Kirjoitukset avainsanalla siivoaminen

 

Kirjoittelin aiemmin, että rupean pitämään huolen siitä, että laitan kaikki käsissä ja lattioille pyörivät tavarat paikoilleen. Näin ollen keittiön tasoilla on ihanan paljon tilaa ja yleisilme kotona säilyy siistinä. No, mitenkäs se sitten menikään?

Nopeasti vilkaistuna...

 

... keittiön saareke on törkyä täynnä. Siellä on ainakin toppi, pariton sukka, pupu, muotilehtiö, laskuja, lehtiä, limaa, hyllyn lisäosa, parillisia sukkia, kaulakoru, kala, korurasia, lankaa, hiuslenkki, aurinkorasvan korkki, antibiottipaketti (minulla on poskiontelotulehdus) ja hiuspinni.

 

... saarekkeen baarijakkaroilla on miehen vaatesäilytys ja lattialla pari säkillistä vaatteita. Lasten matkalaukut, joita en ole saanut purettua viikonlopun yökyläilyn jälkeen, lojuvat edelleen keskellä ruokailutilaa vaikka nyt on jo keskiviikko.

 

... keittiötasolla on vaikka mitä. Löytyy mehujäämuotti, vehnäjauhopussi, bbq-kastikepullo, hiusharja, lasten Burana (käytetty viimeksi monta viikkoa sitten), rypsiöljypullo, sokeripussi, aikuisten Buranaa (poskiontelotulehdus), hillopurkki sekä puoliksi syöty viinirypälerasia. 

 

... olohuoneen tuolilla on pieneksi jääneitä vaatteita ja tuolin alla pojan lippalakki. Sohvapöydältä löytyy hiusharja, pyyhe, sortsit, mainoksia ja haavan desinfiointiainetta.

 

Todellakaan ei siis olla tavoitteeseen päästy, mutta aion jatkaa yrittämistä. Minua nimittää ahdistaa välillä kamalan paljon kun tavarat lojuvat siellä täällä ja kotona on sotkuista eikä missään mahdu tekemään mitään. Kesällä tämä kaikki vielä kororstuu kun ollaan ulkona suurin osa päivästä, joten kotona vain pyörähdetään ja tavarat jätetään minne sattuu.

Minulla oli ennen keittiön tasolla törkykori, jonne sai luvan kanssa laskea kaiken käsissä pyörivän. Teoriassa tavarat eivät päätyneet pöydille vaan siellä korissa, mutta siihenkin liittyi yksi ongelma. Kukaan ei ikinä siivonnut tavaroita korista paikoilleen, joten se oli loppujen lopuksi täynnä ja tavarat päätyivät sitten edelleen niille pöydille.

 

 

Muutenkin nyt kesällä tuntuu, että kotona on tosi sotkuista. Siivoan kyllä kunnolla kerran viikossa, mutta terassin ovi on ihan kokoajan auki, joten sieltä tulee mukana hiekkaa ja vaikka mitä muuta roskaa. Mutta en todellakaan valita - kesä on parasta aikaa ihan ehdottomasti! Rakastan niin paljon tätä lämpöä ja toivon, ettei se loppuisi ikinä.

Täytyy taas olla armollinen itselleen eikä ahdistella liikaa näiden sotkujen kanssa. Tälläistä tämä välillä on ja tavarat laitetaan paikoilleen sitten kun tulee sopiva väli! Turha sitä on ihanaa kesäpäivää pilata sisällä siivoamalla. Kyllä sitä taas kerkiää!

 

-R

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (4)

Torey

Siis meillä keittiössä sivutaso on sellanen tavaran kerääjä, et se on jotain käsittämätöntä. :D Samoin olkkarissa nurkassa olevat hyllyt. Mutta, olen antanut olla. Raivaan tasasin väliajoin niitä, mutten aio ottaa stressiä. Aina on joku paikka mikä kerää tavaraa.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Joo, ihan turha stressata! Mä kans yritän niitä paikkoja säännöllisesti tyhjentää ja päätän, että nyt kyllä rupeen laittaan kaikki romut samantien paikoilleen. Sit menee päivä ja taas sama tilanne noissa törkypaikoissa! ;)

-R / Koti Kumpulassa

Olkihattutäti

Muista tavaroista ei niin kannata stressiä ottaa, mutta lääkkeet laittaisin kyllä aina lääkekaappiin lasten ulottumattomiin. - Ilmava olotila on niin mukavaa siihen verrattuna, että jotain tehdäkseen joutuu aina ensimmäisenä raivaamaan ja siirtämään jotakin. Tavaroitten laittaminen käytön jälkeen paikalleen kyllä säästää paljon aikaa siivoukselta ja vähentää stressiä. Ja se on tapa, jonka voi oppia. Ehkä moni oppii jo lapsena siihen, että "joku muu" siivoaa aina jäljet ja sitä huonosta tavasta pois-oppimista joutuu sitten aikuisena punnertamaan ja jumppaamaan erikseen. Lasten kanssa kannattaisi aloittaa aikaisin, teini-ikäisen kanssa aloittaminen on turhan vaivalloista. Perheessä on hyvä oppia, että jokaisella on omat pienet hommansa ja tehtävänsä, oikeuksien ja vapauksien vastapainona.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Se on aivan totta, että lääkkeiden paikka on lääkekaapissa lukkojen takana! Minulla on tosi huono tapa laittaa käytössä lääkkeet pöydille niin, ettei pienin lapsi yllä niihin, mutta kyllähän esimerkiksi kiipeämällä tuolille saattaisi niihin yltää ja huonolla tuurilla saada jotain suuhunsakin.

Olen ihan samaa mieltä, että lasten kuuluu todellakin opetella siivoamaan omat jälkensä ja meillä tosiaan he sitä joutuvat tekemäänkin monta kertaa päivässä. Ihan vielä eivät ole ilman pyyntöä sitä oppineet tekemään, mutta käskystä kyllä siivoavat omalla tyylillään ja minä sitten illalla vielä viimeistelen paikat sellaiseksi kuin itse haluan.

Ja olen myös sitä mieltä, että lapset osaavat kyllä tehdä niitä kotitöitäkin jonkin verran eikä se kuulu pelkästään aikuisille! Ne on myös hyvä oppia lapsena, ettei sitten aikuisena tule shokkina. ;)

Meillä me aikuiset olemme syyllisiä tuohon pöydille hamstraamiseen! Lapsilla tavarat jää yleensä lattialle ja siitä tulee nostettua (tai takavarikoitua) ne pöydälle vaikka voisi yleensä viedä yhtä hyvin paikoilleenkin saman tien. Yleensä kerran päivässä sitten tyhjennän tavarakaaoksen ja päivittelen, että miksi on niin kovin vaikeaa laittaa kaikki heti paikoilleen kun kaikella kuitenkin on paikkansa! 

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Minä tykkään siivota.  Minun mielestäni on aivan ihanaa kun saan imuroida, viedä matot parvekkeelle tuulettumaan ja pestä lattiat sekä vessan. On ihanaa kun tulee puhdasta ja kaikki tavarat ovat pienen hetken paikoillaan.

Kotona tuoksuu raikkaalle ja ihan ohitsekiitävän hetken on rauha maassa.  Hetki on todellakin lyhyt, sillä kun lapset pääsevät vauhtiin, menee vartti ja se hetki on mennyttä. Mutta sen pienen hetken sisälläni asuva perfektionisti on tyytyväinen.

Yksi asia, mitä tosin inhoan, on pölyjen pyyhkiminen.  Se on ärsyttävää puuhaa. Täytyy nostella yksi kerrallaan kaikki esineet ylös ja rättiä saa huuhdella vähän väliä. Olen niin lyhyt (vaikka en siis oikeasti edes ole), että minun täytyy nousta tuolille, jotta yllän putsaamaan kaikki ylähyllyt ja se vasta onkin ärsyttävää.

 

 

Omat vinkkini nautinnolliseen siivoukseen:

1. Siivoa yksin ja kaikessa rauhassa. Avain siihen, että nautin siivoamisesta, on se, että saan tehdän sen kaikessa rauhassa. Jos lapset ovat kotona, ei kokemus valitettavasti ole yhtä nautinnollinen, joten aina kun mahdollista siivoan silloin kun mies on lasten kanssa menossa.

2. Turvalliset ja tehokkaat aineet. Itse käytän siivouksessa vain ekologisia, luonnollisia, puhdistusaineita. En halua lattioille tai kodin pinnoille synteettisiä kemikaaleja ja myrkkyjä vaan minulle on tärkeää, että käyttämäni tuotteet ovat luonnollisia. Itse luotan siivoustuotteiden ostamisessa GreenDealiin  ja heidän tiukkiin kriteereihin myytävien tuotteiden valinnassa.

 

 

3. Siivoa pitkin viikkoa. Siivoaminen on ehkä väärä termi, mutta pyrin joka päivä laittamaan pitkin taloa ajelehtivat tavarat paikoilleen sekä pitämään ruoka- ja tiskipöydän sekä keittiötasot puhtaina. Imuroin ruokapöydän alusen, keittiön sekä eteisen varrellisella rikkaimurilla aikalailla päivittäin.

4. Järjestele koti ennen viikkosiivousta. Ennen kuin aloitan imuroinnin, laitan lattioilla lojuvat lelut ym. tavarat paikoilleen, jotta niitä ei tarvitse siirrellä samalla kun imuroin. Samoin myös pöydillä ja hyllyillä olevat tavarat järjestelen paikoilleen, jotta pölyjen pyyhkiminen sujuu mukavammin.

5. Nauti hiljaisuudesta. Jos imurin hurinaa ei lasketa niin on ihanaa olla ihan hiljaisuudessa ja antaa aikaa omille ajatuksille. Minun mielestäni viikkosiivous on loppujen lopuksi melko terapeuttista omaa aikaa, jolloin voi rauhassa kuunnella itseään.

 

 

6. Ota siivous hyötyliikuntana. Itse ainakin saan hien pintaan viikkosiivouksella. Imurointi, mattojen pudistelu ja edestakaisin kantaminen sekä lattioiden kunnollinen moppaaminen on yllättävän tehokasta!

7. Ota lasillinen viiniä. Kyllähän lasillinen viiniä tekee hommasta kuin hommasta huomattavasti nautinnollisempaa, jos vain dietti antaa periksi!

 

Mukavaa alkuviikkoa kaikille! Muistetaan nauttia arjesta.

 

-R

 

Kommentit (6)

Torey

Siis se kun saa rauhassa yksikseen siivota on parasta siivousta! Tai miehen kanssa kaksin. Sillon lattianpesut jne. menee nopeammin kuin lasten kanssa. Mä siivoan pitkin viikkoa. Imuroinnit ja vessan pesut jne. eri päivinä. Silloin ei mene koko päivää. Ja musiikin kuuntelu siivotessa on rentouttavaa!

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

No niin se vaan on, että se on ihan eri juttu siivota yksin kuin lasten kanssa! ;)

-R / Koti Kumpulassa

Ei-Leen

Ihana tuo vinkki numero 7  =D

Sitä en ole tullut koskaan kokeilleeksi, ehkä sen avulla siivoaminen sujuisi minultakin mukavammin... Siivoaminen on minulle niin pakkopullaa, että olen ulkoistanut sen lapsilleni!

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Joo, suosittelen lämpimästi! ;) Aion kyllä myös pistää lapset siivoamaan kun vähän tuosta kasvavat. Kovastihan ne nytkin "auttavat", jos kotona sattuvat olemaan, mutta mielummin teen sen yksinäni! :D

-R / Koti Kumpulassa

Vierailija

Jos Greendeal on maksanut mainostamisesta tai "lahjoittanut" siivousaineita juttua varten niin sen voisi mainita.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Ei vaan se täytyisi mainita, jos näin olisi. Leppoisaa päivän jatkoa! 😊

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joogahullu luonnonkosmetiikkafani, joka ei ihan vielä osaa letittää hiuksiaan, hänen miehensä ja heidän kahdeksanvuotias tyttärensä, neljävuotias pikkuveli sekä kaksivuotias pikkusisko.

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät osoitteesta:
http://www.lily.fi/blogit/koti-kumpulassa

 

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat

Instagram