Kirjoitukset avainsanalla välipala

 

Meillä on nyt aamut aloitettu jäätelöllä! Kuulostaa hurjalta, mutta kyseessä on ihan terveellinen, maustamattomaan jugurttiin tehty "mehu"jää. Mehua jätskiin ei tule eikä välttämättä valkoista sokeriakaan, sillä toisessa versiossa toimii makeutuksena hunaja. Toiseen versioon käytimme omppusosetta, johon on sokeria kyllä lisätty.

 

Vadelmaiset aamupalajäätelöt
n. 7 jäätelöä

3 dl maustamatonta jugurttia
3 rkl kreikkalaista jugurttia
vadelmia
hunajaa
sokeroimatonta granolaa

Vispaa jugurtit kulhossa kunnolla sekaisin ja lisää joukkoon oman makusi mukaan vadelmia sekä hunajaa. Minä käytin pakastettuja vadelmia ja murustelin niitä pienemmiksi palasiksi kun ajattelin, että lasten on mukavampi syödä kun jäiset vadelmat eivät ole kokonaisia.

Sekoita marjat sekä hunaja jugurttien kanssa ja kaada seos mehujäämuotteihin. Annostele päälle sokeroimatonta granolaa (esim. Myllärin Omenatarhan Granola) ja painele sitä muotin tikkuosalla hieman jugurtin sekaan. Sulje muotit ja anna jäätyä pakkasessa kunnolla.

 

 

Omenaiset aamupalajäätelöt
n. 7 jäätelöä

3 dl maustamatonta jugurttia
3 rkl kreikkalaista jugurttia
2 rkl omenasosetta
sokeroimatonta granolaa

Vispaa jugurtit kulhossa kunnolla sekaisin ja lisää joukkoon omenasose. Meidän sose sisälsi sokeria, joten muuta makeutusta ei tarvittu ja kannattaa laittaa omppusosetta oman maun mukaan, jos tuo pari ruokalusikallista ei tunnu hyvältä määrältä.

Sekoita omppusose jugurttien kanssa ja kaada seos mehujäämuotteihin. Annostele päälle sokeroimatonta granolaa (esim. Myllärin Omenatarhan Granola) ja painele sitä muotin tikkuosalla hieman jugurtin sekaan. Sulje muotit ja anna jäätyä pakkasessa kunnolla.

 

 

Meillä isommat lapset tykkäävät kovasti ja näitä on syöty niin aamu- kuin välipalaksikin. Taitaa olla hauskaa syödä jätskiä silloin kun sitä ei normaalisti saisi! Itsekin yhden vadelmajätskin söin ja kyllähän se minullekin maistui.

Mukavaa viikonloppua!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Eilen meillä syötiin iltapalaksi kookoksella höystettyä omenakaurapaistosta, jota syötiin sitten vielä tänään välipalaksikin. Koko uunivuoka tyhjeni kummasti, joten ilmeisen hyvää paistos oli myös lasten mielestä. Minä tykkään kovasti kookoksen mausta ja se sopi erinomaisesti omenakaurapaistokseen!

Keliakiaviikon kunniaksi mietiskelin, että paistoksenhan voi tehdä myös helposti gluteenittomana. Meidän paistoksen kaurahiutaleet tai jauhot eivät olleet gluteenittomia, mutta, jos ne vaihtaa gluteenittomiin tuotteisiin, niin paistos sopii myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.

 

 

Omenakaurapaistos kookoksella höystettynä

n. 10 pikkuomppua
1 tl kanelia
100 g Oivariiniä
1 dl fariinisokeria
3 dl kaurahiutaleita
0,5 dl vehnäjauhoja
kookoshiutaleita

Kuori ja pilko omenat voideltuun, uuninkestävään, paistovuokaan haluamasi kokoisiksi ja ripottele päälle kanelia. Sulata Oivariini, sekoita jauhot, fariinisokeri, kaura- ja kookoshiutaleet omassa kulhossaan. Kookoshiutaleita kannattaa laittaa juuri oman maun mukaan! Lisää sekaan sulatettu rasva, sekoita hyvin ja levitä seos omenalohkojen päälle.

Kypsennä paistosta 200-asteisen uunin alatasolla puolisen tuntia. Omenakaurapaistos on minun mielestäni parasta joko vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa nautittuna. Tällä kerralla meillä oli vaniljavaahtoa - viimeksi vaniljajätskiä.

 

 

Kookos toi ihanaa vaihtelua omenakaurapaistokseen, joka on minun herkkuani muutenkin. Omenat voi toki jättää myös kuorimatta, mutta meillä lapsille ei kuoret uppoa. Kookos ei maistunut paistoksessa liikaa eikä kookoshiutaleetkaan tuntuneet suussa ikävästi niinkuin joskus niiden kanssa käy. Kannattaa kokeilla!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Operaatio omppupuiden tyhjennys jatkuu ja tänään tehtiin välipalaksi omena-kaurapannukakkua. Kaurapannukakkua olen tehnyt ennenkin ja tänään päätin lisätä joukkoon omenaraastetta kun niitä omenoita nyt puista niin paljon tulee. Kaurahiutaleet tekevät pannarista täyttävämmän ja minusta omenakin sopii joukkoon oikein hyvin.

Operaationi kaksi ensimmäistä reseptiä löytyy näiden linkkien takaa:

 

 

Omena-kaurapannukakku
uunipellillinen

4 dl vehnäjauhoja
4 dl kaurahiutaleita
2 rkl sokeria
2 rkl fariinisokeria
4 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl suolaa

8 dl kaurajuomaa
4 kananmunaa
4 rkl rypsiöljyä

5 pikkuomenaa raastettuna

 

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa kaurajuoma, kananmunat sekä öljy. Lisää sitten nesteet jauhojen sekaan kokoajan sekoittaen ja kun ainekset ovat kunnolla sekaisin keskenään, anna taikinan turvota puoli tuntia.

Kuori ja raasta omenat sekä laita uuni lämpenemään 200-225 asteeseen. Minun uunin lämpötila oli siinä niiden kahden välissä kun en oikein osannut päättää, että laittaisinko 200 vai 225 astetta.

Lisää taikinan sekaan omenaraaste ja sekoita huolellisesti. Kaada seos sitten leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200-225 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes pannukakku näyttää sopivan väriseltä. Kannattaa antaa pannarin jäähtyä kunnolla ennen kuin alkaa leikellä sitä.

Minä tarjosin pannukakun lapsille (ja itselleni) turkkilaisen jugurtin ja omenasoseen kera.

 

 

Öljyn tilalla voisi varmasti käyttää myös sulatettua voita ja toisaalta taas sokerin voisi varmasti korvata esimerkiksi hunajalla. Meillä pannukakku on maistunut välipalaksi tosi hyvin ja sitä kuulemma saa tehdä toistekin.

 

-R

 

Kommentit (2)

Terveiset Oslosta

Heippa, hieman myøhæstynyt kommentti! Keitæ omenoista marmeladia...kiehauta omena kuutiot sokerin kanssa (joukkoon voi laitta kokonaista kanelia, anista, minttua, hunajaa, rosmariinia tai vaniljaa) . Keitæ niukassa liemessæ, ettæ kaikki omenat on tasaisena muusina. Anna jææhtyæ todella kylmæksi ja pakasta pieniin rasioihin. Sulla on koko talveksi omena marmrladia. Lampaanpaistin kanssa jos maustat rosmariinilla, tai noita toisia vaihtoehtoja voi kæyttææ joko kakkuihin, pannareihin ja paahtoleipiin....jee! 🍏🍎🍏🍐🍏🍎🍾🍾🍾

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Ei suinkaan ole myöhästynyt kommentti, kiitos vain! :) Hilloa olemmekin keitelleet ja pakastaneet, mutta maustetut marmeladit voisivat ollakin kivaa vaihtelua. Hyvä vinkki, kiitos!

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Eilen lasten teki taas kovasti mieli jätskiä ja minä yritän rajoittaa jatkuvaa herkuttelua keksimällä terveellisiä vaihtoehtoja. Mielestäni se, että kaikki hyvä totaalikielletään, ei ole meillä toimiva ratkaisu herkkuhimojen hallussapitoon vaan koitetaan keksiä ja opetella muitakin vaihtoehtoja kuin ne perusherkut.

Nice cream on oiva valinta silloin kun jätskihimo iskee. Ja toimii se ihan perus herkkuhimoonkin loistavasti! Mikä parasta, siihen ei lisätä makeutusta millään tavalla vaan kaikki makeus tulee banaaneista ja kaurajuomasta. Makuyhdistelmiä voi tehdä niin paljon kuin ikinä keksii ja meiltä löytyi eilen ainekset banaani-suklaa -yhdistelmään.  

 

 

Minulla on aikalailla aina pakkasessa pilkottuja banaaneja juuri tätä herkkuhimoa varten, sillä ilman niitä nice cream ei onnistu. Pilkon yleensä tummuneet banaanit pakkaseen, sillä nehän ovat ne kaikkein makeimmat. Meille jätskiä tuli neljä annosta kolmesta banaanista ja kaikkien herkkuhimot tuli tyydytettyä. 

 

 

Banaani-suklaa Nice Cream
4 annosta

3 jäistä banaania
n 1,5 dl kaurajuomaa
n. 1 tl tummaa kaakaojauhetta (sokeroimaton)

Jäisten banaanien annetaan hetken aikaa pehmetä huoneenlämmössä, jonka jälkeen ne laitetaan blenderiin. Joukkoon kaadetaan hieman kaurajuomaa ja sekoitetaan. Kaurajuomaa lisäillään ja jäisiä banaaneja sekoitellaan välillä haarukalla, sillä niistä tulee nopeasti yksi iso jäinen kökkö eikä ainakaan meidän blenderi saa niitä sekaisin.

Kaurajuomaa laitetaan niin paljon, että saadaan pehmismäinen massa aikaiseksi. Kun jätski alkaa näyttää hyvältä, lisätään joukkoon kaakaojauhetta sen verran kuin omaan suuhun sopii. Minä laitoin teelusikallisen suurinpiirtein ja sekoitin kaakaon haarukalla jätskin joukkoon. Sitten vielä surruuttelin blenderillä kunnolla sekaisin.

Kun maku on sopiva, ei muuta kuin kuppeihin ja herkuttelemaan!

 

 

Meillä nice cream uppoaa kaikille ja on tosiaan ihan huippuherkku näin arkena. Se on lisäksi ihan superhelppo ja vielä nopea tehdäkin kunhan vain on jäiset banaanit pakkasessa!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joogahullu luonnonkosmetiikkafani, joka ei ihan vielä osaa letittää hiuksiaan, hänen miehensä ja heidän kahdeksanvuotias tyttärensä, neljävuotias pikkuveli sekä kaksivuotias pikkusisko.

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät osoitteesta:
http://www.lily.fi/blogit/koti-kumpulassa

 

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat