Kirjoitukset avainsanalla etikka pyykinpesussa

 

Pyykkietikan tekoa koskeva postaukseni on yksi luetuimmista ja jaetuimmista kirjoituksistani, joten ajattelin jakaa myös ohjeen emulgoituun pyykkietikkaan. Emulgoidussa pyykkietikassa eteeriset öljyt ovat sekoittuneena etikka-vesi -seokseen, joten emulgoitua pyykkietikkaa tarvitse ravistella ennen koneeseen annostelua.

Emulgaattorina toimii Polysorbaatti 20, jonka olen tilannut Limepopista. Polysorbaatti 20 on helposti biohajoava ja sen perustana ovat rasvahapot sekä lauriinihappo. Polysorbaatti 20:llä saadaan muuten nesteeseen liukenemattomat tuoksu- tai eteeriset öljyt liukenemaan nesteeseen. Se on vesi- ja glyseriiniliukoista sekä toimii myös lievänä pinta-aktiivina. Minä olen tilannut Polysorbaatti 20:n Limepopista.

Pyykkietikka toimii hyvin myös ilman emulgointia vaikka silloin eteeriset öljyt toki nousevat pullon yläosaan eivätkä sekoitu pyykkietikkaan. Ravistelemalla pulloa saa öljyt kyllä hetkeksi sekaisin etikan joukkoon, mutta emulgoimalla pyykkietikan, ovat eteeriset öljyt varmasti tasaisesti mukana jokaisessa annoksessa.

Toisaalta myös eteeriset öljytkään eivät ole täysin pakollinen lisä ja pelkkä etikka-vesi -seoskin toimii hyvin. Minä tykkään, että pyykki saa tuoksua miedosti ja eteerisillä öljyillä saa mukavaa, mutta kuitenkin mietoa tuoksua ja raikkautta tekstiileihin. Kosteana pyykissä on vielä hieman etikan hajua, mutta se onneksi haihtuu kun pyykki kuivuu.

 

 

Emulgoitu pyykkietikka

7 dl väkiviinaetikkaa
3 dl keitettyä vettä
2,5 tl (12,5 ml) Polysorbaatti 20:tä
max. 2,5 tl (12,5 ml) eteerisiä öljyjä

 

Tästä ohjeesta tulee reilu litra valmista pyykkietikkaa, joten ohjeen voi huoletta myös puolittaa, jos on esimerkiksi hankaluuksia löytää tarpeeksi isoa pulloa tai jos pyykkiä tulee vähän.

Vesi keitetään kiehuvaksi ja annetaan kiehua viitisen minuuttia. Sitten sen annetaan jäähtyä niin että se ei enää ole kuumaa. Polysorbaatti 20 mitataan astiaan, johon mahtuu myöhemmin myös vesi ja sekaan lisätään eteeriset öljyt oman mielen mukaan. Öljyjä ei kuitenkaan saa laittaa enempää kuin polysorbaatti 20:tä vaan maksimissaan saman verran.

Pyykkietikkaa ei kannata valmistaa kovin suurta määrää kerrallaan, jos pyykkiä ei tule paljon, sillä tässä ohjeessa ei käytetä säilöntäainetta. Tosin etikka taitaa itsessään kuitenkin toimia säilöntäaineena happamuutensa ansiosta ja meillä tulee pestyä pyykkiä niin paljon, että säilöntäaineeton pyykkietikka ei pääse pilaantumaan.

Minä käytin tällä kertaa rosmariinin, eukalyptuksen, teepuun sekä sitruunaruohon eteerisiä öljyjä. Tiputtelin niitä teelusikkaan, jotta tiesin, että en laita liikaa. Minun satsiini tuli litra nestettä ja Polysorbaatti 20:tä tuli se 2,5 teelusikallista, joten eteerisiä öljyjä ei saanut tulla sitä enempää. Seos saa minun nenääni suoksua voimakkaalle, sillä tuoksu laimenee paljon kun seos sekoitetaan etikka-vesi -seokseen.

 

 

Polysorbaatti 20 sekä eteeriset öljyt sekoitetaan keskenään hyvin, joukkoon kaadetaan lämmin vesi ja sekoitetaan kunnolla. Etikka mitataan kannelliseen tai korkilliseen lasipulloon, jossa valmis pyykkietikka sitten säilytetään. Kannattaa muistaa, että jos kannessa tai korkissa on metallia, etikka saa sen ruostumaan.

Vesi-polysorbaatti-öljy -seos kaadetaan etikan joukkoon ja sekoitetaan kunnolla. Oma etikkani ainakin vaahtoaa hieman tässä kohtaa, mutta vaahto laskee kyllä ja pyykkietikka tosiaan säilyy emulgoituna eli öljyt eivät nouse pintaan niinkuin ne tekevät ilman emulgointia.

Annostelen pyykkietikkaa isoon koneelliseen noin 35 ml. Minulla on käytössäni pieni kuppi, jonka koko tilavuus on 70 ml ja lorautan pullosta etikkaa kupin puoliväliin asti. Pyykkietikka annostellaan koneen huuhteluainelokeroon tavallisen huuhteluaineen tapaan.

 

 

Pyykkietikasta jää mieto tuoksu pyykkiin ja minä tykkään kovin kun pyykki ei jää tuoksumaan vahvoille, synteettisille, hajusteille niin kuin huuhteluaineen kanssa on tapana. Pyykkietikkaan ei ole välttämätöntä laittaa vettä, mutta käytän itse sitä sen takia, että muuten pyykkietikkaa tulisi helposti annosteltua liikaa. Minun ainakin tulee kaadettua kuppiin tuo 35 milliä yhdellä lorauksella.

Pyykkietikka poistaa pyykistä sähköisyyden sekä pesuainejäämät. Se jättää pyykin raikkaaksi ja pehmeäksi eikä kuluta värejä pyykistä. Oikeastaan se kirkastaa värit ja poistaa pyykistä hajuja sekä tahroja ja kellastumista. Pyykkietikka ei huononna esimerkiksi pyyhkeiden imukukyä kuten taas huuhteluaine tekee.

Etikka pitää lisäksi huolta pesukoneesta poistaen pesuainesaostumat ja estäen niiden muodostumista. Kannattaa muistaa kuitenkin, että eteerisistä öljyistä sitrus- sekä havuöljyt haurastuttavat koneiden muoviosia ja tiivisteitä, joten niitä ei kannata käyttää! Pyykkietikka ei välttämättä myöskään sovellu koneille, joihin pesu- ja huuhteluaineet annostellaan valmiiksi.

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joogahullu luonnonkosmetiikkafani, joka ei ihan vielä osaa letittää hiuksiaan, hänen miehensä ja heidän kahdeksanvuotias tyttärensä, neljävuotias pikkuveli sekä kaksivuotias pikkusisko.

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät osoitteesta:
http://www.lily.fi/blogit/koti-kumpulassa

 

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat