Kirjoitukset avainsanalla matkalla lasten kanssa

 

Majoituimme Kroatian reissulla kuuden kilometrin päässä Dubrovnikin keskustasta sijaitsevassa Valamar Club Dubrovnik -hotellissa. Olimme matkassa viikon ja hotelli sekä myös koko Dubrovnik olivat meille entuudestaan tuntemattomia. Kroatiaan ja tarkemmin sanottuna Makarskan Rivieran pikkukyliin rakastuimme kyllä jo kymmenen vuotta sitten.

Valamar Club on sivujensa mukaan kolmen tähden hotelli, joten minulla ei lähtökohtaisestikaan ollut kovin korkeat odotukset sen suhteen. En siis olettanut sen olevan mitenkään hieno tai viimeisen päälle ja toivoin vain, että se olisi siisti ja puhdas. Ja sitähän se onneksi oli. Siisteys ja puhtaus on minulle tärkeää varsinkin kun lasten kanssa matkustetaan.

 

Siisti, mutta aikansa elänyt

Hotelli on jo aikalailla aikansa elänyt, sitä ei käy kiistäminen. Se on varmasti ollut joskus hieno, mutta olisi kyllä tarvinnut vuosien varrella hieman huolenpitoa ja esteettistä silmää, jotta olisi pysynyt ajanjuoksussa mukana. Mitenkään ränsistynyt tai räjähtänyt se ei ole ja kaikki oli kyllä ehjää, mutta esimerkiksi sisustukseen tai viihtyvyyteen ei kyllä oltu jaksettu panostaa lainkaan.

 

 

Me otimme riskin valitessamme meille liian pienen huoneen, mutta olimme liikkeellä niin nopealla aikataululla, että valinnanvaraa ei oikein ollut muuta kuin miljonääreille. Tämäkään hotelli ei ollut mitenkään halpa, ei todellakaan, joten siitä syystä sitä nyt hieman kritisoinkin. Tosiaan huone oli meille tosi ahdas ja se kyseli kyllä minun hermojani paljon. Se ei tosin ollut hotellin vika se!

Huone oli onneksi puhdas sekä siisti ja kaikki toimi hyvin. Sisustus oli aika kulahtanut ja aneeminen, mutta ainakin tv, lukitusjärjestelmä, vessa ja parvekkeen lasikaide oli uusittu. Parvekkeella oli kuitenkin esimerkiksi muoviset terassituolit ja pöytä, joten mitenkään viihtyisä sekään ei ollut.

 

Minibaarin puute ja kulkukissat

Onneksi meidän pienimmäinen ei ole enää maitoiässä, sillä huoneessa ei ollut minibaaria tai muutakaan, missä olisi voinut maitoa säilöä! Olen niin tottunut siihen, että se minibaari löytyy jokaisen hotellin hotellihuoneista, mutta niin ei siis todellakaan ole. Hyvä muistutus taas itselle. Jatkossa tarkastan, että minibaari löytyy, jos sellaiselle on sillä reissulla tarvetta.

Hotellin yleiset sisätilat olivat erittäin kolkot ja luotaan poistyöntävät. Esimerkiksi aulabaari oli kuin sairaalan kahvio! Ulkona terassilla oli kyllä mukava syödä ja niin teimmekin kaikilla ruokailuilla, joilla ei vettä satanut. Sisällä taisimme syödä yhteensä kolme kertaa, joten voi ehkä sanoa, että emme oikeastaan sisällä syöneet.

Kulkukissoja oli hotellilla ja sen ympäristössä aivan älytön määrä. Varmasti se parisenkymmentä kisua pyöri ympäri hotellia - sisällä, ulkona ja terassilla. Esimerkiksi aamiaisella terassin tuolilta saattoi löytyä kulkukissa nukkumasta. Minä itse en ole tottunut, että kissat päästetään hotelleihin sisälle tai edes terassille, joten se vaati hieman totuttelua.

 

 

All Inclusive Light

Meidän majoitukseemme kuului All Inclusive Light, joka sisälsi aamiaisen, lounaan ja illallisen juomineen. Muina aikoina sekä esimerkiksi allasravintolassa juomat ja syötävät täytyi maksaa itse. Se ei siis tullut meille mitenkään yllätyksenä, mutta mainittakoon asia siti. Välipala tosin oli sellainen, jota jäin kaipailemaan varsinkin kun sitä jääkaappiakaan ei ollut.

Ruoat olivat aikalailla aina samat ja alkuun ne tuntuivat maistuvan hyvin, mutta viikossa kyllä rupesi jo tökkimään. Jäin kaipaamaan esimerkiksi tuoreita hedelmiä, jotka ovat Kroatiassa aivan ihania. Mansikoista puhumattakaan! Jälkiruuat olivat todellinen pettymys, mutta pääasia, että lapsille oli jätskiä tarjolla. Enkä minäkään nälkää reissun aikana päässyt näkemään!

 

Kaukana kaikesta paikallisesta

Harmillinen seikka oli myös se, että hotellin lähellä ei ollut mitään paikallista. Olisin halunnut käydä esimerkiksi paikallisessa ruokakaupassa tai edes ravintolassa, mutta sellaisia ei siitä ihan läheltä löytynyt. Tämä ei tietenkään ole hotellin syytä, mutta hotellin sijainti oli minun mielestäni hieman huono. Jos halusi jonnekin mennä, täytyi oikeastaan käyttää taksia tai bussia.

Onneksi kävelymatkan päässä oli kuitenkin ehkä neuvostoaikainen alue, jolla oli muutama pikkuinen kauppa ja ravintola. Sieltä saimme vettä ostettua, mutta esimerkiksi mitään hedelmiä tai jugurttia ei välipalaksi löytynyt. Käytännössä siis tarjolla oli välipalaksi ranskiksia, sipsejä, mehua ja jätskiä. Lapset tykkäsi, mutta äiti ei niinkään.

 

 

Rauhallinen hotelli, mutta puutteellinen asiakaspalvelu

Hotellilla oli mukavan rauhallista eikä se tuntunut olevan aivan tupaten täynnä. Allasalueella oli väljää ja sinne mahtui meidänkin iso porukka aina. Altaissa mahtui uimaan ja leikkimään eikä niissä missään vaiheessa ollut mielestäni liikaa ihmisiä yhtä aikaa. Ei siis tarvinnut pelätä, että joku hyppää lasten päälle tai muuta sellaista.

Asiakaspalveluun tosin voisi kyllä panostaa hieman enemmän. Yleensä Kroatiassa on ollut aivan ihania, ystävällisiä, ihmisiä, mutta tällä hotellilla oli valehtelematta vain muutama ystävällinen ja iloinen työntekijä. Tuli väistämättä mieleen, että henkilökuntakaan ei ollut tyytyväinen hotellilla työskentelyyn ja se näkyi ikävä kyllä asiakaspalvelussa.

Jos tämä olisi ollut ensimmäinen kerta Kroatiassa, en varmasti sanoisi, että ihmiset ovat siellä ystävällisiä. Eivät työntekijät mitenkään supertöykeitä olleet eikä minulle jäänyt yhtäkään varsinaista tilannetta mieleen, että joku olisi huonosti käyttäytynyt, mutta eipä siellä juurikaan hymyilty tai jaksettu olla ystävällisiä. Kunhan vain tekivät työnsä ja yleisilmapiiri oli hieman ankea.

 

 

Viihtyisä allasalue ja upeat maisemat

Allasalue ansaitsee kyllä kehut ja maisemat siellä olivat aivan upeat. Löytyi lasten allas suihkulähteen kanssa ja isohko, syvempi, allas myöskin. Syvemmän altaan reunoilla oli mukavasti portaita, joten lapset pystyivät olemaan myös siellä meidän aikuisten kanssa. Allasravintola löytyi myös ja siellä tulikin syötyä ranskalaisia sekä aika monta jätskiä.

Maisemat allasalueella olivat todella kauniit ja hotellin ohi lipui päivässä monta laivaa sekä pienempää venettä sisään ja ulos Dubrovnikin satamasta. Vuoristoiset saarimaisemat kruunasivat vielä koko komeuden ja auringonlaskut olivat aivan täydellisen kauniita. Niitä oli ihana katsella illalla samalla kun istuskeltiin viihtyisässä allasravintolassa ja juotiin iltakahvit.

Kuten hotellikin, oli allasalue erittäin siisti ja puhdas. Hotellin henkilökunta järjesti altaalla päivän mittaan erilaisia jumppia sekä tanssiesityksiä ja joka ilta oli altaan esiintymislavalla jotakin ohjelmaa. Lapsille oli iltaisin disco, johon meidänkin lapset suostuivat ainakin kerran osallistumaan. Lapsille olisi ollut hotellilla muutakin ohjelmaa, mutta lapset eivät oikein innostuneet.

 

 

Pieni ja likainen ranta

Ranta ei ollut mitenkään kutsuva emmekä siellä käyneet kuin kerran kääntymässä. Ylihinnoitellut ranskalaiset ja mehut sekä likainen ranta ei oikein ollut se, mitä toivoimme. Rannalla oli vain muutama aurinkotuoli ja ranta oli todella lyhyt ja kapea. Ei sinne olisi mahtunut lasten kanssa vesileikkejä leikkimään ja toisaalta en kyllä likaiselle rannalle olisi halunnut mennäkään.

Likaisuudesta pitää varmasti syyttää valtavaa laivaliikennettä eikä ranta ollut hotellin oma ranta, joten hotellia tämä ranta-asia ei varsinaisesti koske. Minun mielestäni on kuitenkin hyvä tietää, että ranta ei ole kummoinen, jos tätä hotellia miettii majoitusvaihtoehdoksi ja haluiaisi viettää vaikkapa lasten kanssa aikaa rannalla.

Nyt meidän reissulla varmasti merivesi olisi ollut liian kylmää uimiselle ja onneksi hotellilla oli hyvät altaat, joten lapset saivat uida sekä leikkiä vedessä niin paljon kuin halusivat. Ranta-asia ei meidän lomaamme juurikaan vaikuttanut ja lapset rakastivat hotellin altaissa uimista. Allasalue oli heidän mielestään ihan täydellinen, mutta vesi olisi kuulemma voinut olla vähän lämpimämpää.

 

 

Lasten riemu, vesileikit ja auringonlaskut tekevät loman

Kaikenkaikkiaan meidän lomamme oli erittäin onnistunut ja onneksi sattui olemaan hyvät ilmat, joten vietimme ulkona suurimman osan päivästä aina iltaan asti. Oikeastaan koko päivä vietittiin ulkona eikä hengailtu aulabaarissa tai muutenkaan sisällä. Näin ollen hotellin karut sisätilat eivät todellakaan päässeet haittaamaan.

Hotelliin en kuitenkaan enää uudestaan menisi, sillä itse arvostan kovasti viihtyisiä sisätiloja ja hyvää asiakaspalvelua. Tiedän, että Kroatiasta niitäkin löytyy, joten valitsisin toisen hotellin. Valitettavasti Dubrovnikistä en osaa suositella hotelleja, sillä emme ole ennen siellä vierailleet.

Muutama mukava kohtaaminen kyllä jäi muistoihin ja etenkin meidän kerroksen siivoaja oli aivan ihana. Lasten riemu, siisti huone, viihtyisä allasalue ja nuo upeat auringonlaskut kruunasivat koko loman. Lapsilta kun kysyin, niin he lähtisivät samaan hotelliin uudestaan vaikka heti!

Jos Kroatia kiinnostaa, alla on linkit edellisiin Kroatia-aiheisiin postauksiini:
9 syytä palata Kroatiaan
Lomakuvia - Kroatian Dubrovnik
Dubrovnikin lumoavan kaunis vanhakaupunki
 

-R

 

Kommentit (2)

Mermar
1/2 | 

Koko Kroatia on hieman neuvostoaikaisen oloinen. Täytyy muistaa, että siellä on sodittu ihan lähivuosina ja maa ja kansalaiset ovat erittäin köyhiä. Lisäksi he ovat hieman katkeria, koska ylikansalliset yhtiöt, jotka ovat tulleet Kroatiaan, vievät turistien rahat. Itse olimme Splitin lähellä Rasisson SAS hotellissa, joka oli ihan viimeisen päälle. Mutta niinkuin sanoin, ei kroatialainen yritys. Kävimme elokuussa paikallisessa marketissa, jossa oli turkiskauluksiset talvitakit, lastenvaunut, ruoka ym. aivan vieri vieressä. Vaatteita oli tarjolla vain sekalaisia kokoja, kaikki eri värisiä ja ihan kuin käytettyjä, vaikka varmaan uusia olivatkin. Paikallinen sairaala sijaitsi aivan hotellin edessä, jokainen ikkuna hieman erilainen, maalit rapistuneet jne.
Hotellilla oli kyllä myös ranta, mutta nehän ovat kapeita kivirantoja siellä, eivät mitään auringonotto ja hiekkarantoja. Että, maassa maan tavalla. Maisemathan ovat ihania siellä.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

"Maassa maan tavalla" ei mun mielestä toteutunut tuossa meidän kohteessa lainkaan. Olemme siis vierailleet Kroatiassa neljä kertaa kymmenen vuoden aikana ja tämä oli ensimmäinen kerta kun esim. ihmiset olivat tympeitä. Olemme kolme ensimmäistä kertaa vierailleet Makarskan Rivieran pikkukylissä pienissä, paikallisissa, hotelleissa ja ne ovat olleet aivan ihania! 😊 Ja siellä rannat ovat olleet myös kapeita kivirantoja, mutta nimenomaan auringonottoon ja vesileikkeihin mahtavia. Ja rannat ovat jatkuneet silmänkantamattomiin. Suosittelen erittäin lämpimästi!

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Kävimme heti toisena lomapäivänämme vierailulla Dubrovnikin vanhassakaupungissa, joka on aivan upean kaunis kapeine kujineen ja vanhoine rakennuksineen. Vanhaakaupunkia ympäröi korkeat muurit ja halutessaan muureja pitkin voi kiertää jopa koko vanhankaupungin. Me koimme kolmen lapsen ja rattaiden kanssa järkevämmäksi pysytellä muurien sisäpuolella.

Hotellin läheiseltä bussipysäkiltä olisi päässyt vanhaankaupunkiin bussilla, mutta koska meitä oli sen verran iso porukka, tuli saman hintaiseksi mennä taksilla. Itseasiassa taksi taisi tulla jopa halvemmaksikin - helpommaksi ainakin. Korkeuseroja oli sen verran, että olisi ottanut aikansa ennen kuin olisimme rattaiden ja lasten kanssa päässeet kipuamaan pysäkille asti.

 

 

Rakastan vanhoja, kivisiä, rakennuksia sekä kapeita kujia, joita vanhakaupunki on täynnä. Kaikki on aivan upean kaunista vaikka mikään ei ole niin sanotusti viimeisen päälle eikä täydellistä. Siistiä ja puhdasta kyllä on, mutta talojen seinämien markiisit sojottavat jokainen eri suuntiin ja pyykkejä kuivuu helteessä ikkunoihin viritetyillä pyykkinaruilla.

Emme kiertäneet koko vanhaakaupunkia, mutta pieni osa riitti jo vakuuttamaan sen olevan kaunis. Turistejahan siellä oli vaikka kuinka ja itseasiassa meidän vierailupäivämme oli hiljaisin päivä lomamme aikana. Näin meille vakuuteltiin ainakin. Vilkkaimpina päivinä satamaan saapuu viisi risteilijää, jolloin vanhankaupungin muurien sisään sulloutuu kuulemma ainakin 15 000 turistia.

 

 

Lasten mielestä vanhankaupungin paras paikka taisi olla karkkikauppa, joka notkui toinen toistaan komeampia makeisia. Mies tuumasi, että oli myös kalleimmat karkit, jotka oli eläissään ostanut. Karkkeja maisteltiin sitten terassilla kun me joimme espressot. Ostin itselleni ja tytölle paikalliselta taiteilijalta korvakorut sekä pienestä kojusta hellehatun, jonka olin unohtanut kotiin.

Vuoret reunustivat myös vanhaakaupunkia ja näkyivät upeasti vanhojen rakennusten ja kujien väleistä. Lämpötila taisi olla siellä kolmenkympin yläpuolella ja sadekin teki tuloaan. Päätimme lähteä muutaman tunnin kiertelyn jälkeen takaisin hotellille ja heti kun taksista astuimme ulos, alkoikin sataa vettä. Sade ei onneksi kestänyt kauaa ja pian taas oli aurinkoista.

 

 

Kaikenkaikkiaan vanhakaupunki on todella kaunis ja siisti. Se ei ole täydellinen eikä viimeisenpäälle kiillotettu, mutta se taitaa juuri kruunata koko kauneuden ja tehdä siitä kiinnostavan. Jos Dubrovnikissa vierailee, kannattaa ehdottomasti poiketa vanhankaupungin muurien sisäpuolelle. 

Jos Kroatia kiinnostaa, alla on linkit edellisiin Kroatia-aiheisiin postauksiini:
9 syytä palata Kroatiaan
Lomakuvia - Kroatian Dubrovnik
Hotellikokemuksia - Valamar Club Dubrovnik​​​​​​​

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Kotiuduttu ollaan ja mukava, joskin vaiherikas, risteily isompien lasten kanssa Viking Linen M/S Gracellä on takanapäin. Olemme kyseisellä laivalla risteilleet samanlaisen vuorokauden kolmisen vuotta sitten ja nyt sitten heti taas. Itse en lähtökohtaisesti ole mikään risteilijätyyppi enkä risteilylle ole suuntaamassa, jos matkaa suunnitellaan, mutta laspet taisivat nauttia kyllä. Junamatka Turussa odottelevan isin luo oli myös hieno kokemus leikkivaunuineen päivineen!

Hytti meillä oli melko toimiva. Siinä oli siis valiovella kaksi hyttiä, joista aikuisten makuuhuoneessa oli parisänky ja lasten puolella pari kerrossänkyä. Molemmissa huoneissa oli omat vessat ja suihkut, peilipöydät ja mukavan isot, pyöreät, ikkunat. Hytti oli suhteellisen siisti, joskin lattiat olivat vähän tahmaiset ja vessaojen lattiat märät, mutta muuten ei valittamista ollut. Laiva oli muutenkin vielä hyvässä kunnossa ja yleisvaikutelmaltaan siisti.

Lähtö oli Turusta illalla ja laiva oli melkein tunnin myöhässä, joten se aiheutti hieman levottomuutta, mutta siitä onneksi selvittiin Palomies Sami -leluilla ja -kirjoilla. Illallinen syötiin laivan buffetissa ja sen jälken käytiin ostamassa vähän vettä kaupasta. Nukkumaan lapset pääsivät vasta pikkuisen ennen puolta yötä, joten tässä kohtaa ei voinut muuta kuin miettiä, että onneksi pienin lapsista ei ollut mukana!

 

Yö ei ollut mitenkään nautinnollinen, sillä lapset heräilivät tiuhaan tahtiin ja laivan moottorit jyskyttivät melkolailla. Aamupala nautittiin ihanissa merimaisemissa auringonpaisteessa. Aamiainen tosin päättyi lääkintähyttiin kun toinen lapsista kaatui ja loukkasi takaraivonsa niin, että sitä käytiin liimaamassa ja teippaamassa laivan ensiavun toimesta. Tulipahan sekin nähtyä ja pakko sanoa, että erittäin hyvin toimi kyllä. Kiitos!!

 

 

Ensiapukeikan jälkeen huilailtiin hetki ja jatkettiin päivää. Kierreltiin laivaa, touhuttiin leikkipaikoilla ja tehtiin ostoksia. Lounastettiin a'la cartessa ja lapsetkin söivät ensimmäistä kertaa reissun aikana hyvin! Ruoka oli kyllä hyvää ja mahat tulivat täyteen. Itse en olisi millään enää jaksanut syödä uudestaan buffetissa, joten tämä oli ihan nappivalinta! Kunnon kahvit jälkkäreiden kanssa ja sitten hyttin päikkäreille! Tai ainakin lepohetkelle, jos ei unille asti.

 

 

 

Kotona oltiin sitten yömyöhään, mutta aamulla nukuttiin kymmeneen asti kaikki! Pikkutöppönen oli viihtynyt mammalassa erinomaisesti ja nauttinut jakamattomasta huomiostaan! Innoissaan oli kun mentiin aamupäivällä hakemaan ja kotona sitten kiukuttelu on jatkunut normaaliin tapaan. Ihan parasta kun on ollut vielä koko viikonloppu vapaata. Normaalisti aina reissujen jälkeen mies on mennyt heti töihin ja koululainen kouluun. Nyt ollaan nautiskeltu vielä viikonlopusta ja huomennakin on vasta sunnuntai!

Rentouttavaa sunnuntaita jokaiselle!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Budapest kaupunkina ja matkakohteena on meille ennestään tuttu, sillä olemme siellä vierailleet useasti. Ensikerran kahdestaan häämatkalla ja toisen kerran kun odotimme esikoista. Sitten olimmekin useaan otteeseen reissussa esikoisen ollessa pikkuinen ja kerran kun keskimmäinen oli vauva. Kaksi ensimmäistä kertaa yövyimme hotellissa, mutta muut vierailut olemme saaneet asua kodinomaisesti tuttujen omistamassa asunnossa, aivan huippupaikalla Budapestin keskustassa.

Budapestiin oli helppo lähteä reissuun. Ensinnäkin suorat, lyhyet, lennot Ryanairilla Tampere-Pirkkalasta ovat aivan superihanat kun lasten kanssa reissataan. Ei tarvitse ajaa ensin paria tuntia Helsinkiin ja odotella toista parituntista Helsinki-Vantaalla ennen kuin päästään itse lentomatkalle.

Budapestiin tai mihin muuhun suurkaupunkiin tahansa on mukava matkustaa myös siksi, että voit olla varma, että pystyt ostamaan sieltä aivan kaikkea, mitä tarvitset. Pakkaamisen kanssa ei tarvitse ottaa mitään stressiä, sillä tiedät, että jos jotain unohtuu, paikan päältä saat sen ostettua kyllä. Kunhan lentomatkasta selviää niin kaikki hyvin!

Itse lentoaika Budapestiin on Tampereelta kaksi ja puoli tuntia suurinpiirtein. Eli ei todellakaan paha, mutta ihan riittävän paha, jos yksi lapsista päättää huutaa mennen tullen. Mennen ei ihan niin paljoa, mutta tullessa yhtäsoittoa puolitoista tuntia. Voin kertoa, että siinä teki mieli jo itsekin itkeä. Mutta siis lähtökohtaisesti lennon kesto ja lentoajat ovat tamperelaiselle lapsiperheelle ihan mahtavat. Myös toiminta Pirkkalan kentällä oli todella sujuvaa eikä tarvinnut sen enempiä jonotella missään kohtaa.

Sitten kun sinne Budapestiin laskeuduttiin ja oltiin saatu matkalaukut sekä rattaat haalittua kasaan, oli aika tilata taksi. Välihuomautuksena sellainen juttu, että on aivan huippua kun rattaat saa viedä koneelle asti! Ne jätetään kasaan koneen portaiden viereen ja sieltä ne haetaan sitten kohteessa. Tämä homma toimii Ryanairilla aivan loistavasti! Se taksin tilaus kentällä on myös sellainen juttu, joka todellakin Budapestissa toimii. Kentällä sisäpuolella on tarjolla vaikka mitä taksikuskia, mutta me olemme aina kävelleet kentän ovesta ulos ja tilanneet taksin "taksikioskista", ihan siitä ovien ulkopuolelta. Siinä tiskillä kerrotaan, minne ollaan menossa ja kuinka monta matkustajaa sekä paljonko tavaraa on mukana. Kopista saa lapun, jossa lukee osoite ja jopa hinta-arvio matkasta ja se näytetään kuskille.

Meidän tapauksessamme tarvittiin iso taksi ja vieläpä turvaistin, sillä meitä oli matkassa kaksi aikuista, kolme lasta, kaksi isoa matkalaukkua, käsimatkatavarat sekä rattaat. Asiakaspalvelijat taksikopissa puhuvat hyvää englantia - toisin kuin taksikuskit - joten kaikki tämä saatiin helposti selvitettyä ja iso taksi tilattiin meille vähän kauempaa. Sitä odotettiin pikkuhetki ja taksin saavuttua lastattiin tavarat sekä ihmiset autoon. Turvaistuinkin haettiin pääterminaalin taksikopilta sekä asennettiin autoon ja päästiin matkaan kohti Budapestin keskustaa. Matka kentältä keskustaan kestää puolisen tuntia, joten sekin on ihan mahtava lasten kanssa! Meillä muuten taksin hinta oli alle sen arvion, jonka taksikopilta saimme.

 

 

Olemme tottuneet Budapestissä vieraillessamme käyttämään ratikkaa ja metroa, jotka toimivat aivan mielettömän hyvin. Heti ensitöikseen ostetaan aina liput, joilla kuljetaan sitten niin paljon kuin mieli tekee! Viikon lippu aikuiselta maksaa noin 15 eur ja se kattaa ratikat, metrot, bussit ja sarvijaakot. Ja voin kertoa, että ainakin noita meidän käyttämiä ratikoita ja metroja meni aivan jatkuvasti. Siis ihan parin minuutin välein, joten ei todellakaan tarvinnut kuin kävellä pysäkille ja kyyti saapui. Voin sanoa, että ne toimivat kuin ajatus! Huomasimme vasta myöhemmin, että tarjolla olisi ollut myös perhelippuja, jotka varmasti olisivat olleet edullisempia, mutta me ostimme aikuisille omat liput sekä Sofialle omansa. Pienimmät lapset matkustivat maksutta.

Budapest on lapsiystävillinen kaupunki siinä mielessä, että kulkeminen on helppoa ja kaupunki on suhteellisen siisti, myös leikkipuistot, joita me näimme, olivat sitä myöskin. Ravintoloissa otetaan lapset ilolla vastaan, syötävää ja juotavaa löytyy sekä myös värikyniä ja väritettäviä menuja. Ostoskeskukset ovat myös viimeisen päälle siistejä ja, mikä tärkeintä, lelukauppoja löytyy runsaasti. Itseä toki miellyttää myös se, että lastenvaatteita löytyy paljon ja ne oikeasti ovat edullisia sekä tosi ihania! Ekaluokkalainen jo ymmärtää meillä vaatekauppojen päälle - pienemmät lelukauppoen, joissa hinnat olivat myös edulliset koti-Suomeen verrattuna.

Meidän lomapäivät koostuivat pääasiassa kaupungilla kävelystä, kahviloista, ravintoloista, ostoskeskuksista ja eläintarhasta, joka oli lasten ehdoton suosikki. Kylpylä jäi tälläkin kertaa kokeilematta vaikka se kovasti kehuja on saanutkin. Yhdessäkään leikkipuistossa ei tullut käytyä ja tällä reissulla myös "hoplopit" jäivät välistä. Aiemmin esikoinen on papan kanssa käynyt paikallisen ostoskeskuksen "hoplopissa" ja tykkäsi siitä niin, että toivoi tälläkin reissulla sinne pääsevänsä. Valitettavasti nyt ei oikein ollut sellaista rakoa, että toive olisi pystyttty toteuttamaan, mutta onneksi toinen toive toteutui. Asunnon poreammeessa meinaan uitiin joka päivä. Aiemmilla reissuilla olemme myös käyneet keilaamaassa, mutta nyt sekin jäi.

 

 

 

Eläintarhassa olemme käyneet ennenkin vaikka esikoinen ei sitä muistanutkaan. Siellä on hurja määrä eläimiä ja oma suhtautumiseni eläintarhoihin on todella ristiriitainen. Toisaalta sydämeni itkee verta kun katselen vankeudessa eläviä eläinraukkoja, mutta toisaalta taas näen, että niistä on pidetty hyvää huolta ja ne elävät isoissa sekä hoidetuissa häkeissä, aitauksissa ja uima-altaissa. Olen myös kuullut, että ilman eläintarhoja, jotkut lajit olisivat jo kuolleet sukupuuttoon. Silti jotenkin koen eläintarhan surullisena paikkana, joka vain osoittaa ihmisten itsekyyttä.

Kaikesta huolimatta eläintarhaan mentiin ja Budapestin eläintarha on minun mielestäni viihtyisä sekä hieno. Se on todella siisti, monipuolinen ja valtavan iso. Nälässä riutuvia eläimiä siellä ei näy ja tosiaan, lapset tykkäsivät kovasti kun näkivät mitä eksoottisempia eläimiä. Joskus eläintarhoissa käynti on vähän turhauttavaa kun tuntuu, että eläimet vain nukkuvat tai ovat piilossa, mutta nyt ainakin oli tosi onnistunut vierailu ja eläimet olivat aktiivisia.

Eläintarhaan mentiin metrolla, joka myös toimii Budapestissa moiteettomasti. Ainoa miinus tulee siitä, että rattaat täytyy joka kerta kantaa rappuset ylös sekä alas kun mitään luiskoja tms. ei ole. Itse matka sujui joka kerta kuitenkin hyvin rattaiden kanssa niin metrossa kuin ratikassakin. Ratikassa oli erikseen merkitty vaunut, joihin rattailla oli esteetön pääsy ja niitä me enimmäkseen käytimmekin. Asunnon ohi kulkevat ratikat ovat uudenmallisia ja tosiaan, niitä menee usein!

 

 

Budapestistä tosiaan löytyy kaikkea. Jopa mantelimaitoa näkyi olevan dm -ketjun liikkeissä, mutta en sen kummemmin katsonut, olisiko löytynyt kauramaitoakin kun sitä pakattiin mukaan kotoa lähtiessä. Muuten lastenruokasaralla luotettiin siihen, että paikanpäältä löytyy kaikkea tarpeellista. Lentomatkoja varten oli eväät mukana, mutta muuten joko syötiin ravintolassa tai kokattiin asunnolla. Kaupasta ostettiin muutamia purkkeja Hipp:n ruokaa ja niitä tosiaan löytyi hyvin!

Budpest on ihana kaupunki ja lastenkin kanssa ajan kyllä sai kulumaan vaikka kaupunkilomalla oltiinkin. Oli ihana kun majoituimme asunnossa, jossa lapset pystyivät rauhassa leikkimään ja tilaa riitti kaikille touhuille. Myös aikuisten kannalta on mukavaa, että kun lapset ovat jo nukkumassa, on mahdollista vielä istua iltaa kaksin ihan rauhassa. Oli muuten myös hyvä, että otimme mukaan rattaat, joihin myös keskimmäinen pääsi istumaan. Kerran jopa nukahti niihin! Kävelyä kaupunkilomalla kuitenkin tulee aina paljon ja kun pieniä jalkoja alkaa väsyttää, on hyvä, että ne pääsevät lepäämään. 

Kotiin lähtiessä taksin tilaus on vähän haastavampaa kuin kentällä, sillä taksikeskuksessa ei varsinaisesti puhuta sujuvaa englantia, mutta joka kerta ollaan taksi saatu tilattua. Turvaistuinta ei tietenkään löydy, mutta onneksi tällä kertaa ainakin mahduimme samaan autoon kaikki. Lentokentästä sen verran, että Ryanairilla kun lentää, joutuu jonkinmatkaa kävelemään ja ehkä jopa odottelemaankin ulkona. Kannattaa siis muistaa pukea tarpeeksi vaatetta päälle! Rattaita joutui myös kantamaan yhdet rappuset, mutta silti me koettiin parempana vaihtoehtona ottaa ne koneelle asti kuin jättää ne ruumaan.

Meillä oli oikein onnistunut loma, mutta päätettiin, että ensi kerralla lähdemme reissuun kaksin! Ihan ei rentoutumisesta mene tuo kaupunkiloma kolmen lapsen kanssa. ;)

 

-R

 

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Tutuilta näytti paikat, me ollaan käyty Budapestissa kanssa useamman kerran, ihan booking.comin kautta varattu asunnot ja oltu ihan tyytyväisiä, tämän kesäinen oli aivan huippu! Kun lapsien kanssa liikkuu, niin Aquaworld on ihan loistava paikka kesällä, siellä on sekä sisä-että ulkoaltaita ja päivä siellä menee nopsasti. Sankareiden aukiolta lähtee ilmainen kuljetus sinne, mutta ihan julkisillakin pääsee. Tuo julkinen liikenne on kyllä todella toimivaa Budapestissa, ei odotuksia ja tosi helppoa ja selkeää! Mekin käytiin edellisenä kesänä eläintarhassa ja tykättiin, vaikka samoja ahdistuksia tunnen minäkin aina noissa paikoissa, mutta toisaalta lapsille se on elämys, muuten eivät ehkä koskaan näkisi näitä eläimiä elävänä mm. Kirahveja ja norsuja... ruokavalikoima eläintarhassa vaan oli surkea ja kallis, olisi kannattanut ehdottomasti olla omat eväät mukana, mutta eipä tullut mieleen...

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Toi Aquaworld olis varmasti kesällä huippupaikka! Me kans syötiin siellä eläintarhassa evästä ja sitte siinä puistossa, eläintarhan ulkopuolella, on sellainen ihana ravintola veden äärellä ja siellä syötiin sitten myöhäinen lounas. Ollaan siellä syöty ennenkin ja on ihana paikka. :)

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram