Kirjoitukset avainsanalla pyykkietikka

 

Joulu lähestyy todella hurjaa vauhtia ja alkaa olla korkea aika jakaa diy-joululahjavikkejä. Ensimmäisenä jaan suosituimman diy-ohjeeni eli ohjeen itsetehtyyn pyykkietikkaan. Itseasiassa tässä tulee parikin ohjetta - toinen todella simppeli ja toinen vähän enemmän kikkailua vaativa. Aloitetaan siitä helpommasta, eikö vain?

 

Itsetehty pyykkietikka

3/4 väkiviinaetikkaa
1/4 keitettyä, jäähtynyttä, vettä
eteerisiä öljyjä oman maun mukaan

Lasipulloon mitataan viisi minuuttia kiehunut, jäähtynyt, vesi ja etikka. Sekaan tiputellaan eteeriset öljyt. Itse teen pyykkietikan litran lasipulloon ja siihen menee sellaiset 40 tippaa eteeristä öljyä. Puhtaaseen, kuivaan pyykkiin ei juurikaan jää tuoksua, mutta toisaalta taas en haluakaan, että pyykki tuoksuu voimakkaasti.

Tätä emulgoimatonta pyykkietikkaa pitää muistaa ravistaa kunnolla ennen kuin sitä annostelee, sillä eteeriset öljyt eivät liukene nesteeseen vaan jäävät pintaan kellumaan.

Pyykkietikkaa annostelen tavallista isompaan, 9 kg:n, pesukoneeseen vähän alle puoli desiä tavalliseen tapaan huuhteluainelokeroon.

 

Pyykkietikkaa ei kannata valmistaa kovin suurta määrää kerrallaan, jos pyykkiä ei tule paljon, sillä tässä ohjeessa ei käytetä säilöntäainetta. Tosin etikka taitaa itsessään kuitenkin toimia säilöntäaineena happamuutensa ansiosta ja meillä tulee pestyä pyykkiä niin paljon, että säilöntäaineeton pyykkietikka ei pääse pilaantumaan. Siksi teen kerralla reilun satsin.

Toisaalta taas, vettäkään ei ole pakko käyttää vaan voi ihan hyvin myös lorauttaa pelkkää etikkaa ja eteerisiä öljyjä. Jos niin tekee, kannattaa ottaa se huomioon pyykkietikan annostelussa!

 

 

Sitten siihen toiseen, eli emulgoidun pyykkietikan ohjeeseen.

Tässä ohjeessa eteeriset öljyt pysyvät sekoittuneena pyykkietikkaan eli tätä versioita ei tarvitse ravistella ennen käyttöä. Jos pyykkietikkaa antaa lahjaksi, on ehkä kivempi antaa ns. valmista tuotetta, jota ei tarvitse ravistella. Toisaalta taas, ensimmäisessä ohjeessa ei ole mitään ylimääräistä.

Polysorbaatti 20, joka toimii tässä ohjeessa emulgaattorina, on helposti biohajoava ja sen perustana ovat rasvahapot sekä lauriinihappo. Se on vesi- ja glyseriiniliukoista sekä toimii myös lievänä pinta-aktiivina. Minä olen tilannut Polysorbaatti 20:n sekä eteeriset öljyt Limepopista.

 

Emulgoitu pyykkietikka

7 dl väkiviinaetikkaa
3 dl keitettyä vettä
2,5 tl (12,5 ml) Polysorbaatti 20:tä
max. 2,5 tl (12,5 ml) eteerisiä öljyjä

Tästä ohjeesta tulee reilu litra valmista pyykkietikkaa, joten ohjeen voi huoletta myös puolittaa, jos on esimerkiksi hankaluuksia löytää tarpeeksi isoa pulloa tai jos pyykkiä tulee vähän. Ohjeessa ei käytetä säilöntäainetta, joten ikuisuuksia ei tämäkään pyykkietikka tule säilymään. Se kannattaa huomioda myös!

Vesi keitetään kiehuvaksi ja annetaan kiehua viitisen minuuttia. Sitten sen annetaan jäähtyä niin että se ei enää ole kuumaa. Polysorbaatti 20 mitataan astiaan, johon mahtuu myöhemmin myös vesi ja sekaan lisätään eteeriset öljyt oman mielen mukaan. Öljyjä ei kuitenkaan saa laittaa enempää kuin polysorbaatti 20:tä vaan maksimissaan saman verran.

Minun satsiini tuli litra nestettä ja Polysorbaatti 20:tä tuli se 2,5 teelusikallista, joten eteerisiä öljyjä ei saanut tulla sitä enempää. Seos saa minun nenääni suoksua voimakkaalle, sillä tuoksu laimenee paljon kun seos sekoitetaan etikka-vesi -seokseen.

Polysorbaatti 20 sekä eteeriset öljyt sekoitetaan keskenään hyvin, joukkoon kaadetaan lämmin vesi ja sekoitetaan kunnolla. Etikka mitataan kannelliseen tai korkilliseen lasipulloon, jossa valmis pyykkietikka sitten säilytetään. Kannattaa muistaa, että jos kannessa tai korkissa on metallia, etikka saa sen ruostumaan.

Vesi-polysorbaatti-öljy -seos kaadetaan etikan joukkoon ja sekoitetaan kunnolla. Oma etikkani ainakin vaahtoaa hieman tässä kohtaa, mutta vaahto laskee kyllä ja pyykkietikka tosiaan pysyy emulgoituna eli öljyt eivät nouse pintaan niinkuin ne tekevät ilman emulgointia.

Annostelen pyykkietikkaa tavallista isompaan, 9 kg:n koneelliseen vajaat 50 ml. Pyykkietikka annostellaan koneen huuhteluainelokeroon tavallisen huuhteluaineen tapaan.

 

 

Olen jäänyt totaalisesti koukkuun pyykkietiikkaan eikä meillä muuta enää käytetä.

Pyykkietikasta jää mieto tuoksu pyykkiin ja minä tykkään kovin kun pyykki ei jää tuoksumaan vahvoille, synteettisille, hajusteille niin kuin huuhteluaineen kanssa on tapana. Lempparituoksuni pyykkietikassa ovat piparminttu, viherminttu, laventeli ja ylang ylang sekä niiden yhdistelmät.

Eteerisistä öljyistä sitrus- sekä havuöljyt haurastuttavat koneiden muoviosia ja tiivisteitä, joten niitä ei kannata käyttää! En myöskään ole varma kannattaako etikkaa käyttää koneessa, jossa kone annostelee aineet itse. En osaa sanoa onko siinä tapauksessa hyväksi, että etikka on jatkuvasti kosketuksissa koneen osien ja säiliöiden kanssa.

Pyykkietikka poistaa pyykistä sähköisyyden sekä pesuainejäämät. Se jättää pyykin raikkaaksi ja pehmeäksi eikä kuluta värejä pyykistä. Oikeastaan se kirkastaa värit ja poistaa pyykistä hajuja sekä tahroja ja kellastumista. Pyykkietikka ei huononna esimerkiksi pyyhkeiden imukykyä kuten taas huuhteluaine tekee.

Etikka pitää lisäksi huolta pesukoneesta poistaen pesuainesaostumat ja estäen niiden muodostumista. Minun koneeni ei ainakaan haise ummehtuneelle eikä sinne kerry huuhteluainelokeroon sellaista ällöttävää tatinaa kuin taas huuhteluaineen kanssa aikoinaan kertyi.

Ei muuta kuin pyykkietikka kauniiseen, hyvin suljettavaan lasipulloon ja tuoteseloste sekä käyttöohje mukaan! Lahja on valmiina.

 

-R

 

Kommentit (6)

Sannis83
1/6 | 

Moikka! Onko vesi pakko keittää tuossa ensimmäisessä ohjeessa? Jossakin ohjeessa vettä ei keitetä eli onko joku perustelu tuolle veden keittämiselle?😊

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Moikka!

Keitetty vesi on puhtaampaa kuin keittämätön vesi eli uskoisin, että siinä on se syy keittämiselle. Varsinkin kun tuotteessa ei käytetä säilöntäaineita ja se sisältää vettä, alkaa siinä ei-toivotut bakteerit kasvaa melko nopeasti. Tosin, etikka ehkä toimii omalta osaltaan säilöntäaineena, mutta en osaa sanoa missä suhteessa niitä pitää laittaa, jotta vesi ei ala pilaantua (ja säilöökö etikka ylipäänsä vettä?). 😊

-R / Koti Kumpulassa

Jh
2/6 | 

Kuuluko appelsiini näihin konetta haurastuttaviin? Olen meinannut sitä käyttää, mutta en ehkä sittenkään...

Riika V.
Liittynyt15.9.2017
3/6 | 

En jostain syystä pysty vastaamaan suoraan Jh:n kommenttiin, jossa kysyttiin, että kuuluuko appelsiini konetta haurastuttaviin öljyihin. Itse en ole uskaltanut appelsiinia käyttää, niin ihana kuin se pyykkietikassa olisikin.

-R / Koti Kumpulassa

Jh

Kiitos! Taidan pelata varman päälle ja ottaa kokeiluun piparmintun siis :)
Katsoin limepopista tuota piparminttua ja hintaa oli alle 4e. Lifessa sama 10ml pullo maksoi päälle 9e. Osaatko sanoa onko näissä jotain eroja, kun hintaero on noin suuri?

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Olen tykännyt Limepopin öljyistä paljon ja ne ovat todella edullisia! Olen itse miettinyt samaa ja joskus kysyinkin Limepopista, että ovatko öljyt varmasti ihan laimentamattomia kun ovat niin edullisia. Vastasivat, että ovat. Olen itse käyttänyt myös kalliimpia öljyjä, mutta en ole huomannut niissä mitään eroa näihin Limepopin öljyihin sen hinnan lisäksi. Olen myös tilannut öljyjä suoraan ranskalaiselta Florihanan tislaamolta eikä sielläkään niiden hinta ole ollut kovin paljoa. Postikulut sitten on ollut suuremmat toki!

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Pyykkietikan tekoa koskeva postaukseni on yksi luetuimmista ja jaetuimmista kirjoituksistani, joten ajattelin jakaa myös ohjeen emulgoituun pyykkietikkaan. Emulgoidussa pyykkietikassa eteeriset öljyt ovat sekoittuneena etikka-vesi -seokseen, joten emulgoitua pyykkietikkaa tarvitse ravistella ennen koneeseen annostelua.

Emulgaattorina toimii Polysorbaatti 20, jonka olen tilannut Limepopista. Polysorbaatti 20 on helposti biohajoava ja sen perustana ovat rasvahapot sekä lauriinihappo. Polysorbaatti 20:llä saadaan muuten nesteeseen liukenemattomat tuoksu- tai eteeriset öljyt liukenemaan nesteeseen. Se on vesi- ja glyseriiniliukoista sekä toimii myös lievänä pinta-aktiivina. Minä olen tilannut Polysorbaatti 20:n Limepopista.

Pyykkietikka toimii hyvin myös ilman emulgointia vaikka silloin eteeriset öljyt toki nousevat pullon yläosaan eivätkä sekoitu pyykkietikkaan. Ravistelemalla pulloa saa öljyt kyllä hetkeksi sekaisin etikan joukkoon, mutta emulgoimalla pyykkietikan, ovat eteeriset öljyt varmasti tasaisesti mukana jokaisessa annoksessa.

Toisaalta myös eteeriset öljytkään eivät ole täysin pakollinen lisä ja pelkkä etikka-vesi -seoskin toimii hyvin. Minä tykkään, että pyykki saa tuoksua miedosti ja eteerisillä öljyillä saa mukavaa, mutta kuitenkin mietoa tuoksua ja raikkautta tekstiileihin. Kosteana pyykissä on vielä hieman etikan hajua, mutta se onneksi haihtuu kun pyykki kuivuu.

 

 

Emulgoitu pyykkietikka

7 dl väkiviinaetikkaa
3 dl keitettyä vettä
2,5 tl (12,5 ml) Polysorbaatti 20:tä
max. 2,5 tl (12,5 ml) eteerisiä öljyjä

 

Tästä ohjeesta tulee reilu litra valmista pyykkietikkaa, joten ohjeen voi huoletta myös puolittaa, jos on esimerkiksi hankaluuksia löytää tarpeeksi isoa pulloa tai jos pyykkiä tulee vähän.

Vesi keitetään kiehuvaksi ja annetaan kiehua viitisen minuuttia. Sitten sen annetaan jäähtyä niin että se ei enää ole kuumaa. Polysorbaatti 20 mitataan astiaan, johon mahtuu myöhemmin myös vesi ja sekaan lisätään eteeriset öljyt oman mielen mukaan. Öljyjä ei kuitenkaan saa laittaa enempää kuin polysorbaatti 20:tä vaan maksimissaan saman verran.

Pyykkietikkaa ei kannata valmistaa kovin suurta määrää kerrallaan, jos pyykkiä ei tule paljon, sillä tässä ohjeessa ei käytetä säilöntäainetta. Tosin etikka taitaa itsessään kuitenkin toimia säilöntäaineena happamuutensa ansiosta ja meillä tulee pestyä pyykkiä niin paljon, että säilöntäaineeton pyykkietikka ei pääse pilaantumaan.

Minä käytin tällä kertaa rosmariinin, eukalyptuksen, teepuun sekä sitruunaruohon eteerisiä öljyjä. Tiputtelin niitä teelusikkaan, jotta tiesin, että en laita liikaa. Minun satsiini tuli litra nestettä ja Polysorbaatti 20:tä tuli se 2,5 teelusikallista, joten eteerisiä öljyjä ei saanut tulla sitä enempää. Seos saa minun nenääni suoksua voimakkaalle, sillä tuoksu laimenee paljon kun seos sekoitetaan etikka-vesi -seokseen.

 

 

Polysorbaatti 20 sekä eteeriset öljyt sekoitetaan keskenään hyvin, joukkoon kaadetaan lämmin vesi ja sekoitetaan kunnolla. Etikka mitataan kannelliseen tai korkilliseen lasipulloon, jossa valmis pyykkietikka sitten säilytetään. Kannattaa muistaa, että jos kannessa tai korkissa on metallia, etikka saa sen ruostumaan.

Vesi-polysorbaatti-öljy -seos kaadetaan etikan joukkoon ja sekoitetaan kunnolla. Oma etikkani ainakin vaahtoaa hieman tässä kohtaa, mutta vaahto laskee kyllä ja pyykkietikka tosiaan säilyy emulgoituna eli öljyt eivät nouse pintaan niinkuin ne tekevät ilman emulgointia.

Annostelen pyykkietikkaa isoon koneelliseen noin 35 ml. Minulla on käytössäni pieni kuppi, jonka koko tilavuus on 70 ml ja lorautan pullosta etikkaa kupin puoliväliin asti. Pyykkietikka annostellaan koneen huuhteluainelokeroon tavallisen huuhteluaineen tapaan.

 

 

Pyykkietikasta jää mieto tuoksu pyykkiin ja minä tykkään kovin kun pyykki ei jää tuoksumaan vahvoille, synteettisille, hajusteille niin kuin huuhteluaineen kanssa on tapana. Pyykkietikkaan ei ole välttämätöntä laittaa vettä, mutta käytän itse sitä sen takia, että muuten pyykkietikkaa tulisi helposti annosteltua liikaa. Minun ainakin tulee kaadettua kuppiin tuo 35 milliä yhdellä lorauksella.

Pyykkietikka poistaa pyykistä sähköisyyden sekä pesuainejäämät. Se jättää pyykin raikkaaksi ja pehmeäksi eikä kuluta värejä pyykistä. Oikeastaan se kirkastaa värit ja poistaa pyykistä hajuja sekä tahroja ja kellastumista. Pyykkietikka ei huononna esimerkiksi pyyhkeiden imukukyä kuten taas huuhteluaine tekee.

Etikka pitää lisäksi huolta pesukoneesta poistaen pesuainesaostumat ja estäen niiden muodostumista. Kannattaa muistaa kuitenkin, että eteerisistä öljyistä sitrus- sekä havuöljyt haurastuttavat koneiden muoviosia ja tiivisteitä, joten niitä ei kannata käyttää! Pyykkietikka ei välttämättä myöskään sovellu koneille, joihin pesu- ja huuhteluaineet annostellaan valmiiksi.

 

-R

 

Kommentit (4)

Joulutonttu
1/4 | 

Kiitos ohjeesta! Testasin nyt ensimmäistä kertaa ja minun pyykkietikastani tuli sameaa. Seos muuttui harmaaksi kun sekotin keitetyn (jäähtyneen mutta lämpimän) veden tuoksuseoksen joukkoon. Tein ihan ohjeen mukaan, mutta ison erän kerralla niinkuin ensimmäisellä kerralla kannattaakin =). Väri ei kirkastunut kun sekoitin etikan ja veden. Keksitkö mistä johtuu ja onko haitallista?

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Moikka

Käytitkö tuoksu- vai eteerisiä öljyjä? Niissähän on varmasti eroja ja se voisi selittää sameuden. 🤔 En usko, että se mitenkään haitallista on, mutta en siis tietenkään varmaksi osaa sanoa! Itse käyttäisin kyllä, mutta toki omalla vastuulla. 😊

Mulla on joskus jäänyt esim. bodymist -suihke sameaksi kun siihen on joutunut laittamaan sen verran paljon tuota Polysorbaatti 20:tä, jotta on voinut laittaa reilusti tuoksuakin. Mutta tosiaan, jos laitoit ohjeen mukaan niin sekään ei oikein selitä sameutta.

-R / Koti Kumpulassa

Vierailija
2/4 | 

Ok, ehkä testailen itse ennen kuin annan lahjaksi. Pistin eteeristä öljyä ja polysorbaatti 20:a yhtä paljon mutta vähän vähemmän suhteessa nesteeseen kuin ohjeessa oli, koska tavoittelin mietoa tuoksus. Itselle tuli mieleen, että voiko veden lämpötilalla olla merkitystä. Vesi ei ollut sekoittaessa kuumaa mutta selkeästi kuitenkin lämmintä.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Enpäs ikävä kyllä osaa sanoa. Olen itse sekoittanut Polysorbaatti 20:tä ja eteerisiä öljyjä ja lisännyt seoksen ihan huoneenlämpöiseen etikkaankin kun olen tehnyt hiushuuhdetta, mutta seos ei ole kyllä jäänyt kovinkaan sameaksi. Hieman ehkä, mutta ei häiritsevästi kuitenkaan. Kokeilitko vielä tehdä uutta satsia?

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Olen aiemminkin kirjoittanut etikasta pyykinpesussa enkä ole sen jälkeen huuhteluainetta käyttänyt. Teen pyykkietikan 750 ml:n lasipulloon, jossa on korkki. Laitan siihen etikkaa reilut puoli pulloa ja loput keitettyä, jäähtynyttä, vettä. Lopuksi lisään vielä eteerisiä öljyjä mielialan mukaan. Välillä menee piparminttua, viherminttua, laventelia tai ylang ylangia. Yhteensä noin 30-40 tippaa tuohon minun pullooni. Etikka tuoksuu edelleen läpi, mutta kun pyykki on kuivaa, on etikan haju jo haitunut.

Pyykkietikkaa annostelen koneen huuhteluainelokeroon noin puoli desiä. Varmaan voisi laittaa vähän enemmänkin niin tuoksua jäisi kunnolla pyykkiin. Tosin minä tykkään, että pyykit tuoksuvat raikkaalle, eivät hajusteille. Pyykkietikkaa pitää muistaa ravistaa kunnolla ennen kuin sitä annostelee, sillä eteeriset öljyt eivät liukene veteen vaan jäävät pintaan kellumaan.

 

 

Pyykkietikka poistaa pyykistä sähköisyyden sekä pesuainejäämät. Se jättää pyykin raikkaaksi sekä pehmeäksi eikä kuluta värejä pyykistä vaan kirkastaa ne. Etikka myös poistaa pyykistä hajuja sekä tahroja ja kellastumista. Pyykkietikka ei myöskään huononna esimerkiksi pyyhkeiden imukukyä kuten taas huuhteluaine tekee.

Etikka pitää lisäksi huolta itse pesukoneesta poistaen pesuainesaostumat ja estäen niiden muodostumista. Kannattaa muistaa kuitenkin, että eteerisistä öljyistä sitrus- sekä havuöljyt haurastuttavat koneiden muoviosia ja tiivisteitä, joten niitä ei kannata käyttää! En myöskään ole varma kannattaako etikkaa käyttää koneissa, joissa kone annostelee aineet itse.

Täällä on ohjeet emulgoituun pyykkietikkaan, jossa eteeriset öljyt pysyvät sekoittuneena pyykkietikkaan eikä sitä tarvitse ravistella ennen jokaista annostelua.

 

-R

Kommentit (6)

anukristiina
1/6 | 

Mistä ostat noita tuoksuja, olen nimittäin itsekin hurahtanut pyykkietikkaan, huuhteluaineita en ole käyttänyt vuosiin, mutta pyykkietikka on ihanaa? Itse olen ostanut valmista sekoitusta, mutta voisi varmaan tosiaan tässä säästää ja tehdä itse... Tosin noita valmiita laitetaan vain sellainen minimini-korkillinen koneelliseen, eli ei ne nuokaan kovin kalliita ole...

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Pääasiassa mulla on ollut Young Livingilta tilatut öljyt käytössä, mutta nyt tilasin suoraan Ranskasta tislaamosta (Florihana) öljyjä kun käytän niitä paljon muutenkin. Mutta esimerkiksi Limepopilla on paljon eteerisiä öljyjä ja kun heiltä kyselin niin pitäisivät olla ihan aitoa tavaraa eikä niitä ole laimennettu. Varmasti ihan riittävän laadukkaita esim. tuohon pyykkietikkaan. Mietin itsekin, että pitäisiköhän käyttää pelkkää etikkaa ja öljyjä ja laittaisi sitten vaan vähemmän koneelliseen. Täytyy ehkä kokeilla!

-R / Koti Kumpulassa

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Vaikea sanoa oikeastaan mitään, sillä en löytänyt tuon pyykkietikan ainesosalistaa tuolta sivulta enkä ole itse valmiita pyykkietikoita koskaan kokeillut. Olen siis aina tehnyt pyykkietikan itse! 😊

Minua itseäni aina harmittaa kun puhutaan, että jokin tuote ei sisällä kemikaaleja, sillä eihän täällä olisi elämää ilman kemikaaleja! Myrkyt ovat asia erikseen ja niitä varmasti tuossakin tarkoitetaan. 😊

Mutta tosiaan, en oikein osaa tuosta pyykkietikasta sanoa mitään! En löytänyt sivulta tietoa esimerkiksi säilöntäaineista tai hajusteista, mutta yleisesti ottaen käytän vain pyykkietikkaa, en huuhteluainetta. 😊

-R / Koti Kumpulassa

-Erika-
3/6 | 

Hei,

oletko hankkinut nämä lasipullot pyykkietikan säilyttämiseen mistä? Kokeilen tehdä pyykkietikkaa ohjeellasi ensimmäistä kertaa! 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram