Kirjoitukset avainsanalla tuoksut

 

Eikö olekin ihanaa mennä nukkumaan vastavaihdettuihin, puhtaan ja raikkaan tuoksuisiin lakanoihin? Minä ainakin tykkään ja vaikka lakanat vaihtaisi kerran viikossa (vai kuinka usein teidän tulee lakanoita vaihdettua?) kummasti se vastavaihdettujen lakanoiden raikas tuoksu niistä häviää.

Tein lakanoille oman tuoksusuihkeen, jolla ne saa taas tuoksumaan ihanan raikkaalle. Tämä suihke ei tietenkään pidennä lakanoiden vaihtoväliä, saati puhdista niitä, mutta saa ne kyllä tuoksumaan hyvälle vaihtovälin ajan ja saattaa jopa auttaa uniongelmien kanssa painivia luonnollisella tavalla.

 

 

Linen Spray
 

- keitettyä, lämmintä, vettä
- eteerisiä öljyjä
- Polysorbaatti 20 emulgaattoria
- säilöntäainetta, esim. Geogard ® 221 (Cosgard) 
- lasinen suihkupullo

 

Keitä vettä viisi minuuttia ja anna jäähtyä lämpimäksi. Mittaa pieneen astiaan yhtä paljon Polysorbaatti 20 sekä eteerisiä öljyjä ja sekoita hyvin. Määrät riippuvat siitä kuinka vahvan tuoksuista suihkeesta haluat. Itse käytin 100 ml:n lasipulloon noin teelusikallisen molempia. Polysorbaatti 20 avulla öljyt liukenevat veteen eikä suihke vaadi ravistelua ennen käyttöä.

Tiputtelin eteeriset öljyt teelusikkaan ja kaadoin ne kuppiin, josta on helppo kaataa. Laitoin perään saman verran Polysorbaatti 20 ja sekoitin hyvin. Kaadoin päälle lämmintä vettä ja sekoitin taas. Haistelin seosta ja kaadoin lisää vettä kunnes tuoksu oli sopiva. 

Kaadoin tuoksun lasipulloon pientä suppiloa apuna käyttäen, lisäsin meidän veden pH:lle sopivan Geogard 221 ® (Cosgard) -säilöntäaineen sen ohjeiden mukaisesti ja ravistelin hyvin. Säilöntäainetta on hyvä käyttää aina kun tuotteeseen käytetään vettä, jossa ei-toivotut bakteerit pääsevät nopeasti kasvamaan.

 

Ainekset olen tilannut eteerisiä öljyjä lukuun ottamatta Limepopista, josta minun tulee tilattua suurin osa kotikosmetiikkatarvikkeistani ja -raaka-aineistani. Eteeriset öljyt tilaan tätä nykyä suoraan ranskalaiselta Florihanan tislaamolta, mutta esimerkiksi Limepop myy niitä myös.

 

 

Eteerisistä öljyistä minä valitsin sypressin, myskisalvian (clary sage), laventelin ja ylang ylang:n, mutta kannattaa valita juuri ne omat lemppariöljyt. Joku toinen saattaa valvoa koko yön, jos on käyttänyt esimerkiksi laventelin eteeristä öljyä ja jonkun toisen uniongelmat se on karkoittanut kokonaan. Myös raskaanaolevien kannattaa tarkistella hieman eteeristen öljyjen sopivuutta.

Lasten lakanoihin en suihkuttele yhtikäs mitään, sillä se ei mielestäni ole tarpeellista enkä halua turhaan lisätä heille hajusteita vaikka luonnollisista hajusteista kyse onkin. Eli, jos lapsia nukkuu samassa sängyssä aikuisten kanssa, en lähtisi lakanoihin suihkuttelemaan eteerisiä öljyjä tai mitään muutakaan.

Suihketta pidän meillä makuuhuoneen pöydällä ja suihkin lakanoihin aina silloin tällöin illalla. Lakanoihin tulee ihana tuoksu ja mielestäni hyvän tuoksuisiin lakanoihin vain on ihana mennä nukkumaan! Niinkään synteettisten pesuaineiden hajusteet eivät enää viehätä minua vaan tykkään enemmän miedoista, luonnollisista tuoksuista.

Pian se taas on tullut aika painua nukkumaan ja taidankin suihkaista lakanoihin hieman raikkautta ennen niihin pujahtamista!

 

-R

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Erilaiset hajuvedet ja muut parfyymit kuuluivat aiemmin ihan jokaiseen päivääni, mutta nyt kun olen yrittänyt vähentää omaa ja perheeni kemikaalikuormaa, synteettiset hajusteet saavat minut voimaan pahoin ja vähintään aiheuttavat minulle päänsäryn. Edellä mainittu siis siinä tapauksessa, että itse käyttäisin vaikkapa hajuvettä joka päivä - en siis ole hajusteyliherkkä tai allerginen.

Tykkään kuitenkin tuoksuista ja aiemmin olen sekoitellut eteeristen öljyjen lempparituoksujani pieniin pulloihin kasviöljyjen kanssa ja käyttänyt niitä hajuvesien korvikkeena. Nämä tuoksut ovat edelleen ihan toimivia ja minulla käytössä, mutta niiden rinnalle tein myös pari suihkutettavaa tuoksua.

Suihkutettava tuoksu leviää paremmin esimerkiksi vaatteisiin ja mielestäni tuoksu säilyy näin pidempään kuin niissä minun öljypohjaisissa tuoksuissani. Olen suihkuttanut tuoksua samalla hieman myös hiuksiin ja tuoksu pysyy hiuksissakin melko pitkään. Nyt kesällä olen tykännyt kukkaistuoksuista, mutta syksyä kohden kun mennään niin varmasti tekee mieli jotakin täyteläisempää.

Alla on ohjeet tuoksun tekoon ja kun jatkat ohjeen lukemista, löytyy sieltä lisää vaihtoehtoja käytettäviin tuotteisiin. Kannattaa muistaa tuoksuja suihkiessa, että osa ihmisistä reagoi tuoksuihin hyvin voimakkaasti ja jotkut tosiaan ovat hajusteyliherkkiä sekä ihan kunnolla allergisia hajusteille. Ihan myös näille luonnollisillekin tuoksuille!

 

 

DIY Body Mist

- keitettyä, lämmintä, vettä
- eteerisiä öljyjä
- Polysorbaatti 20 emulgaattoria
- säilöntäainetta, esim. Geogard ® 221 (Cosgard) 
- lasinen suihkupullo

 

Keitä vettä viisi minuuttia ja anna jäähtyä lämpimäksi. Mittaa pieneen astiaan yhtä paljon Polysorbaatti 20 sekä eteerisiä öljyjä ja sekoita hyvin. Määrät riippuvat siitä kuinka vahvan tuoksusta haluat. Itse käytin 100 ml:n lasipulloon noin teelusikallisen molempia. Polysorbaatti 20 avulla öljyt liukenevat veteen, mutta tuoksun voi tehdä ilmankin.

Tiputtelin siis eteeriset öljyt teelusikkaan ja kaadoin ne kuppiin, josta on helppo kaataa. Laitoin perään saman verran Polysorbaatti 20 ja sekoitin hyvin. Kaadoin päälle lämmintä vettä ja sekoitin taas. Haistelin seosta ja kaadoin lisää vettä kunnes tuoksu oli sopiva. En siis halunnut tehdä kovin voimakasta, hajuvesimäistä, suihketta vaan kevyen tuoksun.

Kaadoin tuoksun lasipulloon pientä suppiloa apuna käyttäen, lisäsin säilöntäaineen sen ohjeiden mukaisesti ja ravistelin hyvin. Säilöntäainetta on hyvä käyttää aina kun tuotteeseen käytetään vettä, jossa bakteerit pääsevät nopeasti kasvamaan.

Säilöntäaine, jota minä käytin, oli EcoCert -sertifioitu Geogard 221 ® (Cosgard), mutta kannattaa tarkastaa oman veden pH ja valita sille sopiva säilöntäaine. Säilöntäaineen sekä Polysorbaatti 20:n olen tilannut Limepop:sta.

Tuoksun voi tehdä myös esimerkiksi taikapähkinäveteen, jolloin säilöntäainetta ei tarvita. Jotkut tekevät tuoksun myös alkoholiin, mutta minusta se ei ole välttämätöntä vaan saattaa ärsyttää ihoa turhaan. Itse olen käyttänyt keitettyä vettä ja säilöntäainetta tai sitten taikapähkinävettä.

Jos et käytä säilöntäainetta ja teet tuoksun veteen, säilyy tuoksu käyttökelpoisena ehkä viikon ja säilöntäaineen kanssa ajattelisin tuoksun olevan käyttökelpoinen muutaman kuukauden. Polysorbaatti 20:kään ei ole välttämätöntä käyttää, mutta siinä tapauksessa tuoksua täytyy ravistaa kunnolla ennen käyttöä, sillä öljyt eivät liukene nesteeseen ilman sitä.

Polysorbaatti 20 tekee tuoksun ulkonäöstä sumean, joten itse olen kokenut mielekkäämpänä käyttää tummaa lasipulloa, jotta sumeus ei näy niin paljon. Eteeristen öljyjen kanssa kannattaa käyttää lasipulloja, sillä öljyt saattavat liottaa muovista irti myrkkyjä.

 

 

Toiseen tuoksuuni laitoin eteerisistä öljyistä ylang ylang -kukkaistuoksua sekä mustakuusi -havutuoksua. Ne ovat tuoksuina yksiä lemppareitani ja kokeilin, toimiiko niiden yhdistelmä kuinka. Minun nenääni tuoksu toimii hyvin, mutta tietenkään kaikki eivät näitä kahta yhdistäisi.

Toiseen tuoksuuni yhdistin sypressin ja ruusugeraniumin tuoksut. Tämä on yhdistelmänä yksi lemppareistani ja löysin sen joskus ihan sattumalta. Parastahan näissä itsetehdyissä tuoksuissa on se, että niistä saa juuri sellaiset kuin itse haluaa. Voi tehdä mausteisen, kukkaisen tai vaikkapa sitruksisen tuoksun.

 

 

Eteerisiä öljyjä toisiinsa sekoitettaessa kannattaa miettiä tuoksun tasapainoa. Tuoksuja on kolmea eri tuoksunuottia (ylä-, ala- sekä keskinuotti) ja esimerkiksi Limepop:n  ohjeissa neuvotaan käyttämään tuoksuja niin, että laitetaan 50 % ylänuottia, 40 % alanuottia ja 10 % pohjanuottia.

Jos esimerkiksi sekoittaa keski- ja ylänuotin tuoksuja saman verran, tuoksuyhdistelmässä keskinuotin tuoksu peittää alleen ylänuotin tuoksun. Jotta valmiista tuoksusta saadaan tasapainoinen, ylänuotin tuoksua pitää laittaa enemmän kuin keskinuotin tuoksua. Täältä löytyy runsaasti tietoa eteeristen öljyjen käytöstä ja tuoksunuoteista - kannattaa tutustua!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Käytän eteerisiä öljyjä lähinnä ihonhoitotuotteissa, joita teen itse kotona. Esimerkiksi kuorinnoissa ja erilaisissa voiteissa ne ovat hyvä lisä tuomaan tuoksua sekä hoitamaan ihoa. Eteerisiä öljyjähän voi käyttää vaikka mihin ja jotkut vannovat niiden nimeen erilaisten sairauksien ja vaivojenkin hoidossa. Minä olen tosiaan pitäytynyt kosmetiikassa sekä diffuuserin käytössä.

Diffuuseriin laitetaan vettä, sekaan tiputellaan haluttuja eteerisiä öljyjä ja laite painetaan napista päälle. Itse olen öljyjä lisäillyt diffuuseriin yleensä vain tuoksujen takia, mutta kerrotaanpa niillä olevan myös muitakin ominaisuuksia. Osan sanotaan helpottavan vaikkapa nuhaa, osa rauhoittaa ja takaa hyvät yöunet kun taas jotkut esimerkiksi piristävät tai auttavat keskittymään. 

 

 

Olen tilannut omat öljyni suoraan ranskalaiselta tislaamolta ja ollut todella tyytyväinen niiden laatuun. Tilasin aiemmin öljyni verkostomarkkinointifirmasta, mutta sitten rupesin kyseenalaistamaan öljyjen hintaa. Tutkiskelin ja lueskelin asiaa kunnes tulin siihen tulokseen, että en halua maksaa verkostomarkkinoinnin rakeenteen aiheuttamista kuluista ja sitten aloin testailemaan.

Testasin muutamia merkkejä ja tämä ranskalainen Florihana  vaikutti hyvin laadukkaalta sekä hinnatkin olivat minun mielestäni aika kohdillaan. Testailtuani erimerkkisiä eteerisiä öljyjä, huomasin kyllä heti, että kaikki öljyt eivät olleet täyttä eteeristä öljyä vaan niitä oli laimennettu. Eron huomaa kun haistaa täyttä tavaraa ja sitten sitä laimennettua.

 

 

Diffuuseri haihduttaa öljyn vesihöyryn seassa huoneilmaan ja koko huone täyttyy ihanasta tuoksusta. Diffuuserista haihtuva höyry ei siis ole kuumaa, joten palovammaa höyrystä ei voi saada ja meilläkin uskallan pitää diffuuseria matalalla olohuoneen pöydällä. Lapset tykkäävät kun diffuuseri pöhisee ja kotona tuoksuu hyvältä.

Isommilla lapsilla on omat suosikkituoksunsa ja heidän mielestään diffuuseri on parhaimmillaan kun siinä vaihtuu eriväriset valot. Itse tykkään käyttää sitä ihan ilman niitä valoja, mutta aikalailla aina joku on valot käynyt napauttamassa päälle kuitenkin.

Viime päivinä olen tykännyt käyttää kahta seuraavanlaista sekoitusta:

 

 

Energinen sitrussekoitus
Appelsiini, bergamotti ja eukalyptus

Tätä pirteän sitruksista tuoksusekoitusta varten diffuuseriin tiputetaan veden sekaan appelsiinin sekä bergamotin eteerisiä öljyjä molempia neljä tippaa ja eukalyptusta kaksi tippaa. Lopputuloksena on todella raikas tuoksu ja energinen tunnelma olohuoneeseen, jossa meillä diffuuseri tosiaan pöhisee.

Minun diffuuseriini menee vettä puolisen litraa, joten se on ehkä normaalia tilavampi ja sen takia tippamäärät voivat tuntua suurilta. Meillä on alakerrassa myös toinen diffuuseri, mutta sinne ei taida mennä kuin vajaa pari desiä vettä, joten siihen saisi ainakin puolittaa nämä tippamäärät. 

 

 

Kukkainen piparminttusekoitus
Piparminttu ja ylang ylang complete

Tämä ihanan makea, mutta kuitenkin raikas tuoksu syntyy kun veden joukkoon diffuuseriin tiputellaan kuusi tippaa piparmintun ja neljä tippaa ylang ylang completen eteeristä öljyä. Tuoksu on myös hyvin pirteä ja minulle tulee mieleen ne sellaiset kepin muotoiset karkkitangot, joita varsinkin joulunaikaan myydään.

Vaikka tuoksu tuo mieleen jouluiset karkkitangot, tulee minun käytettyä tätä tuoksusekoitusta näin kesälläkin. Minulle se ei siis tuo mieleen joulua vaan olohuoneeseen ihanan raikkaan ja pirteän fiiliksen. Minun joulunajan tuoksusekoituksissani on enemmän kanelia, appelsiinia, havupuita ja neilikkaa.

 

 

Diffuuseri tuo meillä olohuoneeseen oman tunnelmansa ja itse haen usein Pinterestistä  uusia ohjeita diffuuserisekoituksiin. Jos on hermo kireällä tai pms-oireet päällä niin katsastelen sopivia sekoituksia ja laitan kokeiluun. Osa ei toimi lainkaan, mutta jotkut sekoitukset olen kyllä havainnut ihan toimiviksikin esimerkiksi mieltä nostattamaan.

Enimmäkseen meillä tosiaan diffuuseria käytetään tuomaan hyvää tuoksua kotiin, mutta joskus esimerkiksi myös juuri niitä pms-oireita lievittämään tai muuten vaan ketutusta poistamaan. Muskatellisalvia, geranium ja ylang ylang complete ovat suosikkituoksujani juuri näihin tarkoituksiin.

 

-R

 

Kommentit (2)

Sara
1/2 | 

Kiitos kun jaoit hyviä tuoksureseptejä, näitä pitää lähteä itsekin testailemaan :) Osaatko kertoa kävisivätkö nämä tuoksut myös (soija)kynttilöiden tekoon?

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Moikka ja kiitos kommentistasi! :) Uskoisin kyllä, että sopivat myös kynttilöiden tekoon. Tosin en ole ikinä itse kynttilöitä tehnyt, mutta mietin kyllä, että nyt kun taas syksy tulee niin voisin kokeilla. Piti jo viime syksynä tehdä, mutta en ikinä saanut aikaiseksi tilata tarvikkeita. Jos kokeilet niin tule ihmeessä kertomaan, onnistuiko! :)

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat