Kirjoitukset avainsanalla ekologisuus

 

Olen jo pidemmän aikaa ahdistunut talouspaperin suurkulutuksesta tässä meidän viisihenkisessä perheessämme. Talouspaperia on kulunut pahimmillaan melkein pari rullaa päivässä ja normaalikulutus on ollut sellainen rulla päivässä.

Talouspaperilla on siis pyyhitty kokoajan jotakin sotkua jostain päin kotia. Sitä on käytetty aikalailla kaikkeen. Ja suurin osa käytöstä on ollut aivan turhaa ja melkolailla rahan roskiin heittämistä sekä ympäristön turhaa kuormittamista.

Pidemmän aikaa pyörittelin mielessäni kestotalouspaperin käyttöön ottamista, mutta en vain jostain syystä saanut sitä tehtyä. Se tuntui suoraan sanottuna hankalalta ja likaiselta. Kestotalouspaperi tuntui ällöttävältä ajatukselta kunnes tajusin, että eihän minusta ole ällöttävää käyttää käsi- tai keittiöpyyhkeitäkään.

Miksi siis kestotalouspaperi olisi pyyhkeen käyttöä ällöttävämpää?

 

 

Otin itseäni kuukausi sitten niskasta kiinni ja laitoin palasiksi muutamat vanhat pussilakanat sekä tyynyliinat. Äitini luota löytyi myös pari vanhaa puuvillaista pussilakanaa ja froteepyyhettä, jotka hän uhrasi meidän kestotalouspapereiksemme.

Laitoin kestotalouspaperit koreihin eri puolille keittiötä sekä osan myös metallirasiaan ruokapöydälle. Laitoin kestopaperit paikkoihin, joissa niitä yleensä tarvitaan eniten ja ajattelin, että kun ne ovat oikeissa paikoissa, tulee niitä käytettyäkin. 

En käytä kestotalouspaperia nenien niistämiseen tai koiranpennun vahinkojen siivoukseen.

Käytän kestopapereita aikalailla kaikkeen muuhun. Hetken aikaa totuttelua ja opettelua kestopaperin käyttöönotto vaati, mutta nyt olen jo niin tottunut siihen, että talouspaperia en ole käyttänyt juuri ollenkaan enää.

 

 

Pesen kestotalouspaperit koneessa 60 asteessa ja aika ajoin pyöräytän kaikki 95 asteessa. Kuivaan kestopaperit kuivausrummussa, joten niiden pyykkinarulle asettelemiseen ei onneksi kulu aikaa. Sitten vain kuivausrummusta kestotalouspaperit takaisin koreihinsa.

Pesen ja kuivaan liinat siis ihan normaalipyykin seassa, en pyöritä koneita yksinään niitä varten!

Paljonhan kestopapeita saa olla koreissa, jotta niiden käyttö on tässä meidän porukassa sujuvaa. Niitä meinaan kuluu tässä meidän taloudessa päivässä todella paljon! Sitten kun niitä on käytössä tarpeeksi monta, ei ole stressiä niiden pesemisestä ja kuivaamisesta. 

Kestotalouspaperin käyttö on todella helppoa ja ekologista.

 

 

Meillä on koko perhe ottanut kestotalouspaperit todella hienosti käyttöön! Uskon, että lapset itseasiassa tykkäävät niistä paperia enemmän, sillä pyyhkeet ovat paljon pehmeämpiä kuin kovat paperit. Suupieliin kuivuneen ruuan pyyhkiminen kostealla liinalla on näköjään myös miellyttävämpää kuin kostalla paperilla!

Laskeskelin Tokmannin sivuilla olevan Serlan talouspaperin säästöpakkauksen hinnan mukaan, että kun olen ottanut kestotalouspaperit käyttöön, säästämme päivässä melkein rullallisen talouspaperia. Rahallisesti se tekee noin 50 senttiä päivässä, viikossa 3,5 euroa ja kuussa keskimäärin 14 euroa.

Vuodessa kestotalouspaperi tuo meille säästöä jopa 182,50 euroa.

Kestotalouspaperin vaikutuksesta ympäristölle en osaa laskea minkäänlaista arviota. Veikkaisin kuitenkin, että jos jokainen käyttäisi kestotalouspaperia sen perus talouspaperin sijaan, säästäisi se huimasti ympäristöä.

Kestotalouspaperi on tullut meille jäädäkseen ihan varmasti. On todella mahtavaa, että näinkin pienillä ja helpoilla teoilla sekä valinnoilla on suuri merkitys!

 

-R

 

Kommentit (5)

Vierailija
1/5 | 

Paljonkohan maksaa pyyhkeiden pesu ja vielä kuivaus kuivausrummussa? Mikä on todellinen säästö vudessa???

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Ympäristön kannaltahan sitä on vaikea arvioida, mutta uskon, että vaikutus on suuri. Nimenomaan ympäristöä säästävä vaikutus. Jollain se paperi täytyy tehdä ja kuljettaakin. Meillä ainakin kestotalouspaperit pyörivät igan normaalin kuudenkympin seassa eivätkä ne vie koneesta juurikaan tilaa. En ole ainakaan huomannut, että meillä olisi pyykkimäärä tämän myötä kasvanut. Liinat ovat kuitenkin hyvin kevyitä ja pieniä. Suosittelen sinullekin! 😊

-R / Koti Kumpulassa

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Niin siis pesen liinat ihan normaalin kuudenkympin pyykin seassa enkä tietenkään erikseen!

-R / Koti Kumpulassa

Arja
2/5 | 

Kannatan tällaista menetelmää. Itse en käytä talouspaperi ollenkaan. Eri firmoilla on keittiön pintojen pyyhkimiseen tarkoitettuja liinoja , joilla voi pyyhkiä ja pestä ne myös. En ole juuri tottunut talouspaperin käyttöön. Johtunee kotioloista. Ei ollut tapana käyttää muuta kuin vessapaperia. Aikoinaan ulkohuussikin tuli lapsuusiässä tutuksi. Siellä oli tarjolla painomusteista sanomalehteä pyyhkimiseen. Nykyään on tapa keksiä tarpeita, joihin tarvitaan oma paperinsa. Kannatan tätä kertakäyttöisen paperin sijaan keittiössä. Vessakäynnillä on paperi tarpeen, ei juuri muualla. Nuhassakin entisajan kangasnenäliina, jotka voi pestä. Entisaikaan oltiin jossakin ekologisempia kuin nyt. Ei ollut rahaa tuhlattavaksi kertakäyttötavaroihin. Tosin niitä tuotteitakaan ei juuri ollut. Ne on keksitty myöhemmin ja luotu tarpeita, joita et tiennyt olevankaan. Ei tarvita talouspapereita.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Sen jälkeen kun meillä otettiin nämä kestotalouspaperit käyttöön, on talouspaperi tuntunut ihan täysin turhalta. Ei sille oikeastaan ole käyttöä. Talouspaperi tosiaan on vain yksi turha kulu lisää, puhumattakaan ympäristövaikutuksista!

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Viime vuosina olen alkanut kiinnittää entistä enemmän huomiota kodin jätteiden kierrätykseen ja pikkuhiljaa myös muidenkin valintojeni ekologisuuteen. Mutta ovatko minun pienet ekotekoni aivan täysin turhia, jos en esimerkiksi hillitse ostokäyttäytymistäni tai kulutustani?

Omat ekotekoni ovat hyvin pieniä ja maltillisia. Esimerkiksi:

 • Käytän vanulappujen tilalla kasvopyyhkeitä (lisää täällä).
   
 • Ostan pelkästään luonnonkosmetiikkaa ja jopa teen sitä itse. Tämän teen ihan myös itseni ja perheeni vuoksi, sillä olen lukenut paljon kemikaaleista ja niiden vaikutuksista meihin. Kemikaalitonta elämästä ei voi saada - se olisi mahdotonta - mutta ylimääräisiä kemikaaleja pyrin välttämään.

 

 • Käytän kaikki ostamani tai tekemäni tuotteet loppuun ennen kuin hankin uusia. Toki, jos satun saamaan allergisen reaktion, laitan tuotteen eteenpäin. Mutta, jos joku tuote nyt ei vain miellytä minua, käytän sen loppuun kuitenkin.
 • En osta tai käytä kosmetiikkaa, joka sisältää mikromuoveja. Mutta ostan kyllä tuotteita, jotka on pakattu muoviin. Kierrätettävään muoviin. Mikäli oikein olen ymmärtänyt, saattaa kierrätettävän muovin valmistaminen ja kierrättäminen olla ekologisempaa kuin lasin. Voin toki olla väärässäkin, mutta näin muistan jostakin lukeneeni. Ja muovit toki kierrätän!
   

 • Kierrätän kodin jätteet niin hyvin kuin suinkin voin ja opetan lapseni tekemään samoin. Jätteiden kierrätys vaatii toki oman vaivansa lajittelun ja kuljetuksen suhteen, mutta kyllä sen tehostaminen näkyy ympäristön lisäksi myös jätehuollon laskussa. Enää ei roskapönttö ole niin täynnä kuin ennen ja sitä ei enää tarvitse tyhjentää niin usein.
 • Käytän pyykin huuhteluun itse tekemääni pyykkietikkaa (ohjeet täällä).

 • Puhdistan kodin, astiat sekä pyykit ekologisilla ja luonnollisilla puhdistusaineilla. Tämän teen myös siksi, että en halua synteettisten pesuaineiden myrkkyjä meidän ihollemme enkä kotiimme.

 

 • Yritän käyttää vettä vain sen verran kuin tarvitsen enkä valuta sitä turhaan, mutta meillä kyllä lapset käyvät kylpyammeessa monta kertaa viikossa ja itsekin rakastan kuumaa suihkua iltaisin.
   
 • Kodin kaikissa valaisimissa on led-polttimot, mutta myönnän, että epäekologisesti tykkään pitää valoja päällä päivisin. En halua olla pimeässä tai hämärässä vaan tarvitsen valoa voidakseni hyvin. Pyrin aina sammuttamaan valot tiloista, joissa ei olla ja opetan lapsia tekemään samoin.

 

 

Mutta niin, ovatko kaikki ekotekoni aivan turhia, jos edelleenkin ostan tuotteita pakattuna muoviin, pidän valoja päällä päivällä tai annan lasten kylpeä niin usein kuin haluavat?

No eivät tietenkään ole! Miksi ihmeessä olisivat? Olisiko se muka ympäristön kannalta parempi, että haistattaisin ekologisuudelle pitkät ja jatkaisin samaan malliin kuin silloin joskus tein?

Ei tietenkään olisi. Aina voi tehdä paremmin ja oppia uutta, mutta jokainen pienikin ekoteko on parempi kuin ei mitään.

 

-R

 

Kommentit (4)

Jantunen / Tuuletuksia
1/4 | 

Tosi hyviä vinkkejä! Jos kaikki zemppaavat pienillä teoillaan ja valinnoillaan, siitä toivottavasti syntyy pitkässä juoksussa isoja virtoja, joilla toivottavasti on vaikutusta myös ihan teollisuuteen asti. Tulee mieleen se perhosen siiven iskun - teoria, jossa jokin pienikin liikahdus voi aiheuttaa suuria asioita.

ReetaJohanna
Liittynyt16.8.2013
2/4 | 

Pienistä puroista jne. Haluan joskus jättää tämän maailman hyvillä mielin, että olen tehnyt oman osani tämän planeetan eteen. Mielestäni esim. kierrätys on huipputärkeää. Itse olen ruvennut tietoisesti vähentämään myös lentämistä, vaikka se ei ole aiemminkaan mahdotonta ollut. Mietin tarkkaan mitä haluan nähdä, enkä lähde reissuun lähtemisen vuoksi. Luonnonkosmetiikka on ihanaa senkin puolesta, että tietääkseni niissä eivät ole mikromuovit sallittu. Vaatteita ostan nykyään vähän ja mieluiten second handina ja kotimaisena. Onneksi nykyään löytää taas kivoja kotimaisia eettisiä ja ekologisia vaatteita.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Kyllä! Minulla itselläni on vielä tosi paljon parannettavaa esim. tuossa vaatepuolessa ja tietenkin monessa muussakin. Lähinnä vaatepuolessa siis siinä, että mistä ostan, mutta pikkuhiljaa, pikkuhiljaa! :)

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat