Kirjoitukset avainsanalla välipala

 

Kesällä täytyy tottakai syödä jätskiä ja olenkin sitä nyt tehnyt itse jonkin verran. Täältä löydät esimerkiksi ohjeen herkulliseen banaanijäätelöön ja täältä suklaa-kahvijäätelöön.

Lapset halusivat vaihteeksi tikkujätskejä, joten tein mansikka-banaanismoothien ja siitä sitten jäädytin mehujäämuoteissa tikkujätskejä. Lapset tykkäsivät kovasti ja minusta on ihan mahtavaa, että jätskit on niin helppo tehdä. On myös mukavaa, että niissä ei ole lisättyä sokeria ja niitä voi hyvin syödä ihan joka päivä.

 

 

Mansikka-banaanijätskit

maustamatonta jugurttia
mansikoita
banaania
kaurajuomaa
kaurahiutaleita

Ainekset vain blenderissa sekaisin ja muotteihin. Jätskeistä voi tehdä juuri sellaisia kuin haluaa eli ainesten suhteita voi muunnella oman mielensä mukaan. Kaurahiutaleita käytin jätskeissä siksi, että sellaisen voi syödä vaikkapa aamu- tai välipalalla.

Smoothie kannattaa jättää melko paksuksi, jotta puutikut pysyvät paremmin pystyssä. Mielestäni myös on mukavempi kun jätskissä ei ole niin paljon jäätä, joka tulee helposti paljosta nesteestä.

Kaadoin smoothiet muotteihin, tökkäsin niihin tikut pystyyn ja laitoin jätskit pakastimeen jäätymään. Tikut pysyivät tosi hyvin pystyssä vaikka sitä hieman epäilinkin ensin.

 

 

 

Löysin puiset tikut Granitista, mutta kyllä niitä varmaan muualtakin saa. Muoviset tikut on tosiaan menneet hukkaan, joten siitä syystä ostin nyt näitä puisia. Täytyy vielä suorittaa etsintäoperaatio, josko ne muotteihin kuuluvat tikut jostain löytyisi. Kaikki kuusi tosiaan hukassa eli olen varmaan ne jemmannut jonnekin.

Meillä on käytössä Ikean muoviset mehujäämuotit ja olen tykännyt, että ne on just sopivan kokoiset. Jotkut muotit on turhan isoja, mutta nämä on olleet kyllä sopivan kokoisia.

Tässä alla vielä ne pari herkullista jätskiohjetta niin lasten kuin aikuistenkin makuun.

 

Ihanaa viikkoa kaikille!

 

-R

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Toissa lauantaina vietettiin Banana Bread Daytä (banaanileipäpäivä) ja jo silloin päätin, että täytyykin tehdä banaanileipää pitkästä aikaa! Kysyin kaverilta, että mitä reseptiä hän on käyttänyt ja hän kehui, että La Vida Fresca -blogin resepti on ollut hyvä.

Muokkasin reseptiä hieman ja teimme oman leipämme eilen. Melkein pari viikkoa siinä meni, että sain itseäni niskasti kiinni ja banaanileivän uunin! Mutta ei se mitään, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Meillä lapset tykkäsivät leivästä niin paljon, että varmasti sitä tulee nyt tehtyä useammin. Banaanileipä on muuten erinomainen tapa käyttää tummuneet banaanit, sillä ne sopivat siihen paremmin kuin hyvin!

 

 

Herkullinen banaanileipä

alkuperäinen ohje täällä


3 isoa banaania (mitä tummempi, sen parempi)
0,5 dl kookosöljyä
3 kananmunaa
1,5 dl kaurajuomaa
3 rkl agavesiirappia (tai hunajaa ym.)
2,5 dl kaurajauhoja tai jauhettuja kaurahiutaleita
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl vaniljasokeria (mielummin vaniljajauhetta tai -uutetta - meillä ei ollut)
3 tl kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
ripaus ruususuolaa

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Jos sinulta ei löydy kaurajauhoja, hurauta kaurahiutaleet blenderissä jauhoiksi. Laita jauhot sivuun odottamaan vuoroaan ja surauta blenderissä banaanit, sulatettu kookosöljy, kananmunat, agavesiirappi ja kaurajuoma, mikäli kaikki mahtuvat blenderiisi. Jos ei niin kaada seos kulhoon ja sekoita kaurajuoma sitten joukkoon.

Kaada seos kulhoon ja sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa. Kaada kuivat aineet seokseen ja sekoita taikina tasaiseksi. Taikina saa olla melko löysää, joten tarvittaessa, lisää joukkoon hieman kaurajuomaa.

Kaada taikina öljyttyyn tai leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Itse pyrin välttämään turhaa leivinpaperin käyttöä, mutta huomasin, että meidän vuoan pinnoite oli rikki, joten turvauduin leivinpaperiin. Vuoka menee siis vaihtoon ja silikonivuoka voisi olla myös varsin toimiva ratkaisu.

Jos sinulla on ylimääräinen banaani käytettäväksi koristeluun, kuori ja halkaise se pitkittäin ja asettele banaanin puolikkaat kauniisti leivän päälle. Banaanin lisäksi koristeluun sopii hyvin myös saksanpähkinät tai vaikka molemmat!

Meillä oli hedelmäkorissa juuri kolme banaania, jotka kuluivat itse taikinaan, mutta esikoinen onneksi keksi, että koristellaan banaanileipä omenaviipaleilla. Ripottelimme päälle vielä hieman kanelia ja aika kaunis banaanileipä saatiin aikaiseksi.

Paista banaanileipää 175 asteessa noin 50 minuuttia tai kunnes se on saanut kauniin värin pintaansa. Anna leivän vetäytyä ja jäähtyä aikansa ennen kuin alat sitä leikkaamaan ja herkuttelemaan!

 

 

Terveellinen herkku

Banaanileipä itsessään on melko terveellinen herkku. Se, että pysyykö banaanileipä terveellisenä, riippuu sitten toki siitä mitä leivän päälle laittaa!

Meillä lapset söivät leipää turkkilaisen jugurtin sekä mansikkahillon kanssa, mutta maistui leipä heille ihan sellaisenaankin. Minä tykkään banaanileivästä turkkilaisen jugurtin ja hunajan kanssa, mutta kyllä se minullekin maistui ihan ilman päällisiä.

Muita hyviä vaihtoehtoja banaanileivän päälle ovat makeuttamaton maapähkinävoi, turkkilainen jugurtti ja hedelmäviipaleet tai marjat sekä kaikki niiden yhdistelmät.

 

 

Herkkupäivän kaveri

Jos oikein herkkupäivä osuu kohdalle, voi banaanileivän päälle sipaista hieman Nutellaa esimerkiksi. Kaverini suositteli banaanileipäreseptin ohella myös maidotonta, laktoositonta, palmuöljytontä ja GMO-vapaata Valsoia la Crema Hasselpähkinälevitettä, joka sopii hyvin Nutellan korvikkeeksi.

En ole itse maistanut Valsoian vegaanista Nutellan korvaajaa, mutta esimerkiksi viikonlopun kunniaksi voisi sen kyllä ottaa testiin! Sokeritonta tai mitenkään kevyttä se ei toki ole, mutta ehkä asteen parempaa kuin Nutella kuitenkin. Täältä löydät Valsoia la Creman tuotetiedot, jos rupesi kiinnostamaan!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Meillä lomaillaan koulusta sekä kerhosta ensi viikko ja mikäs on mukavampaa kuin lomaviikolla syödä herkullista aamupalaa ihan kaikessa rauhassa? Banaanipannari sopii erinomaisesti juuri tälläisiin, kiireettömiin, aamuihin ja toimii myös välipalallakin.

Ensimmäisen pannarin onnistuin polttamaan pinnasta kun paistoin sitä 225 asteessa ilman kiertoilmaa, mutta poistin tummat kohdat pannarin pinnasta ja se maistui onneksi. Toisella kerralla paistoin sitten pannaria matalammassa lämpötilassa hieman kauemmin ja lopputulos oli hyvä.

Paistolämpötila sekä -aika ovat siis riippuvaisia uunista ja meillä kun uunin kiertoilmatoiminto hajosi, ovat paistamisajat välillä vähän hakemista.

 

 

Banaanipannukakku

uunipellillinen

3 kananmunaa
1 l kaurajuomaa
5,5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruususuolaa
1 dl rypsiöljyä
2 banaania (mitä tummempi, sen parempi)
(2 rkl agavesiirappia)

Riko kananmunat astiaan ja vatkaa niiden rakenne rikki. Sekoita joukkoon kaurajuoma ja vatkaa sekaan myös kuivat aineet sekä rypsiöljy. Lisää myös makeutus, jos haluat sellaista käyttää. Minä luotin vain banaanien makeuteen ja jätin agavesiirapin kokonaan pois.

Soseuta banaanit esimerkiksi sauvasekoittimella ja sekoita ne taikinaan. Minun käyttämäni banaanit olivat melko isoja, joten jos käytössä on pieniä banaaneja, laittaisin niitä ehkä kolme. Banaanit saavat olla tummia, sillä silloin ne ovat makeampia kuin vaaleina.

Anna taikinan turvota puolisen tuntia ja lämmitä uuni sillä aikaa 200 asteeseen.

Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista puolisen tuntia tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Pannukakku jää sisältä melko löysäksi, joten kannattaa antaa sen vetäytyä aikansa ennen leikkaamista ja tarjoilua.

 

 

Söin lasten kanssa banaanipannaria aamupalaksi turkkilaisen jugurtin ja hunajan kanssa. Välipalaksi söin sitä ihan sellaisenaan ja se oli niinkin ihanan mehevää varmasti juuri banaanien ansiosta. Lapset tykkäsivät pannarista myös maapähkinävoin ja mansikkahillon kanssa, mutta itse en hillosta kovin välitä, sillä se on makuuni liian makeaa.

Mielestäni banaanipannari ei jäänyt kaipaamaan makeutusta varsinkaan päällisten kanssa herkuteltuna, mutta myös ihan sellaisenaan pannari oli riittävän makeaa. Pannukakku maistuisi myös varmasti esimerkiksi marjojen kanssa ja turkkilainen jugurtti sopii mielestäni pannarin kanssa todella hyvin.

 

 

Meillä tosiaan vietetään ensi viikko talvilomaa ja ilmeisesti mieskin pystyy lomailemaan suurimman osan viikosta. Melko ihanaa ja todella harvinaista herkkua! Täytyy muistaa nauttia ja viettää aikaa yhdessä akkuja lataillen.

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kanelilla maustetut, paistetut banaaniviipaleet, ovat herkullinen välipala.
Kanelilla maustetut, paistetut banaaniviipaleet, ovat herkullinen välipala.

 

Eilen teimme lasten kanssa oikean herkkuvälipalan! Meillä oli hedelmäkorissa muutama ruskettunut banaani, joita lapset eivät enää halunneet syödä, joten nopean Pinterest -haun jälkeen päädyimme pilkkomaan ja paistamaan ne.

Herkullinen välipalahan siitä valmistui ja oikeastaan se menisi ihan jälkkärinäkin vaikka jätskin kanssa. 

 

 

Paistetut banaaniviipaleet

2 banaania
1 tl sokeria
1 tl kanelia

Sokeri ja kaneli sekoitetaan keskenään ja banaanit pilkotaan viipaleiksi. Meillä lapset pilkkoivat banaanit, joten viipaleet olivat hieman epätasaisen paksuisia, mutta ajattelisin, että ehkä noin 1,5 sentin paksuiset viipaleet olisivat ihanteellisia.

Banaaniviipaleet paistetaan rypsiöljyn kanssa pannulla keskilämmöllä ensin toiselta puolelta ja viipaleiden päälle ripotellaan puolet kaneli-sokeriseoksesta.

Kun viipaleet ovat saanet hieman väriä paistopinnalle, käännetään ne ja ripotellaan loput kaneli-sokeriseoksesta viipaleiden päälle.

Paistetaan vielä hetki ja valmista!

 

Paistetut banaaniviipaleet maistuvat joko sellaisenaan tai maustamattoman jugurtin kanssa.
Paistetut banaaniviipaleet maistuvat joko sellaisenaan tai maustamattoman jugurtin kanssa.

 

Itse söin paistetut banaaniviipaleet ihan sellaisenaan, mutta lapset söivät ne maustamattoman jugurtin kanssa ja tykkäsivät kovin. Ensi kerralla ajattelin testata paistamista ilman sokeria, sillä banaani on itsessään jo niin makeaa, että sokeri saattaa olla ihan turha lisä, vaikkei sitä paljoa tähän käytettykään.

Leikkaan ensi kerralla myös paksumpia viipaleita, jotta ne pysyvät paremmin koossa! Toki on aivan ihanaa kun lapset haluavat auttaa ja osallistua eikä se haittaa vaikka pikkukokkien leikkaamat viipaleet eivät kasassa pysyisikään.

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat