Kirjoitukset avainsanalla ärsytys

 

Olen ihminen, joka elää täysin tunteella. Välillä mennään korkealla ja välillä matalalla eikä tarvitse olla iso asia kun se saattaa hetkellisesti tuntua maailmanlopulta. Huippufiilisten ja hetkellisen maailmanlopun välille mahtuu myös erittäin laaja ja värikäs tunnekirjo, johon sisältyy niin pastellivärejä kuin harmaitakin sävyjä.

Joskus on sellaisia hetkiä, että ihan kaikki ärsyttää ja sitten taas kaikki on yhtäkkiä paremmin kuin hyvin. Välillä itketään onnesta ja välillä kun vaan harmittaa. Mies esimerkiksi jo näkee kaukaa kun jokin ottaa päähän ja ymmärrän sen hyvin. Olen erittäin huono peittelemään tunteitani. Eikä minusta niitä pidäkään peitellä! Kaikilla meillä on oikeus tuntea juuri niin kuin tunnemme.

 

 

Oikeus tunteisiin

Minä olen sitä mieltä, että vaikka ihmisellä on kaikki hyvin, on hänelläkin oikeus ärsyyntyä välillä. Miksi ei olisi? Vaikka kaikki on hyvin, ei se tarkoita sitä, että ei saa tuntea niitä ärsytyksen tunteita ja tuskastumisia. Kyllä saa ärsyyntyä pyykkivuoresta tai kiukuttelevista lapsista. Saa ottaa päähän se, että lelut eivät koskaan löydä paikoilleen tai että taas on eteisen matolla kilo hiekkaa.

Miksi ihmeessä en saisi tuntea tuskastumista tai ärsyyntymistä koska minulla on kaikki hyvin? Miksi ihmeessä se, että kaikki on kunnossa poistaisi oikeuden tunteisiin? Ärsyyntyminen kuuluu ihan normaaliin elämään. Pääasia, että tiedostaa ärsytyksen lisäksi myös sen kaiken hyvän, mitä elämässä on ja ärsytyksen sattuessa pysähtyy miettimään, mistä ärsytys johtuu.

 

 

Ärsyyntynyt, ei kiittämätön

Helposti ehkä ajatellaan, että kun kaikki on hyvin, elämän pitäisi olla vain pinkkiä unelmaa. Sitten kun ne pikkuasiat ärsyttävät, tulee sellainen olo, että ei saisi ärsyyntyä tai tuntea mitään negatiivista kun elämässähän on kaikki juuri nyt hyvin. Pitäisi vain pystyä nauttimaan kaikesta eikä sitä onnea saisi pikkuasiat hetkauttaa. Tulee ehkä kiittämätön olo kun ei osaakaan olla kokoajan hymyssä suin.

Mutta eihän se, että on välillä ärsyyntynyt tai pahalla päällä tarkoita sitä, että olisi kiittämätön! Turha kiukuttelu, valittaminen ja se, että ei ole mihinkään tyytyväinen toki ovat asioita erikseen, mutta tarkoitan nyt vain niitä omia tunteita ja suhtautumista asioihin. Jokaisella on oikeus tuntea ärsytystä silloin kun ärsyttää ja kuten aiemmin kirjoitin, kun tiedostaa syyn, tietää, että kaikki on oikeasti hyvin.

Minä olen äärimmäisen kiitollinen kaikesta mitä minulla on, mutta silti tulee hetkiä kun ketuttaa niin maan vietävästi. Silloin auttaa kun miettii hetken, että mistä ketutus johtuu ja selvittää itselleen, miten siitä pääsee eroon. Yleensähän näihin pikkuärsytyksiin ja kiukkupuuskiin auttaa uni, hyvä ruoka ja herkut. Toki tunteitaan ei pidä hukuttaa syömällä, mutta en nyt puhukaan mistään isoista, oikeista, ongelmista!

 

 

Ärsytyksen aiheuttajat

Onneksi nämä ärsytykset lähtevät yhtä nopeasti kuin tulevatkin eikä ärsytyshetkiä mahdu kuukauteen montaa! Olen itse jo jonkin aikaa tiedostanut itsessäni omat ärsytyksen aiheuttajani ja usein ne ovat joku seuraavista:

  1. PMS
  2. Erimielisyydet esimerkiksi miehen kanssa
  3. Väsymys
  4. Kiire ja stressi

Yleensä aina kun on niitä hetkiä, että ärsyynnyn helposti, taustalla on jokin edellämainituista asioista. Jos esimerkiksi lapset ovat sairastelleet paljon ja nukkuneet huonosti, olen väsyneenä paljon herkempi pienillekin ärsytyksille. Sama pätee myös esimerkiksi kiireen ja stressin kanssa. Jos on paljon hoitamattomia asioita mieltä stressaamassa, olen helposti ärsyyntyvää sorttia, sillä ne asiat painavat mieltä jatkuvasti.

Aiheuttajia ei kokonaan pysty poistamaan, mutta toki pyrin panostamaan siihen, että aiheuttajat olisivat niin sanotusti hallinnassa. Riidat ja erimielisyydet selvitetään, yritetään nukkua mahdollisimman hyvin aina kun se vain on mahdollista ja kiire sekä stressikin yritetään pitää hallinnassa aikatauluttamalla arkea niin, että asiat saadaan hoidettua sujuvasti. PMS-oireisiin en vielä ole keksinut parannusta eikä sellaista taida ollakaan!

 

 

Eroon ärsytyskierteestä

Ärsytystilanteiden aiheuttajat kun oppii itsessään tuntemaan, on paljon helpompi käsitellä ärsytystään. Voi mielessään käydä läpi tilanteen ja todeta, että sen aiheuttaa nyt taas esimerkiksi ne PMS:t. Silloin pystyy pysäyttämään ärsyyntymiskierteen aika helposti ja keskittymään niihin kaikkiin asioihin, jotka ovat hyvin eikä tarvitse kiukutella kun tiedostaa sen mistä kenkä puristaa ja tietää, että huomenna on jo paremmin.

Voi hengittää syvään ja antaa ärsytyksen mennä menojaan. Keittää vaikka kupin kahvia ja katsella hetken ympärilleen. Yllättäen maailma näyttääkin taas jo paremmalta ja muistaa kuinka onnellinen oikeasti onkaan! Tämä kuulostaa ehkä hassulta, mutta minä seison usein hetken päälläni kun alkaa oikein kunnolla ketuttamaan. Siinä unohtuu pikkumurheet!

Vaikka joskus ärsyynnynkin helposti, innostun myös vähintäänkin yhtä helposti! Varmasti helpomminkin ja ainakin useammin. Ja se vasta onkin tärkeää! Arki on ihanaa ja olen niin kiitollinen siitä, että meillä on kaikki hyvin. Temperamentistani ja kyvystäni elää tunteella en haluakaan päästä eroon, sillä en halua nähdä maailmaa mustavalkoisena vaan ihanan värikkäänä!

Uskon, että kun tunnen ärsytykset vahvasti, tunnen elämän pienet ilot sitäkin vahvemmin.

 

-R

 

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Hittolainen, että taas eilen ärsytti ihan kaikki. Siitä se lähti kun meidän perjantaille suunnittelema meno (siis ihan oikea meno) on vaarassa peruuntua lastenhoidon takia. Tai siis lähinnä kirottujen sairastelujen takia. Eikö se nyt jo rupeaisi riittämään tälle talvelle? Ihan oikeasti. Eikö?

Mutta asiaan. Minulla on aivan kamala tapa saada itseni riuhdottua sellaiseen totaaliseen ärsyyntymiskierteeseen. Kierre tarvitsee syntyäkseen:

a) oikean ajan kuukaudesta

b) sellaisen ärsykkeen, johon itse en voi vaikuttaa.

 

 

Aika helposti täyttyy vaatimukset. Tuntuu, että oikea aika kuusta (eli ne hormonit), on kokoajan ja ei sitä ärsytystäkään tarvitse normaalisti kaukaa hakea. Ihan riittää miehen pitkäksi venyvä työpäivä, työreissu tai tosiaan sitten ihan vaan se nuhapöpö tai vatsatauti. Ja niitähän riittää. Oi, niitähän riittää!

Mutta siis asiaan. Saan itselleni lietsottua sen sorttisen ketutuksen, että ei mitään rajaa. Sen jälkeen ärsyttää kaikki. Siis ihan kaikki. Aivan kaikki. Ärsyttää kun kameran akku on loppu, ärsyttää kun yksi lapsista haluaa tehdä itse limaa kaikenmaailman myrkyistä ja ärsyttää kun yksi on sitä mieltä, että ainoa oikea paikka muovailuvahalle on olohuoneen karvamatto. 

Ärsyttää jopa se, että tiedän kaiken olevan aivan täydellisesti. Ihan oikeasti minulla kaikki mistä olen aina haaveillut ja silti vaan ärsyttää. En tiedä saatteko nyt yhtään kiinni, mutta ärsyttää, että ärsyttää vaikka ei pitäisi olla syytä ärsyyntyä. Siis ihan vaan kaikki ärsyttää!

 

 

Tämä on yksi kamalimmista luonteenpiirteistäni ja inhoan sitä. Inhoan, inhoan, inhoan! Yritän todella kovasti taistella sitä vastaan ja usein onnistunkin, mutta joskus se vain ottaa vallan. Eilen kävi niin. Teki mieli huutaa ja raivota. Teki mieli heittää muovailuvahat ja limat roskiin ja vannoa, etten ikinä enää osta lisää. Mutta en huutanut. Ehkä olisi pitänyt mennä ulos ja huutaa metsään?

Kyllä minua käy mies sääliksi näinä ärsytyshetkinä. Ihan oikeasti! Sääliksi käy. Toinen joutuu siinä illalla töistä palattuaan luovimaan minun ketutukseni keskellä ja miettimään, että mitähän tässä nyt uskaltaa sanoa. Ja yleensä hän silloin sanoo minun mielestäni ihan väärät asiat. Mitäpä muutakaan! Ja arvaatte varmasti, että se ärsyttää.

Pahintahan tässä on, että mies, lapset tai kukaan muukaan ei ole tehnyt mitään väärää. Ei mitään, mistä tämä minun ärsytkseni johtuisi. Ja minä tiedostan kaiken sen, mutta silti en aina pysty tekemään asialle mitään. Ja sekös vasta ärsyttääkin!

Onneksi näitä totaalisia ärsytyspäiviä ei ole usein vaikka ehkä niin voisi ymmärtää. Eihän tästä tulisi mitään, jos kokoajan olisi eilisenkaltaisia päiviä.

Mutta nyt mies on muuten ottanut käyttöön uuden tekniikan ärsyyntyneen vaimonsa kesyttämiseksi. Eilen hän tuli töistä kaupan kautta kotiin ja lopputulos näytti tältä:

 

 

Hän toi minulle punaviiniä ja lähti lasten kanssa katselemaan akvaariokaloja. Kyllä, lapset haluavat meille akvaarion. Tai kanin. Jep!

 

-R

 

Kommentit (8)

Torey
1/8 | 

Mulla toi menee selkeesti hormonikierron kanssa. Pari päivää kuussa on sellasia ku oon ihan valmis (vitsinä) heivaamaan puolison ja myymään lapset. Siis joka asia ärsyttää. Ilman syytä! En kestä lasten aiheuttamaa sotkua, en miehen työpäivää, en liian kuumaa teetä, en mitään! 😅 Ja sit seuraavana aamuna on rauha maassa ja puoliso & lapset taas aivan ihania. 😄

Cee
3/8 | 

Eikä kuulosta liian helpolle elämälle vaan inhimilliselle elämälle. Ei se ärsytys ole mielestäni varattu vain niille, joilla menee todistettavasti todella huonosti.

Mutta joo samaa olen itsekin yrittänyt, että havahtuisin välillä vähän kysymään, että mikäs tässä nyt niin kyrsii. Kun oppii tuntemaan itseään, löytää helpommin ne toimivat ärsytyksenpoistokeinotkin. Aika usein keinot asettuvat (jos ei nyt puhuta megalomaanisista ongelmista, joihin ärtyy vaan näistä normielämän) jonnekin herkkujen-unen-oman ajan -ongelmien ratkomisen -rajamaille.

Tsemppiä!
Cee

P.S. Tykkään lukea blogiasi & erityisesti DIY-kosmetiikkajuttuja. Se minut tänne aikonaan saikin katsastelemaan. Nyt vaan tuli sitten ekaa kertaa kommentoitua jotain.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Kiitos ihanasta kommentista ja tsempistä! Samaa mieltä olen, että ärsytys kuuluu ihan normaaliin, onnelliseen, elämään. 😊 Pääasia, että tiedostaa ärsytyksen lisäksi myös sen kaiken hyvän, mitä elämässä on ja on kiitollinen siitä!

Ihanaa perjantaita ja kiva kun kommentoit! 😊

-R / Koti Kumpulassa

Vierailija
4/8 | 

Hei,

älä syyllistä itseäsi tunteista. Kyllä ihmisellä on kaikki tunteet vauvasta vaariin vaikka

asiat olisi hyvin tai huonosti.:)Hyvää viikonloppua!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram