Kirjoitukset avainsanalla Ruoka

 

Myskikurpitsasta syntyy muuten kauden ehkä jopa paras lisuke - paahdetut myskikurpitsalohkot. Lisuke toimii hyvin monenlaisten pääruokien kanssa ja suosittelenkin kokeilemaan rohkeasti, jos myskikurpitsa ei ole vielä tuttu kaveri keittiössä! 

Myskikurpitsa on hassun nököinen hedelmä, joka on sisältä hehkuvan oranssin värinen. Aioin kirjoittaa ensin, että se on kasvis, mutta ilmeisesti ehkä sitten kuitenkin hedelmä? Joka tapauksessa myskikurpitsan siemenet voi myös paahtaa pannulla ja käyttää esimerkiksi salaattiin, jos haluaa välttää hävikkiä ja hyödyntää koko hedelmän kuoria lukuun ottamatta.

 

 

Paahdetut myskikurpitsalohkot

myskikurpitsa
mustapippuria
ruususuolaa
loraus rypsiöljyä
punaista, tuoretta, chiliä
tuoretta valkosipulia

Halkaise ja kuori myskikurpitsan puolikkaat sekä kaiverra siemenet pois. Lohko myskikurpitsanpuolikkaat ja lado ne uunivuokaan. Rouhi lohkojen päälle mustapippuria sekä ripottele niiden päälle myös suolaa.

Pilko tuore chili pieneksi sekä hienonna myös valkosipuli. Mausteita kannattaa käyttää oman maun mukaan ja meillä meni vajaa chili sekä ehkä noin yksi valkosipulin kynsi. Sekoita pilkottu chili, hienonnettu valkosipuli sekä loraus öljyä keskenään ja kaada lohkojen päälle.

Hiero öljyseos vielä lohkoihin ja paista 225 asteessa puolisen tuntia tai kunnes lohkot ovat saaneet mukavasti väriä. Tarjoile lohkot esimerkiksi jugurtti-korianteri -dipin kanssa ja koristele lisuke korianterin lehdillä.
 

 

 

Kuten jo kirjoittelin, myskikurpitsalohkot toimivat hyvin monien eri pääruokien kanssa. Viimeksi meillä syötiin niitä wieninleikkeen kanssa ja yhdistelmä toimi oikein hyvin!

Mukavaa viikonloppua!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Syksyisen sunnuntain kruunasi suolainen tonnikalapiirakka. Lounaalla piirakkaa syötiin ihan sellaisenaan ja iltapalalla vuohenjuustosalaatin kanssa. Tykkään suolaisista piirakoista paljon ja tämä tonnikalapiirakka on yksi lemppareistani.

Suolaiset piirakat ovat hieman kuin pitsaa, mutta eivät sitten kuitenkaan. Piirakka on hyvin täyttävää, ruokaisaa ja se sopii loistavasti suolaiseksi tarjottavaksi juhlaankin. Meillä sitä on ollut tarjolla esimerkiksi synttäreillä ja aina se on tehnyt kauppansa hyvin.

 

 

Tonnikalapiirakka

Pohja
100 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
2-3 rkl vettä

 

Täyte
2 tlk tonnikalaa öljyssä
rouhittua mustapippuria
0,5 dl tilliä
2 suippopaprikaa
0,5 nippua kevätsipulia
Valio Koskenlaskija -juustopaloja
2 dl ruokakermaa
0,5 dl maitoa
3 kananmunaa
100 g Emmental -juustoraastetta

Nypi voi ja jauhot ryynimäiseksi. Lisää vesi ja sekoita taikinaksi ja painele taikina sitten piirasvuoan pohjalle sekä reunoille.

Valuta tonnikala ja levitä se pohjan päälle. Mausta pippurilla ja lisää päälle hienonnettu tilli, pilkottu paprika sekä kevätsipuli ja juustoraaste. Sekoita ruokakerma sekä maito ja lisää sekaan munat. Kaada seos vuokaan ja lorauta päälle hieman ruokakermaa, jos on tarve.

Painele täyte piirakan päälle tasaisesti ja paista 200 asteessa n. 30 min.

 

 

Mukavaa sunnuntai-iltaa kaikille!

 

-R

 

Kommentit (4)

Johanna / P.S. Never Stop Smiling

Nam, näyttää hyvältä! Tonnikalapiirakka on yksi mun suosikeista ja ainoa piirakka jonka osaan tehdä, se onkin tullut ystäville ja blogin lukijoille selväksi tässä vuosien aikana :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Operaatio omppupuiden tyhjennys jatkuu ja tänään tehtiin välipalaksi omena-kaurapannukakkua. Kaurapannukakkua olen tehnyt ennenkin ja tänään päätin lisätä joukkoon omenaraastetta kun niitä omenoita nyt puista niin paljon tulee. Kaurahiutaleet tekevät pannarista täyttävämmän ja minusta omenakin sopii joukkoon oikein hyvin.

Operaationi kaksi ensimmäistä reseptiä löytyy näiden linkkien takaa:

 

 

Omena-kaurapannukakku
uunipellillinen

4 dl vehnäjauhoja
4 dl kaurahiutaleita
2 rkl sokeria
2 rkl fariinisokeria
4 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl suolaa

8 dl kaurajuomaa
4 kananmunaa
4 rkl rypsiöljyä

5 pikkuomenaa raastettuna

 

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa kaurajuoma, kananmunat sekä öljy. Lisää sitten nesteet jauhojen sekaan kokoajan sekoittaen ja kun ainekset ovat kunnolla sekaisin keskenään, anna taikinan turvota puoli tuntia.

Kuori ja raasta omenat sekä laita uuni lämpenemään 200-225 asteeseen. Minun uunin lämpötila oli siinä niiden kahden välissä kun en oikein osannut päättää, että laittaisinko 200 vai 225 astetta.

Lisää taikinan sekaan omenaraaste ja sekoita huolellisesti. Kaada seos sitten leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200-225 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes pannukakku näyttää sopivan väriseltä. Kannattaa antaa pannarin jäähtyä kunnolla ennen kuin alkaa leikellä sitä.

Minä tarjosin pannukakun lapsille (ja itselleni) turkkilaisen jugurtin ja omenasoseen kera.

 

 

Öljyn tilalla voisi varmasti käyttää myös sulatettua voita ja toisaalta taas sokerin voisi varmasti korvata esimerkiksi hunajalla. Meillä pannukakku on maistunut välipalaksi tosi hyvin ja sitä kuulemma saa tehdä toistekin.

 

-R

 

Kommentit (2)

Terveiset Oslosta

Heippa, hieman myøhæstynyt kommentti! Keitæ omenoista marmeladia...kiehauta omena kuutiot sokerin kanssa (joukkoon voi laitta kokonaista kanelia, anista, minttua, hunajaa, rosmariinia tai vaniljaa) . Keitæ niukassa liemessæ, ettæ kaikki omenat on tasaisena muusina. Anna jææhtyæ todella kylmæksi ja pakasta pieniin rasioihin. Sulla on koko talveksi omena marmrladia. Lampaanpaistin kanssa jos maustat rosmariinilla, tai noita toisia vaihtoehtoja voi kæyttææ joko kakkuihin, pannareihin ja paahtoleipiin....jee! 🍏🍎🍏🍐🍏🍎🍾🍾🍾

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Ei suinkaan ole myöhästynyt kommentti, kiitos vain! :) Hilloa olemmekin keitelleet ja pakastaneet, mutta maustetut marmeladit voisivat ollakin kivaa vaihtelua. Hyvä vinkki, kiitos!

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Leivoimme aamulla lasten kanssa sämpylöitä, joista saimme ihanan meheviä lisäämällä taikinan joukkoon omenaraastetta. Meidän omppupuista tulee tänä syksynä niin paljon omenoita, että yritän keksiä erilaisia vaihtoehtoja, mihin niitä käyttää ja tämä sämpyläresepti on yksi niistä. En ole aiemmin omenasämpylöitä maistanut saati tehnyt, mutta tulen kyllä niitä jatkossa tekemään.

Taikinan teko on aivan älyttömän yksinkertaista eikä se vaadi mitään vaivauksia tai nostatuksia! Ihan paras resepti, jos ei jaksa tai ei ole aikaa ruveta sen enempiä käsiään sotkemaan vaan voi vain sekoittaa ainekset keskenään ja lusikoida taikinan pellille. 

 

Helpot ja nopeat omenasämpylät
noin 9 sämpylää

 

5 dl sämpyläjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 rkl sokeria
3 dl maitoa (tai esim. kaurajuomaa)
neljän pienen omenan raaste
kananmunaa voiteluun

 

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja kuori sekä raasta omenat. Itse sekoitin karkeampaa sekä hienompaa raastetta sekaisin ja raastetta tuli ehkä suurinpiirtein pari desiä. 

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään kulhossa ja kun ainekset ovat sekaisin, lisätään neste. Me käytimme kaurajuomaa, mutta ihan tavallinenkin maito käy kyllä. Neste sekoitetaan kuiviin aineisiin ja lisätään omenaraaste. Sekoitetaan taas kunnolla. Lisäsin hieman jauhoja, sillä taikina jäi melko veteläksi.

Kun taikina on sopivaa koostumukseltaan, lusikoidaan se uunipellille. Sämpylät voidellaan kananmunalla ja laitetaan uuniin noin 20 minuutiksi uunista riippuen. Vartin kohdalla kannattaa vähän vilkuilla tilannetta, etteivät sämpylät pääse palamaan.

 

 

Omenasämpylöistä tuli todella mehukkaita ja herkullisia! Minusta itseleivotut sämpylät ovat parhaita lämpiminä Oivariinin kanssa niin, että Oivariini hieman sulaa siihen sämpylän päälle. Nam!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joogahullu luonnonkosmetiikkafani, joka ei ihan vielä osaa letittää hiuksiaan, hänen miehensä ja heidän kahdeksanvuotias tyttärensä, neljävuotias pikkuveli sekä kaksivuotias pikkusisko.

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät osoitteesta:
http://www.lily.fi/blogit/koti-kumpulassa

 

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat