Kirjoitukset avainsanalla viikkosiivous

 

Taidan olla siivoushullu. Ainakin olen sen verran kahjo, että tykkään siivota. Minusta on ihan oikeasti mukava tehdä viikkosiivous joka perjantai-aamupäivä lasten kanssa ja aloittaa sitten viikonlopun vietto puhtaassa kodissa. Tekisi mieli sanoa, että siistissä kodissa, mutta se olisi vale. Tuntuu, että tunti siivouksen jälkeen ja paikat on jo sekaisin.

Mutta onneksi puhdas ja siisti ovat kaksi eri asiaa. Haluan, että koti on puhdas, mutta siisti ja viimeisen päälle järjestyksessä sen ei onneksi aina tarvitse olla. Varsinkaan lapsi- ja koiraperheessä!

 

 

Minun viikkosiivoukseeni kuuluu normaalisti:

  • imurointi
  • mattojen pudistelu parvekkeella
  • mattojen tuuletus
  • lattioiden pesu
  • pölyjen pyyhintä.

Vessat, keittön, valokatkaisijat ja ovenkahvat pesen yleensä aina maanantaisin, joten ne eivät kuulu ns. viikkosiivoukseeni. Siivoaminen ei tunnu niin rankalta kun jakaa sitä eri päiville ja minun ainakin tulee siivottua jatkuvasti vähän sieltä täältä.

 

 

Mihin imuria tarvitaan?

Tänään aloittelin joka viikoittaista siivousta ja sain yhtäkkiä ahaa-elämyksen. Täytyykö minun oikeastikin imuroida koko talo? Tämä siis tuli mieleeni siitä kun olin juuri hetki sitten imuroinut ruoan ja muovailuvahan murusia keittiönpöydän alta Electroluxin varsi-imurilla, jota käytän aikalailla joka päivä.

Jos tosiaan melkein joka päivä imuroin pikkuimurilla ruokapöydän alustan, eteistä, keittiötä ja olohuonetta niin miksi ihmeessä käytän edelleen joka viikko sitä perinteistä imuria? Kuitenkin vien matot ulos ja pesen lattiat. Todennäköisesti se imurin käyttö on ihan vain tapa, sillä eihän se imuri nyt varsinaisesti kodista puhdasta tee. Kerää vain roskat ja moskat.

Kyllähän ison imurin roskasäiliöön kertyy moskaa joka imuroinnin jälkeen, mutta kertyykö sitä niin paljon, etteivät ne puhdistuisi lattioilta vain moppaamalla? Meillä on siis Dysonin pölypussiton imuri ollut käytössä jo ainakin kuusi vuotta ja olen ollut siihen kyllä tyytyväinen. Se imee hiekat ja pölyt tosi tehokkaasti eikä pölläytä mitään takaisin.

 

 

Viikkosiivous ilman perinteistä imuria

No mutta, pakkohan se oli testata, että onnistuuko se viikkosiivous ilman sitä perinteistä imuria. Imuroin pikkuimurilla ne ns. likaisimmat paikat eli ruokapöydän alusen, eteisen ja keittiön sekä satunnaiset sotkut, joita esimerkiksi olohuoneen puukärryn alla oli.

Rullasin matot, puistelin ne ja jätin parvekkeelle tuulettumaan. Pesin lattiat ihan normaaliin tapaan Viledan ikivanhalla mopilla ja Ecodoon Mustasaippualla. Pesen lattiat siis niin että otan huoneen kerrallaan ja huuhtelen rätistä suurimmat liat pois hanan alla ja puristelin rätin sitten pesuvesiämpärissä. Sitten seuraava huone ja kun vesi ämpärissä on likaista, vaihdan sen.

Sohvan alle ei meidän pikkuimuri mahdu, mutta mopillahan sekin hoitui. Suurimmat pöly- ja hiuskertymät laitan mopista roskiin, en viemäriin!

 

 

Luopuuko siivoushullu perinteisen imurin käytöstä?

Kyllä ja ei. Viikkosiivouksessa tuskin tulen isoa imuria enää käyttämään. Pikkuimuri riittää vallan hyvin imemään enimmät roskat pois lattioilta ja lattianpesu sekä mattojen pudistelu ja tuuletus riittää putsaamaan loput. En ole huomannut, että lattioille olisi jäänyt yhtään enempää murusia ym. kuin imurin kanssa tehdyn viikkosiivouksenkaan jälkeen.

Pölyt sai sohvan ym. huonekalujen alta ja nurkista pois ihan yhtä hyvin myös lattialuutun kanssa. Ja hei, ei sovi unohtaa rikkaharjaa- ja lapiota! Niillä saa roskat ja murut siivottua pois myös ilman imuria.

Mutta en kuitenkaan luovu isosta imurista alakerran siivouksessa. Siellä makuuhuoneiden sänkyjen alle kertyy sitä pölyä sen verran, että niiden puhdistukseen tarvitsen kyllä sitä isoa imuria. Myönnän, että alakerran mattoja en vie tuulettumaan saman lailla kuin yläkerran mattoja, joten siellä haluan imuroida.

Meillä on siis alakerrassa makuuhuoneet, koululaisen huone, kylpyhuone, pyykkihuone ja avoin vaatehuone. Tässä ns. sisääntulokerroksessa sitten tietenkin eteinen, keittiö, ruokailutila, vessa, olohuone ja leikkihuone. Olen tullut siihen tulokseen, että alhaalla riittää se imurointi ja yläkerrassa sitten pestään lattiat.

 

 

Siivoushullun unelmatuotteet

Unelmahan olisi joku sellainen höyrypesuri, jolla saisi pestyä lattiat. Matot voisi pudistella ja tuulettaa sekä tarvittaessa myös pestä höyryllä. En ole uskaltanut katsoa, että onko edes tälläistä monitoimikonetta olemassakaan. Hinta olisi varmasti sitten ominaisuuksien mukainen!

Olen siinä uskossa, että höyryllä kun pesee, ei tarvitse pesuainetta. Saatan olla väärässäkin, mutta olisi mahtavaa, jos ei tosiaan tarvitsisi käyttää ylimääräisiä kemikaaleja vaan puhdasta tulisi ihan pelkällä höyryllä. Nyt saa kertoa ja suositella, jos teiltä löytyy joku superpesuri kotoa!

Olen myös huomannut, että ainakin Dysonilla ja taitaa tuolla Electroluxillakin olla johdottomia imureita, joilla luvataan olevan yhtä hyvä teho kuin isoilla imureilla. Ja ennen kaikkea akun kesto on niin huippu, että sillä pystyy imuroimaan koko kerroksen yhtämittaa.

Esimerkiksi tuolla meidän varsi-imurilla ei pysty kyllä varmaankaan varttia imuroimaan yhtäsoittoa, joten vaikka se hyvin imeekin, ei sillä kauaa imuroida. Seuraava imurihankintani sitten joskus kun se tulee ajankohtaiseksi, on luultavasti juuri sellainen tehokas johdoton imuri. Niistäkin saa kertoa kokemuksia!

 

-R

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Anonyymi
1/2 | 

Olen ihan samaa miettinyt ison imurin käytöstä. Riittäisikö tosiaan pelkkä varsi-imuri? Lattiat pesen Sharkin höyrymopilla, ei tarvi pesuainetta eikä tarvi käsiään liata pesuvesissä. Meillä on parkettilattiat ja hyvin on kestänyt höyryn. Asumme kerrostalossa nykyään. Kun meillä oli iso omakotitalo, pesin lastalla ja rätillä. Sitten siirryin levymoppiin. Ostin mopin joka huonetta varten, 2€/kpl. Kastelin kaikki kerralla ja laitoin valmiiksi huoneitten lattioille ja siitä sitten vaihdoin puhtaan mopin uuteen huoneeseen siirryttyä. Lopuksi pesin kaikki yhtäaikaa. Nyt haaveilen Kächerin lattiapesurista, mutta mistään en ole nähnyt puolueetonta tutkimusta kumpi olisi parempi tuo höyrymoppi vai lattiapesuri.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Mä meinaan nyt jonkin aikaa testailla, että riittääkö pelkkä varsi-imuri! Katsotaan, miten käy. Kiitos kun jaoit kokemuksesi tuosta höyrymopista! Täytyy vähän googlailla. 😅

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Minä tykkään siivota.  Minun mielestäni on aivan ihanaa kun saan imuroida, viedä matot parvekkeelle tuulettumaan ja pestä lattiat sekä vessan. On ihanaa kun tulee puhdasta ja kaikki tavarat ovat pienen hetken paikoillaan.

Kotona tuoksuu raikkaalle ja ihan ohitsekiitävän hetken on rauha maassa.  Hetki on todellakin lyhyt, sillä kun lapset pääsevät vauhtiin, menee vartti ja se hetki on mennyttä. Mutta sen pienen hetken sisälläni asuva perfektionisti on tyytyväinen.

Yksi asia, mitä tosin inhoan, on pölyjen pyyhkiminen.  Se on ärsyttävää puuhaa. Täytyy nostella yksi kerrallaan kaikki esineet ylös ja rättiä saa huuhdella vähän väliä. Olen niin lyhyt (vaikka en siis oikeasti edes ole), että minun täytyy nousta tuolille, jotta yllän putsaamaan kaikki ylähyllyt ja se vasta onkin ärsyttävää.

 

 

Omat vinkkini nautinnolliseen siivoukseen:

1. Siivoa yksin ja kaikessa rauhassa. Avain siihen, että nautin siivoamisesta, on se, että saan tehdän sen kaikessa rauhassa. Jos lapset ovat kotona, ei kokemus valitettavasti ole yhtä nautinnollinen, joten aina kun mahdollista siivoan silloin kun mies on lasten kanssa menossa.

2. Turvalliset ja tehokkaat aineet. Itse käytän siivouksessa vain ekologisia, luonnollisia, puhdistusaineita. En halua lattioille tai kodin pinnoille synteettisiä kemikaaleja ja myrkkyjä vaan minulle on tärkeää, että käyttämäni tuotteet ovat luonnollisia. Itse luotan siivoustuotteiden ostamisessa GreenDealiin  ja heidän tiukkiin kriteereihin myytävien tuotteiden valinnassa.

 

 

3. Siivoa pitkin viikkoa. Siivoaminen on ehkä väärä termi, mutta pyrin joka päivä laittamaan pitkin taloa ajelehtivat tavarat paikoilleen sekä pitämään ruoka- ja tiskipöydän sekä keittiötasot puhtaina. Imuroin ruokapöydän alusen, keittiön sekä eteisen varrellisella rikkaimurilla aikalailla päivittäin.

4. Järjestele koti ennen viikkosiivousta. Ennen kuin aloitan imuroinnin, laitan lattioilla lojuvat lelut ym. tavarat paikoilleen, jotta niitä ei tarvitse siirrellä samalla kun imuroin. Samoin myös pöydillä ja hyllyillä olevat tavarat järjestelen paikoilleen, jotta pölyjen pyyhkiminen sujuu mukavammin.

5. Nauti hiljaisuudesta. Jos imurin hurinaa ei lasketa niin on ihanaa olla ihan hiljaisuudessa ja antaa aikaa omille ajatuksille. Minun mielestäni viikkosiivous on loppujen lopuksi melko terapeuttista omaa aikaa, jolloin voi rauhassa kuunnella itseään.

 

 

6. Ota siivous hyötyliikuntana. Itse ainakin saan hien pintaan viikkosiivouksella. Imurointi, mattojen pudistelu ja edestakaisin kantaminen sekä lattioiden kunnollinen moppaaminen on yllättävän tehokasta!

7. Ota lasillinen viiniä. Kyllähän lasillinen viiniä tekee hommasta kuin hommasta huomattavasti nautinnollisempaa, jos vain dietti antaa periksi!

 

Mukavaa alkuviikkoa kaikille! Muistetaan nauttia arjesta.

 

-R

 

Kommentit (6)

Torey
1/6 | 

Siis se kun saa rauhassa yksikseen siivota on parasta siivousta! Tai miehen kanssa kaksin. Sillon lattianpesut jne. menee nopeammin kuin lasten kanssa. Mä siivoan pitkin viikkoa. Imuroinnit ja vessan pesut jne. eri päivinä. Silloin ei mene koko päivää. Ja musiikin kuuntelu siivotessa on rentouttavaa!

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Joo, suosittelen lämpimästi! ;) Aion kyllä myös pistää lapset siivoamaan kun vähän tuosta kasvavat. Kovastihan ne nytkin "auttavat", jos kotona sattuvat olemaan, mutta mielummin teen sen yksinäni! :D

-R / Koti Kumpulassa

Vierailija
3/6 | 

Jos Greendeal on maksanut mainostamisesta tai "lahjoittanut" siivousaineita juttua varten niin sen voisi mainita.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat