Kirjoitukset avainsanalla marseillesaippua

 

Löysin joku aika sitten maailman yksinkertaisimman vinkin nestesaippuan tekoon jostain netin syövereistä. Pinterestistä varmaankin! Testasin itseasiassa sitä jo aiemmin oliiviöljysaippuasta, mutta se tuoksui minun nenääni niin pahalle, että en silloin voinut ohjetta julkaista.

Nyt tilasin GreenDealiltä Ecodoon marseillesaippuahiutaleita, jotka eivät tuoksuneet muulle kuin puhtaalle. Tein niistä jo satsin pyykinpesunestettä (samalla ohjeella kuin tein tämän) ja innostuin eilen tekemään myös nestesaippuaa käsienpesua varten.

 

 

Nestesaippuaa varten keitetään vettä pari desiä ja veden annetaan jäähtyä niin, että se kuitenkin on vielä lämmintä. GreenDealin sivuilla hiutaleiden tuoteselosteessa neuvotaan sekoittamaan siihen pariin desiin vettä 100 g marseillehiutaleita, mutta meillä ei ole vaakaa, joten summassa laittelin hiutaleita veden sekaan.

 

 

Hiutaleet liukenivat veteen ja olin laittanut niitä liikaa, sillä tuloksena oli se, että saippua oli hetken päästä melkein kokonaan jähmettynyt. Lisäsin lämmintä, keitettyä vettä ja sekoittelin. Edelleen oli vielä liian jähmeää. Lisäilin aina lisää ja lisää vettä kunnes koostumus vihdoin muistutti nestesaippuaa, jota minulla sitten yhtäkkiä olikin melkein litra.

Onneksi käsisaippua oli loppu keittiöstä sekä vähissä molemmista vessoista, joten saippua tulee käyttöön ihan pian muuallekin kuin keittiöön. Nestesaippua säilyy muutaman viikon hyvänä, sillä aina kun tuotteessa on vettä eikä lainkaan säilöntäaineita, alkaa se pikkuhiljaa pilaantua. Meillä onneksi saippuaa kuluu niin paljon, että kolmessa viikossa tämä satsi on todellakin jo käytetty!

 

 

Kaadoin keittiön saippuan puhtaaseen pumppupulloon ja loput puhtaaseen muovipulloon, josta sitä voi sitten ottaa käyttöön. Lisäsin keittiön saippuan joukkoon eteerisen öljysekoituksen jämät. Siinä oli tuoksuina neilikkaa, sitruunaa, kanelia, eukalyptusta ja rosmariiniä, joten hyvin jouluinen tuoksu saippuaan tuli, mutta ei se mitään!

Googlettelin hieman ja antibakteerisia eteerisiä öljyjä ovat ainakin teepuu, kaneli, timjami, oregano, sitruuna, sitruunaruoho, rosmariini, pelargoni ja eukalyptus. Jotain siis ihan tuurillakin osui kohdilleen, sillä haluan saippuan puhdistavan kädet tehokkaasti ja eteeriset öljyt ovat siinä hyvä lisä.

 

 

Syy, miksi en tykkää tavallisia käsisaippuoita käyttää on se, että ne kuivattavat käsiäni todella paljon! Kotona käytän aina palasaippuaa vessassa ja nyt sitten keittiössä tätä nestemäistä marseillesaippuaa. En ole sitä vielä niin pitkään käyttänyt, että osaisin sanoa, onko siitä apua kuiville käsilleni, mutta toivon kovasti, että olisi!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Kirjoitin aiemmin tehneeni pyykinpesuainetta siitä kissasaippuasta (Le Chat Savon de Marseille), joka ei siis ole nähnytkään aitoa marseillesaippuaa. Nyt sain sen kulutettua loppuun ja ostettua Luontaistuntijasta aitoa Emma Noël -oliiviöljysaippuaa eli sitä kunnon marseillesaippuaa.

Tässä aidossa marseillesaippuassa oliiviöljypitoisuus on 72 % eli se on siis suurimmaksi osaksi oliiviöljyä. Tästä johtuen saippua on väriltään vihreää ja tuoksuu todella voimakkaalle. Tuoksu on minun mielestäni kamala, mutta onneksi haju ei kuitenkaan tarttunut pyykkiin, vaikka sitä pahoin pelkäsinkin.

Saippua on aito luonnontuote eikä se sisällä kemiallisia lisä- tai väriaineita ja juuri siksi siitä haluan meidän pyykinpesunesteemme tehdä. Pakkauskoko saippuassa on 300 g ja hinta oli reilut neljä euroa. Yhdestä saippuapalasesta teen kolme pullollista pyykinpesunestettä ja yhdellä pullollisella pesen reilut kymmenen koneellista pyykkiä.

 

Pyykinpesunesteen teko on helppoa, sillä se vaatii vain keitettyä, lämmintä, vettä ja marseillesaippuaa. Itse lisään vielä joukkoon eteerisiä öljyjä pesutehoa lisäämään, mutta ne eivät ole pakollisia. Lisään koneelliseen myös pesusoodaa, jota olen tilannut edullisesti Limepop:sta. Sooda lisää myöskin pesutehoa poistamalla tahroja erittäin tehokkaasti.

Pyykinpesunestettä varten marseillesaippuaa raastetaan noin 100 g (1/3 tuosta palasta) ja sekoitetaan noin litraan keitettyä, lämpimäksi jäähdytettyä, vettä. Raaste liukenee hyvin veteen kun sitä välillä sekoittelee. Lopuksi lisäsin valmiin nesteen joukkoon kolmisenkymmentä tippaa eteeristä öljysekoitusta, jonka olen tehnyt pyykinpesua varten.

 

Annostelen pyykinpesunestettä koneeseen normaalin pyykinpesunesteen tapaan noin desin verran, lisään pesusoodan ja valitsen sopivan pesuohjelman. Pesen arkipyykit 40 asteessa sekä lakana- ja pyyhepyykin 60 asteessa. Huuhteluaineena käytän omatekoista pyykkietikkaa, jonka ohjeen löydät täältä.

Puhdasta on tullut ja onneksi tosiaan se saippuan ominaishaju ei ole pyykkeihin tarttunut. En myöskään ole huomannut, että valkopyykki olisi värjäytynyt tuosta saippuasta vihreäksi, mutta hajun ja värin takia tilasin jo GreenDeal:ltä marseillesaippuaa, joka ei toivottavasti haise ja ainakin on väriltään vaaleaa.

Suosittelen kyllä marseillesaippuan käyttöä pyykinpesussa erittäin lämpimästi ja kannattaa tosiaan haistella sitä pakettia ennen ostoa niin ei tule kurjia hajuylläreitä saippuan suhteen!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Kun nyt pyykinpesussa vauhtiin päästiin niin voin paljastaa erään meneillään olevan prokkikseni. Nimittäin pyykinpesuaineen valmistuksen marseillesaippuasta. Teoriassa helppo homma, mutta eihän se nyt ihan niin mennytkään!

 

 

Tarkoituksena oli siis kaikessa yksinkertaisuudessaan raastaa marseillesaippuaa ja sulattaa se keitettyyn, lämpimään veteen. Alku näytti hyvältä, sillä saippuaraaste liukeni veteen helpolla ja kaadoin pesuaineen lasipulloon sekä tiputin sekaan parisenkymmentä tippaa Purification -eteeristä öljysekoitusta sekä kymmenisen tippaa Ylang Ylangia. Kuvattiin pesuaine pikkuassarin kanssa ja kiikutin seoksen innoissani pyykkihuoneelle odottamaan seuraavaa pesukoneellista (sitä ei muuten kauaa tässä taloudessa tarvitse odotella).

 

 

Sitten parin tunnin päästä tuli aika laittaa pesukone käyntiin. Kaadoin pesuainetta pesupalloon, mutta mitään ei tullut ulos! Seos oli jähmettynyt aivan hyytelöksi lasipullon sisään. Vein pullon takaisin keittiöön ja varmaan tunnin taistelin, jotta sain hyytelön kaivettua ulos pullosta. Luovuttaminenhan ei tullut kuuloonkaan vaan hain isomman, kolmen litran lasitölkin, laitoin hyytelön sinne ja kaadoin lisää kiehutettua, lämmintä vettä hyytelön päälle. Sekoittelin ja sekoittelin kunnes sain aikaan kolme litraa erittäin limaisen oloista pesuainetta.

 

 

Pesuainetta olen sitkeästi käytellyt vaikka annostelu on limaisen koostumuksen vuoksi erittäin hankalaa! Desin verran olen sitä pesupalloon laittanut ja pallon sitten koneeseen pyykin sekaan. Sitten vielä huuhteluainelokeroon pyykkietikkaa ja kone hurisemaan. Valkoiselle tai erittäin likaiselle pyykille lisätään vielä ruokalusikallinen ruokasoodaa niin tahrat saavat kyytiä ja valkoinen pysyy kirkkaana.

Marseillesaippua on jättänyt pyykin aivan uskomattoman pehmeäksi! Puhdasta on myös tullut, joten koostumuksen lisäksi ei ole valittamista. Minun käyttämäni saippua oli sitä Le Chat -kissasaippuaa, joka ei nyt ihan varsinaisesti täytä marseillesaippuan kriteereitä. Sitten kun sen saan kulutettua loppuun, aion ostaa ihan oikeaa marseillesaippuaa ja testata, jääkö siitäkin tehty pesuaine limaiseksi. Aion myös ostaa tai keksiä jonkin helpomman astian seuraavalle pesuainesatsille, jotta annostelu olisi helpompaa.

Jos kokeilet tehdä tätä, valitse oikea, aito, marseillesaippua niin uskon, että onnistut paremmin ja saat oikeasti luonnollisen pesuaineen! Näin jossain myytävän jopa valmista marseillesaippuaraastetta juuri tähän tarkoitukseen. Ikävä kyllä en muista, oliko se aivan aitoa marseillea vai ei, mutta kannattaa googlettaa, jos kiinnostaa. Tai sitten vain raastaa itse!

 

 

Ai, miksikö näen näin paljon vaivaa pesuaineiden, luonnonkosmetiikan ja pyykkietikan tekemiseksi? Lähtökohtaisesti lasten takia. En halua altistaa heitä tai itseäni ylimääräisille myrkyille ja kemikaaleille. Jos kerran näinkin simppelit tuotteet toimivat meillä näin hyvin, miksi ihmeessä en tekisi niitä itse? Silloin niissä ei todellakaan ole mitään ylimääräistä.

 

-R

 

Kommentit (2)

Marja L
1/2 | 

Itse yksinkertaisesti raastan marseille-saippuan raasteeksi ja laitan sitä puoli teelusikallista (sic!) pesupalloon ja liuotan lämpimään veteen hieman aikaa ennenkuin laitan pallon koneeseen. Pesee koneellisen. Jää hyvä tuoksu, en käytä huuhteluainetta. Kissa-marseille on mielestäni jopa vähän parempaa kuin "oikea" Marseille. Kiitti tuosta sooda-vinkistä, olen ostanut kaupasta valkaisu jauhetta. Nyt kokeilen soodaa seuraavaksi. Marja

Em
2/2 | 

Hei,

Olen itsekin tehnyt pyykinpesunestettä ensin Le Chat -saippuasta, ja sittemmin aidosta marseillesta, joka jää tosiaan aivan nestemäiseksi. Aloin vihdoin ottaa paremmin selvää kotitekoisista pyykinpesuaineista, ja löysin blogipostauksen, jossa varoitellaan käyttämästä pelkkää marseille-saippuaa:
"Yleisesti vaatteita ei ole hyvä pestä pelkällä marseille saippualla. Se on siihen aivan liian rasvaista. Tämän takia itsetehdyssä pyykinpesuaineessa tai pesupulverissa on marseillesaippuaa vain maksimissaan puolet ohjeesta, mielellään vähemmän. Marseille saippua ei sellaisenaan käy millekään muulle pyykille kuin villalle ja silkille. Jos peset toistuvasti kirjo- ja valkopyykkiä pelkällä Marseille saippualla alkaa pyykki kyllästyä rasvasta ja sitä on todella vaikeaa saada vaatteista silloin enää pois. Pesuvedet, joissa on paljon saippuaa saattavat lisäksi tukkia vähitellen koneen putkistot, siksi itsetehtyjen pesuaineiden kanssa on huolehdittava myös pesukoneen säännöllisestä puhdistamisesta sitruunahapolla."
http://outilespyy.com/diy-pyykinpesujauhe-ekologinen-pyykki/

Onnekseni en ole huomannut pyykkini alkaneen kyllästyä rasvasta, mutta päivitänpä tosiaan pyykinpesuainereseptini. Toivottavasti pyykkäilyt ovat teilläkin sujuneet onnistuneesti. :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram