Kirjoitukset avainsanalla saippuamassa

 

Lapset halusivat auttaa saippuanteossa ja heillä oli samantien suunnitelmat sekä ideat valmiina. Saippuoista piti tulla värikkäitä, niihin piti laittaa hileitä ja niiden piti tuoksua hyvältä. Muulla ei ollut oikeastaan väliä.

Ruvettiin sitten hommiin ja aloitettiin pilkkomalla valmis, kirkas, saippuamassa pieniksi paloiksi. Massa, jota käytimme, ei sisällä SLS -tendisiä, joka kuivattaa omia käsiäni paljon. Lapset olivat päättäneet, että saippuoihin tulee kolmea väriä ja kolmea eri tuoksua, joten jaoimme saippuamassan kolmeen osaan ja laitoimme kulhoihin, jotka voi laittaa vesihauteeseen.

Lisäsimme jokaiseen kulhoon kookosöljyä, sheavoita, risiiniöljyä sekä glyseriiniä ja laitoimme ne kattiloihin vesihauteisiin. Kun saippuaseokset olivat sulaneet, sekoitimme joukkoon väriaineet ja viimeisenä eteeriset öljyt, jotka lapset olivat valinneet. Käytimme sekä mp-värejä että värijauheita ja sekoittelimme niitä lasten toiveiden mukaan.

 

 

Saippuaa kannattaa sekoitella varovasti, jotta saippuaan ei tulisi kamalasti ilmakuplia. Meillä niitä kyllä jonkin verran tuli, mutta hyvin näyttivät nousevan saippuan pintaan kuitenkin eivätkä ne käytössä mitään haittaa. Suihkaus taikapähkinävettä myös auttaa siinä, että kuplia ei jää valmiiseen saippuaan.

Kaadoimme saippuaa ensin isoon muottiin, johon lapset halusivat tehdä kerrossaippuan eri väreillä. Aloitimme pinkillä, suihkasimme taikapähkinävettä ja laitoimme jääkaappiin hetkeksi jähmettymään. Sitten lisäsimme seuraavaan kattilaan siniset värit ja kun pinkki kerros oli hieman kovettunut, kaadoimme sinisen värin siihen päälle ja suihkasimme taikapähkinävettä.

Sitten sekoitimme viimeiset värit ja kun sininen kerros oli jähmettynyt, kaadoimme kultaisen seoksen sinisen päälle. Suihkasimme taikapähkinävettä vielä viimeisen kerroksen päälle ja laitoimme jähmettymään. Kaikkia värejä jäi yli, joten kaadoin ne kaikki omiin muotteihinsa jähmettymään ja suihkutin päälle taikapähkinävettä. Laitoin vielä kaikki muotit jääkaappiin kovettumaan.

 

 

Kun saippuat olivat olleet jääkaapissa muutaman tunnin, otin ne pois muoteistaan. Leikkasin ison palasaippuan pienempiin palasiin lasten toiveiden mukaan. Siniseen kerrokseen oli tullut liikaa öljyä, joten en usko, että kerrokset pysyvät kovin hyvin kiinni toisissaan, mutta eihän se tietenkään käyttöä haittaa.

Öljyjä kannattaa laittaa saippuaan alle 10 % juuri siksi, että jos öljyä on liikaa, ei saippua jähmety kunnolla. Itse en sen tarkemmin mittaile saippuanteossa aineksia vaan silmämääräisesti yritän pitää huolen siitä, että öljyjä ei tulisi liikaa. Välillä sitten käy niin, että tulee laitettua liian paljon eikä saippua onnistu kunnolla.

Jos yksittäiseen saippuaan tulee öljyä liikaa, olen monesti saanut tilanteen korjattua helpolla. Laitan saippuan uudestaan vesihauteeseen ja yksinkertaisesti vain lisään saippuamassaa, sekoitan, kaadan takaisin muottiin ja laitan jähmettymään. Tässä meidän kerrossaippuassa vain tämä korjaustoimenpide ei oikein onnistunut.

 

 

Yksittäiset siniset saippuat laitoin uudestaan vesihauteeseen ja lisäsin niihin saippuamassaa. Lopputulos on tosi hyvä ja lapset olivat tyytyväisiä saippuoihinsa! Pakkasin saippuat varastoon käyttöä odottamaan, sillä vielä meillä on edellistä saippuaa pikkupala jäljellä. Nämä saippuamassasta tehnyt saippuat voi ottaa heti kovetuttuaan käyttöön eikä niiden tarvitse antaa tekeytyä.

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Olen aivan ihastunut inkiväärin eteerisen öljyn tuoksuun. Se tuoksuu niin taivaallisen ihanalle, että voisin kylpeä siinä! En tiedä tuleeko siitä minulle niin kovasti mieleen yksi lempiruoistani - sushi - vai miksi ihmeessä olen siihen korviani myöten rakastunut?

Tällä kertaa keksin käyttää inkiväärin eteeristä oljyä palasaippuaan, jotta sen minut täysin huumannut tuoksu jäisi käsiini ja siitä sitä voisi sitten haistella vaikka kokoajan. Palasaippuaa käytän siksi, että se ei kuivata käsiäni vaan pitää ne edes kohtalaisessa kunnossa.

 

 

Palasaippuan olen tehnyt valmiista saippuamassasta, joka ei sisällä sodium lauryl sulfate -tensidiä (SLS). Se kuivattaa ihoani ilmeisesti eniten, sillä huomaan käsieni menevän kamalaan kuntoon, jos pesen niitä toistuvasti SLS:ää sisältävällä saippualla. Lisäksi olen lisännyt palasaippuaan kosteuttavia öljyjä ja glyseriiniä pitämään käsistäni huolta.

Käytin tähän sushilta tuoksuvaan inkiväärisaippuaan valkoista saippuamassaa, jonka pilkoin niin pieniksi paloiksi kuin vain jaksoin. Pilkotun massan laitoin vesihauteeseen sulamaan ja sekoittelin sitä mahdollisimman vähän, jotta massaan ei päässyt ilmakuplia ihan kamalasti. 

 

 

Kun massa oli sulanut, lisäsin joukkoon monoiöljyn sekä kookosöljyn ja annoin niiden sulaan saippuamassan seassa taas välttäen liikaa sekoittelua. Kun kiinteät öljyt olivat sulaneet, lisäsin joukkoon kehäkukkaöljyä (auringonkukkaöljyyn uutettua kehäkukkaa), glyseriiniä ja risiiniöljyä.

Sekoittelin kaikki ainekset keskenään mahdollisimman rauhallisesti ja laitoin levyn pois päältä. Meillä siis on induktioliesi, joten levy lopetti samantien lämmittämisen. Jätin kuitenkin kattilan vielä vesihauteeseen, jotta saippua pysyi sulana ja lisäsin inkiväärin eteerisen öljyn. Lisäsin sitä ehkä parisenkymmentä tippaa, sillä halusin todellakin saippuan tuoksuvan inkiväärille!

 

 

Kun olin saanut eteerisen öljyn sekoitettua sulaan massaan, kaadoin saippuan muottiin jähmettymään. Annoin sen jähmettyä ensin aikansa huoneenlämmössä ja sitten siirsin muotin jääkaappiin. Kun saippua oli kunnolla jähmettynyt sekä viilentynyt, otin sen pois muotista ja leikkasin osiin.

Tykkään, että palasaippuaa on helpompi käyttää kun se ei ole kovin iso. Tästä syystä leikkasin melko ohuita paloja, käärin ne sitten leivinpaperiin ja laitoin tiiviiseen rasiaan säilytykseen. Edelliset palasaippuat, jotka tein (täällä lisää), olivat mielestäni hieman liian paksuja ja alkuun niitä oli hankala käyttää, joten leikkasin nämä ohuemmiksi. 

 

 

Näihin paloihin en itse enää lisännyt väriaineita, sillä tein nämä kerrankin ihan itseksini. Yleensä lapset ovat mukana hommissa ja silloin kyllä ei värejä säästellä! Vaikka se saippuanteko lasten kanssa onkin ihanaa yhdessä tekemistä, on välillä aika rentouttavaa puuhastella ihan yksin!

 

-R

 

Kommentit (2)

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Tälläiselle kärsimättömälle luonteelle valmismassa sopii kuin nenä päähän sillä se ei vaadi kypsyttämistä vaan on valmistajan ohjeistuksen mukaan käyttövalmista 6 tunnin kuluttua muottiin kaatamisesta. 😊 Ajattelin seuraavaksi, sitten kun nämä nykyiset loppuvat, tilata Pienen Tuoksukaupan luomusaippuamassaa (https://www.tuoksukauppa.net/fi/tuote/3800010).

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joogahullu luonnonkosmetiikkafani, joka ei ihan vielä osaa letittää hiuksiaan, hänen miehensä ja heidän seitsenvuotias tyttärensä, kolmevuotias pikkuveli, yksivuotias pikkusisko sekä karvainen koirakaveri.

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät osoitteesta:
http://www.lily.fi/blogit/koti-kumpulassa

 

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat