Kirjoitukset avainsanalla diy saippua

 

Käyttämäni saippuamassa loppui ja tilasin tilalle tällä kertaa Pienestä tuoksukaupasta  luomulaatuista Stephensonin  melt & pour -saippuamassaa. Minua miellytti toki se, että massa on luomulaatuista ja sen lisäksi myös se, että se on mietoa eikä se sisällä sulfaatteja tai muita voimakkaita pesuaineita.

Minulla oli vielä jäljellä kotona aktiivihiilijauhetta, jota ajattelin kokeilla saippuaan yhdessä ruususuolan eli Himalajan suolan kanssa. Tavoitteenani oli tehdä tehokkaasti puhdistava, mutta kuitenkin kuiville käsille sopiva palasaippua. Aktiivihiilijauheen ja ruususuolan lisäksi saippuaan tuli ihoa hoitavia kasviöljyjä, glyseriiniä sekä tytön toiveesta micajauheita ja biohajoavaa glitteriä.

 

 

Saippuamassa pilkottiin pieniksi palasiksi ja laitettiin kannussa kattilaan vesihauteeseen sulamaan. Kun se oli sulanut, joukkoon lisättiin kasviöljyt. Me käytimme risiiniöljyä, oliiviöljyä, avokadoöljyä sekä jojobaöljyä - jokaista lisäsimme pienen lorauksen. Tykkään lisätä valmiin saippuamassan joukkoon ihoa hoitavia öljyjä, jotta ne pitävät ihosta huolta ja kosteuttavat käsiä.

Yleensä sekoitan väriaineet suoraan sulan saippuamassan joukkoon, mutta nyt sekoitimme micajauheet ensin loraukseen glyseriiniä, jotta ne sekoittuisivat paremmin. Väri-glyseriiniseos sekoitettiin varovasti, mutta huolellisesti sulaneen saippuamassan joukkoon. Lisäsimme värejä vielä suoraan seokseenkin, jotta lopputulos oli tytön mieleen.

Luomulaatuinen saippuamassa tuntui olevan pehmeämpää kuin aiemmin käyttämäni Stephensonin massa ja se myös suli huomattavan paljon nopeammin kuin aiempi massani. Ja tämähän on siis pelkkää plussaa! Mielestäni luomumassa myös tuoksuu paremmalle kuin se ei-luomu eli tätä tulen varmasti tilaamaan jatkossakin, vaikka väri tässä onkin vähän kellertävä.

 

 

Ripottelimme tytön toivomia biohajovia glittereitä muotin pohjalle valmiiksi ja lisäsimme ripauksen aktiivihiiltä saippuamassaseoksen joukkoon. Sekoitimme taas huolellisesti ja lisäsimme joukkoon hieman ruususuolaa. Sekoitimme ja lisäsimme hieman lisää. Ohjeiden mukaan ekstroja voi lisätä yhteensä 5 %, mutta me lisäsimme varmasti lähemmäs 10 %.

Kun massa tuntui sopivalta, kaadoimme sen muottiin ja ripottelimme päälle vielä lisää biohajoavaa glitteriä. Suolaa ei kannata lisätä liikaa, sillä se jähmettää massaseoksen yllättävän nopeasti ja massa kannattaakin kaataa nopeasti suolan lisäämisen jälkeen muotiin. Päälle voi suihkuttaa vielä taikapähkinävettä ilmakuplia poistamaan.

Kun saippua oli hieman jäähtynyt ja jähmettynyt, laitoimme saippuan muotissaan jääkaappiin jähmettymään. Saippua saa olla kylmässä muutaman tunnin ja sitten se kannattaa ottaa jo huoneenlämpöön. Meidän saippua oli jo siinä ajassa kunnolla jähmettynyt, joten poistimme sen muotista.

 

 

Saippua on käyttövalmista valmistajan mukaan muistaakseni kuuden tunnin päästä jähmettymisestä, mutta me annoimme saippuan lahjaksi, joten meillä se meni vielä varastoon odottelemaan. Käärimme palasaippuan leivinpaperiin ja laitoimme tiiviiseen rasiaan odottelemaan.

Olen ennenkin kirjoittanut, että palasaippua täytyy muistaa huuhdella aina käsienpesun jälkeen ja säilyttää sitä ilmavasti esimerkiksi saippuaritilän päällä. Jos se lilluu veden kanssa samassa astiassa eikä pääse kuivumaan, alkaa siinä varmasti kasvaa jos jonkinlaisia epätoivottuja bakteereita. Oikein käytettynä palasaippua on varsin hyvä valinta oman perheen käsienpesuun.

 

 

Me emme itse päässeet tätä saippuaa testaamaan, mutta jämäseoksesta tein meidän alakerran vessaan oman pienen palasaippuan ja se on vaikuttanut melko hyvältä. Aktiivihiili ja ruususuola vaikuttavat hyvin toimivalta parivaljakolta ja tytön valitsemat väritkin ovat aika ihanat. Giittereistä puhumattakaan!

Biohajoavia glittereitä olen ostanut ainakin Limepopista ja nyt täältä Pienestä tuoksukaupasta. Biohajoavat glitterit eivät siis sisällä mikromuoveja eivätkä kuormita vesistöjämme tai luontoa muutenkaan vaan hajoavat täysin. Aktiivihiilen ja kasviöljyt sekä glyseriinin olen ostanut Limepopista, josta tilaan suurimman osan tarvikkeistani.

Kannattaa kokeilla ja ihastua!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Ulkona on vielä metritolkulla lunta ja tuntuu, että talvi ei lopu ikinä. Mieli haikailee jo kevättä sekä kesää ja olenkin yrittänyt piristää oloani kaikella keväisellä. Jopa keväisen värisillä saippuoilla.

Sunnuntaina kaivoin saippua-aineet esiin - unohtamatta saippuantekovalkkaria - ja rupesin hommiin. Itse en ole vielä uskaltanut tehdä saippuaa ihan alusta asti vaan olen käyttänyt Limepop:n  valmismassoja ja lisäillyt niihin sitten kaikkea ekstraa oman fiiliksen mukaan.

 

 

Lasillinen valkkaria, saippuamassa paloiksi  ja metallikannuun. Mitä pienempiä paloja jaksaa leikata, sitä nopeammin ne sulavat vesihauteessa, jonne ne seuraavaksi laitetaan. Sekoittamisen kanssa kannattaa ottaa rauhallisesti, sillä mitä vähemmän sekoittelee, sitä vähemmän kuplia saippuan joukkoon päätyy.

 

 

Sitten kun saippuamassa oli sulanut, lisäsin joukkoon monoi- sekä kookosöljyjä  ja odottelin, että ne sulavat saippuamassan joukkoon. Laitoin vielä lisäksi risiiniöljyä, kehäkukkaöljyä ja glyseriiniä,  jotta saippua hoitaa ja kosteuttaa käsiäni samalla kun puhdistaa ne.

 

 

Otin vesihauteen pois liedeltä,  mutta en kannua kuitenkaan vielä pois vesihauteesta, sillä valmismassa alkaa jähmettyä todella nopeasti kun se nostaa pois vesihauteesta. Lisäsin joukkoon geraniumin, laventelin sekä ylang ylangin eteerisiä öljyjä  sen verran, että tuoksu oli sopivan voimakas ja sekoitin huolellisesti, mutta rauhallisesti.

 

 

Kaadoin massaa ensin yhteen muottiin, johon olin laittanut kuivattua kehäkukkaa  jo valmiiksi ja lisäsin värit.  Kannu odotteli sen aikaa vesihauteessa, jotta massa pysyi sulana. Kun olin saanut värit ensimmäiseen saippuaan, tein sitten vasta seuraavan.

Käytin keväisiin saippuoihini keltaista ja sinivihreää (valtameri)  mp-väriä. Tiputin muutaman tipan ja sekoitin kevyesti puutikulla niin, että väritys jäi kirjavaksi. Luulin, että massa riittää kolmeen saippuaan, mutta kahteen se sitten riittikin vain.

 

 

Suihkutin saippuoiden päälle taikapähkinävettä  ja annoin jäähtyä jonkin aikaa huoneenlämmössä. Sitten laitoin saippuat vielä hetkeksi jääkaappin ja irrotin muoteistaan kun olivat kovia ja jäähtyneitä.

 

 

Saippuoista tuli aika hauskoja ja tosissani mietin, että tekisi mieli ehkä alkaa opiskella saippuan tekoa ihan alusta asti. Se olisi varmasti tosi mielenkiintoista ja uskon, että veisi kokonaan mennessään!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joogahullu luonnonkosmetiikkafani, joka ei ihan vielä osaa letittää hiuksiaan, hänen miehensä ja heidän seitsenvuotias tyttärensä, kolmevuotias pikkuveli, yksivuotias pikkusisko sekä karvainen koirakaveri.

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät osoitteesta:
http://www.lily.fi/blogit/koti-kumpulassa

 

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat