty luomusaippuamassasta ja joukkoon lisäsin kaapissa ylimääräisenä ollutta marseillesaippuaraastetta ja paria muutakin ekstra-ainetta. Saippua vaahtoaa ihanan pehmeästi ja kaneli sekä marseillesaippuahiutaleet antavat saippualle kivan rakenteen ja ulkonäön.

 

Itsetehty palasaippua on oiva joululahjavinkki ja sen tekeminen valmismassasta on helppoa.
Itsetehty palasaippua on oiva joululahjavinkki ja sen tekeminen valmismassasta on helppoa.

 

Kaneli-inkivääripalasaippua

150 g luomusaippuamassaa
35 g marseillesaippuaraastetta
10 g mangovoita
5 ml manteliöljyä
2,5 ml glyseriiniä
kanelia
inkiväärin eteeristä öljyä

Marseillesaippuahiutaleet ja mangovoi sulatetaan yhdessä saippuamassan kanssa vesihauteessa joko kattilassa tai metallikannussa.

Kun kovat aineet ovat sulaneet, lisätään joukkoon manteliöljy sekä glyseriini ja sekoitetaan varovasti välttäen kuplien muodostumista.

Osa marseillesaippuahiutaleista jäi sulamatta, mutta mielestäni ne antavat valmiille saippualle aika kivan rakenteen ja ulkonäön, joten ei kannatta huolestua, jos kaikki marseillesaippua ei sula saippuamassan sekaan.

Kattila otetaan pois levyltä tai suljetaan induktioliesi, mutta annetaan saippuamassakattilan tai -kannun olla edelleen vesihauteessa. Näin saippua ei pääse jähmettymään liian nopeasti.

Joukkoon lisätään kanelia niin, että väri miellyttää ja sekaan tiputellaan myöskin oman maun mukaan inkiväärin eteeristä öljyä. Sekoitetaan huolellisesti, mutta varovasti, nostetaan kannu tai kattila pois vesihauteesta ja kuivataan astian pohja. Sitten saippua kaadetaan muotteihin.

Marseillesaippuahiutaleet saavat saippuan jähmettymään todella nopesti, joten kannattaa toimia vikkelästi. Jos massa jämähtää liikaa, voi kattilan tai kannun laittaa takaisin vesihauteeseen ja antaa massan sulaa uudestaan.

Kun saippuat ovat hieman jähmettyneet, laitetaan ne jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi. Sen jälkeen niiden annetaan kovettua huoneenlämmössä vielä muutama tunti ennen muoteista irrottamista.

Koska tein saippuat kotiin, ei minua haitannut se, että saippuapalojen pohja jäi epätasaiseksi, mutta jos haluaa, voi saippuapalojen pohjat leikata tasaiseksi.

Jos saippuat eivät tule heti käyttöön, kannattaa ne kääriä leivinpaperiin ja laittaa tiiviiseen astiaan odottelemaan käyttöön pääsemistä tai lahjaksi antamista.

 

Saippuamassan sekaan voi sulattaa esimerkiksi marseillesaippuahiutaleita.
Saippuamassan sekaan voi sulattaa esimerkiksi marseillesaippuahiutaleita.

 

Palasaippua saa tuoksun kanelin lisäksi myös inkivääristä.
Palasaippua saa tuoksun kanelin lisäksi myös inkivääristä.

 

Pyrin itse kotona pesemään käteni vain käsiä hoitavilla palasaippuoilla, sillä ne pitävät, varsinkin talvisin, rutikuivat käteni edes siedettävässä kunnossa.

Lisään saippuamassan joukkoon aina ihoa hoitavia aineita, kuten mangovoita, glyseriiniä, kasviöljyjä ja sheavoita. Saippuan pohjana käyttämäni luomusaippuamassa on myös sopinut käsilleni mainiosti!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Hunaja-kaurapalasaippuat syntyvät helposti luomusaippuamassasta ja ovat oiva itsetehty joululahja.
Hunaja-kaurapalasaippuat syntyvät helposti luomusaippuamassasta ja ovat oiva itsetehty joululahja.

 

Nämä aivan ihanan jouluiset palasaippuat syntyvät todella helposti ja ovat hurmaava idea vaikkapa joululahjaksi. Palasaippuat sisältävät luomusaippuamassaa ja ihoa helliviä tehoaineita. Ne tuoksuvat kanelille sekä appelsiinille ja vaahtoavat todella pehmeästi.

Saippua on tuntunut kuivien käsieni pesussa todella miellyttävältä. Sheavoi, glyseriini ja kehäkukkaöljy yhdessä kauran sekä hunajan kanssa hoitavat käsien ihoa tehokkaasti. Luomusaippuamassa pesee kädet puhtaaksi ja vaahtoaa mukavasti. Pehmenneet kaurahiutaleet tuntuvat hellästi kuorivilta ja käsiin jää pesun jälkeen miellyttävä kanelinen tuoksu.

 

Luomusaippuamassa sulatetaan ja joukkoon lisätään halutut ekstrat.
Luomusaippuamassa sulatetaan ja joukkoon lisätään halutut ekstrat.

 

Valmismassan joukkoon voi lisätä myös öljyjä ihoa hoitamaan.
Valmismassan joukkoon voi lisätä myös öljyjä ihoa hoitamaan.

 

Kaura ja hunaja hoitavat kuivaa ihoa tehokkaasti.
Kaura ja hunaja hoitavat kuivaa ihoa tehokkaasti.

 

 

Hunaja-kaurapalasaippuat

110 g luomusaippuamassaa (Pieni Tuoksukauppa)
5 g sheavoita (Limepop)
2,5 ml kehäkukkaöljyä (Limepop)
2,5 ml glyseriiniä (Limepop)
n. 1 rkl luomukaurahiutaleita
1 tl luomuhunajaa
ripaus kahvinpuruja
kanelin ja appelsiinin eteerisiä öljyjä (Florihana)

Sulata saippuamassa ja sheavoi vesihauteessa kattilassa tai metallikannussa. Hienonna kaurahiutaleet veitsellä pienemmäksi sillä aikaa kun kiinteät aineet sulavat.

Kun kiinteät aineet ovat sulaneet, lisää joukkoon kehäkukkaöljy, glyseriini, hunaja, kaurahiutaleet ja kahvinpurut. Kahvi antaa saippualle ripauksen väriä ja hieman kahvin tuoksua. Muista sekoittaa saippuaa hellävaraisesti, jotta vältyt turhilta ilmakuplilta.

Ota kattila pois levyltä tai sulje induktioliesi, mutta anna saippuamassan olla vesihauteessa, jotta saippua ei ala jähmettyä. Lisää joukkoon eteeriset öljyt oman maun mukaan ja sekoita varovasti. Ota muotit sekä keittiöpyyhe valmiiksi ja nosta kattila tai kannu pois vesihauteesta.

Kuivaa kannun tai kattilan pohja ja kaada saippuamassa muotteihin. Anna saippuoiden jäähtyä hetken aikaa huoneenlämmössä ja siirrä ne sitten jääkaappiin pariksi tunniksi. Ota saippuat pois jääkaapista ja anna olla huoneenlämmössä vielä muutama tunti ennen kuin irrotat ne muoteista.

Saippuat, jotka eivät tule heti käyttöön, kannattaa kääriä vaikkapa leivinpaperiin ja pakata tiiviiseen astiaan käyttöä tai lahjaksi antamista odottelemaan.

 

 

Nämä söpöt palasaippuat hellivät käsiä ja tuoksuvat ihanan jouluiselle.
Nämä söpöt palasaippuat hellivät käsiä ja tuoksuvat ihanan jouluiselle.

 

Hunaja-kaurapalasaippuat onnistuivat todella hyvin! Olen ollut niihin erittäin tyytyväinen ja kaneli-appelsiini -tuoksuyhdistelmä pienellä kahvin vivahteella sopii jouluun aivan ihanasti. Palasaippuat ovat siis oiva joululahjavinkki ja saippuoiden tekeminenkin on todella mukavaa puuhaa!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat