Kirjoitukset avainsanalla ohje

 

Munkkien (ohje löytyy täältä) lisäksi viikonloppuna tehtiin myös mehevää tonnikalapiirakkaa. Tonnikalapiirakka on yksi omista lemppareistani ja voin syödä sitä hyvin aamupalaksi, välipalaksi, lounaaksi ja iltapalaksikin. Tonnikalapiirakka toimii minusta hyvin myös juhlissa suolaisena tarjottavana, ja sitä voi syödä myös vähän jo haalenneenakin.

Mielestäni tonnikalapiirakka on parasta kyllä lämpimänä hyvän salaatin kanssa ja sitä voi syödä useana päivänä, jos sellaisen jääkaappiin tekee. Meillä yksi lapsista tykkää tonnikalapiirakasta, mutta muille se ei maistu, joten söimme viikonloppuna tehtyä piirakkaa alkuviikon kaksin. 

Tonnikalapiirakan alkuperäinen resepti löytyy täältä, Hellapoliisin sivuilta. Jos haluat tehdä pellillisen piirakkaa, tuplaa kaikki ainekset.

 

 

Hellapoliisin tonnikalapiirakka

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
150 g margariinia
hyppysellinen suolaa
0,5 dl vettä

Täyte:
1 prk tonnikalaa
2 paprikaa
tuoretta tilliä
150 g juustoraastetta
3 kananmunaa
1,5 dl kermaa
1,5 dl maitoa
hyppysellinen suolaa

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Nypi vehnäjauhot, suola ja margariini murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon kylmä vesi ja painele taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle sekä myös reunoille. Paista piirakkapohjaa uunin alatasolla noin 10 minuuttia.

Hienonna tilli ja suikaloi paprika. Sekoita kerma sekä maito keskenään ja lisää joukkoon kananmunat, suola, tilli sekä juustoraaste. Ota piirakkapohja uunista ja lisää sen päälle tonnikala, paprikasuikaleet ja kerma-maito -seos, johon sekoitit jo muut ainekset. Jatka paistamista uunin alatasolla 200 asteessa puolisen tuntia.

 

 

Piirakasta tuli tosi mehevä ja herkullinen! Ihan yksi mun lempiherkuistani kyllä ja kuten sanottu, toimii niin juhlassa kuin arjessakin.

 

-R

 

Kommentit (4)

Vierailija
2/4 | 

Kiitos vinkistä, täytyy kokeilla. Tähän kävisi varmaan myös se uusi luonnonkalasäilyke?

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Itse en ole sitä kokeillut, mutta kyllä varmasti sopii! Jos kokeilet ja jaksat niin tule kertomaan, toimiko. 😊

-R / Koti Kumpulassa

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Enpäs osaa kyllä sanoa! Itsellä ei ole kokemusta gluteenittomasta leivonnasta ollenkaan. Toivottavasti saat onnistumaan! 😊

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Meidän pihassa on kolme vanhaa omenapuuta, joista tulee joka syksy ainakin jonkin verran omenoita. Tänä vuonna sato ei ole mitenkään kovin suuri, mutta onneksi kuitenkin muutamat omppupiirakat ja -paistokset saamme tehtyä.

Lapset keräsivät eilen omenoita ja tehtiin niistä sitten omenapiirakkaa. Piirakka maistui jostain syystä tavallista paremmalle enkä oikein tiedä johtuiko se omenapiirakan pehmeän kuohkeasta pohjasta, ruokosokerista vai siitä, että omenat olivat omasta puusta ja lasten keräämiä. Vai johtuiko se kenties siitä, että oli kaunis, lämmin, elokuinen lauantai.

Joka tapauksessa ajattelin jakaa ohjeen muillekin, sillä se oli niin herkullista. Toki se tarjoiltiin vaniljavaahdon kanssa, eikä se ole koskaan huono juttu se! Alkuperäinen ohje on Valion sivuilta, mutta ohjetta muokattiin hieman matkan varrella.

 

 

Syksyillat kruunaava omenapiirakka

alkuperäinen ohje löytyy täältä

Pohja
200 g voita
2,5 dl ruokokidesokeria
4 kananmunaa
400 g kermaviiliä
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa

Päälle
800 g omenalohkoja
2 rkl ruokokidesokeria
1 rkl kanelia

Tee näin
Lohko omenat ja laita ne kulhoon. Sekoita piirakan päälle tarkoitetut sokeri sekä kaneli keskenään. Lisää sokeri-kaneliseos omenalohkojen sekaan ja hiero seos omenoiden joukkoon. Myös tavallinen sokeri käy, mutta me käytimme ruokokidesokeria, joka toi piirakkaan ihanan mauan.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen ja samalla vatkaten. Kananmunien täytyy olla myös huoneenlämpöisiä, jotta ne vaahtoutuvat kunnolla. Sekoita kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa.

Lisää taikinaseoksen joukkoon kermaviili ja kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta vältä kuitenkin turhaa sekoittamista.

Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunivuoalle. Me emme käyttäneet leivinpaperia, vaan voitelimme vuoan vain huolellisesti. Asettele pohjan päälle sokeri-kaneliset omenalohkot.

Paista piirakkaa uunin keskiosassa 200 asteessa n. 25 min. Tarjoa vaniljakastikkeen, -vaahdon tai -jäätelön kera.

 

 

Ihanaa kun vielä on ollut niin lämmintä ja aurinkoista vaikka jo elokuun loppupuolella mennäänkin. Minun mielestäni kesä oli niin kovin lyhyt, joten tämä kaunis js lämmin syksy on kyllä enemmän kuin tervetullut. Nautitaan siis siitä!

Mukavaa sunnuntaita!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Kesällä täytyy tottakai syödä jätskiä ja olenkin sitä nyt tehnyt itse jonkin verran. Täältä löydät esimerkiksi ohjeen herkulliseen banaanijäätelöön ja täältä suklaa-kahvijäätelöön.

Lapset halusivat vaihteeksi tikkujätskejä, joten tein mansikka-banaanismoothien ja siitä sitten jäädytin mehujäämuoteissa tikkujätskejä. Lapset tykkäsivät kovasti ja minusta on ihan mahtavaa, että jätskit on niin helppo tehdä. On myös mukavaa, että niissä ei ole lisättyä sokeria ja niitä voi hyvin syödä ihan joka päivä.

 

 

Mansikka-banaanijätskit

maustamatonta jugurttia
mansikoita
banaania
kaurajuomaa
kaurahiutaleita

Ainekset vain blenderissa sekaisin ja muotteihin. Jätskeistä voi tehdä juuri sellaisia kuin haluaa eli ainesten suhteita voi muunnella oman mielensä mukaan. Kaurahiutaleita käytin jätskeissä siksi, että sellaisen voi syödä vaikkapa aamu- tai välipalalla.

Smoothie kannattaa jättää melko paksuksi, jotta puutikut pysyvät paremmin pystyssä. Mielestäni myös on mukavempi kun jätskissä ei ole niin paljon jäätä, joka tulee helposti paljosta nesteestä.

Kaadoin smoothiet muotteihin, tökkäsin niihin tikut pystyyn ja laitoin jätskit pakastimeen jäätymään. Tikut pysyivät tosi hyvin pystyssä vaikka sitä hieman epäilinkin ensin.

 

 

 

Löysin puiset tikut Granitista, mutta kyllä niitä varmaan muualtakin saa. Muoviset tikut on tosiaan menneet hukkaan, joten siitä syystä ostin nyt näitä puisia. Täytyy vielä suorittaa etsintäoperaatio, josko ne muotteihin kuuluvat tikut jostain löytyisi. Kaikki kuusi tosiaan hukassa eli olen varmaan ne jemmannut jonnekin.

Meillä on käytössä Ikean muoviset mehujäämuotit ja olen tykännyt, että ne on just sopivan kokoiset. Jotkut muotit on turhan isoja, mutta nämä on olleet kyllä sopivan kokoisia.

Tässä alla vielä ne pari herkullista jätskiohjetta niin lasten kuin aikuistenkin makuun.

 

Ihanaa viikkoa kaikille!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Miehellä oli syntymäpäivä ja teimme lasten kanssa synttärikakuksi suussa sulavan herkullisen Pavlovan  eli pehmeän marenkikakun. Pavlova on sellainen kakku, jota voisin syödä todennäköisesti samalta istumalta koko kakun. Banoffee  on muuten toinen, mutta siitä ehkä sitten joku toinen kerta! Nyt on Pavlovan vuoro.

Pavlovan salaisuus on marenki. Pohja on yksinkertaisesti marenkia ja päällinen kermavaahtoa. Me kevensimme ja raikastimme täytettä (tai päällistä) hieman laittamalla kermavaahdon sekaan maitorahkaa ja lopputulos on aivan mahtava!

 

Pavlova Kumpulan tapaan
Alkuperäinen ohje täällä

Pohja
4 valkuaista
2 dl sokeria
1 tl perunajauhoja (tai maissitärkkelystä)
1 tl vaniljasokeria
1 tl etikkaa

Päälle
2,5 dl kuohu- tai vispikermaa
200 g pehmeää maitorahkaa (esim. Valio Luomu)
n. 1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
tuoreita pensasmustikoita
tuoreita vadelmia

Valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi. Vaniljasokeri ja perunajauhot sekoitetaan sokerin kanssa ja seos lisätään valkuaisvaahtoon vähän kerrallaan edelleen vatkaten. Lopuksi joukkoon vatkataan vielä etikka.

Marenkiseos levitetään leivinpaperin päälle uunipellille pyöreäksi levyksi (halkaisija n. 25 cm) niin, että se on reunoilta hieman korkeamppi kuin keskeltä. Marenkia paistetaan 125 asteessa 1,5 tuntia.

Anna pohjan jäähtyä kunnolla ennen kuin lisäät päälle täytteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon maitorahka. Mausta sokerilla sekä vaniljasokerilla ja vatkaa kunnolla sekaisin. Levitä kermavaahto kakulle ja koristele tuoreilla marjoilla.

 

 

Pavlova vie ihan oikeasti kielen mennessään ja sitä voisi tosiaan syödä koko kakun kerralla! Maitorahka keventää sekä raikastaa Pavlovaa mukavasti ja pensasmustikat sekä vadelmat sopivat kakkuun täydellisesti.

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram