Kirjoitukset avainsanalla kierrätys

 

Viime vuosina olen alkanut kiinnittää entistä enemmän huomiota kodin jätteiden kierrätykseen ja pikkuhiljaa myös muidenkin valintojeni ekologisuuteen. Mutta ovatko minun pienet ekotekoni aivan täysin turhia, jos en esimerkiksi hillitse ostokäyttäytymistäni tai kulutustani?

Omat ekotekoni ovat hyvin pieniä ja maltillisia. Esimerkiksi:

 • Käytän vanulappujen tilalla kasvopyyhkeitä (lisää täällä).
   
 • Ostan pelkästään luonnonkosmetiikkaa ja jopa teen sitä itse. Tämän teen ihan myös itseni ja perheeni vuoksi, sillä olen lukenut paljon kemikaaleista ja niiden vaikutuksista meihin. Kemikaalitonta elämästä ei voi saada - se olisi mahdotonta - mutta ylimääräisiä kemikaaleja pyrin välttämään.

 

 • Käytän kaikki ostamani tai tekemäni tuotteet loppuun ennen kuin hankin uusia. Toki, jos satun saamaan allergisen reaktion, laitan tuotteen eteenpäin. Mutta, jos joku tuote nyt ei vain miellytä minua, käytän sen loppuun kuitenkin.
 • En osta tai käytä kosmetiikkaa, joka sisältää mikromuoveja. Mutta ostan kyllä tuotteita, jotka on pakattu muoviin. Kierrätettävään muoviin. Mikäli oikein olen ymmärtänyt, saattaa kierrätettävän muovin valmistaminen ja kierrättäminen olla ekologisempaa kuin lasin. Voin toki olla väärässäkin, mutta näin muistan jostakin lukeneeni. Ja muovit toki kierrätän!
   

 • Kierrätän kodin jätteet niin hyvin kuin suinkin voin ja opetan lapseni tekemään samoin. Jätteiden kierrätys vaatii toki oman vaivansa lajittelun ja kuljetuksen suhteen, mutta kyllä sen tehostaminen näkyy ympäristön lisäksi myös jätehuollon laskussa. Enää ei roskapönttö ole niin täynnä kuin ennen ja sitä ei enää tarvitse tyhjentää niin usein.
 • Käytän pyykin huuhteluun itse tekemääni pyykkietikkaa (ohjeet täällä).

 • Puhdistan kodin, astiat sekä pyykit ekologisilla ja luonnollisilla puhdistusaineilla. Tämän teen myös siksi, että en halua synteettisten pesuaineiden myrkkyjä meidän ihollemme enkä kotiimme.

 

 • Yritän käyttää vettä vain sen verran kuin tarvitsen enkä valuta sitä turhaan, mutta meillä kyllä lapset käyvät kylpyammeessa monta kertaa viikossa ja itsekin rakastan kuumaa suihkua iltaisin.
   
 • Kodin kaikissa valaisimissa on led-polttimot, mutta myönnän, että epäekologisesti tykkään pitää valoja päällä päivisin. En halua olla pimeässä tai hämärässä vaan tarvitsen valoa voidakseni hyvin. Pyrin aina sammuttamaan valot tiloista, joissa ei olla ja opetan lapsia tekemään samoin.

 

 

Mutta niin, ovatko kaikki ekotekoni aivan turhia, jos edelleenkin ostan tuotteita pakattuna muoviin, pidän valoja päällä päivällä tai annan lasten kylpeä niin usein kuin haluavat?

No eivät tietenkään ole! Miksi ihmeessä olisivat? Olisiko se muka ympäristön kannalta parempi, että haistattaisin ekologisuudelle pitkät ja jatkaisin samaan malliin kuin silloin joskus tein?

Ei tietenkään olisi. Aina voi tehdä paremmin ja oppia uutta, mutta jokainen pienikin ekoteko on parempi kuin ei mitään.

 

-R

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (4)

Jantunen / Tuuletuksia
1/4 | 

Tosi hyviä vinkkejä! Jos kaikki zemppaavat pienillä teoillaan ja valinnoillaan, siitä toivottavasti syntyy pitkässä juoksussa isoja virtoja, joilla toivottavasti on vaikutusta myös ihan teollisuuteen asti. Tulee mieleen se perhosen siiven iskun - teoria, jossa jokin pienikin liikahdus voi aiheuttaa suuria asioita.

ReetaJohanna
Liittynyt16.8.2013
2/4 | 

Pienistä puroista jne. Haluan joskus jättää tämän maailman hyvillä mielin, että olen tehnyt oman osani tämän planeetan eteen. Mielestäni esim. kierrätys on huipputärkeää. Itse olen ruvennut tietoisesti vähentämään myös lentämistä, vaikka se ei ole aiemminkaan mahdotonta ollut. Mietin tarkkaan mitä haluan nähdä, enkä lähde reissuun lähtemisen vuoksi. Luonnonkosmetiikka on ihanaa senkin puolesta, että tietääkseni niissä eivät ole mikromuovit sallittu. Vaatteita ostan nykyään vähän ja mieluiten second handina ja kotimaisena. Onneksi nykyään löytää taas kivoja kotimaisia eettisiä ja ekologisia vaatteita.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Kyllä! Minulla itselläni on vielä tosi paljon parannettavaa esim. tuossa vaatepuolessa ja tietenkin monessa muussakin. Lähinnä vaatepuolessa siis siinä, että mistä ostan, mutta pikkuhiljaa, pikkuhiljaa! :)

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Ei nyt ihan otsikon mukaisesti uutta, mutta uutta ruokailutilassa kyllä. Pengoin varastosta pari vanhaa tarjotinpöytää, jotka ovat aikoinaan olleet meillä yöpöytinä ja laitoin toisen ruokailutilan nurkkaan sekä toisen eteiseen.

Aiemmassa postauksessa kerroin, että eteisessä ollut apupöytä pääsi olohuoneeseen ja, että uudelleensijoittelin mehikasveja sekä kaktuksia ympäri kotia. Osa kasveista pääsi nyt sitten ruokailutilan nurkkaan vanhalle tarjotinpöydälle.

 

 

Myös keittiön saarekkeella vaihtui kasvit ja toivon kovasti, että saisin ne pidettyä nyt hengissä siellä. Aloelta jo yksi "lehti" tippuikin kun se oli ihan läpimätä. Epäilen, että syynä oli olohuoneen ilmalämpöpumppu, joka puhalsi suoraan kasveihin. Mutta nähtäväksi jää, onko se todella syynä vai kenties vain minun onnettomat kasvinhoitotaitoni.

 

 

Toinen vanha tarjotinpöytä pääsi tosiaan eteiseen ja kai se on siihen ihan hyvä. Vähän olen vielä kahden vaiheella, mutta ehkäpä silmä tottuu siihen. En tosiaan viitsisi uuttakaan ostaa kun tämä kuitenkin löytyi kotoa valmiina. Vähän sitä voisi siirtää kyllä kauemmas seinästä ja peilistä!

 

 

Ruokailutila sai nyt hieman lisää kodikkuutta kasvien ansiosta eikä tuo eteinenkään kai nyt ihan pöllöltä näytä. Vielä täytyisi keksiä sinne joku näppärä järjestelmä paperijätteelle. Nyt ne kerätään paperipussiin ja viedään paperinkeräykseen siitä suoraan. Ei mitenkään nätti ratkaisu, mutta toimiva kyllä.

Täytyisi olla ehkä joku isohko kori tai sellainen iso kangaskassi - miksiköhän niitä kutsutaan? Sinne koriin tai kassiin voisi laittaa sen paperikassin sisälle ja siitä sitten kuljettaa paperijätteen keräykseen. Se voisi toimia meillä.

Jos sinulla on joku loistovinkki paperijätteelle - anna tulla! Kaikki otetaan vastaan.

 

-R

 

Kommentit (2)

Torey
1/2 | 

Meillä on sellanen maalattu "sienikori". Siis iso punottu kori johon on maalattu kuva. Mahtuu just hyvin A4-kokoiset paperit ja taitellut sanomalehdet. Helppo napata mukaan kierrätyspisteelle. :) Jo lapsuudessani piti äitini myös paperikorina moista.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Joku sellanen tohon tarttee kyllä keksiä! Menee hermot kun ne paperipussit pyörii pitkin eteistä. 😅

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat