Kirjoitukset avainsanalla kemikaalit

 

Viime vuosina olen alkanut kiinnittää entistä enemmän huomiota kodin jätteiden kierrätykseen ja pikkuhiljaa myös muidenkin valintojeni ekologisuuteen. Mutta ovatko minun pienet ekotekoni aivan täysin turhia, jos en esimerkiksi hillitse ostokäyttäytymistäni tai kulutustani?

Omat ekotekoni ovat hyvin pieniä ja maltillisia. Esimerkiksi:

 • Käytän vanulappujen tilalla kasvopyyhkeitä (lisää täällä).
   
 • Ostan pelkästään luonnonkosmetiikkaa ja jopa teen sitä itse. Tämän teen ihan myös itseni ja perheeni vuoksi, sillä olen lukenut paljon kemikaaleista ja niiden vaikutuksista meihin. Kemikaalitonta elämästä ei voi saada - se olisi mahdotonta - mutta ylimääräisiä kemikaaleja pyrin välttämään.

 

 • Käytän kaikki ostamani tai tekemäni tuotteet loppuun ennen kuin hankin uusia. Toki, jos satun saamaan allergisen reaktion, laitan tuotteen eteenpäin. Mutta, jos joku tuote nyt ei vain miellytä minua, käytän sen loppuun kuitenkin.
 • En osta tai käytä kosmetiikkaa, joka sisältää mikromuoveja. Mutta ostan kyllä tuotteita, jotka on pakattu muoviin. Kierrätettävään muoviin. Mikäli oikein olen ymmärtänyt, saattaa kierrätettävän muovin valmistaminen ja kierrättäminen olla ekologisempaa kuin lasin. Voin toki olla väärässäkin, mutta näin muistan jostakin lukeneeni. Ja muovit toki kierrätän!
   

 • Kierrätän kodin jätteet niin hyvin kuin suinkin voin ja opetan lapseni tekemään samoin. Jätteiden kierrätys vaatii toki oman vaivansa lajittelun ja kuljetuksen suhteen, mutta kyllä sen tehostaminen näkyy ympäristön lisäksi myös jätehuollon laskussa. Enää ei roskapönttö ole niin täynnä kuin ennen ja sitä ei enää tarvitse tyhjentää niin usein.
 • Käytän pyykin huuhteluun itse tekemääni pyykkietikkaa (ohjeet täällä).

 • Puhdistan kodin, astiat sekä pyykit ekologisilla ja luonnollisilla puhdistusaineilla. Tämän teen myös siksi, että en halua synteettisten pesuaineiden myrkkyjä meidän ihollemme enkä kotiimme.

 

 • Yritän käyttää vettä vain sen verran kuin tarvitsen enkä valuta sitä turhaan, mutta meillä kyllä lapset käyvät kylpyammeessa monta kertaa viikossa ja itsekin rakastan kuumaa suihkua iltaisin.
   
 • Kodin kaikissa valaisimissa on led-polttimot, mutta myönnän, että epäekologisesti tykkään pitää valoja päällä päivisin. En halua olla pimeässä tai hämärässä vaan tarvitsen valoa voidakseni hyvin. Pyrin aina sammuttamaan valot tiloista, joissa ei olla ja opetan lapsia tekemään samoin.

 

 

Mutta niin, ovatko kaikki ekotekoni aivan turhia, jos edelleenkin ostan tuotteita pakattuna muoviin, pidän valoja päällä päivällä tai annan lasten kylpeä niin usein kuin haluavat?

No eivät tietenkään ole! Miksi ihmeessä olisivat? Olisiko se muka ympäristön kannalta parempi, että haistattaisin ekologisuudelle pitkät ja jatkaisin samaan malliin kuin silloin joskus tein?

Ei tietenkään olisi. Aina voi tehdä paremmin ja oppia uutta, mutta jokainen pienikin ekoteko on parempi kuin ei mitään.

 

-R

 

Kommentit (4)

Jantunen / Tuuletuksia
1/4 | 

Tosi hyviä vinkkejä! Jos kaikki zemppaavat pienillä teoillaan ja valinnoillaan, siitä toivottavasti syntyy pitkässä juoksussa isoja virtoja, joilla toivottavasti on vaikutusta myös ihan teollisuuteen asti. Tulee mieleen se perhosen siiven iskun - teoria, jossa jokin pienikin liikahdus voi aiheuttaa suuria asioita.

ReetaJohanna
Liittynyt16.8.2013
2/4 | 

Pienistä puroista jne. Haluan joskus jättää tämän maailman hyvillä mielin, että olen tehnyt oman osani tämän planeetan eteen. Mielestäni esim. kierrätys on huipputärkeää. Itse olen ruvennut tietoisesti vähentämään myös lentämistä, vaikka se ei ole aiemminkaan mahdotonta ollut. Mietin tarkkaan mitä haluan nähdä, enkä lähde reissuun lähtemisen vuoksi. Luonnonkosmetiikka on ihanaa senkin puolesta, että tietääkseni niissä eivät ole mikromuovit sallittu. Vaatteita ostan nykyään vähän ja mieluiten second handina ja kotimaisena. Onneksi nykyään löytää taas kivoja kotimaisia eettisiä ja ekologisia vaatteita.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Kyllä! Minulla itselläni on vielä tosi paljon parannettavaa esim. tuossa vaatepuolessa ja tietenkin monessa muussakin. Lähinnä vaatepuolessa siis siinä, että mistä ostan, mutta pikkuhiljaa, pikkuhiljaa! :)

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Blogin seuraajille on varmasti käynyt selväksi, että olen täysin hurahtanut luonnontuotteisiin - varsinkin luonnonkosmetiikkaan - ja sitä kautta myös itsetehtyyn kotikosmetiikkaan. Ennen menin sillä ajatuksella, että jos tuotetta kerran kaupassa saa myydä niin kyllähän sen nyt pakko on olla turvallista. On kuitenkin EU:t sun muut ja nykyäänhän kielletään tai ainain merkitään kaikki vaaralliselta vaikuttava. Niin ei ilmeisesti kuitenkaan aina ole ja esimerkiksi Tanskassa ihan suositellaan, että raskaana olevien olisi hyvä välttää hormonihäiritsijöitä, joita kauppojen kosmetiikkatuotteet ovat pullollaan. Neuvolat kuulemma kehottavat naisia välttämään raskausaikana kaikkea kosmetiikkaa juurikin synteettisten kemikaalien takia, sillä ei tiedetä miten ne sikiöön vaikuttavat.

 

 

Olen pohdiskellut, että kun hoidan ja pesen ihoani monta kertaa päivässä joka päivä, olen jatkuvasti altistunut melkomäärälle kemikaaleja. Osa varmasti on ihan turvallisia, mutta kaikki varmastikaan eivät. Monet kosmetiikan kemikaalit, jotka nykyään on kiellettyjen listalla, ovat aiemmin olleet sallittuja. Tästä esimerkkinä ftalaatit, joita ennen on käytetty kosmetiikassa ja lastentarvikkeissa, mutta joiden käytön EU on sittemmin kieltänyt. Kemikaalitontahan elämä ei millään voi olla ja minä itsekin aiemmin ajattelin, että esimerkiksi kodin olisi hyvä olla kemikaaliton. Mutta eihän ilman kemikaaleja voi olla elämää! Luontokin on täynnä kemikaaleja ja meidän elimistömme koostuvat niistä.

Tosiaan vaikka suhtaudun nykyään varsinkin synteettisiin kemikaaleihin kriittisesti, ymmärrän kyllä, että ne eivät automaattisesti ole pahoja ja olen esimerkiksi älyttömän kiitollinen nykylääketieteen saavutuksista. Mutta miksi haluaisin ottaa riskin, jos tiedän, että synteettisten kemikaalien vaikutuksista ihmiseen jatkuvassa altistuksessa ei tiedetä tarpeeksi. Siis, jos kyse ei ole esimerkiksi sairauden hoidosta vaan vartalovoiteesta tai deodorantista. Useat tuotteet on mahdollista korvata luonnollisilla tai edes vähäkemikaalisilla tuotteilla ja ne toimivat yhtä hyvin, jos eivät jopa paremmin kuin synteettiset. Deodorantti on yksi niistä tuotteista, joista olen halunnut luopua alumiinin ja rintasyövän tutkitun yhteyden vuoksi. Ikävä kyllä vielä en ole löytänyt täydellistä, alumiinitonta deodoranttia, joka pitäisi kainalot kuivina ja hienhajun poissa, joten päätin tehdä sellaisen itse.

 

 

Luonnonkosmetiikasta puhuttaessa tulee esiin allergia-asiat hyvin usein. Luonnonkosmetiikan kuulee aiheuttavan allergioita herkemmin ja enemmän kuin synteettisten tuotteiden. Varmasti totta siltä osin, että jos olet allerginen laventelille ja hierot itseesi laventeliöljyä, saattaa olla, että jonkinsortin reaktiot saat aikaiseksi. Luonnonkosmetiikassa kuitenkin käytetään luonnon raaka-aineita, jotka varmasti allergisoivat, jos niille on allerginen. Itse olen kerran herkistynyt yhdelle luonnonkosmetiikan hiustenhoitoaineelle, joka ei huuhtoutunut kunnolla hiuksista pois vaan jäi tukkaan ja ajan mittaan iho herkistyi niskasta, korvalehdistä sekä yläselästä. En tiedä herkistyinkö jollekin ainesosalle vai ärsyttikö yksinkertaisesti kokoajan iholla oleva hoitoaine ihoa. Sittemmin minulle puhkisi ilmeisesti myös suunympärysihottuma, mutta tämän ihosairauden syytä ei tänä päivänä vielä tiedetä ja hoitokin on aika heikkoa. Siihenkin on esimerkiksi Pinterest pullollaan vinkkejä luonnollisista hoitokeinoista, joita täytynee kokeilla.

Itse joudun jatkuvasti etsimään itselleni sopivia tuotteita. Joutua on ehkä väärä termi, sillä tykkään tuotteiden testailusta älyttömästi! Sitä olen tehnyt ihan siitä asti kun kosmetiikkatuotteita olen alkanut käyttää. On ihana testailla erilaisia tuotteita, joilla on omat, erilaiset, koostumuksensa sekä tuoksunsa ja huomata mitkä toimivat minulla ja mitkä eivät. Mistä tykkään ja mistä en. Kaikki tuotteet käytän aina loppuun asti ja sitten vasta aloitan uuden. Tietenkin esimerkiksi sen hoitoaineen käyttämisen, jolle herkistyin, lopetin heti.

Kuten olen kirjoitellut, osan käyttämistäni ihonhoitotuotteista teen itse. Silloin tiedän, että sinne ei ole lisätty mitään ylimääräistä, sillä minun mielestäni vähemmän aineita on parempi. Kotikosmetiikkatuotteet ovat muuten todella tehokkaita tuotteita! Ihan mahtavaa, että itse saa tehtyä tuotteita, jotka todella toimivat. Pinterest on täynnä ohjeita sekä vinkkejä ja raaka-aineet saa tilattua näppärästi Limepop:sta. 

Luonnonkosmetiikan lisäksi olen halunnut siirtyä myös pyykin- ja astianpesussa sekä siivouksessa myrkyttömämpiin tuotteisiin. Tiedän kyllä, että esimerkiksi käyttämäni Ecoverin astianpesuaineet eivät myrkyttömiä ole, mutta haluan uskoa, että ne ovat ennen käyttämiäni Fairyja vähäkemikaalisempia kuitenkin. Pyykin pesen itsetekemälläni pyykinpesunesteellä ja huuhteluaineena toimii myöskin itsetehty pyykkietikka. Kodinpuhdistuksessa käyttämästäni Young Livingin puhdistusaineesta kirjoittelin täällä vanhassa blogissani ja uskon sen olevan myös peruspuhdistusaineita parempi vaihtoehto.

 

 

Kemikaaleista on monessa asiassa todella paljon hyötyä, sitä en todellakaan sano. Mutta mitä vähemmän niitä iholle, vaatteille ja kodinpinnoille levittelen niin aina parempi! Ja tosiaan itselläni on ripsienpidennykset, hiuksia värjätään normiväreillä ja osa käyttämistäni meikkituotteistakin ovat synteettisiä. Toivon kuitenkin, että kemikaalikuorman pienentämisellä olisi jotain merkitystä isommassa kuvassa!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram