Kirjoitukset avainsanalla siivoaminen

 

Olen nyt reilut puoli vuotta puhdistanut oikeastaan koko kodin pelkällä höyryllä. Olin jo pitkään pohtinut höyrypuhdistimeen sijoittamista ennen kuin rohkaistuin sen hankkimaan. Kyseessä oli kuitenkin melko paljon rahaa verrattuna siihen, että laite ei ollut mitenkään pakollinen hankkia. Viikkosiivouksen lattioiden ja vessojen pesu hoitui ihan hyvin ilman sitä.

Kuitenkin höyryn teho houkutteli ja lueskelin laitteesta enemmän. Olin ajatellut, että tarvitsen edelleen jos jonkinlaisia pesuaineita kun laitteella siivoilisin, mutta minulle tuli täysin yllätyksenä, että niin ei ollutkaan. Pelkkä vesi riittäisi siivoukseen.

Perheen kemikaalikuorman pienentäminen on ollut minulla työn alla jo pitkään, joten päätin sitten laitteen hankkia. Mies oli ihan varma, että laite on täysin turha, mutta väärässä oli! Olen höyrypuhdistimeen niin kiintynyt, että helpolla en siitä luovu. Säiliö vain täytetään vedellä ja ruvetaan hommiin. Ja tulee muuten puhdasta!

 

 

Meidän höyrypuhdistin on Kärcherin SC 3 EasyFix Premium ja hintaa sillä oli Verkkokauppa.comissa 139,90 euroa silloin kun sen ostimme. Laite on todella monikäyttöinen ja puhdistan sillä kodin ihan kauttaaltaan. Pesen lattiat, vessat, seinät, kylpyhuoneen, keittiön, ovet, karmit, ovenkahvat ja ikkunat. Höyrytän matot ja olen jopa putsannut nahkasohvankin sillä.

Laite on kevyt ja kulkee näppärästi pyörillä. Se näyttää hieman imurilta ja letkun päässä on "pistooli" tai kahva, johon saa kiinnitettyä monenlaisia suuttimia ja harjoja. Lattioita ja mattoja puhdistettaessa pistooliin kiinnitetään jatkovarsi, jonka päässä on lattian ja mattojen pesuun tarkoitettu suutin. Liina kiinnitetään suuttimeen tarralla ja mattoja varten on oma lisäosansa vielä.

Olen haalveillut myös tekstiilisuuttimesta, sillä olen maailman laiskin silittämään yhtään mitään. Tekstiilisuuttimen kun napsauttaisi höyrypuhdistimeen kiinni, saisi sille höyrytettyä suoraksi niin vaatteet kuin verhotkin. Ilmeisesti myös hajut saisivat kyytiä höyryllä!

Pesuainetta olen vielä käyttänyt esimerkiksi, jos ruokapöytää tai tiskipöytää pitää nopeasti siivota, mutta nekin hoituvat höyryllä kyllä. Olen myös vessänpönttöä pestessäni käyttänyt pesuainetta, mutta mietin, että esimerkiksi etikka varmasti toimii yhtä hyvin. Ajattelin sitä testata sitten kun pesuaineeni loppuu.

Ruokasooda on myös tehokasta, mutta etikkaa ja soodaa ei kannata sekoittaa keskenään, sillä ne kumoavat toinen toisensa. Etikka kun on hapanta ja ruokasooda emäksistä. Erikseen käytettynä molemmat toimivat loistavasti, mutta yhdessä niitä ei kannata käyttää.

 

 

5 syytä käyttää höyryä siivouksessa

  1. Höyry on todella tehokas tappamaan bakteereita ja irroittamaan likaa. Sen teho riittää kotioloissa varsin hyvin pitämään paikat puhtaina.
  2. Höyry ylettää sinne, minne rätti ei. Höyryllä saa todella tehokkaasti putsattua sellaiset raot ja välit, joihin rätillä ei pääse edes lähelle.
  3. Ei tarvetta pesuaineille. Todellakin, vain vesi riittää! Oikein sitkeille kalkkisaostumille voi käyttää esimerkiksi etikkaa, antaa vaikuttaa hetken ja höyryttää.
  4. Höyry puhdistaa koko kodin. Ihan oikeasti, höyrypuhdistin hoitelee koko kodin puhdistuksen! Minä pyyhin toki pölyt ja käytän varsi-imuria suurinpien pölyjen sekä murujen imurointiin, mutta höyryputsari hoitaa kaiken muun huoneesta riippumatta. Ei tarvitse enää käyttää montaa ainetta ja välinettä.
  5. Siivoaminen helpottuu. Ei tarvitse kuin laittaa höyrypuhdistin päälle ja vaihtamalla suutinta sekä liinaa saa puhdasta aikaan. Ei tarvitse kynnet verillä hangata ja hinkata vaan höyry hoitaa homman. Suuttimet kulkevat näppärästi höyrypuhdistimessa mukana niille kuuluvissa paikoissa, joten kaikki tarvittava on sopivasti samassa paikassa.

Kärcherin sivuilta löytyy tarkempaa tietoa heidän tuotteistaan sekä höyryllä puhdistamisesta ylipäänsä. Siellä on myös paljon erilaisia vinkkejä höyryllä siivoamiseen.

Nämä minun kuvani vähättelevät höyrypuhdistimen höyryn määrää, joka oikeasti on aika mahtava! Toki laminaattilattia ei sitä suurinta höyryn määrää välttämättä kestä, joten sitä putsatessani olen käyttänyt pienempää höyrytehoa.

 

 

Minun tulee tosiaan käytettyä höyrypuhdistinta joka viikko viikkosiivousta tehdessäni enkä kyllä siitä luovu! Ostin siihen vielä pari liinaa lisää ja nyt saan jokaisen huoneen omalla, puhtaalla, rätillä putsattua. Myös ovenkahvoja ym. varten käyttäämäni käsisuuttimeen ostin muutaman liinan, joten tarvittaessa voin vaihtaa puhtaan käyttöön.

Liinoja tulee kyllä huuhdeltua aina välillä, jotta irtolika lahtee pois ja seuraavat moskat pääsevät tarttumaan rättiin. Vaikka liinoja huuhtelenkin, on mielestäni silti mukava, että niitä voi vaihdella tarpeen mukaan. En tykkää puhdistaa samalla liinalla vessaa ja keittiötä esimerkiksi.

Kaikki liinat pesen aina käytön jälkeen koneessa muiden kuudenkympin pyykkien seassa. Ne ovat kestäneet pesua todella hyvin ja kaikki liinat ovat vielä täysin käyttökelpoisia. Tummuneethan ne toki ovat, mutta se ei käyttöä haittaa!

Höyrypuhdistimen höyrytehoa saa säädettyä kätevästi ja lapsilukko löytyy onneksi myös. Höyry on niin kuumaa, että lasten kanssa siivotessa täytyy muistaa olla varovainen. Myös liina itsessään on tulikuuma ja siitä saattaa esimerkiksi tippua muutama tippa kuumaa vettä, joka voi polttaa inhottavasti.

 

 

Jos mietitään, että miten höyrypuhdistin olisi vielä parempi, tulee mieleen pari asiaa. Vesisailiö voisi olla isompi (tässä mallissa 1 litra), sähköjohto pidempi (tässä mallissa 4 metriä) ja kahvassa voisi olla lukitus niin, että höyrytys olisi jatkuvasti päällä. Nyt liipaisinta täytyy pitää kokoajan pohjassa, jotta höyrytys pysyy päällä.

Meidän kodissa höyrypuhdistin on toiminut ihan täydellisen hyvin ja olen älyttömän tyytyväinen, että päätimme sen hankkia. Jos sinulla on jakaa omat höyrypuhdistusvinkkisi, niin laita ihmeessä kommenttia alle. Olisi kiva saada lisävinkkejä!

Mukavaa perjantaita ja viikonloppua kaikille!

 

-R

 

Kommentit (6)

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Mulla kävi niin, että tavallinen imuri siirtyi varastoon ja olen käyttänyt nyt vain varsi-imuria ja sitten tätä höyrypesuria. :)

-R / Koti Kumpulassa

Vierailija
2/6 | 

Meillä on kanssa höyrypesuri, täytyykin taas kaivaa se esille. Mitä nahkasohva on höyrystä tuumannut, sitä en olisi itse ehkä uskaltanut höyryttää... -Anu

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

No ei se tuumannut mitään! Mä kans pohdin pitkään, että uskallanko vai en ja googlettelin sitten asiaa. Sitten kun muutamassa asiantuntevassa artikkelissa kirjoitettiin, että voi höyryttää niin annoin mennä. Mutta todellakin ihan omalla vastuulla! 😅

-R / Koti Kumpulassa

Vierailija
3/6 | 

Tuollainen höyrypesuri on ihan turha! Se vain kastuu ja levittää likaa paikasta toiseen. Kannattaa panostaa sellaiseen joka imee likaveden pois. Niitäkin taitaa samalla merkillä olla...

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Kiitos kommentistasi! Itse en voi millään tasolla olla samaa mieltä kanssasi. Tämä on ollut ihan paras. Lattiat jäävät puhtaiksi ja liinaa vaihtamalla sekä huutelemalla ei lika todellakaan leviä paikasta toiseen! Imevälle pesurille on varmasti paikkansa, mutta kotona viikkosiivouksessa tämä malli riittää vallan mainiosti.

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Taidan olla siivoushullu. Ainakin olen sen verran kahjo, että tykkään siivota. Minusta on ihan oikeasti mukava tehdä viikkosiivous joka perjantai-aamupäivä lasten kanssa ja aloittaa sitten viikonlopun vietto puhtaassa kodissa. Tekisi mieli sanoa, että siistissä kodissa, mutta se olisi vale. Tuntuu, että tunti siivouksen jälkeen ja paikat on jo sekaisin.

Mutta onneksi puhdas ja siisti ovat kaksi eri asiaa. Haluan, että koti on puhdas, mutta siisti ja viimeisen päälle järjestyksessä sen ei onneksi aina tarvitse olla. Varsinkaan lapsi- ja koiraperheessä!

 

 

Minun viikkosiivoukseeni kuuluu normaalisti:

  • imurointi
  • mattojen pudistelu parvekkeella
  • mattojen tuuletus
  • lattioiden pesu
  • pölyjen pyyhintä.

Vessat, keittön, valokatkaisijat ja ovenkahvat pesen yleensä aina maanantaisin, joten ne eivät kuulu ns. viikkosiivoukseeni. Siivoaminen ei tunnu niin rankalta kun jakaa sitä eri päiville ja minun ainakin tulee siivottua jatkuvasti vähän sieltä täältä.

 

 

Mihin imuria tarvitaan?

Tänään aloittelin joka viikoittaista siivousta ja sain yhtäkkiä ahaa-elämyksen. Täytyykö minun oikeastikin imuroida koko talo? Tämä siis tuli mieleeni siitä kun olin juuri hetki sitten imuroinut ruoan ja muovailuvahan murusia keittiönpöydän alta Electroluxin varsi-imurilla, jota käytän aikalailla joka päivä.

Jos tosiaan melkein joka päivä imuroin pikkuimurilla ruokapöydän alustan, eteistä, keittiötä ja olohuonetta niin miksi ihmeessä käytän edelleen joka viikko sitä perinteistä imuria? Kuitenkin vien matot ulos ja pesen lattiat. Todennäköisesti se imurin käyttö on ihan vain tapa, sillä eihän se imuri nyt varsinaisesti kodista puhdasta tee. Kerää vain roskat ja moskat.

Kyllähän ison imurin roskasäiliöön kertyy moskaa joka imuroinnin jälkeen, mutta kertyykö sitä niin paljon, etteivät ne puhdistuisi lattioilta vain moppaamalla? Meillä on siis Dysonin pölypussiton imuri ollut käytössä jo ainakin kuusi vuotta ja olen ollut siihen kyllä tyytyväinen. Se imee hiekat ja pölyt tosi tehokkaasti eikä pölläytä mitään takaisin.

 

 

Viikkosiivous ilman perinteistä imuria

No mutta, pakkohan se oli testata, että onnistuuko se viikkosiivous ilman sitä perinteistä imuria. Imuroin pikkuimurilla ne ns. likaisimmat paikat eli ruokapöydän alusen, eteisen ja keittiön sekä satunnaiset sotkut, joita esimerkiksi olohuoneen puukärryn alla oli.

Rullasin matot, puistelin ne ja jätin parvekkeelle tuulettumaan. Pesin lattiat ihan normaaliin tapaan Viledan ikivanhalla mopilla ja Ecodoon Mustasaippualla. Pesen lattiat siis niin että otan huoneen kerrallaan ja huuhtelen rätistä suurimmat liat pois hanan alla ja puristelin rätin sitten pesuvesiämpärissä. Sitten seuraava huone ja kun vesi ämpärissä on likaista, vaihdan sen.

Sohvan alle ei meidän pikkuimuri mahdu, mutta mopillahan sekin hoitui. Suurimmat pöly- ja hiuskertymät laitan mopista roskiin, en viemäriin!

 

 

Luopuuko siivoushullu perinteisen imurin käytöstä?

Kyllä ja ei. Viikkosiivouksessa tuskin tulen isoa imuria enää käyttämään. Pikkuimuri riittää vallan hyvin imemään enimmät roskat pois lattioilta ja lattianpesu sekä mattojen pudistelu ja tuuletus riittää putsaamaan loput. En ole huomannut, että lattioille olisi jäänyt yhtään enempää murusia ym. kuin imurin kanssa tehdyn viikkosiivouksenkaan jälkeen.

Pölyt sai sohvan ym. huonekalujen alta ja nurkista pois ihan yhtä hyvin myös lattialuutun kanssa. Ja hei, ei sovi unohtaa rikkaharjaa- ja lapiota! Niillä saa roskat ja murut siivottua pois myös ilman imuria.

Mutta en kuitenkaan luovu isosta imurista alakerran siivouksessa. Siellä makuuhuoneiden sänkyjen alle kertyy sitä pölyä sen verran, että niiden puhdistukseen tarvitsen kyllä sitä isoa imuria. Myönnän, että alakerran mattoja en vie tuulettumaan saman lailla kuin yläkerran mattoja, joten siellä haluan imuroida.

Meillä on siis alakerrassa makuuhuoneet, koululaisen huone, kylpyhuone, pyykkihuone ja avoin vaatehuone. Tässä ns. sisääntulokerroksessa sitten tietenkin eteinen, keittiö, ruokailutila, vessa, olohuone ja leikkihuone. Olen tullut siihen tulokseen, että alhaalla riittää se imurointi ja yläkerrassa sitten pestään lattiat.

 

 

Siivoushullun unelmatuotteet

Unelmahan olisi joku sellainen höyrypesuri, jolla saisi pestyä lattiat. Matot voisi pudistella ja tuulettaa sekä tarvittaessa myös pestä höyryllä. En ole uskaltanut katsoa, että onko edes tälläistä monitoimikonetta olemassakaan. Hinta olisi varmasti sitten ominaisuuksien mukainen!

Olen siinä uskossa, että höyryllä kun pesee, ei tarvitse pesuainetta. Saatan olla väärässäkin, mutta olisi mahtavaa, jos ei tosiaan tarvitsisi käyttää ylimääräisiä kemikaaleja vaan puhdasta tulisi ihan pelkällä höyryllä. Nyt saa kertoa ja suositella, jos teiltä löytyy joku superpesuri kotoa!

Olen myös huomannut, että ainakin Dysonilla ja taitaa tuolla Electroluxillakin olla johdottomia imureita, joilla luvataan olevan yhtä hyvä teho kuin isoilla imureilla. Ja ennen kaikkea akun kesto on niin huippu, että sillä pystyy imuroimaan koko kerroksen yhtämittaa.

Esimerkiksi tuolla meidän varsi-imurilla ei pysty kyllä varmaankaan varttia imuroimaan yhtäsoittoa, joten vaikka se hyvin imeekin, ei sillä kauaa imuroida. Seuraava imurihankintani sitten joskus kun se tulee ajankohtaiseksi, on luultavasti juuri sellainen tehokas johdoton imuri. Niistäkin saa kertoa kokemuksia!

 

-R

 

Kommentit (2)

Anonyymi
1/2 | 

Olen ihan samaa miettinyt ison imurin käytöstä. Riittäisikö tosiaan pelkkä varsi-imuri? Lattiat pesen Sharkin höyrymopilla, ei tarvi pesuainetta eikä tarvi käsiään liata pesuvesissä. Meillä on parkettilattiat ja hyvin on kestänyt höyryn. Asumme kerrostalossa nykyään. Kun meillä oli iso omakotitalo, pesin lastalla ja rätillä. Sitten siirryin levymoppiin. Ostin mopin joka huonetta varten, 2€/kpl. Kastelin kaikki kerralla ja laitoin valmiiksi huoneitten lattioille ja siitä sitten vaihdoin puhtaan mopin uuteen huoneeseen siirryttyä. Lopuksi pesin kaikki yhtäaikaa. Nyt haaveilen Kächerin lattiapesurista, mutta mistään en ole nähnyt puolueetonta tutkimusta kumpi olisi parempi tuo höyrymoppi vai lattiapesuri.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Mä meinaan nyt jonkin aikaa testailla, että riittääkö pelkkä varsi-imuri! Katsotaan, miten käy. Kiitos kun jaoit kokemuksesi tuosta höyrymopista! Täytyy vähän googlailla. 😅

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Kirjoittelin aiemmin, että rupean pitämään huolen siitä, että laitan kaikki käsissä ja lattioille pyörivät tavarat paikoilleen. Näin ollen keittiön tasoilla on ihanan paljon tilaa ja yleisilme kotona säilyy siistinä. No, mitenkäs se sitten menikään?

Nopeasti vilkaistuna...

 

... keittiön saareke on törkyä täynnä. Siellä on ainakin toppi, pariton sukka, pupu, muotilehtiö, laskuja, lehtiä, limaa, hyllyn lisäosa, parillisia sukkia, kaulakoru, kala, korurasia, lankaa, hiuslenkki, aurinkorasvan korkki, antibiottipaketti (minulla on poskiontelotulehdus) ja hiuspinni.

 

... saarekkeen baarijakkaroilla on miehen vaatesäilytys ja lattialla pari säkillistä vaatteita. Lasten matkalaukut, joita en ole saanut purettua viikonlopun yökyläilyn jälkeen, lojuvat edelleen keskellä ruokailutilaa vaikka nyt on jo keskiviikko.

 

... keittiötasolla on vaikka mitä. Löytyy mehujäämuotti, vehnäjauhopussi, bbq-kastikepullo, hiusharja, lasten Burana (käytetty viimeksi monta viikkoa sitten), rypsiöljypullo, sokeripussi, aikuisten Buranaa (poskiontelotulehdus), hillopurkki sekä puoliksi syöty viinirypälerasia. 

 

... olohuoneen tuolilla on pieneksi jääneitä vaatteita ja tuolin alla pojan lippalakki. Sohvapöydältä löytyy hiusharja, pyyhe, sortsit, mainoksia ja haavan desinfiointiainetta.

 

Todellakaan ei siis olla tavoitteeseen päästy, mutta aion jatkaa yrittämistä. Minua nimittää ahdistaa välillä kamalan paljon kun tavarat lojuvat siellä täällä ja kotona on sotkuista eikä missään mahdu tekemään mitään. Kesällä tämä kaikki vielä kororstuu kun ollaan ulkona suurin osa päivästä, joten kotona vain pyörähdetään ja tavarat jätetään minne sattuu.

Minulla oli ennen keittiön tasolla törkykori, jonne sai luvan kanssa laskea kaiken käsissä pyörivän. Teoriassa tavarat eivät päätyneet pöydille vaan siellä korissa, mutta siihenkin liittyi yksi ongelma. Kukaan ei ikinä siivonnut tavaroita korista paikoilleen, joten se oli loppujen lopuksi täynnä ja tavarat päätyivät sitten edelleen niille pöydille.

 

 

Muutenkin nyt kesällä tuntuu, että kotona on tosi sotkuista. Siivoan kyllä kunnolla kerran viikossa, mutta terassin ovi on ihan kokoajan auki, joten sieltä tulee mukana hiekkaa ja vaikka mitä muuta roskaa. Mutta en todellakaan valita - kesä on parasta aikaa ihan ehdottomasti! Rakastan niin paljon tätä lämpöä ja toivon, ettei se loppuisi ikinä.

Täytyy taas olla armollinen itselleen eikä ahdistella liikaa näiden sotkujen kanssa. Tälläistä tämä välillä on ja tavarat laitetaan paikoilleen sitten kun tulee sopiva väli! Turha sitä on ihanaa kesäpäivää pilata sisällä siivoamalla. Kyllä sitä taas kerkiää!

 

-R

 

Kommentit (4)

Torey
1/4 | 

Siis meillä keittiössä sivutaso on sellanen tavaran kerääjä, et se on jotain käsittämätöntä. :D Samoin olkkarissa nurkassa olevat hyllyt. Mutta, olen antanut olla. Raivaan tasasin väliajoin niitä, mutten aio ottaa stressiä. Aina on joku paikka mikä kerää tavaraa.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Joo, ihan turha stressata! Mä kans yritän niitä paikkoja säännöllisesti tyhjentää ja päätän, että nyt kyllä rupeen laittaan kaikki romut samantien paikoilleen. Sit menee päivä ja taas sama tilanne noissa törkypaikoissa! ;)

-R / Koti Kumpulassa

Olkihattutäti
2/4 | 

Muista tavaroista ei niin kannata stressiä ottaa, mutta lääkkeet laittaisin kyllä aina lääkekaappiin lasten ulottumattomiin. - Ilmava olotila on niin mukavaa siihen verrattuna, että jotain tehdäkseen joutuu aina ensimmäisenä raivaamaan ja siirtämään jotakin. Tavaroitten laittaminen käytön jälkeen paikalleen kyllä säästää paljon aikaa siivoukselta ja vähentää stressiä. Ja se on tapa, jonka voi oppia. Ehkä moni oppii jo lapsena siihen, että "joku muu" siivoaa aina jäljet ja sitä huonosta tavasta pois-oppimista joutuu sitten aikuisena punnertamaan ja jumppaamaan erikseen. Lasten kanssa kannattaisi aloittaa aikaisin, teini-ikäisen kanssa aloittaminen on turhan vaivalloista. Perheessä on hyvä oppia, että jokaisella on omat pienet hommansa ja tehtävänsä, oikeuksien ja vapauksien vastapainona.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Se on aivan totta, että lääkkeiden paikka on lääkekaapissa lukkojen takana! Minulla on tosi huono tapa laittaa käytössä lääkkeet pöydille niin, ettei pienin lapsi yllä niihin, mutta kyllähän esimerkiksi kiipeämällä tuolille saattaisi niihin yltää ja huonolla tuurilla saada jotain suuhunsakin.

Olen ihan samaa mieltä, että lasten kuuluu todellakin opetella siivoamaan omat jälkensä ja meillä tosiaan he sitä joutuvat tekemäänkin monta kertaa päivässä. Ihan vielä eivät ole ilman pyyntöä sitä oppineet tekemään, mutta käskystä kyllä siivoavat omalla tyylillään ja minä sitten illalla vielä viimeistelen paikat sellaiseksi kuin itse haluan.

Ja olen myös sitä mieltä, että lapset osaavat kyllä tehdä niitä kotitöitäkin jonkin verran eikä se kuulu pelkästään aikuisille! Ne on myös hyvä oppia lapsena, ettei sitten aikuisena tule shokkina. ;)

Meillä me aikuiset olemme syyllisiä tuohon pöydille hamstraamiseen! Lapsilla tavarat jää yleensä lattialle ja siitä tulee nostettua (tai takavarikoitua) ne pöydälle vaikka voisi yleensä viedä yhtä hyvin paikoilleenkin saman tien. Yleensä kerran päivässä sitten tyhjennän tavarakaaoksen ja päivittelen, että miksi on niin kovin vaikeaa laittaa kaikki heti paikoilleen kun kaikella kuitenkin on paikkansa! 

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Minä tykkään siivota.  Minun mielestäni on aivan ihanaa kun saan imuroida, viedä matot parvekkeelle tuulettumaan ja pestä lattiat sekä vessan. On ihanaa kun tulee puhdasta ja kaikki tavarat ovat pienen hetken paikoillaan.

Kotona tuoksuu raikkaalle ja ihan ohitsekiitävän hetken on rauha maassa.  Hetki on todellakin lyhyt, sillä kun lapset pääsevät vauhtiin, menee vartti ja se hetki on mennyttä. Mutta sen pienen hetken sisälläni asuva perfektionisti on tyytyväinen.

Yksi asia, mitä tosin inhoan, on pölyjen pyyhkiminen.  Se on ärsyttävää puuhaa. Täytyy nostella yksi kerrallaan kaikki esineet ylös ja rättiä saa huuhdella vähän väliä. Olen niin lyhyt (vaikka en siis oikeasti edes ole), että minun täytyy nousta tuolille, jotta yllän putsaamaan kaikki ylähyllyt ja se vasta onkin ärsyttävää.

 

 

Omat vinkkini nautinnolliseen siivoukseen:

1. Siivoa yksin ja kaikessa rauhassa. Avain siihen, että nautin siivoamisesta, on se, että saan tehdän sen kaikessa rauhassa. Jos lapset ovat kotona, ei kokemus valitettavasti ole yhtä nautinnollinen, joten aina kun mahdollista siivoan silloin kun mies on lasten kanssa menossa.

2. Turvalliset ja tehokkaat aineet. Itse käytän siivouksessa vain ekologisia, luonnollisia, puhdistusaineita. En halua lattioille tai kodin pinnoille synteettisiä kemikaaleja ja myrkkyjä vaan minulle on tärkeää, että käyttämäni tuotteet ovat luonnollisia. Itse luotan siivoustuotteiden ostamisessa GreenDealiin  ja heidän tiukkiin kriteereihin myytävien tuotteiden valinnassa.

 

 

3. Siivoa pitkin viikkoa. Siivoaminen on ehkä väärä termi, mutta pyrin joka päivä laittamaan pitkin taloa ajelehtivat tavarat paikoilleen sekä pitämään ruoka- ja tiskipöydän sekä keittiötasot puhtaina. Imuroin ruokapöydän alusen, keittiön sekä eteisen varrellisella rikkaimurilla aikalailla päivittäin.

4. Järjestele koti ennen viikkosiivousta. Ennen kuin aloitan imuroinnin, laitan lattioilla lojuvat lelut ym. tavarat paikoilleen, jotta niitä ei tarvitse siirrellä samalla kun imuroin. Samoin myös pöydillä ja hyllyillä olevat tavarat järjestelen paikoilleen, jotta pölyjen pyyhkiminen sujuu mukavammin.

5. Nauti hiljaisuudesta. Jos imurin hurinaa ei lasketa niin on ihanaa olla ihan hiljaisuudessa ja antaa aikaa omille ajatuksille. Minun mielestäni viikkosiivous on loppujen lopuksi melko terapeuttista omaa aikaa, jolloin voi rauhassa kuunnella itseään.

 

 

6. Ota siivous hyötyliikuntana. Itse ainakin saan hien pintaan viikkosiivouksella. Imurointi, mattojen pudistelu ja edestakaisin kantaminen sekä lattioiden kunnollinen moppaaminen on yllättävän tehokasta!

7. Ota lasillinen viiniä. Kyllähän lasillinen viiniä tekee hommasta kuin hommasta huomattavasti nautinnollisempaa, jos vain dietti antaa periksi!

 

Mukavaa alkuviikkoa kaikille! Muistetaan nauttia arjesta.

 

-R

 

Kommentit (6)

Torey
1/6 | 

Siis se kun saa rauhassa yksikseen siivota on parasta siivousta! Tai miehen kanssa kaksin. Sillon lattianpesut jne. menee nopeammin kuin lasten kanssa. Mä siivoan pitkin viikkoa. Imuroinnit ja vessan pesut jne. eri päivinä. Silloin ei mene koko päivää. Ja musiikin kuuntelu siivotessa on rentouttavaa!

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Joo, suosittelen lämpimästi! ;) Aion kyllä myös pistää lapset siivoamaan kun vähän tuosta kasvavat. Kovastihan ne nytkin "auttavat", jos kotona sattuvat olemaan, mutta mielummin teen sen yksinäni! :D

-R / Koti Kumpulassa

Vierailija
3/6 | 

Jos Greendeal on maksanut mainostamisesta tai "lahjoittanut" siivousaineita juttua varten niin sen voisi mainita.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram