Kirjoitukset avainsanalla täit

 

Tällekin lukuvuodelle on mahtunut Helmi-viestiä, jos jonkinmoisesta aiheesta eikä sovi unohtaa niitä varoituksia luokasta löytyneistä täitartunnoista. Alkuaikoina ostin apteekista valmiita täisuihkeita, joiden koostumus alkoi muutaman pullollisen jälkeen hirvittää.

En kuitenkaan uskaltanut luopua suihkeesta kokonaan, vaan halusin tilalle jotain luonnollisempaa. Täitä tuntui olevan liikkeellä ihan kokoajan ja täiepidemia vaikutti olevan kokoajan päällä. Tai niin kai se edelleenkin on, siihen on vain jo jotenkin tottunut. Vaikka ei se kiva viesti ole lukea, että luokkakavereilla on täitä. Itsellä ainakin nousee kylmät väreet.

Olenkin muutaman vuoden ajan käyttänyt lapsilla itsetekemääni täisuihketta, jonka tarkoitus on yksinkertaisesti pitää täit kaukana lasten päistä. Täithän eivät ole mitenkään vaarallisia, mutta ällöttävä ja melko työläs riesa ilmeisesti. Täisuihke on tosi helppo tehdä ja se on melko riittoisaa myös. Meillä on kolme lasta ja pullollinen riittää kyllä pitkään vaikka sitä usein käytetäänkin.

 

 

Täisuihke

150 ml taikapähkinävettä
10 tippaa laventelin eteeristä öljyä
10 tippaa teepuun eteeristä öljyä
10 tippaa rosmariinin eteeristä öljyä
5 tippaa piparmintun eteeristä öljyä

Kaada taikapähkinävesi lasipulloon pientä suppiloa apuna käyttäen. Tiputtele joukkoon eteeriset öljyt ja sulje pullo. Ravista hyvin ja liimaa pulloon etiketti, jossa kerrotaan, mitä pullossa on.

 

Täisuihketta suihkautetaan suihkaus hiuksiin (ei iholle tai päänahkaan) tai päähineeseen tilanteen niin vaatiessa. Pulloa täytyy ensin ravistaa, jotta öljyt sekoittuvat taikapähkinäveteen. Meidän tulee käytettyä suihketta oikeastaan aina koulu- ja kerhoaamuina tai HopLop -reissuille lähdettäessä. Täitartunnanhan voi oikeasti saada ihan mistä vain ja kuka tahansa, mutta onpahan ainakin yritetty suojautua siltä.

Jotkut tiputtavat eteerisiä öljyjä suoraan pipoon, mutta itse tykkään suihkeesta enemmän. Suihkaukseen ei kuitenkaan mahdu yhtäkään kokonaista tippaa eteeristä öljyä, joten itse ajattelen suihkeen olevan laimeampi eivätkä hiukset tai päähineet jää tuoksumaan (tai haisemaan) öljyille.

Toki täytyy muistaa myös, että pipoja ei missään nimessä säilytetä naulakoissa tai hattuhyllyillä eikä lainailla keskenään niitä hattuja, huiveja, pantoja, pinnejä, ponnareita tai harjoja. Pitkät hiukset suositellaan myös pidettävän kiinni. Näillä keinoilla on varmasti myös suuri vaikutus täitartuntojen estämisessä! Ja, jos tartunta osuu kohdalle, täytyy se ehdottamasti hoitaa apteekin neuvomalla tavalla.

Mukavaa alkuviikkoa!

 

-R

 

Kommentit (6)

Vierailija
1/6 | 

Aika voimakas seos vaikkei laittaisikaan suoraan iholle, rosmariinin eteerinen öljy sisältää mm. kamphoria joka on neurotoksiini, joten varoisin kyllä pipoonkaan suihkuttelemasta kovin usein tällaista misktuuraa.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Kiitos kommentistasi! Uskoisin tämän olevan kuitenkin hellävaraisempi ja turvallisempi kuin apteekissa myytävät suihkeet. Tämä on nyt ihan mutuilua, mutta eihän yhteen suihkaukseen kovin paljoa rosmariiniä, saati neurotoksiinia mahdu. Toki rosmariininhan voi myös jättää kokonaan pois, jos se epäilyttää! 😊👍🏼

-R / Koti Kumpulassa

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Mielenkiinnosta vielä haluaisin lukea lisää tästä aiheesta. Olisiko sinulla antaa luotettavia, puolueettomia, lähteitä? En ihan äkkiä nopeasti googlettamalla löytänyt yhtään? Itse käytän rosmariiniä joskus hiusten hoitotuotteissa sekä ihonhoidossakin, joten olisi mielenkiintoista lukea enemmän.

-R / Koti Kumpulassa

Jenni S
2/6 | 

Varoituksen sana Ranskasta. Minua ja muita täkäläisiä äitejä on lääkäri kieltänyt käyttämästä laventelin eteeristä öljyä lapsilla, varsinkaan tytöillä. Sen molekyylirakenne on muistuttaa kuulemma niin paljon joidenkin hormonien molekyylirakennetta, että epäilyjä on sen hormonitoimintaa sekoittavasta vaikutuksesta. Jonka taas pelätään johtavan tytöillä aivan liian aikaiseen puberteettiin. Eli meillä on suosiolla palattu apteekin (laventelittomiin) tuotteisiin, raaka-aineen luonnollisuushan ei ole tae sen turvallisuudesta.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

No voi rähmä! Mä oon lukenut laventelin ja teepuun eteeristen öljyjen vaikutuksesta poikoen rintojen kasvuun, jos niitä on käytetty suoraan iholle. Mutta tämä on nyt ihan uutta tietoa! Täytyypäs yrittää löytää tästä lisää. Onko sinulla mitään lähteitä, joista voisin lukea lisää?

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Päiväkotilaisten, eskarilaisten ja koululaisten vanhemmat tietävät kuinka usein koululta ja päiväkodilta tulee viestiä, että täitä liikkeellä. Piilotetaan siis pipot hihoihin tai pulpetteihin eikä lainata harjoja, ponnareita ja pinnejä, piposta puhumattakaan.

Eskarisyksyn ensimmäisen täiviestin jälkeen iski paniikki ja matka kävi apteekkiin, josta mukaan lähti täikarkotesuihke. Pakkauksessa luvattiin, että suihke ei sisällä myrkkyjä, mutta meitsin luonnonkosmetiikkatutka oli pikkuisen eri linjoilla.

Tätä apteekin suihketta kyllä alkuun eskarivuonna käytettiin ja eihän sitä nyt vain voinut lopettaa. Olin varma, että ne penteleet löytäisivät tiensä meille samantien, jos suihkeen käyttö lopetettaisiin.

Kuitenkin tuntui kamalalta suihkuttaa hyönteismyrkkyä lapsen hiuksiin joka päivä. Onneksi on luonnonkosmetiikkahurahdus ja Pinterest. Sieltä löytyi hyvin simppeleitä ohjeitä myrkyttömiin täisuihkeisiin, joista versioin omani. Suiketta ollaan nyt melkein vuosi käytetty ensin eskarissa ja nyt ekalla.

 

Täisuihke

5 tippaa laventelin eteeristä öljyä
5 tippaa teepuun eteeristä öljyä
4 tippaa piparmintun eteeristä öljyä
3 tippaa rosmariinin eteeristä öljyä
n. 25 ml keitettyä, jäähtynyttä, vettä
n. 25 ml taikapähkinävettä
säilöntäainetta aineen ohjeen mukaan


Kaadan lasiseen suihkepulloon vedet ja tiputtelen tipat sekä säilöntäaineen. Sitten suljen korkin tiukasti ja ravistan oikein kunnolla. Joskus käytän ihan pelkkää keitettyä vettä, jos taikapahkinävesi on lopussa.

Meidän suihkeen teen 100 ml:n lasipulloon ja teen kerrallaan aina vain puoli pulloa tai vähemmän tuotteen säilyvyyden varmistaakseni. Kun tuote sisältää vettä, pilaantuu se nopeammin kuin tuote, jossa vettä ei ole käytetty. Kannattaa siis ehdottomasti käyttää säilöntäainetta aineen ohjeen mukaan, jotta tuote ei pilaannu tai sitten käyttää pelkästään taikapähkinävettä.


 

 

Pulloa pitää muistaa ravistaa huolellisesti ennen käyttöä, jotta öljyt sekoittuvat kunnolla. Suihketta käytetään joka aamu letitettyyn tukkaan niin, että sitä on joka puolella, etenkin niskahiuksissa sekä korvien takana olevissa hiuksissa. Itse kyllä suihkutan sitä kevyesti joka puolelle hiuksiin ja vieläpä pipoonkin. Koululaisen hiukset letitän myös sen takia, että täit eivät niihin tarttuisi niin helposti kuin vapaana hulmuavaan tukkaan.

Vielä ainakaan (kop, kop, kop) ne pirulaiset eivät ole meille tietään löytäneet. Koululaisella on käytössä tämän suihkeen sekä hiusten letityksen lisäksi Lifesta ostettu pajunkuorishampoo, jolla hän pesee tukkansa aina silloin kun pesee. Se ei ole luonnonkosmetiikkaa ja olenkin etsiskellyt sille korviketta luonnonkosmetiikan saralta. Jos sinulla on tuote tiedossa, vinkkaa ihmeessä!

Lasipullon, säilöntäaineen sekä taikapähkinäveden olen ostanut Limepop:sta ja eteeriset öljyt tilannut suoraan Florihanan tislaamosta Ranskasta. Toki öljyjä saa muualtakin, mutta olen ihastunut Florihanan aitouteen, laatuun, sertifikaatteihin ja jäljitettävyyteen.

 

-R

 

Kommentit (1)

Torey
1/1 | 

Apua, en mä jaksa stressata koko aika niistä! 😂 Sillon kun on kuullut että on täitä liikkeellä, niin oon vaan letittänyt tyttöjen hiukset sen aikaa, että kuulen vaaran olevan ohi. Ja kun on vatsapöpöä liikkeellä, niin alotan raivoisan käsienpesun. Se on se mulle kammottavin. 😂

Muistan kun olin töissä koululla ja meidän luokassa löyty oppilaiden keskuudesta täitä, niin me kaks luokan aikuista oltiin ihan paniikissa. 😅

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram