Kirjoitukset avainsanalla suolasaippua

Afrikkalainen musta saippua ja Kuolleenmeren suola yhdessä neemöljyn kanssa auttaa taistelussa iho-ongelmia vastaan
Afrikkalainen musta saippua ja Kuolleenmeren suola yhdessä neemöljyn kanssa auttaa taistelussa iho-ongelmia vastaan

 

Jos taistelet ongelmaihon kanssa, tässä on yksi kokeilemisen arvoinen vinkki! Minun ihoani se on auttanut parempaan suuntaan niin kasvojen kuin selänkin alueella ja parasta on se, että saippuan voi muokata juuri omalle iholle sopivaksi.

Minun ihoni on epäpuhdas ja sen kunto vaihtelee nopeaan tahtiin. Välillä se on huonompana ja välillä hieman parempana, eikä oikein ole ennustettavissa, että mistä syystä iho milloinkin oireilee.

Aikuisiän iho-ongelmat

Omat iho-ongelmani ovat pahentuneet nyt aikuisiällä. Oikeastaan iho-ongelmat räjähtivät sen jälkeen kun reilu vuosi sitten jouduin sairaalaan kuusisenttiseksi kasvaneen munasarjakystan takia. Sen jälkeen muukin hormonitoiminta on heittänyt härän pyllyä, joten voisi olettaa ihonikin reagoivan näihin muutoksiin.

Munasarjakystan jälkeen puhkesi myös ilmeisesti juurikin hormonaalisista syistä perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma. Sen kanssa taistelin aikani ja kun sen sain paranemaan, oli iho silti huonossa kunnossa kauttaaltaan.

Tutkiskelin ja etsiskelin ongelmaihon hoitoon vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Päädyin jossain vaiheessa kokeilemaan afrikkalaista mustaa saippuaa ja se tuntui toimivan hyvin. Sittemmin olen tehnyt siitä erilaisia variaatioita ja tätä, jonka ohjeen tässä nyt jaan, olen tehnyt jo useamman kerran, sillä se toimii minun ihollani.

 

 

Afrikkalainen musta saippua Kuolleenmeren suolalla

25 g afrikkalaista mustaa saippuaa (Limepop)
5 g sheavoita (Limepop)
5 ml neemöljyä (Limepop)
5 g Kuolleenmeren suolaa (Limepop)
Frankinsensin eteeristä öljyä (Limepop)

Afrikkalainen musta saippua murustellaan ja pehmennetään metallikannussa tai kattilassa vesihauteessa. Se ei sula, mutta pehmenee kyllä muokattavaan muotoon kun se saa olla vesihauteessa hetken aikaa.

Neemöljy ja frankinsensin eteerinen öljy sekoitetaan keskenään pienessä purkissa. Minun mielestäni neemöljy haisee aivan järkyttävän kamalalle, mutta se on toiminut minun ihollani niin hyvin, että kestän sen hajun hetkellisesti kyllä! Frankinsensiä tiputtelin neemöljyn joukkoon kymmenisen tippaa ja sekoitin.

Mustan saippuan joukkoon lisätään sheavoi ja kun shea on sulanut, sekoitetaan se pehmenneeseen mustaan saippuaan. Joukkoon lisätään neemöljy-frankinsensi-seos ja sekoitetaan taas. Saippuamassa ei siis sula vaan jää ikään kuin taikinamaiseksi.

Saippuamassan sekaan lisätään Kuolleenmeren suola ja sekoitetaan. Massa painellaan nopeasti muottiin ja annetaan jähmettyä hetken aikaa huoneenlämmössä.

Saippua saa vielä jähmettyän tunnin verran jääkaapissa ja sitten vielä toisen tunnin huoneenlämmössä. Tämän jälkeen saippuan voi irroittaa muotista ja ottaa käyttöön.

Saippua täytyy muistaa aina huuhdella käytön jälkeen ja antaa kuivua ilmavasti esimerkiksi saippuaritilällä käyttöjen välillä.

 

Afrikkalainen musta saippua ja sheavoi pehmennetään sekä sekoitetaan vesihauteessa.
Afrikkalainen musta saippua ja sheavoi pehmennetään sekä sekoitetaan vesihauteessa.

 

Saippuamassaan lisätään neemöljy-frankinsensi-seos ja sen jälkeen Kuolleenmeren suola.
Saippuamassaan lisätään neemöljy-frankinsensi-seos ja sen jälkeen Kuolleenmeren suola.

 

Saippua painellaan muottiin ja annetaan jähmettyä kunnolla ennen käyttöön ottamista.
Saippua painellaan muottiin ja annetaan jähmettyä kunnolla ennen käyttöön ottamista.

 

Mitä musta saippua on ja kuinka sitä käytetään?

Afrikkalainen musta saippua on tehty kookosöljystä, palmunydinöljystä ja puhdistamattomasta karite-voista. Se sopii kaikille ihotyypeille, jopa herkällekin iholle. Mustan saippuan voi muokata omalle ihotyypille sopivaksi sekoittamalla siihen juuri niitä aineksia, joita oma iho kaipaa ja tarvitsee tai käyttämällä sellaisenaan.

Käytän tekemääni saippuaa kasvojen ja selän pesuun iltaisin suihkussa. Poistan meikit kasvoilta ja pesen sen jälkeen kasvot sekä selän saippualla. Varsinkin tämä versio mustasta saippuasta, on toiminut minun ongelmaiholleni loistavasti! Arfikkalaista mustaa saippuaa, neemöljyä ja Kuolleenmeren suolaa suositellaankin kaikkia käytettäväksi epäpuhtaan ihon hoitoon.

Käyttämäni raaka-aineet olen tilannut Limepopista ja heidän sivuillaan kerrotaan mustan saippuan ja sheavoin kohdilla: "Tuote saadaan Ghanan naisprojektista, jossa autetaan ghanalaisia naisia itsenäisesti ylläpitämään omaa liiketoimintaansa, mikä auttaa paikallisyhteisöjen talouden kehittymistä. Projektilla tuetaan myös Länsi-Afrikan virtahepoja." Melko hienoa!

 

-R

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Käyttämäni saippuamassa loppui ja tilasin tilalle tällä kertaa Pienestä tuoksukaupasta  luomulaatuista Stephensonin  melt & pour -saippuamassaa. Minua miellytti toki se, että massa on luomulaatuista ja sen lisäksi myös se, että se on mietoa eikä se sisällä sulfaatteja tai muita voimakkaita pesuaineita.

Minulla oli vielä jäljellä kotona aktiivihiilijauhetta, jota ajattelin kokeilla saippuaan yhdessä ruususuolan eli Himalajan suolan kanssa. Tavoitteenani oli tehdä tehokkaasti puhdistava, mutta kuitenkin kuiville käsille sopiva palasaippua. Aktiivihiilijauheen ja ruususuolan lisäksi saippuaan tuli ihoa hoitavia kasviöljyjä, glyseriiniä sekä tytön toiveesta micajauheita ja biohajoavaa glitteriä.

 

 

Saippuamassa pilkottiin pieniksi palasiksi ja laitettiin kannussa kattilaan vesihauteeseen sulamaan. Kun se oli sulanut, joukkoon lisättiin kasviöljyt. Me käytimme risiiniöljyä, oliiviöljyä, avokadoöljyä sekä jojobaöljyä - jokaista lisäsimme pienen lorauksen. Tykkään lisätä valmiin saippuamassan joukkoon ihoa hoitavia öljyjä, jotta ne pitävät ihosta huolta ja kosteuttavat käsiä.

Yleensä sekoitan väriaineet suoraan sulan saippuamassan joukkoon, mutta nyt sekoitimme micajauheet ensin loraukseen glyseriiniä, jotta ne sekoittuisivat paremmin. Väri-glyseriiniseos sekoitettiin varovasti, mutta huolellisesti sulaneen saippuamassan joukkoon. Lisäsimme värejä vielä suoraan seokseenkin, jotta lopputulos oli tytön mieleen.

Luomulaatuinen saippuamassa tuntui olevan pehmeämpää kuin aiemmin käyttämäni Stephensonin massa ja se myös suli huomattavan paljon nopeammin kuin aiempi massani. Ja tämähän on siis pelkkää plussaa! Mielestäni luomumassa myös tuoksuu paremmalle kuin se ei-luomu eli tätä tulen varmasti tilaamaan jatkossakin, vaikka väri tässä onkin vähän kellertävä.

 

 

Ripottelimme tytön toivomia biohajovia glittereitä muotin pohjalle valmiiksi ja lisäsimme ripauksen aktiivihiiltä saippuamassaseoksen joukkoon. Sekoitimme taas huolellisesti ja lisäsimme joukkoon hieman ruususuolaa. Sekoitimme ja lisäsimme hieman lisää. Ohjeiden mukaan ekstroja voi lisätä yhteensä 5 %, mutta me lisäsimme varmasti lähemmäs 10 %.

Kun massa tuntui sopivalta, kaadoimme sen muottiin ja ripottelimme päälle vielä lisää biohajoavaa glitteriä. Suolaa ei kannata lisätä liikaa, sillä se jähmettää massaseoksen yllättävän nopeasti ja massa kannattaakin kaataa nopeasti suolan lisäämisen jälkeen muotiin. Päälle voi suihkuttaa vielä taikapähkinävettä ilmakuplia poistamaan.

Kun saippua oli hieman jäähtynyt ja jähmettynyt, laitoimme saippuan muotissaan jääkaappiin jähmettymään. Saippua saa olla kylmässä muutaman tunnin ja sitten se kannattaa ottaa jo huoneenlämpöön. Meidän saippua oli jo siinä ajassa kunnolla jähmettynyt, joten poistimme sen muotista.

 

 

Saippua on käyttövalmista valmistajan mukaan muistaakseni kuuden tunnin päästä jähmettymisestä, mutta me annoimme saippuan lahjaksi, joten meillä se meni vielä varastoon odottelemaan. Käärimme palasaippuan leivinpaperiin ja laitoimme tiiviiseen rasiaan odottelemaan.

Olen ennenkin kirjoittanut, että palasaippua täytyy muistaa huuhdella aina käsienpesun jälkeen ja säilyttää sitä ilmavasti esimerkiksi saippuaritilän päällä. Jos se lilluu veden kanssa samassa astiassa eikä pääse kuivumaan, alkaa siinä varmasti kasvaa jos jonkinlaisia epätoivottuja bakteereita. Oikein käytettynä palasaippua on varsin hyvä valinta oman perheen käsienpesuun.

 

 

Me emme itse päässeet tätä saippuaa testaamaan, mutta jämäseoksesta tein meidän alakerran vessaan oman pienen palasaippuan ja se on vaikuttanut melko hyvältä. Aktiivihiili ja ruususuola vaikuttavat hyvin toimivalta parivaljakolta ja tytön valitsemat väritkin ovat aika ihanat. Giittereistä puhumattakaan!

Biohajoavia glittereitä olen ostanut ainakin Limepopista ja nyt täältä Pienestä tuoksukaupasta. Biohajoavat glitterit eivät siis sisällä mikromuoveja eivätkä kuormita vesistöjämme tai luontoa muutenkaan vaan hajoavat täysin. Aktiivihiilen ja kasviöljyt sekä glyseriinin olen ostanut Limepopista, josta tilaan suurimman osan tarvikkeistani.

Kannattaa kokeilla ja ihastua!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Minulla on todella kuivat kädet oikeastaan aina. Kesällä tilanne on hieman parempi, mutta muuten kuin kesällä kärsin kuivista käsistä kyllä aikalailla aina. Kuivat kädet ovat saaneet minut luopumaan omien käsieni pesussa nestesaippuan käytöstä kotona ja olen jo hyvän aikaa tehnyt itse palasaippuaa valmismassasta, joka ei sisällä minun käsiäni eniten kuivattavia SLS-tensidejä.

Tällä kertaa kokeilin tehdä Himalajan suolasaippuaa, sillä muistan kuulleeni ja lukeeni, että ruususuolaksikin kutsuttu mineraalipitoinen vuoristosuola olisi hyväksi kuivalle iholle. Ruususuola tasapainottaa ihon omia luonnollisia toimintoja ja tukee ihon omaa kosteustasapainoa. Lisäsin saippuaan myös ihoa hoitavia kasviöljyjä sekä mangovoita ja lopputulos on ihana!

 

 

Suolasaippuaa varten pilkoin palasen kirkasta saippuamassaa, joka ei sisällä SLS:ää. Pilkottu massa sulatetaan vesihauteessa liedellä kevyesti sekoitellen ja massa kannattaa muuten pilkkoa mahdollisimman pieniksi paloiksi niin se sulaa nopeammin. Kun massa on sulanut, joukkoon lisätään kasviöljyt, glyseriini, mangovoi ja kookosöljy. Omat aineeni olen tilannut Limepopista.

Käytin kasviöljyistä kehäkukkaöljyä ja risiiniölyä, sillä ne ovat sopineet minun iholle hyvin. Ne hoitavat hyvin kuivaa ihoa ja risiiniöljy vielä kaiken kukkuraksi lisää saippuan vaahtoavuutta. Käytän yleensä saippuassa myös kookosöljyä sekä glyseriiniä lisäämään saippuan hoitavuutta. Myös mango- tai sheavoi kuuluu vakiotuotteisiin saippuaa kuiville käsille tehdessäni.

 

 

Kasviöljyjä, mangovoita, glyseriiniä ja kookosöljyä lisätään yhteensä maksimissaan 10 prosenttia ja kun ne ovat sulaneet massan joukkoon, sekoitetaan kevyesti, mutta huolellisesti. Vatkata ei kannata, jotta sekaan ei pääse hirveän paljoa ilmakuplia, mutta ainesten täytyy kuitenkin sekoittua kunnolla. Väriaineita en tällä kertaa käyttänyt, sillä tykkään ruususuolan väristä.

Seuraavaksi kattila otetaan pois kuumalta liedeltä, mutta saippuaseoksen annetaan kuitenkin olla vielä vesihauteessa. Joukkoon lisätään eteeriset öljyt, jos niitä haluaa käyttää. Minä käytin tähän saippuaan bergamotin pirteän raikasta sitrusöljyä ja tiputtelin sitä  seokseen kunnes saippuan tuoksu oli tarpeeksi vahva minun nenääni. Ja jälleen sekoitetaan huolellisesti, mutta varovasti.

Viimeisenä joukkoon lisätään ruususuola ja ennen sen lisäämistä kannattaa laittaa muotit ja nuolijat valmiiksi, sillä saippua jähmettyy alle aikayksikön. Suolaa ei tarvitse lisätä paljoa ja minä lorautin aluksi ihan liikaa - lopputuloksena massa jähmettyi kulhoon. Tein sitten uuden satsin ilman suolaa ja lisäsin sen jo jähmettyneen massan joukkoon.

 

 

Laitoin massan uudestaan vesihauteeseen ja sekoittelin kunnes sain uuden erän sekoittumaan jähmettyneeseen erään. En enää lisännyt suolaa vaan kaadoin seoksen heti ensimmäiseen muottiin, laitoin loput takaisin vesihauteeseen ja suihkutin saippuan päälle taikapähkinävettä kuplia poistamaan. Annoin loppumassan taas sulaa hetken vesihauteessa, kaadoin ne toiseen muottiin ja suihkutin päälle taikapähkinävettä.

Kuviollinen muotti ei ollut hyvä vaihtoehto, sillä massa oli edelleen niin jähmeää, että se ei oikein muotoutunut muotin mukaan. Olisi ehkä kannattanut hieman painella massaa muottiin, jotta sitä olisi levinnyt ihan kaikkialle. Suolan olisi ehkä myös voinut sekoittaa saippuan sekaan vasta muoteissakin, jotta massa ei olisi jähmettynyt kulhoon niin nopeasti.

Kun saippuat olivat hieman jäähtyneet muoteissaan, laitoin ne muutamaksi tunniksi jääkaappiin. Kun saippuat ovat kunnolla kovettuneet ja jäähtyneet, voi ne ottaa varovasti pois muoteistaan. Yleensä leikkaan tuon isomman muotin saippuan kahtia, mutta suolasaippua on melko helposti halkeilevaa, joten jätin sen sen kokonaiseksi ja itseasiassa se onkin aika passelin kokoinen.

 

 

Yllä olevassa kuvassa näkyy kuinka kuviollisen muotin saippua ei ole kunnolla ulottunut jokaiseen muotin kohtaan vaan saippuassa on koloja. Käyttöä tämä ei haittaa, mutta kovin esteettinen se ei kyllä ole! Valmismassasta tehty saippua on kuuden tunnin päästä valmistuksesta käyttövalmista ja saippuan, joka ei tullut käyttöön, laitoin tiiviiseen rasiaan leivinpaperiin käärittynä.

Muuten saippua on käytössä aika hauskan tuntuinen kuorivine suolakiteineen ja tulen tätä kyllä tekemään jatkossakin! Toinen saippua on jo käytetty melkein kokonaan ja toinen odottelee vuoroaan komerossa. Palasaippua pitää muistaa huuhdella käsienpesun jälkeen ja laittaa ilmavasti esimerkiksi saippuaritilälle odottelemaan seuraavaa käsienpesua. Näin se on hygieninen!

Mukavaa viikonloppua kaikille!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat