Kirjoitukset avainsanalla käsisaippua

 

Minun on jo pitkään tehnyt mieli tehdä hunajasaippuaa ja nyt sitä sitten sain tehtyä! Tein saippuaa yksin, ihan kaikessa rauhassa, ja se oli kyllä melko terapeuttista touhua. Yleensä teen saippuaa lasten kanssa, mutta nyt sain tehdä sitä aivan itsekseni. Saippuaan ei myöskään lisätty glitteriä, väriaineita eikä tuoksujakaan - toisin olisi ollut, jos lapset olisivat olleet mukana.

Yritin jo eilen ostaa digitaalista keittiövaakaa, mutta ne olivat meidän Ikeasta  päässeet loppumaan. Minulla on vankka aikomus ruveta tekemään näistä minun kotikosmetiikkaohjeistani tarkempia ja täsmällisempiä, mutta sitä varten tarvitsen sen vaa'an. Pahoittelut siis taas tästä epätarkasta ohjeesta!

 

 

Hunajasaippuan valmistus ei poikennut millään tapaa aiemmista melt & pour -saippuoistani vaan vain aineet olivat hieman erilaiset tällä kertaa. Tarvittiin luomusaippuamassaa, auringonkukkaöljyä, sheavoita, risiiniöljyä, glyseriiniä ja tietenkin sitä hunajaa. Käytin tarvikepuolelta muutamaa silikonimuottia, vispilää, veistä, leikkuulautaa, metallista kannua ja kattilaa.

Koristelua varten käytin komerosta löytynyttä kuplamuovia ja koska sain rauhassa valmistaa saippuaa, asiaan kuului myös saippuantekoviini. Ennen kuin saippuanteon aloittaa tai viimeistään siinä massan sulatusvaiheessa kannattaa leikata kuplamuovista muottien kokoiset palaset valmiiksi.

Hunaja muuten hellii ihoa ja sopii kosmetiikkaan ihan loistavasti, sillä se suojaa, hoitaa sekä kosteuttaa ihoa ja tuoksuu mielestäni ihanalle. TäältäSuomen Mehiläishoitajain Liiton  sivuilta, voi lukea lisää hunajasta ihonhoidossa.

 


Hunajasaippua luomusaippuamassasta


luomusaippuamassaa
sheavoita
auringonkukkaöljyä
risiiniöljyä
glyseriiniä
hunajaa 

Luomusaippuamassa pilkotaan pieniin paloihin ja laitetaan metallikannuun vesihauteeseen sulamaan. Joukkoon lisätään sheavoi ja kun kovat aineet ovat sulaneet, lisätään joukkoon risiini- ja auringonkukkaöljyt sekä glyseriini ja hunaja. Minun käyttämääni Stephensonin massaan neuvottiin lisäämään ekstroja korkeintaan viisi prosenttia.

Jos haluat olla tarkka (kannattaa olla!) punnitse saippuamassa ja laske kuinka paljon voit lisätä ekstroja. Määrä riippuu massasta, mutta yleensä se on 5-10 prosenttia. Myönnän, että minä lisään ekstroja todennäköisesti enemmäin kuin suositellaan, mutta saippua on kyllä siitä huolimatta saippua on pysynyt kasassa, sillä esimerkiksi sheavoi on sen verran kiinteää.

Kun kaikki ainekset on lisätty, sekoitetaan ne varovasti keskenään. Lisäsin sheaa, öljyjä ja hunajaa kaikkia suurinpiirtein saman verran ja glyseriiniä sitten vähemmän. Seosta ei kannata hirveän kovasti vispata ettei saippuaan tule niin paljon kuplia kuin minulle tuli.

Seos kaadetaan muotteihin ja päälle suihkutetaan taikapähkinävettä. Kun pinta alkaa hieman jähmettymään, painellaan saippuoiden päälle kuplamuovi. Kuplamuovin voisi laittaa muottiin myös niin, että se tulisi saippuan ympärille, mutta minä hoksasin asian vasta kun mies kysyi, miksei kuvio ole jokapuolella saippuaa. No, ehkä ensi kerralla sitten!

Kun saippuat ovat hieman jäähtyneet, laitetaan ne muutamaksi tunniksi jääkaappiin. Saippuat otetaan kylmästä pois kun ne ovat kokonaan kovettuneet. Annan saippuan yleensä olla ainakin kuutisen tuntia muotissa jääkaapin jälkeen ja sitten vasta irroitan sen muotista.

Valmismassasta tehty saippua on heti kunnolla kovetuttuaan käyttövalmista, mutta yleensä käärin sen leivinpaperiin ja laitan tiiviiseen rasiaan säilöön.

 

 

Saippuat onnistuivat todella hyvin ja olen supertyytyväinen lopputulokseen sekä luomumassaan! Yksi lapsistakin kysyi saippuan nähtyään, että teinkö ampiaispesän näköistä saippuaa? Eli kyllä, onnistuin hyvin ja saippua näyttää hunajakennolta. Saippua myös vaahtoaa hyvin ja jättää kädet pehmeiksi.

Ainoa asia mikä minua jäi harmittamaan, oli se, että minulla ei ollut kotimaista luomuhunajaa! SItä minun tulee normaalisti ostettua, mutta nyt sitä ei kaapissa valitettavasti ollut.

 

-R

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (4)

Vierailija

Kiitos! Täytyy kattella kun tulee lisää tuonne. Olisi kiva kokeilla!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Lapset halusivat auttaa saippuanteossa ja heillä oli samantien suunnitelmat sekä ideat valmiina. Saippuoista piti tulla värikkäitä, niihin piti laittaa hileitä ja niiden piti tuoksua hyvältä. Muulla ei ollut oikeastaan väliä.

Ruvettiin sitten hommiin ja aloitettiin pilkkomalla valmis, kirkas, saippuamassa pieniksi paloiksi. Massa, jota käytimme, ei sisällä SLS -tendisiä, joka kuivattaa omia käsiäni paljon. Lapset olivat päättäneet, että saippuoihin tulee kolmea väriä ja kolmea eri tuoksua, joten jaoimme saippuamassan kolmeen osaan ja laitoimme kulhoihin, jotka voi laittaa vesihauteeseen.

Lisäsimme jokaiseen kulhoon kookosöljyä, sheavoita, risiiniöljyä sekä glyseriiniä ja laitoimme ne kattiloihin vesihauteisiin. Kun saippuaseokset olivat sulaneet, sekoitimme joukkoon väriaineet ja viimeisenä eteeriset öljyt, jotka lapset olivat valinneet. Käytimme sekä mp-värejä että värijauheita ja sekoittelimme niitä lasten toiveiden mukaan.

 

 

Saippuaa kannattaa sekoitella varovasti, jotta saippuaan ei tulisi kamalasti ilmakuplia. Meillä niitä kyllä jonkin verran tuli, mutta hyvin näyttivät nousevan saippuan pintaan kuitenkin eivätkä ne käytössä mitään haittaa. Suihkaus taikapähkinävettä myös auttaa siinä, että kuplia ei jää valmiiseen saippuaan.

Kaadoimme saippuaa ensin isoon muottiin, johon lapset halusivat tehdä kerrossaippuan eri väreillä. Aloitimme pinkillä, suihkasimme taikapähkinävettä ja laitoimme jääkaappiin hetkeksi jähmettymään. Sitten lisäsimme seuraavaan kattilaan siniset värit ja kun pinkki kerros oli hieman kovettunut, kaadoimme sinisen värin siihen päälle ja suihkasimme taikapähkinävettä.

Sitten sekoitimme viimeiset värit ja kun sininen kerros oli jähmettynyt, kaadoimme kultaisen seoksen sinisen päälle. Suihkasimme taikapähkinävettä vielä viimeisen kerroksen päälle ja laitoimme jähmettymään. Kaikkia värejä jäi yli, joten kaadoin ne kaikki omiin muotteihinsa jähmettymään ja suihkutin päälle taikapähkinävettä. Laitoin vielä kaikki muotit jääkaappiin kovettumaan.

 

 

Kun saippuat olivat olleet jääkaapissa muutaman tunnin, otin ne pois muoteistaan. Leikkasin ison palasaippuan pienempiin palasiin lasten toiveiden mukaan. Siniseen kerrokseen oli tullut liikaa öljyä, joten en usko, että kerrokset pysyvät kovin hyvin kiinni toisissaan, mutta eihän se tietenkään käyttöä haittaa.

Öljyjä kannattaa laittaa saippuaan alle 10 % juuri siksi, että jos öljyä on liikaa, ei saippua jähmety kunnolla. Itse en sen tarkemmin mittaile saippuanteossa aineksia vaan silmämääräisesti yritän pitää huolen siitä, että öljyjä ei tulisi liikaa. Välillä sitten käy niin, että tulee laitettua liian paljon eikä saippua onnistu kunnolla.

Jos yksittäiseen saippuaan tulee öljyä liikaa, olen monesti saanut tilanteen korjattua helpolla. Laitan saippuan uudestaan vesihauteeseen ja yksinkertaisesti vain lisään saippuamassaa, sekoitan, kaadan takaisin muottiin ja laitan jähmettymään. Tässä meidän kerrossaippuassa vain tämä korjaustoimenpide ei oikein onnistunut.

 

 

Yksittäiset siniset saippuat laitoin uudestaan vesihauteeseen ja lisäsin niihin saippuamassaa. Lopputulos on tosi hyvä ja lapset olivat tyytyväisiä saippuoihinsa! Pakkasin saippuat varastoon käyttöä odottamaan, sillä vielä meillä on edellistä saippuaa pikkupala jäljellä. Nämä saippuamassasta tehnyt saippuat voi ottaa heti kovetuttuaan käyttöön eikä niiden tarvitse antaa tekeytyä.

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Löysin joku aika sitten maailman yksinkertaisimman vinkin nestesaippuan tekoon jostain netin syövereistä. Pinterestistä varmaankin! Testasin itseasiassa sitä jo aiemmin oliiviöljysaippuasta, mutta se tuoksui minun nenääni niin pahalle, että en silloin voinut ohjetta julkaista.

Nyt tilasin GreenDealiltä Ecodoon marseillesaippuahiutaleita, jotka eivät tuoksuneet muulle kuin puhtaalle. Tein niistä jo satsin pyykinpesunestettä (samalla ohjeella kuin tein tämän) ja innostuin eilen tekemään myös nestesaippuaa käsienpesua varten.

 

 

Nestesaippuaa varten keitetään vettä pari desiä ja veden annetaan jäähtyä niin, että se kuitenkin on vielä lämmintä. GreenDealin sivuilla hiutaleiden tuoteselosteessa neuvotaan sekoittamaan siihen pariin desiin vettä 100 g marseillehiutaleita, mutta meillä ei ole vaakaa, joten summassa laittelin hiutaleita veden sekaan.

 

 

Hiutaleet liukenivat veteen ja olin laittanut niitä liikaa, sillä tuloksena oli se, että saippua oli hetken päästä melkein kokonaan jähmettynyt. Lisäsin lämmintä, keitettyä vettä ja sekoittelin. Edelleen oli vielä liian jähmeää. Lisäilin aina lisää ja lisää vettä kunnes koostumus vihdoin muistutti nestesaippuaa, jota minulla sitten yhtäkkiä olikin melkein litra.

Onneksi käsisaippua oli loppu keittiöstä sekä vähissä molemmista vessoista, joten saippua tulee käyttöön ihan pian muuallekin kuin keittiöön. Nestesaippua säilyy muutaman viikon hyvänä, sillä aina kun tuotteessa on vettä eikä lainkaan säilöntäaineita, alkaa se pikkuhiljaa pilaantua. Meillä onneksi saippuaa kuluu niin paljon, että kolmessa viikossa tämä satsi on todellakin jo käytetty!

 

 

Kaadoin keittiön saippuan puhtaaseen pumppupulloon ja loput puhtaaseen muovipulloon, josta sitä voi sitten ottaa käyttöön. Lisäsin keittiön saippuan joukkoon eteerisen öljysekoituksen jämät. Siinä oli tuoksuina neilikkaa, sitruunaa, kanelia, eukalyptusta ja rosmariiniä, joten hyvin jouluinen tuoksu saippuaan tuli, mutta ei se mitään!

Googlettelin hieman ja antibakteerisia eteerisiä öljyjä ovat ainakin teepuu, kaneli, timjami, oregano, sitruuna, sitruunaruoho, rosmariini, pelargoni ja eukalyptus. Jotain siis ihan tuurillakin osui kohdilleen, sillä haluan saippuan puhdistavan kädet tehokkaasti ja eteeriset öljyt ovat siinä hyvä lisä.

 

 

Syy, miksi en tykkää tavallisia käsisaippuoita käyttää on se, että ne kuivattavat käsiäni todella paljon! Kotona käytän aina palasaippuaa vessassa ja nyt sitten keittiössä tätä nestemäistä marseillesaippuaa. En ole sitä vielä niin pitkään käyttänyt, että osaisin sanoa, onko siitä apua kuiville käsilleni, mutta toivon kovasti, että olisi!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Ekaluokkalainen halusi tehdä värikkäitä palasaippuoita ja meillä oli kotona jo valmiiksi väriaineita, joita pystyimme hyödyntämään toivetta toteutettassamme. Kirjoittelin täällä kuinka teimme ensimmäistä kertaa palasaippuaa ja tosiaan teimme sitten jo uudenkin satsin, jossa käytimme värejä ja Ikean jääpalamuotteja.

 

 

Tilasin Limepopista valmista, kirkasta saippuamassaa, joka muuten ei sisällä SLS (sodium lauryl sulfate) -tensidejä, joten sen pitäisi soveltua myös herkkäihoisille. Saippuamassa pilkottiin ja sen seuraksi vesihauteessa sulatettiin sheavoita, kookosöljyä sekä mangovoita. Sekaan lorautettiin myös risiini- ja kehäkukkaöljyjä.

 

 

Kun seos oli sulanut, lisättiin koululaisen toiveesta vihermintun eteeristä öljyä niin, että tuoksu oli melko vahva. Koska teimme kaksiväristä saippuaa, jaettiin saippuamassa kahteen osaan. Itseasiassa kolmeen, sillä tein myös pari palaa omaan käyttööni. Yhteen osaan laitoimme violettia väriä ja sekoitimme varovasti. Muut osat jäivät omiin vesihauteisiinsa odottelemaan, jotta ne eivät jähmettyisi.

 

 

Kaadoimme violettia saippuaa jääpalamuottien pohjalle niin, että se ulottui vähän alle puolenvälin ja suihkutimme taikapähkinävettä pinnalle, jotta ilmakuplat häviäisivät ja, että seuraava sappuakerros tarttuisi violettiin kerrokseen kiinni. Annoimme violettien saippuoiden jähmettyä parisenkymmentä minuuttia ja teimme sillä välin minun saippuani, joihin emme siis lisänneet väriä ja vaan koristeeksi laventelin kuivattuja kukkia ja tuoksuksi vihermintun lisäksi mustakuusta. Omat saippuani tein silikonisiin muffinssimuotteihin ja valmiina ne näyttivät melko tylsiltä lasten saippuoihin verrattuna!

 

 

Kun olimme saaneet minun saippuani muotteihin ja suihkuttaneet niidenkin päälle taikapähkinävettä, laitoimme ne sivuun jäähtymään ja jatkoimme lasten saippuoita. Lisäsimme viimeiseen vesihauteessa olevaan osaan keltaista väriä ja sekoitimme varovasti. Kaadoimme sitten keltaisen saippuan violettien, jäähtyneiden, saippuoiden päälle ja muutaman muotin ihan kokonaan täyteen. Ekaluokkalainen halusi koristella palat vielä laventelin kukilla ja suihkutimme päälle taikapähkinävettä. Sitten saippuat saivat rauhassa kovettua yön yli.

 

 

Saippuoista tuli oikein pirteän värisiä ja ne tuoksuvat aivan ihanalle vihermintulle. Itse olen käyttänyt pelkästään palasaippuaa nyt muutaman päivän siinä toivossa, että käteni eivät kuivuisi liikaa. Siitä syystä valitsin juuri SLS -vapaan saippuamassan ja lisäsin sekaan kookosöljyä, sheavoita, risiiniöljyä, mangovoita ja kehäkukkaöljyä.

Mukavaa viikonloppua ja joulukuuta kaikille!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joogahullu luonnonkosmetiikkafani, joka ei ihan vielä osaa letittää hiuksiaan, hänen miehensä ja heidän kahdeksanvuotias tyttärensä, neljävuotias pikkuveli sekä kaksivuotias pikkusisko.

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät osoitteesta:
http://www.lily.fi/blogit/koti-kumpulassa

 

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat

Instagram