Kirjoitukset avainsanalla rutiinit

 

Tervetuloa seuraamaan meidän tiistaipäiväämme, joka oli aikalailla sellainen perus arkipäivä kouluineen ja reeneineen. Arki on hektistä ja aika aikataulutettua, mutta rakastan sitä!

 

 

Tiistai 24.4.2018

Pokkeuksellisesti herätään vasta kello 7.00. Yleensä pienin lapsista herää vähän kuuden jälkeen ja kasin aamuina koululainenkin herätetään klo 6.30 viimeistään. Tiistaisin on ysin aamu, joten riittää, että herätään seiskalta.

Ensisijaiset aamutoimet eli aamumaito pienimmälle sekä koululaiselle aamupala, vaatteiden vaihto ja hiusten letitys. Muut hän hoitaa itse kyllä. Sitten hetki lastenohjelmia, ulkovaatteet päälle, repun tsekkaus ja eikun koulumatkalle kello 8.20. Heilutetaan pienempien kanssa koululaiselle ikkunasta ja aletaan syömään aamupalaa.

Minun aamuni käynnistyy lasillisella vettä ja isolla kupilla tummapaahtoista kahvia iKaffella höystettynä. Tämän tarvitsen siis heti herättyäni hammaspesun jälkeen ja aamupalan syön sitten vasta joskus kun muistan ja ehdin.

 

 

Kun lapset ovat syöneet, vaihdetaan vaatteet ja aletaan leikkiä. Touhua ja leikkiä lapset onneksi keksivät itsekseen ja minua tarvitaan nostelemaan tavaroita hyllyiltä ja satunnaisesti riitoja sovittelemaan. Ja tietenkin siivoamaan lelut takaisin paikoilleen. Se tuntuu olevan ylivoimainen tehtävä lapsille.

Ruokimme kalat (kyllä, meillä on akvaario), asettelimme uutta pojan ostamaa pientä puuta ympäri olohuonetta ja löysimme sille paikan. Keksin taas uuden idean olohuoneeseen ja siirsimme tv-tason sohvapöydäksi. Lapset tykkäävät olla mukana minun sisustusjutuissani ja heiltä kumpuaa aina mitä hienompia ideoita!

Kello 9.10 laittelen astiat koneesta kaappeihin ja likaiset koneeseen. Kone ei tule täyteen, joten käyntiin sitä ei saa. Laitan toisen kupin kahvia tippumaan ja menen nostamaan legolaatikkoa hyllyköstä. Pyyhin pölyt, joita en en edellisen päivän siivouksessa ehtinyt pyyhkiä.

 

 

Ulkona sataa vettä, joten päätämme, että tänään ei ulkoilla. Lapset haluavat ammeeseen ja se sopii minulle vallan mainiosti. Juon toisen kupin kahvia legoleikkien lomassa, kasaamme pyykit pyykkikassiin ja menemme alakertaan.

Laitamme pyykit koneeseen ja laskemme veden kylpyammeeseen. Lapset ovat ammeessa ja minä pesen samalla vessan, joka siis on näköetäisyydellä ammeesta - ihan siinä vieressä. Saan vessan joten kuten pestyä kun silmät ovat kokoajan ammeessa, mutta parempi se kuin ei ollenkaan.

 

 

Kello 12.10 tulemme takaisin yläkertaan ja lämmitämme makaronilaatikkoa. Syömme ja jatkamme leikkiä kunnes kello on 13.00 ja pienintä alkaa väsyttää. Neiti juo maidon ja menemme kaksin alakertaan. Minä laitan märät pyykit valmiiksi kuivuriin ja seuraavat likaiset pyykit pesuaineineen pyykkikoneeseen, jotta koneet voi käynnistää sitten kun neiti herää. Uni tulee silmään klo 13.30.

Siivoan leluja paikoilleen ja laitan kahvin tippumaan. Poika alkaa leikkiä ja minä rupean viimeistelemään päivän blogipostausta. Koululainen tulee koulusta kotiin klo 14.00 ja laitan lapsille välipalaa. Sitten on läksyjen vuoro ja alamme etsiä sopivaa kirjaa, jonka voisi ottaa kouluun mukaan. Saan blogihommat valmiiksi ja sopiva kirjakin löytyy.

 

 

Istahdan sohvalle ja juon kahvia siinä hetken kun esikoinen lukee minulle koulutehtäväänsä. Sen jälkeen alan taas siivoamaan leluja paikoilleen. Miten niitä voi ollakin ympäri taloa?

On reenipäivä, joten lämmitän päivällistä normaalia aiemmin - isommat lapset syövät jo klo 16.00 ja pieninkin herää. Reilut parin tunnin unet eivät yleensä kuulu neitokaisen päiväohjelmaan, mutta en todellakaan valita! Maanataina nukkuttiin tunti, joten tämä on ihan huippua. Laitan kuivausrummun ja pesukoneen käyntiin.

 

 

Leikimme ja esikoinen lukee kirjaa pienemmille. Kello 17.00 lämmitän ihan pienimmäisellekin makaronilaatikkoa ja teen esikoiselle nutturan balettituntia varten. Hän vaihtaa vaatteet ja katsoo reenikassin kuntoon. Laitan juomapullon mukaan kassiin ja putsaan ruokapöydän.

Tässä vaiheessa päivää kello on 17.20 ja tanssitunnille pitäisi päästä lähtemään kymmenen minuutin päästä. Kiire nostaa taas päätänsä ja hoputan keskimmäistä vessaan sekä pienintä vaipanvaihtoon. Mies yrittää tulla reenipäivinä kotiin tavallista aiemmin ja käymme niinä päivinä kaupassa porukalla kun esikoinen on baletissa.

Mies tulee juuri ennen puolta kuutta kotiin ja pääsemme matkaan koko sakki klo 17.40 eli kymmenen minuuttia myöhässä. Ehdimme juuri ja juuri tanssikoululle ajoissa ja saatan tytön sisään koululle. Menen takaisin autolle ja ajelemme siitä ruokakauppaan. Tunti kestää 45 minuuttia, joten ehdimme siinä ajassa tehdä ostokset ja palata takaisin autolle.

Ajamme takaisin tanssikoululle ja haen tytön sisältä autolle. Jatkamme matkaa kotiin ja sitten onkin jo iltatoimien aika kellon näyttäessä 19.10. Iltapesut ja -palat työn alle siis. Hammaspesut ja lapset makuuhuoneeseen. Laitan tässä välissä vielä yhden satsin pyykkiä kuivausrumpuun ja tulen yläkertaan klo 20.30. Lapset nukahtavat vähän ennen ysiä ja menen suihkuun.

 

 

Mies tekee hetken töitä ja sitten meille ruokaa. Syömme sohvalla ja katselemme Netflixiä. Käsittelen muutamat kuvat blogia varten ja luonnostelen seuraavaa postausta. Menemme nukkumaan yhdentoista jälkeen ja unta ei tarvitse odotella vaan sammun heti kun laitan pään tyynyyn.

 

-R

 

Kommentit (2)

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

No älä! Mies on aivan törkeen hyvä kokki vaikkei siis kokki olekaan muuta kuin meidän perheessä. ;)

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka olenkin lasten kanssa kotona, on meidän arki melko aikataulutettua. Joka aamu herätään viimeistään seitsemältä, yleensä puoli seiskan maissa. Lapsista nuorin, yksivuotias, herää ensimmäisenä ja yleensä samaan aikaan herätetään myös ekaluokkalainen. Kolmevuotias pikkupoika on meidän lapsista se kaikkein unisin tapaus ja hän saattaa nukkua joskus jopa ysiin asti. Yleensä kyllä heräilee kasin maissa.

 

 

Pienin tarvitsee pullollisen lämmintä kauramaitoa heti kun herää. Ekaluokkalainen hoitaa aamutoimet sillä aikaa ja vaihtaa vaatteet, jotka on jo edellisenä iltana katsottu valmiiksi. Sitten syödään aamupalaa yleensä sohvalla Pikku Kakkosta katsellen ja siinä samalla letitän ekaluokkalaisen hiukset. Mies lähtee töihin jossain välissä, joskus jo ennen kuin me muut heräämme. Lukujärjestyksestä riippuen koulu alkaa joko varttia yli kahdeksalta tai tasan yhdeksältä ja kotoa pitää lähteä 45 minuuttia sitä ennen, jos neiti kävelee kavereiden kanssa. Silloin kun sataa, joko minä ja pikkusisarukset tai mies viemme koululaisen autolla kouluun.

Toissapäivänä veimme lasten kanssa neitokaisen kouluun, mutta muuten hän on kyllä kävellyt. Silloin juuri jouduinkin pikkupojan herättämään varttia yli kasi kun vettä satoi oikein kunnolla ja täytyi päästä varttia vaille ysin aikoihin lähtemään. Hoidettiin aamutoimet, vaihdettiin vaatteet ja poika söi vähän aamupalaa. Hyvin kerettiin koululle ja kävimme siinä samassa sitten ostoksilla.

Normaalisti kun koululainen kävelee, poika saa herätä silloin kun haluaa. Hän alkaa yleensä leikkiä melkolailla heti kun herää ja syö aamupalaa sitten hetken päästä. Tässä kohtaa minäkin yleensä ehdin syödä jotain, mutta aamukahvin tarvitsen kyllä heti kun herään, hammaspesun jälkeen! Leikit jatkuu aamupalan jälkeen eikä pikkupojan suusta koskaan kuulu, että ei ole mitään tekemistä.

Päivän aikana me laitamme pyykkiä koneeseen sekä kuivausrumpuun, viikaamme puhdasta pyykkiä ja laitamme sitä kaappeihin. Petaamme sängyt, leikimme, täytämme ja tyhjennämme astianpesukonetta, ulkoilemme, käymme kaupassa tai kylässä. Varsinkin pyykkihuolto on sellainen, että jos sitä ei joka päivä hoida moneen kertaan, kasaantuu likapyykki ja pian on täysi kaaos päällä. Joka päivä meillä pestään, kuivataan ja viikataan kaksi tai kolme koneellista pyykkiä. Näin homma pysyy hallinassa.

Lounas syödään yhdentoista, viimeistään kahdentoista, aikaan ja se meillä on aikalailla aina valmiina jääkaapissa. Mies tekee ruuan edellisenä iltana valmiiksi tai esimerkiksi laatikkoruokia ja keittoja syödään monena päivänä peräkkäin. Lämmitetään siis laatikkoa tai keittoa ja kastikkeen seuraksi keitetään riisit tai makaroonit. Tämä helpottaa arkea tosi paljon kun ruuan tekemiseen ei mene aikaa! Voimme siis ulkoilla, käydä kaupassa tai kyläillä rauhassa.

 

 

Lounaan jälkeen leikitään vielä hetken aikaa ja sitten on yksivuotiaan päikkäriaika. Jos ei sada, hän menee nukkumaan noin puoli yhden tai yhden aikoihin. Jos sataa, haemme koululaisen kotiin ja lukkarista riippuen joudun venyttämään unille viemistä joskus jopa sinne melkein kahteen saakka. Unta pikkuneidille maistuu nykyään jopa parisen tuntia ja koululainen tulee sillä välin kotiin, jos kulkee kävellen. 

Sitten kun koululainen on päässyt kotiin, tehdään läksyt ja syödään välipalaa. Yksivuotias heräilee ja saa myös syötävää. Sitten leikitään, ulkoillaan tai käydään kaupassa. Ekaluokkalainen saattaa leikkiä kavereiden kanssa ja jos on harrastuspäivä, syödään päivällinen ennen reeneihin lähtöä. Yleensä torstaisin otan pikkusisaruksetkin mukaan tanssikoululle, mutta tiistaisin normaalisti mies ehtii tulla kotiin ennen kuin tarvitsee lähteä. Silloin menemme kahdestaan vanhimman kanssa. Onneksi pojan reenipäivä on lauantaisin, joten viikolla tarvitsee kuljettaa vain kahtena päivänä.

Päivällinen syödään normaalisti viiden maissa ja iltapala pyritään syömään seiskan aikoihin, mutta tiistaisin reenit loppuvat vasta varttia vaille seitsemän, joten silloin syödään sitten kun ollaan tultu kotiin ja käyty suihkussa. Lapset pyritään laittamaan nukkumaan kasin maissa, mutta aika usein se venähtää hieman. Hiljaisuus tulee normaalisti arkena kuitenkin aikalailla ennen ysiä.

Illalla on sitten muutama tunti sitä kallisarvoista omaa aikaa. Vaikka kuinka rakastankin lapsiani ja arki toimii pääasiassa aika hyvin, tarvitsen sen päivittäisen hetken vain ihan itselleni ja toki miehelleni. Mies tekee vielä hetken töitä ja sitten tekee meille illallisen. Minä käyn suihkussa ja sitten kirjoittelen näitä blogijuttujani. Illalla voidaan rauhassa vaihtaa päivän kuulumiset ja syödä yhdessä.

Meidän arki tarvitsee toimiakseen selkeät aikataulut ja rutiinit. Tai minä tarvitsen, jotta saan asiat rullaamaan lasten kanssa. Silloin toimin parhaiten. Jostain syystä minusta ei ole sellaiseen kotona haahuilemiseen osittain varmasti siksi, että lapsetkin vaativat touhua ja tekemistä. Hekään eivät pysy tyytyväisinä, jos ei ole ohjelmaa. Ovat olleet sellaisia ihan vauvoista asti.

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram