Kirjoitukset avainsanalla Baska Voda

 

Rakastan Kroatiaa. Se vei sydämeni samantien kun sinne ensimmäistä kertaa matkustimme miehen kanssa syksyllä 2007 tai 2008. Maisemat olivat henkeäsalpaavan kauniit, ihmiset ystävällisiä ja ilmasto aivan täydellinen. Kroatiassa yhdistyy tietyllä tapaa kaupunkiloma ja sitten se rantaelämä.

 

 

Siitä on nyt kymmenisen vuotta kun Kroatiassa ensimmäistä kertaa lomailimme ja kuten sanottu, olin myyty. Päätin, että tänne tullaan uudestaan sitten kun meillä on lapsia. No, lasten saaminen ei sitten ollutkaan ihan niin helppoa, mutta Kroatiaan tultiin kyllä uudestaan heinäkuussa 2011 esikoisen ollessa vauva.

Varasimme viime viikolla taas reissun Kroatiaan ja tällä kertaa suuntaamme Dubrovnikiin. Tämä on nyt minun ja miehen neljäs, esikoisen kolmas sekä kahden pienimmäisen toinen kerta kun matkustamme Kroatiaan, mutta Dubrovnik on meille kaikille uusi tuttavuus.

 

 

Mutta mikä ihme saa meidät palaamaan aina samaan maahan vaikka tarjolla olisi vaikka kuinka monta muuta?

1. Maisemat. Kroatia on aivan uskomattoman kaunis maa. Vuoret tuntuvat kohoavan suoraan rannasta ja meri on ihanan kirkas. Rakennukset ovat kauniita ja pidän siitä, että Kroatiassa kasvaa paljon havupuita.

2. Puhdas ja siisti. Paikat, joissa me olemme lomailleet, ovat olleet todella puhtaita ja siistejä! Arvostan sitä, että ravintolat ovat siistejä, vessoista puhumattakaan. Kadut ovat puhtaita ja samoin myös rannat.

 

 

3. Kaupunki- ja rantaloma samassa. Päivät voi viettää joko rannalla tai kaupungilla. Kaupungista löytyy kahviloita, kauppoja ja ravintoloita sekä paljon katseltavaa. Pikkukylissä toki ei ihan sama meininki ole kauppojen suhteen, mutta ravintoloita ja kahviloita löytyy kyllä.

4. Lyhyet matkat. Kylissä, joissa me olemme lomailleet, on ollut se hyvä puoli, että niissä on aina ollut hyvin ravintolatarjontaa sekä sopivasti ruokakauppoja ym. ostettavaa ihan siinä omassa kylässä. Ei tarvitse väsyneenä lähteä etsimään ruokapaikkaa tai -kauppaa mistään kaukaa. Mitään shoppailuparatiiseja ne eivät kyllä ole!

Nyt varaamamme reissu on Dubrovnikiin, joka on isompi kaupunki, joten siellä meininki voi toki olla toinen. Esimerkiksi Baska Voda, jossa viimeksi olimme, oli pieni kylä, jossa kaikki tosiaan oli lähellä. Ihana päästä nyt Dubrovnikiin, sillä olen siitä haaveillut jo jonkin aikaa.

 

 

5. Ystävälliset ihmiset. Meidän reissuillamme ainakin kroatialaiset ovat olleet erittäin ystävällisiä ja avuliaita. Kaupankäynti on myös mukavan leppoisaa ainakin pikkukylissä, sillä niissä ei ole sitä tyrkyttämistä ja tinkaamista, johon olen muutamissa muissa lomakohteissa tottunut.

6. Lapsiystävällisyys. Kroatiaan on mukava matkustaa lasten kanssa, sillä siellä lapset ovat tervetulleita ravintoloihin ja kahviloihin eikä tarvitse miettiä, aiheutuuko heistä tai siis meistä lastemme kanssa jotain vaivaa. Löytyy syöttötuolia, leluja ja muita viihdykkeitä sekä tarjoilijat jaksavat ottaa lapset huomioon joka paikassa.

 

 

7. Ilmasto. Kroatiassa kesä on lämmin ja talvi, kevät sekä syksy sitten viileämmät, joten tästä syystä olemme Kroatiassa olleet heinä-elokuussa. Nyt menemme kesäkuussa ja uskoisin, että lämpöä riittää kyllä. Heinäkuussa oli lapsille ehkä hieman liian kuuma, joten kesäkuu saattaisi olla sopivampi lämpötilaa ajatellen. Ehkä myöskään Keski-Euroopan lomakausi ei ole vielä kovimmillaan ja on hieman väljempää.

8. Hintataso. Hintataso on ravintoloissa Suomea halvempi ja ruokakin on ihan syötävää. Mitään erityisiä makuelämyksiä emme ole kokeneet, vaikka ihan kaikkea olemme syöneet, mutta ei ruuissa ole ollut valittamistakaan. Jätskit ja smoothiet ovat muuten aivan ihania!

 

 

9. Lentoaika. Lentoaika Kroatiaan on kolmisen tuntia, joka on lasten kanssa lentämiseen aivan mahtava! Meillä ainakaan ei lentokoneessa olo oikein nappaa lapsia, joten mitä lyhyempi lento, sen parempi. En minä itsekään tykkää lentokoneessa kököttää, joten lyhyt lentoaika sopii minullekin vallan mainiosti.

 

Meidän lomamme keskittyvät lähinnä rantaelämään, yhdessä olemiseen ja ravintoloissa sekä kahviloissa asioimiseen. Varmasti Kroatiasta löytyisi paljon aktiviteettejakin, jos sellaisia halajaa ja monet ovat esimerkiksi vuokranneet autonkin. Meille on tosiaan ihan vain riittänyt lämpö ja se, että mahat ovat kokoajan täynnä.

Matkakuumepostaukseni löytyy täältä, jos sellaisen haluatte lukea.

 

-R

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Poden jatkuvaa matkakuumetta. Rakastan sitä tunnetta kun reissu on varattu ja on vain odotettava, että pääsemme reissuun. Yleensä varaamme matkat melko nopealla aikataululla eikä tarvitse kauaa odotella, että pääsee matkalle. Tästä tosin johtuu ehkä myös se, että sitten reissun varaaminen on vähän niinkuin kokoajan mielessä.

Mikä siinä matkustamisessa sitten on niin ihanaa? Lapset huutavat tai kiukuttelevat lentomatkat ja nukkuminen on reissussa aina melkoista taistelua sekä armotonta säätämistä. Kotiinpaluu vaatii myös aina muutaman päivän sopeutumista ennen kuin arki alkaa taas rullaamaan.

 

 

Mutta se yhdessäolo ja lasten riemu kaikesta uudesta on se koko reissaamisen juttu. Nähdään uusia paikkoja ja syödään uusia ruokia. Tosin lapset pysyvät ranskis- ja pizzalinjalla, mutta me aikuiset nautimme uusista ruoista. Elämä rannalla on ihanaa ja illat hypitään trampoliinilla. On maailman parasta nähdä kun lapset nauttivat!

Nyt on ehkä hassua sanoa, että rakastan sitä lämpöä ja aurinkoa, jota Suomessa on niin vähän. On aivan ihanaa kun lapset saavat uida ja nauttia lämmöstä. Ja kaikki se jätskivalikoima, mitä jäätelökioskeissa onkaan! Lasten toteen käynyt unelma! Ja yhden herkkusuuäidin myös.

 

 

En ehkä niinkään kaipaa taukoa arjesta vaan kaipaan koko perheen yhdessäoloa. Kaipaan sitä, että kenelläkään ei ole mitään muuta tekemistä kuin olla yhdessä perheenä. Tehdään yhdessä kaikkea, mutta kotityöt ja muut työt saavat odottaa kotona kaikessa rauhassa.

Varasimme juuri reissun Dubrovnikiin, jossa emme vielä ole käyneet, mutta josta olen haaveillut jo pitkään. Vajaan parin viikon päästä lähdetään ja odotamme reissua koko porukka todella paljon! Aiomme nauttia maisemista, auringosta, lämmöstä, merestä, rannasta, ruuasta, juomasta ja jäätelöstä!

 

 

Ja sitten kun palaamme kotiin, tuntuu oma koti maailman parhaalta paikalta.

 

-R

 

Kuvat on otettu viime kesän Kroatian reissulta.

 

Kommentit (2)

Christa
1/2 | 

Ymmärrän hyvin noita fiiliksiä ja itselläni on kyllä ihan samat syyt ikuiseen matkakuumeeseen. Olen saanut tartutettua matkakuumeen lapsiinkin. Tykkään kyllä matkustaa myös kahdestaan miehen kanssa, kaverin kanssa tai ihan yksinkin. Silloin pääsee nauttimaan erilaisista ravintoloista, eikä ole kiire nukkumaan.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Kyllä!! Meillä onkin heinäkuulle suunnitteilla reissu miehen ja ystäväpariskunnan kanssa ihan ilman lapsia. Fiilis on täysin eri kun matkustaa aikuisten kanssa. Pystyy keskittymään ihan täysin erilaisiin asioihin kuin lasten kanssa matkustaessa. Ja juuri tuo - ei ole kiire nukkumaan! :)

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat