Kirjoitukset avainsanalla välipala

 

Munkkien (ohje löytyy täältä) lisäksi viikonloppuna tehtiin myös mehevää tonnikalapiirakkaa. Tonnikalapiirakka on yksi omista lemppareistani ja voin syödä sitä hyvin aamupalaksi, välipalaksi, lounaaksi ja iltapalaksikin. Tonnikalapiirakka toimii minusta hyvin myös juhlissa suolaisena tarjottavana, ja sitä voi syödä myös vähän jo haalenneenakin.

Mielestäni tonnikalapiirakka on parasta kyllä lämpimänä hyvän salaatin kanssa ja sitä voi syödä useana päivänä, jos sellaisen jääkaappiin tekee. Meillä yksi lapsista tykkää tonnikalapiirakasta, mutta muille se ei maistu, joten söimme viikonloppuna tehtyä piirakkaa alkuviikon kaksin. 

Tonnikalapiirakan alkuperäinen resepti löytyy täältä, Hellapoliisin sivuilta. Jos haluat tehdä pellillisen piirakkaa, tuplaa kaikki ainekset.

 

 

Hellapoliisin tonnikalapiirakka

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
150 g margariinia
hyppysellinen suolaa
0,5 dl vettä

Täyte:
1 prk tonnikalaa
2 paprikaa
tuoretta tilliä
150 g juustoraastetta
3 kananmunaa
1,5 dl kermaa
1,5 dl maitoa
hyppysellinen suolaa

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Nypi vehnäjauhot, suola ja margariini murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon kylmä vesi ja painele taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle sekä myös reunoille. Paista piirakkapohjaa uunin alatasolla noin 10 minuuttia.

Hienonna tilli ja suikaloi paprika. Sekoita kerma sekä maito keskenään ja lisää joukkoon kananmunat, suola, tilli sekä juustoraaste. Ota piirakkapohja uunista ja lisää sen päälle tonnikala, paprikasuikaleet ja kerma-maito -seos, johon sekoitit jo muut ainekset. Jatka paistamista uunin alatasolla 200 asteessa puolisen tuntia.

 

 

Piirakasta tuli tosi mehevä ja herkullinen! Ihan yksi mun lempiherkuistani kyllä ja kuten sanottu, toimii niin juhlassa kuin arjessakin.

 

-R

 

Kommentit (4)

Vierailija
2/4 | 

Kiitos vinkistä, täytyy kokeilla. Tähän kävisi varmaan myös se uusi luonnonkalasäilyke?

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Itse en ole sitä kokeillut, mutta kyllä varmasti sopii! Jos kokeilet ja jaksat niin tule kertomaan, toimiko. 😊

-R / Koti Kumpulassa

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Enpäs osaa kyllä sanoa! Itsellä ei ole kokemusta gluteenittomasta leivonnasta ollenkaan. Toivottavasti saat onnistumaan! 😊

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Meidän keittiönkaapissa on varmasti vuosia lojunut vanha vohvelirauta. En muista milloin sitä on viimeksi oikein käytetty, mutta joka päivä olen sitä kaapissa kuitenkin katsellut. Nyt kuitenkin putsasin raudan ja muutamana viime viikkona olen nostanut vohveliraudan pöydälle ja paistanut sillä lapsille herkkuvälipalan.

Itse vohvelitaikinaan en lisännyt sokeria enkä käyttänyt taikinassa myöskään maitoa. Vaniljan maku vohveleihin tulee nestemäisestä vaniljauutteesta eli agavesiirapista sekä vaniljauutteesta ja nesteenä on meidän tapauksessamme kaurajuoma. Lehmänmaito ei meidän porukalle aina sovi, joten siitä syystä meillä käytetään pääasiassa kaurajuomaa. Sokeria taas taikina ei kaipaa vaan makeuden ja vaniljan maun saa hyvin vaniljauutteesta.

 

 

Vaniljaiset vohvelit

6 vohvelia

2 kananmunaa
4 dl kaurajuomaa
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
3/4 tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
3 rkl nestemäistä vaniljauutetta

Munien rakenne vatkataan rikki kulhossa, jossa on kaatonokka ja joukkoon lisätään kaurajuoma. Vehnäjauhot ja leivinjauhe sekoitetaan keskenään ja jauhoseos vatkataan muna-kaurajuoma -seoksen joukkoon. Lopuksi sekaan lisätään vielä vaniljauute, suola ja öljy. Taikinan annetaan turvota noin 15 minuuttia.

Vohvelit paistetaan kuumalla vohveliraudalla ja tarjoillaan esimerkiksi marjojen tai hillon kera. Herkkupäivänä kermavaahto tai vaniljajäätelö ovat vohveleiden hyviä kavereita, mutta esimerkiksi turkkilainen jugurtti ja hunaja tai marjat maistuvat vohveleiden kanssa myös! Meillä yksi lapsista haluaa syödä vohvelinsa ihan ilman mitään täytteitä tai päällisiä eli maistuvat ne ihan sellaisinaankin.

 

 

Vohveleiden kanssa sopii mainiosti myös suolaiset täytteet, mutta silloin täytyy muistaa jättää vaniljauute taikinasta pois! Tästä taikinämäärästä tuli meidän vohveliraudalla ja minun paistotaidoillani kuusi vohvelia, mutta alkuperäinen ohje lupailee kahdeksaa kappaletta. Tosin minun tulee näköjään aina laitettua taikinaa raudalle joko liian vähän tai liian paljon, joten siinä on vielä vähän hakemista.

Talvipäivinä vohvelit maistuivat lapsille mäenlaskun jälkeen ja lautanen oli tyhjä alta aikayksikön. Nyt meillä ei enää lunta ole, mutta vohvelit taitavat kyllä maistua siltikin.

Ihanaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa kaikille!

 

-R

 

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Kesällä täytyy tottakai syödä jätskiä ja olenkin sitä nyt tehnyt itse jonkin verran. Täältä löydät esimerkiksi ohjeen herkulliseen banaanijäätelöön ja täältä suklaa-kahvijäätelöön.

Lapset halusivat vaihteeksi tikkujätskejä, joten tein mansikka-banaanismoothien ja siitä sitten jäädytin mehujäämuoteissa tikkujätskejä. Lapset tykkäsivät kovasti ja minusta on ihan mahtavaa, että jätskit on niin helppo tehdä. On myös mukavaa, että niissä ei ole lisättyä sokeria ja niitä voi hyvin syödä ihan joka päivä.

 

 

Mansikka-banaanijätskit

maustamatonta jugurttia
mansikoita
banaania
kaurajuomaa
kaurahiutaleita

Ainekset vain blenderissa sekaisin ja muotteihin. Jätskeistä voi tehdä juuri sellaisia kuin haluaa eli ainesten suhteita voi muunnella oman mielensä mukaan. Kaurahiutaleita käytin jätskeissä siksi, että sellaisen voi syödä vaikkapa aamu- tai välipalalla.

Smoothie kannattaa jättää melko paksuksi, jotta puutikut pysyvät paremmin pystyssä. Mielestäni myös on mukavempi kun jätskissä ei ole niin paljon jäätä, joka tulee helposti paljosta nesteestä.

Kaadoin smoothiet muotteihin, tökkäsin niihin tikut pystyyn ja laitoin jätskit pakastimeen jäätymään. Tikut pysyivät tosi hyvin pystyssä vaikka sitä hieman epäilinkin ensin.

 

 

 

Löysin puiset tikut Granitista, mutta kyllä niitä varmaan muualtakin saa. Muoviset tikut on tosiaan menneet hukkaan, joten siitä syystä ostin nyt näitä puisia. Täytyy vielä suorittaa etsintäoperaatio, josko ne muotteihin kuuluvat tikut jostain löytyisi. Kaikki kuusi tosiaan hukassa eli olen varmaan ne jemmannut jonnekin.

Meillä on käytössä Ikean muoviset mehujäämuotit ja olen tykännyt, että ne on just sopivan kokoiset. Jotkut muotit on turhan isoja, mutta nämä on olleet kyllä sopivan kokoisia.

Tässä alla vielä ne pari herkullista jätskiohjetta niin lasten kuin aikuistenkin makuun.

 

Ihanaa viikkoa kaikille!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Toissa lauantaina vietettiin Banana Bread Daytä (banaanileipäpäivä) ja jo silloin päätin, että täytyykin tehdä banaanileipää pitkästä aikaa! Kysyin kaverilta, että mitä reseptiä hän on käyttänyt ja hän kehui, että La Vida Fresca -blogin resepti on ollut hyvä.

Muokkasin reseptiä hieman ja teimme oman leipämme eilen. Melkein pari viikkoa siinä meni, että sain itseäni niskasti kiinni ja banaanileivän uunin! Mutta ei se mitään, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Meillä lapset tykkäsivät leivästä niin paljon, että varmasti sitä tulee nyt tehtyä useammin. Banaanileipä on muuten erinomainen tapa käyttää tummuneet banaanit, sillä ne sopivat siihen paremmin kuin hyvin!

 

 

Herkullinen banaanileipä

alkuperäinen ohje täällä


3 isoa banaania (mitä tummempi, sen parempi)
0,5 dl kookosöljyä
3 kananmunaa
1,5 dl kaurajuomaa
3 rkl agavesiirappia (tai hunajaa ym.)
2,5 dl kaurajauhoja tai jauhettuja kaurahiutaleita
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl vaniljasokeria (mielummin vaniljajauhetta tai -uutetta - meillä ei ollut)
3 tl kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
ripaus ruususuolaa

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Jos sinulta ei löydy kaurajauhoja, hurauta kaurahiutaleet blenderissä jauhoiksi. Laita jauhot sivuun odottamaan vuoroaan ja surauta blenderissä banaanit, sulatettu kookosöljy, kananmunat, agavesiirappi ja kaurajuoma, mikäli kaikki mahtuvat blenderiisi. Jos ei niin kaada seos kulhoon ja sekoita kaurajuoma sitten joukkoon.

Kaada seos kulhoon ja sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa. Kaada kuivat aineet seokseen ja sekoita taikina tasaiseksi. Taikina saa olla melko löysää, joten tarvittaessa, lisää joukkoon hieman kaurajuomaa.

Kaada taikina öljyttyyn tai leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Itse pyrin välttämään turhaa leivinpaperin käyttöä, mutta huomasin, että meidän vuoan pinnoite oli rikki, joten turvauduin leivinpaperiin. Vuoka menee siis vaihtoon ja silikonivuoka voisi olla myös varsin toimiva ratkaisu.

Jos sinulla on ylimääräinen banaani käytettäväksi koristeluun, kuori ja halkaise se pitkittäin ja asettele banaanin puolikkaat kauniisti leivän päälle. Banaanin lisäksi koristeluun sopii hyvin myös saksanpähkinät tai vaikka molemmat!

Meillä oli hedelmäkorissa juuri kolme banaania, jotka kuluivat itse taikinaan, mutta esikoinen onneksi keksi, että koristellaan banaanileipä omenaviipaleilla. Ripottelimme päälle vielä hieman kanelia ja aika kaunis banaanileipä saatiin aikaiseksi.

Paista banaanileipää 175 asteessa noin 50 minuuttia tai kunnes se on saanut kauniin värin pintaansa. Anna leivän vetäytyä ja jäähtyä aikansa ennen kuin alat sitä leikkaamaan ja herkuttelemaan!

 

 

Terveellinen herkku

Banaanileipä itsessään on melko terveellinen herkku. Se, että pysyykö banaanileipä terveellisenä, riippuu sitten toki siitä mitä leivän päälle laittaa!

Meillä lapset söivät leipää turkkilaisen jugurtin sekä mansikkahillon kanssa, mutta maistui leipä heille ihan sellaisenaankin. Minä tykkään banaanileivästä turkkilaisen jugurtin ja hunajan kanssa, mutta kyllä se minullekin maistui ihan ilman päällisiä.

Muita hyviä vaihtoehtoja banaanileivän päälle ovat makeuttamaton maapähkinävoi, turkkilainen jugurtti ja hedelmäviipaleet tai marjat sekä kaikki niiden yhdistelmät.

 

 

Herkkupäivän kaveri

Jos oikein herkkupäivä osuu kohdalle, voi banaanileivän päälle sipaista hieman Nutellaa esimerkiksi. Kaverini suositteli banaanileipäreseptin ohella myös maidotonta, laktoositonta, palmuöljytontä ja GMO-vapaata Valsoia la Crema Hasselpähkinälevitettä, joka sopii hyvin Nutellan korvikkeeksi.

En ole itse maistanut Valsoian vegaanista Nutellan korvaajaa, mutta esimerkiksi viikonlopun kunniaksi voisi sen kyllä ottaa testiin! Sokeritonta tai mitenkään kevyttä se ei toki ole, mutta ehkä asteen parempaa kuin Nutella kuitenkin. Täältä löydät Valsoia la Creman tuotetiedot, jos rupesi kiinnostamaan!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram