Kirjoitukset avainsanalla ohje

 

Meidän pihassa on kolme vanhaa omenapuuta, joista tulee joka syksy ainakin jonkin verran omenoita. Tänä vuonna sato ei ole mitenkään kovin suuri, mutta onneksi kuitenkin muutamat omppupiirakat ja -paistokset saamme tehtyä.

Lapset keräsivät eilen omenoita ja tehtiin niistä sitten omenapiirakkaa. Piirakka maistui jostain syystä tavallista paremmalle enkä oikein tiedä johtuiko se omenapiirakan pehmeän kuohkeasta pohjasta, ruokosokerista vai siitä, että omenat olivat omasta puusta ja lasten keräämiä. Vai johtuiko se kenties siitä, että oli kaunis, lämmin, elokuinen lauantai.

Joka tapauksessa ajattelin jakaa ohjeen muillekin, sillä se oli niin herkullista. Toki se tarjoiltiin vaniljavaahdon kanssa, eikä se ole koskaan huono juttu se! Alkuperäinen ohje on Valion sivuilta, mutta ohjetta muokattiin hieman matkan varrella.

 

 

Syksyillat kruunaava omenapiirakka

alkuperäinen ohje löytyy täältä

Pohja
200 g voita
2,5 dl ruokokidesokeria
4 kananmunaa
400 g kermaviiliä
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa

Päälle
800 g omenalohkoja
2 rkl ruokokidesokeria
1 rkl kanelia

Tee näin
Lohko omenat ja laita ne kulhoon. Sekoita piirakan päälle tarkoitetut sokeri sekä kaneli keskenään. Lisää sokeri-kaneliseos omenalohkojen sekaan ja hiero seos omenoiden joukkoon. Myös tavallinen sokeri käy, mutta me käytimme ruokokidesokeria, joka toi piirakkaan ihanan mauan.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen ja samalla vatkaten. Kananmunien täytyy olla myös huoneenlämpöisiä, jotta ne vaahtoutuvat kunnolla. Sekoita kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa.

Lisää taikinaseoksen joukkoon kermaviili ja kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta vältä kuitenkin turhaa sekoittamista.

Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunivuoalle. Me emme käyttäneet leivinpaperia, vaan voitelimme vuoan vain huolellisesti. Asettele pohjan päälle sokeri-kaneliset omenalohkot.

Paista piirakkaa uunin keskiosassa 200 asteessa n. 25 min. Tarjoa vaniljakastikkeen, -vaahdon tai -jäätelön kera.

 

 

Ihanaa kun vielä on ollut niin lämmintä ja aurinkoista vaikka jo elokuun loppupuolella mennäänkin. Minun mielestäni kesä oli niin kovin lyhyt, joten tämä kaunis js lämmin syksy on kyllä enemmän kuin tervetullut. Nautitaan siis siitä!

Mukavaa sunnuntaita!

 

-R

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Kesällä täytyy tottakai syödä jätskiä ja olenkin sitä nyt tehnyt itse jonkin verran. Täältä löydät esimerkiksi ohjeen herkulliseen banaanijäätelöön ja täältä suklaa-kahvijäätelöön.

Lapset halusivat vaihteeksi tikkujätskejä, joten tein mansikka-banaanismoothien ja siitä sitten jäädytin mehujäämuoteissa tikkujätskejä. Lapset tykkäsivät kovasti ja minusta on ihan mahtavaa, että jätskit on niin helppo tehdä. On myös mukavaa, että niissä ei ole lisättyä sokeria ja niitä voi hyvin syödä ihan joka päivä.

 

 

Mansikka-banaanijätskit

maustamatonta jugurttia
mansikoita
banaania
kaurajuomaa
kaurahiutaleita

Ainekset vain blenderissa sekaisin ja muotteihin. Jätskeistä voi tehdä juuri sellaisia kuin haluaa eli ainesten suhteita voi muunnella oman mielensä mukaan. Kaurahiutaleita käytin jätskeissä siksi, että sellaisen voi syödä vaikkapa aamu- tai välipalalla.

Smoothie kannattaa jättää melko paksuksi, jotta puutikut pysyvät paremmin pystyssä. Mielestäni myös on mukavempi kun jätskissä ei ole niin paljon jäätä, joka tulee helposti paljosta nesteestä.

Kaadoin smoothiet muotteihin, tökkäsin niihin tikut pystyyn ja laitoin jätskit pakastimeen jäätymään. Tikut pysyivät tosi hyvin pystyssä vaikka sitä hieman epäilinkin ensin.

 

 

 

Löysin puiset tikut Granitista, mutta kyllä niitä varmaan muualtakin saa. Muoviset tikut on tosiaan menneet hukkaan, joten siitä syystä ostin nyt näitä puisia. Täytyy vielä suorittaa etsintäoperaatio, josko ne muotteihin kuuluvat tikut jostain löytyisi. Kaikki kuusi tosiaan hukassa eli olen varmaan ne jemmannut jonnekin.

Meillä on käytössä Ikean muoviset mehujäämuotit ja olen tykännyt, että ne on just sopivan kokoiset. Jotkut muotit on turhan isoja, mutta nämä on olleet kyllä sopivan kokoisia.

Tässä alla vielä ne pari herkullista jätskiohjetta niin lasten kuin aikuistenkin makuun.

 

Ihanaa viikkoa kaikille!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Miehellä oli syntymäpäivä ja teimme lasten kanssa synttärikakuksi suussa sulavan herkullisen Pavlovan  eli pehmeän marenkikakun. Pavlova on sellainen kakku, jota voisin syödä todennäköisesti samalta istumalta koko kakun. Banoffee  on muuten toinen, mutta siitä ehkä sitten joku toinen kerta! Nyt on Pavlovan vuoro.

Pavlovan salaisuus on marenki. Pohja on yksinkertaisesti marenkia ja päällinen kermavaahtoa. Me kevensimme ja raikastimme täytettä (tai päällistä) hieman laittamalla kermavaahdon sekaan maitorahkaa ja lopputulos on aivan mahtava!

 

Pavlova Kumpulan tapaan
Alkuperäinen ohje täällä

Pohja
4 valkuaista
2 dl sokeria
1 tl perunajauhoja (tai maissitärkkelystä)
1 tl vaniljasokeria
1 tl etikkaa

Päälle
2,5 dl kuohu- tai vispikermaa
200 g pehmeää maitorahkaa (esim. Valio Luomu)
n. 1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
tuoreita pensasmustikoita
tuoreita vadelmia

Valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi. Vaniljasokeri ja perunajauhot sekoitetaan sokerin kanssa ja seos lisätään valkuaisvaahtoon vähän kerrallaan edelleen vatkaten. Lopuksi joukkoon vatkataan vielä etikka.

Marenkiseos levitetään leivinpaperin päälle uunipellille pyöreäksi levyksi (halkaisija n. 25 cm) niin, että se on reunoilta hieman korkeamppi kuin keskeltä. Marenkia paistetaan 125 asteessa 1,5 tuntia.

Anna pohjan jäähtyä kunnolla ennen kuin lisäät päälle täytteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon maitorahka. Mausta sokerilla sekä vaniljasokerilla ja vatkaa kunnolla sekaisin. Levitä kermavaahto kakulle ja koristele tuoreilla marjoilla.

 

 

Pavlova vie ihan oikeasti kielen mennessään ja sitä voisi tosiaan syödä koko kakun kerralla! Maitorahka keventää sekä raikastaa Pavlovaa mukavasti ja pensasmustikat sekä vadelmat sopivat kakkuun täydellisesti.

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Nyt on pakko jakaa meillä viikonloppuna vietettyjen (ja vietettävien) 8-vuotissynttäreiden kunniaksi maailman parhaan suklaakakun ohje. Kakku on niin suussa sulavaa ja herkullista kuin olla voi eikä tässä todellakaan kaloreita laskeskella. Meidän tämänkertaiseen kakkuun lisättiin vielä ripaus kookostakin makua antamaan, mutta toki kakku toimii ilman sitäkin.

 

Fazerin suklaakakku Kumpulan tapaan
alkuperainen ohje täällä
 

Pohja

kookoshiutaleita
4,5 dl vehnäjauhoja
4,5 dl sokeria
2 dl Fazer Cacao -kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1,5 tl soodaa
1 tl suolaa
2 dl maitoa
1 dl ruokaöljyä
2 dl vahvaa kahvia
2 kananmunaa

 

Täyte ja kuorrute

2 dl kuohukermaa
300 g Fazerin Sininen -maitosuklaata
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria

 

Koristelu

100 g Fazerin Sininen -maitosuklaata
 

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele vuoka rasvalla ja leivitä se kookoshiutaleilla, mikäli ne ovat mieleesi. Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa ja lisää joukkoon maito, öljy, kahvi sekä kananmunat. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada taikina kakkuvuokaan, Paista uunissa 40-50 minuuttia.

Jäähdytä kakku hyvin ja valmista täyte. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi, paloittele suklaa ja sulata se vesihauteessa. Sekoita tuorejuusto sekä tomusokeri sähkövatkaimella tasaiseksi ja joukkoon sula suklaa. Sekoita tasaiseksi ja lisää lopuksi kermavaahto.

Halkaise jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan ja levitä puolet suklaatäytteestä kakun väliin sekä loput kakun pinnalle. Koristele kakun pinta rouhitulla suklaalla ja kakku on valmis viemään kielen mennessään!

 

 

Tämä on aivan ehdottomasti kakku, jota kannattaa kokeilla, jos suklaakakkua on leipomassa - ja vaikkei olisikaan! Kakku on ihanan kosteaa ja suklainen tuorejuustotäyte vie todellakin kielen mennessään.

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat