Kirjoitukset avainsanalla herkku

 

Minun yksi lempparijälkkärini on ehdottomasti banoffee. Se on niin hyvää, että on pakko rajoitella itseään kun sillä herkuttelee! Banoffee on lisäksi aivan superhelppo ja nopea tehdä eikä se vaadi kovinkaan montaa raaka-ainetta. Meillä jopa yksi lapsista omien sanojensa mukaan vihaa banaania, mutta banoffee maistuu kyllä.

Banoffee ei ole mikään kevyt herkku, mutta olen sitä mieltä, että välillä saa mennä vähän överiksikin. Gluteiinittoman kakusta voisi varmasti tehdä vaihtamalla kandisokerikeksit gluteiinittomiin kekseihin. Me käytimme Pirkka Elise kandisokerikeksejä, jotka siis eivät olleet gluteiinittomia.

 

 

Herkullinen ja nopea Banoffee

Pohja:
260 g kandisokerikeksejä (esim. Pirkka Elise)
n. 70 g voita

Täyte:
397 g kondensoitua ja karamellisoitua maitotiivistettä (esim. Dovgan)
2 isoa banaania
2 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria

Päälle:
hieman kandisokerikeksin murusia

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja viipaloi banaanit. Murustele keksit ja sulata voi. Ota hieman keksimurusia sivuun koristelua varten.

Lisää loppujen keksimurusten joukkoon sula voi ja sekoita tasaiseksi. Painele keksipohja vuoan pohjalle.

Kaada maitotiiviste tölkistä kulhoon ja sekoita se paremmin levittyväksi. Levitä se keksipohjan päälle ja lado sitten vielä banaaniviipaleet maitotiivisteen päälle.

Vaahdota kerma ja mausta se vaniljasokerilla. Levitä kermavaahto banaanikerroksen päälle ja koristele banoffee vielä keksinmurusilla.

Voit käyttää koristeluun lisäksi vaikkapa banaaniviipaleita, mutta kannattaa muistaa, että ne muuttuvat melko nopeasti ruskehtaviksi.

Anna banoffeen olla jääkaapissa kelmulla peitettynä hetki ennen tarjoilua.

 

 

Banoffee on tosiaan yksi minun lemppareistani ja sen voi tehdä jääkaappiin hyvin vaikka jo edellisenä päivänä. Me jätimme meidän banoffeesta osan ilman banaaniviipaleita kun yksi lapsista ei tosiaan ole banaanin ystävä. Kävi kuitenkin niin, että hänelle maistui hyvin myös ne kohdat, joissa sitä banaania oli.

Rentouttavaa sunnuntaita kaikille!

 

-R

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Miehellä oli syntymäpäivä ja teimme lasten kanssa synttärikakuksi suussa sulavan herkullisen Pavlovan  eli pehmeän marenkikakun. Pavlova on sellainen kakku, jota voisin syödä todennäköisesti samalta istumalta koko kakun. Banoffee  on muuten toinen, mutta siitä ehkä sitten joku toinen kerta! Nyt on Pavlovan vuoro.

Pavlovan salaisuus on marenki. Pohja on yksinkertaisesti marenkia ja päällinen kermavaahtoa. Me kevensimme ja raikastimme täytettä (tai päällistä) hieman laittamalla kermavaahdon sekaan maitorahkaa ja lopputulos on aivan mahtava!

 

Pavlova Kumpulan tapaan
Alkuperäinen ohje täällä

Pohja
4 valkuaista
2 dl sokeria
1 tl perunajauhoja (tai maissitärkkelystä)
1 tl vaniljasokeria
1 tl etikkaa

Päälle
2,5 dl kuohu- tai vispikermaa
200 g pehmeää maitorahkaa (esim. Valio Luomu)
n. 1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
tuoreita pensasmustikoita
tuoreita vadelmia

Valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi. Vaniljasokeri ja perunajauhot sekoitetaan sokerin kanssa ja seos lisätään valkuaisvaahtoon vähän kerrallaan edelleen vatkaten. Lopuksi joukkoon vatkataan vielä etikka.

Marenkiseos levitetään leivinpaperin päälle uunipellille pyöreäksi levyksi (halkaisija n. 25 cm) niin, että se on reunoilta hieman korkeamppi kuin keskeltä. Marenkia paistetaan 125 asteessa 1,5 tuntia.

Anna pohjan jäähtyä kunnolla ennen kuin lisäät päälle täytteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon maitorahka. Mausta sokerilla sekä vaniljasokerilla ja vatkaa kunnolla sekaisin. Levitä kermavaahto kakulle ja koristele tuoreilla marjoilla.

 

 

Pavlova vie ihan oikeasti kielen mennessään ja sitä voisi tosiaan syödä koko kakun kerralla! Maitorahka keventää sekä raikastaa Pavlovaa mukavasti ja pensasmustikat sekä vadelmat sopivat kakkuun täydellisesti.

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Eilen meillä syötiin iltapalaksi kookoksella höystettyä omenakaurapaistosta, jota syötiin sitten vielä tänään välipalaksikin. Koko uunivuoka tyhjeni kummasti, joten ilmeisen hyvää paistos oli myös lasten mielestä. Minä tykkään kovasti kookoksen mausta ja se sopi erinomaisesti omenakaurapaistokseen!

Keliakiaviikon kunniaksi mietiskelin, että paistoksenhan voi tehdä myös helposti gluteenittomana. Meidän paistoksen kaurahiutaleet tai jauhot eivät olleet gluteenittomia, mutta, jos ne vaihtaa gluteenittomiin tuotteisiin, niin paistos sopii myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.

 

 

Omenakaurapaistos kookoksella höystettynä

n. 10 pikkuomppua
1 tl kanelia
100 g Oivariiniä
1 dl fariinisokeria
3 dl kaurahiutaleita
0,5 dl vehnäjauhoja
kookoshiutaleita

Kuori ja pilko omenat voideltuun, uuninkestävään, paistovuokaan haluamasi kokoisiksi ja ripottele päälle kanelia. Sulata Oivariini, sekoita jauhot, fariinisokeri, kaura- ja kookoshiutaleet omassa kulhossaan. Kookoshiutaleita kannattaa laittaa juuri oman maun mukaan! Lisää sekaan sulatettu rasva, sekoita hyvin ja levitä seos omenalohkojen päälle.

Kypsennä paistosta 200-asteisen uunin alatasolla puolisen tuntia. Omenakaurapaistos on minun mielestäni parasta joko vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa nautittuna. Tällä kerralla meillä oli vaniljavaahtoa - viimeksi vaniljajätskiä.

 

 

Kookos toi ihanaa vaihtelua omenakaurapaistokseen, joka on minun herkkuani muutenkin. Omenat voi toki jättää myös kuorimatta, mutta meillä lapsille ei kuoret uppoa. Kookos ei maistunut paistoksessa liikaa eikä kookoshiutaleetkaan tuntuneet suussa ikävästi niinkuin joskus niiden kanssa käy. Kannattaa kokeilla!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 
 
Meidän omppupuista tulee kamalan paljon omenoita tänä syksynä! Niistä on yleensä tehty hieman hilloa sekä muutamat omppupiirakat ja  -paistokset. Toki omenoita syödään ihan sellaisenaankin kyllä, mutta on pakko myöntää, että omppuja tulee ihan liikaa. Vieraat saavat kantaa niitä pussitolkulla mukanaan, jos vain haluavat.
 
Meidän täytyy ihan ehdottomasti ensi kesänä harventaa omenapuita reilusti, jotta ne eivät olisi näin tiheitä kuin nyt. Me olemme myös pohtineet talon laajentamista ja voi tietenkin olla, että ainakin tämä isoin puu voi joutua väistymään laajennuksen tieltä. No, ei ehkä vielä ensi keväällä, mutta ainahan kannattaa toivoa ja suunnitella!
 
 
 
 
Granitin  Ratinan myymälässä oli puoleen hintaan tälläinen omenasorvi, jolla saa omenoista kuoret pois ja jäljelle jää spiraaliksi leikattu omppu ilman kotaa. Superkätevä muuten, mutta meillä ainakaan imukuppi ei jaksa pitää sorvia pöydässä kiinni ja siihen täytyy keksiä joku toimiva puristin vaikkapa.
 
Kuten videolta näkyy, ihan toimiva peli ja säästyy aikaa sekä vaivaa melko paljon kun ei tarvitse kuoria ja pilkkoa. Omenoista tulee niin ohut spiraali, että sen voi käsin taitella palasiksi. Älkää välittäkö pikkupojan höpötyksestä videon taustalla. Yritin kyllä saada niitä pois ja musaa tilalle, mutta en tainnut onnistua!
 

 

Testailimme omenasorvia ja rupesi yhtäkkiä tekemään mieli omenakaurapaistosta. En niinkään ole omppupiirakan ystäviä, mutta omenakaurapaistosta voisin syödä vaikka kuinka paljon! Meillä kun niitä omppuja nyt löytyy puusta ja muitakin aineksia kaapista, niin ruvettiin hommiin. Omenakaurapaistoksen alkuperäinen resepti löytyy täältä ja meidän versio tästä alta.

 

Omenakaurapaistos
 
n.10 pikkuomppua
1 tl kanelia
100 g Oivariiniä
1 dl fariinisokeria
3 dl kaurahiutaleita
0,5 dl vehnäjauhoja

Kuori ja pilko omenat voideltuun uuninkestävään paistovuokaan haluamasi kokoisiksi ja ripottele päälle kanelia. Kuten yksi lukija kommentoikin, oman puun omput voi jättää myös kuorimatta! Sulata Oivariini, sekoita jauhot, fariinisokeri sekä kaurahiutaleet omassa kulhossaan ja lisää sekaan sulatettu rasva. Sekoita hyvin ja levitä seos omenalohkojen päälle.

Kypsennä paistosta 200-asteisen uunin alatasolla puolisen tuntia. Omenakaurapaistos on minun mielestäni parasta joko vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa nautittuna, mutta kyllä se aika herkkua on ihan sellaisenaankin!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Oli muuten hyvää! Kannattaa muistaa omenakaurapaistos nyt syksyn tullen kun on se paras omena-aika. Se on tosi helppo tehdä varsinkin kun kuoriminen ja pilkkominen helpottuu sorvin avulla.

Mukavaa sunnuntaita kaikille!

 

-R

 

 

Kommentit (6)

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Meillä jää lapsilla omppupaistos syömättä, jos omenoissa on kuoret. Vain siitä syystä! 😊

-R / Koti Kumpulassa

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Mulla varmaan menis kuorineen, mutta lapset ei tykkää kuorista. Ja siis kyllähän se totta on, että ne kuoret jää koviksi ja tarttuu hampaiden väliin ym. 😊

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat