Kirjoitukset avainsanalla kaksi kerrosta

 

Meidän talomme on rakennettu vuonna 1955 ja se on aikoinaan ollut aivan pikkuruinen mökki, jossa ei ole ollut kuin keittiö ja tupa. Sittemmin edelliset asukkaat ovat sitä peruskorjanneet sekä laajentaneet ja me myös olemme taloa rempanneet moneen kertaan. Kohta meidän täytyy miettiä, että mistä ihmeestä taiomme lisää tilaa taloon kun lapset alkavat tarvita omia huoneita.

Tällä hetkellä meillä on yläkerrassa oleskelutilat ja alakerrassa sitten huoneet, joita ei paljon päiväsaikaan käytetä. Siellä meillä on siis makuuhuoneet, kylpyhuone, kodinhoitohuone sekä vaatehuone ja pieni varasto. Yläkerrassa on meidän pääsisäänkäynti - talomme kun on rinteessä ja osittain maan alla - sekä keittiö, ruokailutila, ruokakomero, vessa ja lasten leikkihuone.

 

 

Perinteiseen kaksikerroksiseen taloon nähden tämä meidän huone- ja kerrosjakomme on hiukan erilainen. Yleensähän se taitaa olla niin, että makuuhuoneet ovat yläkerrassa ja oleskelutilat (vai miksi niitä pitäisi kutsua?) ovat alakerrassa, jossa on myös talon sisäänkäynti. Vanhoissa taloissa on sitten usein myös vielä kellaritilat, mutta meillä ne ovat asuinkäytössä. 

Meidän talosta löytyy vintti, mutta siellä huonekorkeus ei ole riittävä siihen, että sen ottaisi asuinkäyttöön. Täytyisi siis korottaa kattoa ja tehdä kunnon remppa, että sen saisi käyttöön. Siitä minä itseasiassa olen haaveillutkin, mutta toinen vaihtoehtohan olisi laajentaa tätä varsinasita asuinkerrosta johonkin suuntaan.

 

 

Kahden kerroksen plussat:

+ Nukkumisrauha. Kun makuuhuoneet ovat eri kerroksessa, saa esimerkiksi lapsi nukkua päikkärit rauhassa tai viikonloppuna vanhemmista toinen saa jatkaa uniaan aamulla kun toinen nousee lasten kanssa ylös. Meillä lapset ovat tosi herkkäunisia ja heräävät kyllä ääniin vähän turhankin helposti, joten on hyvä kun makkarit ovat omassa kerroksessaan. 

+ Pyykit ja varastot ym. ovat pois silmistä. Pyykit ja muut romut eivät hypi silmille kun ne ovat eri kerroksessa kuin asuintilat.

+ Parveke. Parveke on ihan huippu kun siinä saa niin näppärästi pudisteltua ja tuuletettua matot sekä kaiken muun, mikä kaipaa tuuletusta. Minä tuuletan ja pudistelen matot joka viikko enkä kyllä tiedä miten sen hoitaisin, jos ei olisi parveketta.

+ Rappuset. Vaikka meidän porraskäytävä on ollut keskeneräinen nyt kohta seitsemän vuotta, tykkään siitä, että talossa on rappuset! Ne antavat jollain tapaa ihan oma tunnelmansa kotiin.

 

 

Kahden kerroksen miinukset:

- Pyykkihuolto vaatii organisointia. Kun on kaksi kerrosta, täytyy aina mennä laittamaan pyykkiä. Täytyy ottaa lapset mukaan, raahata pyykit ylhäältä alas, keksiä lapsille alakerrassa tekemistä sillä aikaa kun laitan pyykkiä. Pyykkiä ei pysty laittamaan muun puuhan ohessa vaan aina täytyy mennä laittamaan pyykkiä eikä sitä voi tehdä esimerkiksi päiväuniaikaan.

- Vaatteet on usein väärässä kerroksessa. Kanniskelen vaatteita kerroksesta toiseen, koska on paljon kätevämpää kun vaihtovaatteet ovat siinä asuinkerroksessa. Kun jotain sotkeutuu, saa nopeasti uudet vaihdettua tilalle kun ne ovat samassa kerroksessa.

- Siivoaminen. Aina tulee siivottua yksi kerros kerrallaan. Jos kaikki tilat olisivat samassa kerroksessa, siivoaisin varmasti koko talon kerralla eikä tarvitsisi siivota montaa kertaa viikossa.

- Kylpyhuone. Olisi paljon helpompaa, jos kylppäri olisi samassa kerroksessa kuin asuintilat. Minua ahdistaa hoitaa lasten iltapesuja pienessä vessassa, mutta isoon kylppäriinkään ei voi mennä kun se on eri kerroksessa. Tai varmasti voisi, mutta helpomapaa se olisi, jos kylppäri olisi samassa kerroksessa kuin muukin elämä.

 

 

Minun unelmatalossani siis makuuhuoneet sekä tietenkin vessa olisivat yläkerrassa ja oikeastaan kaikki muu siinä varsinaisessa asuinkerroksessa. Silloin hommat toimisivat minun mielestäni kaikkein parhaiten! Silloin saisi makuuhuoneissa olla ihan rauhassa, mutta pyykkihuolto olisi kuitenkin siinä asuinkerroksessa kokoajan käsillä.

Lasten ollessa pieniä, erillinen leikkihuone siinä asuinkerroksessa on muuten ihan loistojuttu! Lelut pysyvät yhdessä kerroksessa ja toisessa sitten vain nukutaan. Leikkihuoneessahan lelut eivät pysy vaikka ne sinne liimaisi, sillä meillä ainakin lelut raahataan sinne missä muutenkin ollaan, joten kun leikkihuone on siinä oleskelukerroksessa, ei niitä tarvitse kantaa kerrosten välillä.

 

 

Minun unelmatilanteeni huonejaon suhteen meidän talossa ei olisi ihan helpolla mahdollinen vaikka laajentaisikin yläkertaan. Pyykit ja kylppäri taitaisivat jäädä kellariin joka tapauksessa, mutta ehkä niiden makuuhuoneiden paikka kuitenkin olisi yläkerrassa. Ideaalitilanteessa jokaiselle lapselle olisi oma huone, mutta mielestäni se ei ole mitenkään pakollista.

Meillä lapset nukkuvat tällä hetkellä kaikki samassa huoneessa ja ovat tykänneet siitä paljon. He eivät omien sanojensa mukaan halua nukkua yksinään kun äidin ja isänkään ei tarvitse. Tämä on toiminut hyvin vaikka kyllähän he välillä toisiaan herättelevät ja häiritsevät toistensa nukahtamista. Minusta on iltaisin ihana käydä katsomassa heitä kun he nukkuvat kaikki siellä yhdessä!

Aina saa ja kannattaa haaveilla! Ihan vielä tämä laajentaminen ei meillä ole ajankohtaista, mutta tykkään haaveilla ja suunnitella. Eihän sitä koskaan tiedä, jos vaikka suunnitelmat joskus toteutuvatkin.

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram