Kirjoitukset avainsanalla suunympärysihottuma

 

Perioraalidermatiitti (pod) eli suunympärysihottuma on viheliäinen vaiva ja välillä oman taisteluni aikana on tuntunut siltä, että mistään ei ole ollut apua ja taas toisaalta en ole saanut kiinni siitä, mikä sitä pahentaisikaan.

Edellisessä postauksessa kerroin elämästäni ja historiastani perioraalidermatiitin kanssa. Pohdin syitä, jotka taudin voivat laukaista ja mitä se voi tehdä itsetunnolle. Postauksen voi lukea täältä, jos aihe kiinnostaa etkä sitä ole vielä huomannut lukea.

 

 

Itsehoito

Koska pod:n voi laukaista lukuisat kosmetiikkatuotteiden sisältämät ainesosat, on kosmetiikka- ja meikkituotteiden vaihto suositeltavaa. Ihottumaa voi kokeilla hoitaa myös apteekista saatavilla ​​​​​​lääkevoiteilla. Hoito kestää useita kuukausia ja jos apua ei löydy, vaihtoehtona on pitkä antibioottikuuri. Kortisonivoiteet on myös suositeltavaa unohtaa, sillä niiden käyttö on yhdistetty pod:n puhkeamiseen, kertoo Terveyskirjasto.

Luonnollisia hoitokeinojakin toki kannattaa kokeilla. Tutkiessani pod:n hoitoa ja kahlatessani erilaisia blogipostauksia sekä artikkeleita läpi, törmäsin seuraaviin luonnollisiin vaihtoehtoihin:

- omenaviinietikka
- greipinsiemenuute
- aloe vera
- helokkiöljy
- luonnonjugurtti
- neitsytkookosöljy
- kehäkukkauute
- E-vitamiini
- hunaja sekä
- kurkuma.

Monet olivat kirjoitusten perusteella saaneet näistä keinoista apua, mutta osalla taas ei ole oikein auttanut mikään. Ei edes lääkevoiteet tai antibioottikuuri vaan tauti on aina uusiutunut.

Sain myös edelliseen postaukseeni kommentin, jossa kerrottiin luontaistuotekaupasta saatavan entsyymivalmisteen auttavan alkavan ruusufinnin kukistamisessa. Jos kerran kyseessä on sama tautiperhe niin ehkä siitä on apua podiinkin. Aina kannattaa yrittää ja kokeilla eri vaihtoehtoja, sillä ikinä ei voi tietää, mikä omalla kohdalla toimii!

 

 

Minun testaamani hoitokeinot

Itse en luonnollisia keinoja tai apteekin voiteita ole vielä kokeillut, mutta ehkä aloitan kuitenkin tuosta luonnollisemmasta päästä, jos tarve vaatii. Olen varalta vaihtanut kaikki ihonhoitotuotteeni, vaikka en ole huomannut, että ihoni olisi suoranaisesti reagoinut mihinkään ärsykkeeseen hormonitoiminnan lisäksi.

Myös hammastahnan olen vaihtanut sellaiseen, joka ei sisällä SLS:ää (sodium lauryl sulphate), mutta en tiedä onko sillä ollut mitään vaikutusta. Käsisaippuat, shampoot ja suihkugeelit olen vaihtanut myös, samoin kuin pyykinpesuaineet olen tehnyt viimeaikoina itse. Tyynyliinatkin vaihdan nykyään monta kertaa viikossa, sillä luin jostakin, että sekin saattaa auttaa.

Tuntuu, että kaikki käyttämäni ihonhoitotuotteet ovat sopineet iholleni tai sitten kaikki ovat yksinkertaisesti olleet sopimattomia kun pod on vain ollut ja pysynyt. Mistään vaihdoksesta se ei ole ottanut nokkiinsa, mutta toisaalta ilmiselvää parannustakaan ei niistä kuitenkaan löytynyt.

Terveyskirjasto suosittelee ihon pesemistä saippualla pari kertaa viikossa, mutta oma ihoni kuivui tästä aivan kamalaan kuntoon. Käytin saippuaa, jossa ei ollut SLS:ää, sillä se on joissakin tapauksissa ollut pod:n laukaisija ja pahentaja. Joillain tämä saippuapesu on toki tehonnutkin, sillä se on vienyt iholta mukanaan bakteerit ja pod:n hyvin tehokkaasti.

 

Ihonhoitotuotteeni tällä hetkellä

Lääkäri, joka perioraalidermatiitin minulla diagnosoi, neuvoi testaamaan saksalaista Dermaviduals -voidetta, sillä en halunnut pitkää antibioottikuuria enkä ihan ensimmäisenä lääkevoiteitakaan. Toki kuurin syön ja lääkevoiteita käytän, jos ihottuma ei parane, mutta ensin kokeilen muita keinoja. Haluan poistaa sen tekijän, joka pod:n minulle laukaisee, sillä en usko, että lääkkeistä on apua, jos sitä perimmäistä syytä ei selvitä ja poista.

 

 

Kyseinen Dermaviduals -voide oli lääkärin henkilökohtainen suositus, sillä se oli tehonnut hänellä itsellään samaiseen vaivaan hyvin. Voiteessa ei ole säilöntäaineita, mineraaliöljyjä, silikonia, väriaineita eikä hajusteita. Voide sisältää ainoastaan fysiologisia raaka-aineita, joten se on sopinut monille tavallisesta kosmetiikasta herkistyneelle.

Ostin voiteen, joka oli muuten kallein ikinä ostamani ihonhoitotuote, ja sitä olen nyt pari viikkoa käyttänyt. Voide on tuntunut miellyttävältä, mutta minun olisi varmastikin pitänyt valita vieläkin kosteuttavampi ja ravitsevampi voide valikoimasta. Lääkäri suositteli myös vaihtamaan kasvojen putsarin puhdistusvoiteeseen tai -maitoon, sillä pod-iho tarvitsee hellävaraista hoitoa ja puhdistusta.

Dermaviduals -voide on rauhoittanut pod-alueita tosi kivasti ja nenänpielten pod-näpyt ovat melkein kokonaan kadonneet. Tällä hetkellä pod-alueiden ongelmana on lähinnä se, että ihoni on äärimmäisen kuiva, kiristävä ja hilseilevä. Vaikka ihoni on osittain kuiva, tukkeutuvat ihohuokoset silti helposti. Ihoni on todella haastava tapaus niinkuin nämä ongelmaihot yleensä ovat. Pitäisi siis löytää kosteuttavat, hoitavat ja ravitsevat tuotteet, mutta silti ne eivät saisi olla liian rasvaisia ja ihoa tukkivia.

 

 

Kasvovetenä minulla on käytössäni aamulla ja illalla ruusuvesi ja kasvoni putsaan iltaisin puhdistusvaahdolla, joka on iholleni todennäköisesti turhan tehokas ja kuivattava. Misellivettä en enää käytä kuin silmämeikin puhdistamineen, sillä olen yrittänyt karsia iholtani kaiken ylimääräisen. Kosteusvoiteena on sitten tuo Dermaviduals aamulla ja illalla, mutta silti ihoni on edelleen todella kuiva.

Uskon, että lääkäri oli oikeassa ja minun iholleni täytyy löytää hellävaraisempi putsari, sillä puhdistusvaahdot ovat kaiketi melko kuivattavia. Seuraavana ostoslistalla onkin esimerkiksi pod-iholle sopiva puhdistusvoide, joka olisi riittävän hellävarainen, mutta puhdistaisi ihon kuitenkin kunnolla. Lisäksi ihoni tarvitsee selvästikin lisäkosteutusta, mutta ei kuitenkaan mitään liian raskasta voidetta, sillä ihoni tukkeutuu helposti.

 

 

Ihoni kunto nyt ja hoitosuunnitelmani

Tällä hetkellä tosiaan pod-alueet voivat melko hyvin, jos hilseilyä ei lasketa, mutta muualla iho kukkii. Näppyjä pukkaa sinne, tänne ja olenkin nyt melko hukassa ihoni kanssa. Mitkä siis olisivat sopivia ihonhoitotuotteita tälle kuivalle sekaiholleni? Mitään kovin voimakasta en uskalla kokeilla, sillä pelkään, että pod räjähtää taas käsiin, mutta ei tämä kuiva ja näppyinen ihokaan kovin kiva ole.

Uskon, että ihoni kunto voi hyvin johtua heittelevästä hormonitasapainosta ja huonosta vastustuskyvystä. Jos tätä vuotta vertaa viime vuoteen, olen sairastanut jo kolme flunssaa kun viime vuonna en sairastanut kertaakaan vaikka meillä jylläsi kokoajan joku pöpö. Olenkin siis päättänyt perehtyä keinoihin, joilla saisin vastustuskykyni kuntoon, josko sitä kautta ihokin rauhottuisi.

 

 

Hormonitoiminta olisi tietysti myös mukava saada tasoittumaan, mutta se voikin olla vähän isompi projekti. Siitähän tämä kaikki kuitenkin sai alkunsa, joten hyvä sekin olisi saada taas tasoittumaan. En tiedä auttaako siihen muu kuin aika ja se, että lopettaa stressaamisen. Ihoasiaa en niinkään stressaa, mutta perusluonteeltani olen kyllä melkoinen asioiden murehtija.

Aion etsiä muutamat täsmätuotteet iholleni, boostata vastustuskykyä ja joogata säännöllisesti. Aion myös yrittää selvittää voisinko jotenkin tasapainottaa hormonitoimintaani. Katsotaan saanko niillä keinoilla ihoni taas kuntoon! Tavoitteet ainakin ovat korkealla.

 

-R

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (3)

Elif

Tulipa mieleeni, että mitä jos hoidon pitäisikin lähteä sisältäpäin eikä pintapuolelta? Oppieni mukaan hyvin iso osa ihovaivoista heijastuu suolistosta, ja kun sen kunto paranee, helpottavat ihovaivatkin - elleivät jopa häviä!

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Näin mäkin vahvasti uskon! Kuten postauksessa kirjoitinkin, vastustuskyky ensin kuntoon niin siitä varmasti muukin paraneminen alkaa. Ja suolistostahan se vastustuskyky lähtee!

-R / Koti Kumpulassa

Elif

Olisitko kiinnostunut kokeilemaan luonnollisia, juotavia ravintolisiä, millainen vaikutus niillä voisi olla vointiisi? Mikäli kiinnostaa, laita viestiä niin saat testattavaa. :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Olen muutamassa postauksessa kertonut, että minulle puhkesi syksyllä pirullinen perioraalidermatiitti (pod) eli suunympärysihottuma. Syitä pod:n puhkeamiseen voi olla monia ja itselläni sen mitä ilmeisimmin laukaisi hormonaaliset tekijät.

 

 

Perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma

Perioraalidermatiitti kuuluu Terveyskirjaston mukaan samaan tautiperheeseen kuin ruusufinni ja sitä on eniten 25-50 vuotiailla naisilla. Aiheuttajaa ei tiedetä, mutta esimerkiksi stressi, hormonitoiminta, hormonaalinen ehkäisy tai jotkin kosmetiikkatuotteiden ainesosat saattavat laukaista sen.

Näppylät ovat pieniä märkänäppylöitä, jotka esiintyvät tiheässä ja iho saattaa hilseillä sekä kutista. Ihottumaa voi esiintyä nenän tai suun pielissä sekä silmänurkissa. Raja esimerkiksi ruusufinniin, tali-ihottumaan sekä karvatuppitulehdukseen voi olla epäselvä eli kyseiset taudit voivat vaikuttaa keskenään samanlaisilta.

 

Aiheuttajat

Aiheuttajia tälle ikävälle vaivalle ei tiedetä, mutta sen voi siis laukaista esimerkiksi:

- stressi
- kosmetiikkatuotteet (voiteet, puhdistusaineet ja aurinkorasvat esimerkiksi)
- hammastahnan sisältämät aineet
- bakteeri- tai hiivatulehdukset
- SLS (eli sodium lauryl sulfate, jota on useissa hammastahnoissa, saippuoissa, pesu- sekä puhdistusaineissa ja shampoissa)
- sokeri
- prosessoitu ruoka
- alkoholi
- kahvi
- suklaa
- hormonaalinen ehkäisy sekä
- hormonitoiminnan häiriöt.

Pod:n voi siis laukaista melkein mikä tahansa ja usein se kaiketi on monen tekijän yhdistelmä. Tästä syystä laukaisijan selvittäminen voi olla äärimmäisen hankalaa ja hidasta, sillä iho reagoi nopeasti taudin ilmestyessä, mutta paraneminen onkin sitten hidasta ja aaltoilevaa.

 

 

Pod ja munasarjakysta

Perioraalidermatiitti nosti minulle ensimmäiset näppynsä minut sairaalaan vieneen munasarjakystan jälkeen. On siis hyvin todennäköistä, että kysta sotki hormonitoimintani ja se laukaisi minulla pod:n. Ainakin kuukautiskiertoni muuttui kystan jälkeen eikä ole vieläkään normalisoitunut, joten mitä todennäköisemmin hormonit heittelevät miten sattuu ja sen seurauksena kasvot kukkivat.

Minulle pod:n aiheuttamat näpyt ilmestyivät nenänpieliin ja -alle, eivät suun ympärille. Näppyjä voi ilmestyä jopa silmien ympärillekin, joten melko monimuotoinen tauti on kyseessä. Omia näppyjäni luulin ensiksi vain finneiksi, mutta sitten niitä alkoi lisääntyä ryppäinä ympäri nenänpieliä aina melkein suupieliin asti. Jossain kohtaa sitten tajusin, että eipä olekaan enää kyse finneistä vaan jostain ihan muusta.

 

Pod ja itsetunto

No, miltä se stten tuntuu kun ennestään hyvässä kunnossa oleva iho muuttuu melkeinpä yhdessä yössä huonovointiseksi ja melkein puolet kasvoista on näppyjen peitossa? Aika masentavalta. Suoraan sanottuna se on ihan pyllystä.

Sitä jotenkin kuvitteli, että teini-iän iho-ongelmat olivat se pahin taistelu tällä ihosaralla ja hommat tasoittuisivat iän myötä. Joo-o. Tasoittuivathan ne hetkeksi. Kunnes sitten tulee munasarjakysta ja räjäyttää koko potin. Tai puoli naamaa.

 

 

Vaikka pod on ihan täysin pintapuolinen ja kosmeettinen vaiva, voi se olla omalle itsetunnolle musertava juttu. Yhtäkkiä ei voi kulkea ilman meikkiä, jos ei halua näyttää kaikille iho-ongelmiaan. Eikä podia edes saa meikilläkään kunnolla piiloon, sillä kyllähän näpyt meikin alta näkyvät ja varsinkin kuiva, hilseilevä iho! Ei sitä voi peittää.

Eikä sitä toki tarvitse peitellä, jos ei halua. Minä halusin, sillä minulle meikkaaminen oli tärkeä juttu. On aina ollut ja on edelleenkin. Vielä nytkin kun suurin osa pod-näpyistä on parantunut, haluan peittää punaisuuden ja olisi ihan mahtavaa, jos kuiva iho ei näkyisi meikin läpi.

Olen kuitenkin nykyään sen verran hyvällä itsetunnolla varustettu, että minua ei enää jaksa hetkauttaa se, että meikinkin läpi paistaa näpyt tai kuiva iho. Jos se jotain häiritsee niin se on sitten hänen ongelmansa. Jokaisella varmasti on joskus ollut näppy tai pari ja jokainen varmasti ymmärtää, että ne ovat harmillisia. Haluan toki hoitaa ihoni kuntoon, mutta sillä aikaa kun ihoni parantelee itseään, saa sen ongelmat näkyä.

Ymmärrän aivan täysin, jos iho-ongelmat ottavat itsetunnon päälle. Kyllä se meinasi itselläkin itku tulla kun pahimpina aikoina peilistä itseään katsoi ilman meikkiä. Tein kuitenkin ihan tietoisen päätöksen, että en anna asian masentaa minua vaan käytän kaiken sen energian siihen, että hoidan ihoni kuntoon. Stressiä minä ja ihoni emme ainakaan kaipaa!

 

 

Nykytilanne

Tällä hetkellä pod-tilanne on suhteellisen hyvä. Vähän iho punoittelee ja hilseilee, mutta varsinaisia podnäppyryppäitä juuri nyt ole. Huomisaamuna taas voi olla, sitä kun ei tiedä kukaan mistä pod riehantuu.

Ihoni on nyt tällä hetkellä muuten melko huonossa kunnossa ja kirjoittelen vielä eri postauksessa siitä lisää. Kirjoittelen myös keinoista, joila podia vastaan voi yrittää taistella, jos joku saisi vaikka jonkun uuden vinkin tai päin vastoin. Toivotan kuitenkin kaikille iho-ongelmien kanssa taisteleville kovasti tsemppiä ja pitkää pinnaa! Sitä tämä taistelu tuntuu vaativan.

Täältä voit lukea hoitokokemuksistani.

 

-R

Kommentit (10)

Vierailija

Tetrasykliiniä pitkä kuuri ja kasvojen pesu saippualla. Sillä lähti, eikä ole tullut takaisin.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Mahtavaa kuulla, että sinulla todella toimi lääkkeet! 😊 Usein saa lukea, että uusii nopeasti kuurin jälkeen. 😒

Syön myös kuurin, jos en muuten saa pois kokonaan. Lääkäri sanoi, että pod tulee useissa tapauksissa lääkekuurin jälkeen takaisin, jos pod:n aiheuttajaa ei saada kuriin. Siitä syystä yritän ensin eliminoida mahdolliset aiheuttajat ja jos ei auta niin sitten antibiootit. Josko ne sitten auttaisivat!

-R / Koti Kumpulassa

Ruusufinni

Itselläni useita kymmeniä pitkiä tetrasykliinikuureja takana. Ei apua, uusiutui aina. Sitten ns. Roacuttan-kuuri, sillä lähti. Aina kun tuntuu, että tulossa takaisin, niin kuurina luontaistuotekaupan Regulat -entsyymivalmistetta. Voimia kaikille vaivasta kärsiville, mulla ainakin kävi ihottuma hermoille.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Hei, miljoonat kiitokset tuosta suosituksesta entsyymivalmisteeseen. Menee satavarmasti kokeiluun! 😊 On todella ärsyttävä vaiva kyllä ja mielelläni otan kaikki vinkit vastaan.

-R / Koti Kumpulassa

Vierailija

Pitkähkö tetralysal-kuuri ja rosazol-voidetta yöksi. Näillä se lähtee joka kerta. Sinulla tuo näyttää olevan vielä miedompaa laatua.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Tosiaan, sain oman ihottumani paranemaan näin hyvälle mallille itsehoitokeinoin eli ei todellakaan ole nyt pahimmillaan! 😅

Hyvä, että sinulla auttoi lääkkeet. Olen kuullut, että monilla ihottuma palaa takaisin kun kuuri ja lääkevoide loppuvat. Siksi juuri haluaisin saada poistettua sen tekijän, joka pod:n laukaisee, josko se ei sitten enää palaisi. 😊

-R / Koti Kumpulassa

Emilia

Oma pod ”räjähtelee” satunnaisesti hormoonitoiminnasta riippuen ja toipuminen on todella hidasta mutta nyt kokeilin uutta vinkkiä, omenaviinietikkaa ja sain podin kuriin! :) Sivelin vanulapulla etikkaa pari kertaa päivässä puhtaalle iholle, annoin hetken vaikuttaa ja päälle kunnon kosteutus. Alkuun kirveli ja alue heilahti entistäkin punaisemmaksi mutta rauhoittui sitten. Ikinä aiemmin ei ole pod rauhoittunut niin nopeasti kuin tällä keinolla.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Olen myös lukenut tuosta omenaviinietikasta ja itseasiassa listasinkin sen uudessa postauksessani luonnollisten hoitokeinojen listaan. 😊 Ihan mahtavaa kuulla, että se ihan oikeasti toimii! Minulla siis on myös ilmeisesti hormonitoiminnasta johtuva tämä podini.

-R / Koti Kumpulassa

Krisse

Halusin tulla kertomaan, mikä paransi omalla kohdallani podin joka on jo vuoden ajan kiusannut minua ja tehnyt suun ympäryksen välillä niin kipeäksi että on pitänyt särkylääkkeitä ottaa. Kokeilin vaikka mitkä voiteet ihotautilääkäriltä ja ab kuurit mutta ei auttanut koska syy ei ollut tiedossa. Viimein tajusin että syy omaan podiini oli sulfaatit kosmetiinassa. Olen siis allerginen Sodiun layryl/laureth sulfate :lle ja sodium coco sulfate :lle, joita on aika lailla kaikissa pesevissä tuotteissa, myös luonnonkosmetiikassa etenkin tuota kookospohjaista. Kun niille altustuminen loppui oli pod historiaa ihan viikossa-kahdessa.

Käsisaippua on vaikein löytää mutta ainakin LV biohajoava on sulfaattivapaa ja jotkin palasaippuat. Hammastahnoista sensodyne. Shampoo tuottaa myös haasteita mut ite oon löytäny flow palashampoot ja joillain luonnonkosmetiikan merkeillä on sulfaatittomia 😊

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Kiitos kun tulit kertomaan kokemuksesi! 😊 Ja onneksi olet päässyt eroon pod:sta.

Minä olen karsinut myös kosmetiikkatuotteeni rankalla kädellä ja ollut tarkkana siitä mitä ne sisältävät. Olen paljon tehnyt myös itse ja näin varmistanut, ettei niissä ole mitään epäsopivaa. Vielä ainakin on pod pysynyt kurissa ja toivottavasti pysyy jatkossakin! Minulla laukaisijana tosin oli hormonaliset syyt, mutta uskon kuitenkin, että kaikki vaikuttaa kaikkeen!

Mukavaa loppuviikkoa sinulle ja kiitos kun kerroit kokemuksistasi! 😊

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joogahullu luonnonkosmetiikkafani, joka ei ihan vielä osaa letittää hiuksiaan, hänen miehensä ja heidän kahdeksanvuotias tyttärensä, neljävuotias pikkuveli sekä kaksivuotias pikkusisko.

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät osoitteesta:
http://www.lily.fi/blogit/koti-kumpulassa

 

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat

Instagram