Kirjoitukset avainsanalla Ruoka

 

Omenapiirakan lisäksi syksyyn kuuluu ihan ehdottomasti omena-kaurapaistos oman puun omenoista. Se on minun ehdoton lempparini näin syksyisin ja voisin varmasti syödä koko vuoallisen yhdeltä istumalta!

Parasta omena-kaurapaistos on minusta vaniljajätskin tai -kastikkeen kanssa, mutta maistuupa se hyvälle vaniljajugurtinkin kanssa! Ja tietenkin ihan sellaisenaankin. Tänä syksynä meidän omena-kaurapaistos on saanut makua cashewpähkinöistä ja ne ovat sopineet tosi hyvin paistoksen sekaan. Toki pähkinät voi jättää poiskin!

 

 

Omena-kaurapaistos cashewpähkinöillä

n. 10 pikkuomppua
1 tl kanelia
100 g Oivariiniä
1 dl fariinisokeria
3 dl kaurahiutaleita
1 dl cashewpähkinöitä
0,5 dl vehnäjauhoja

Jos haluat kuoria omenat, tee niin. Pilko omenat haluamasi kokoisiksi ja lado ne voideltuun uuninkestävään paistovuokaan.

Sulata Oivariini kattilassa. Sekoita jauhot, kaneli, fariinisokeri, pähkinät sekä kaurahiutaleet omassa kulhossaan ja lisää ne kattilaan. Sekoita hyvin ja levitä seos omenalohkojen päälle.

Kypsennä paistosta 200-asteisen uunin alatasolla puolisen tuntia.

 

 

Laitan tähän alle vielä omppupiirakkareseptin viime viikolta. Se on myös yksi syksyn ehdottomista herkuista ja maistui todella hyvälle yhtenä aurinkoisena lauantaina.

 

Ihanaa perjantaita kaikille!

 

-R

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Tuore leipä on yksi heikkouteni! Sitä voisi syödä vaikka kuinka paljon ihan vain Oivariinin kanssa ja, jos oikein hulluttelee, voi päälle laittaa pari kurkkuviipaletta.

Pataleipä on helppo valmistaa, mutta aikaa se ottaa kaikkinensa puolesta vuorokaudesta vuorokauteen. Pataleipä on pienen hiivamäärän ja pitkän kohoamisaikansa ansiosta ihanan kuohkeaa ja sillä on rouskuvan rapea kuori. Meidän leipä sai lisämakua ja rakennetta cashewpähkinöistä, joita rouhittiin taikinan joukkoon.

 

 

Pataleipä

5 dl vehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
0,5 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3,5 dl lämmintä (+42 astetta) vettä
cashewpähkinöitä rouhittuna

Rouhi pähkinät ja sekoita kulhossa kuivat aineet. Lisää joukkoon pähkinät sekä vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä 12-24 h eli esimerkiksi reippaasti yön yli.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja laita uunipata kannen kanssa kylmään uuniin. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja kääntele itsensä yli muutaman kerran, mutta älä vaivaa. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, peitä taikina liinalla ja anna kohota vielä puoli tuntia.

Nosta kuuma pata uunista pöydälle, öljyä se ja laita taikina pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.

 

 

Pataleipä on muuten todella hyvää! Ihanan tuoretta ja rapeapintaista, mutta sisältä silti pehmeän kuohkeaa. Ihan ehdottomasti kokeilemisen arvoinen esimerkiksi viikonloppuna, jolloin siitä leivästä ehtii aamulla vähän enemmän nauttiakin. Tai miksei toki arkenakin! Tuore leipähän maistuu koska vaan.

 

-R

 

Kommentit (2)

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Kyllä! 😊 Itse asiassa, kuulin juuri, että pataleipä onnistuu myös kattilassa. Eli ei muuta kuin kokeilemaan. 👍🏼 Mukavaa loppuviikkoa!

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Minun yksi lempparijälkkärini on ehdottomasti banoffee. Se on niin hyvää, että on pakko rajoitella itseään kun sillä herkuttelee! Banoffee on lisäksi aivan superhelppo ja nopea tehdä eikä se vaadi kovinkaan montaa raaka-ainetta. Meillä jopa yksi lapsista omien sanojensa mukaan vihaa banaania, mutta banoffee maistuu kyllä.

Banoffee ei ole mikään kevyt herkku, mutta olen sitä mieltä, että välillä saa mennä vähän överiksikin. Gluteiinittoman kakusta voisi varmasti tehdä vaihtamalla kandisokerikeksit gluteiinittomiin kekseihin. Me käytimme Pirkka Elise kandisokerikeksejä, jotka siis eivät olleet gluteiinittomia.

 

 

Herkullinen ja nopea Banoffee

Pohja:
260 g kandisokerikeksejä (esim. Pirkka Elise)
n. 70 g voita

Täyte:
397 g kondensoitua ja karamellisoitua maitotiivistettä (esim. Dovgan)
2 isoa banaania
2 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria

Päälle:
hieman kandisokerikeksin murusia

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja viipaloi banaanit. Murustele keksit ja sulata voi. Ota hieman keksimurusia sivuun koristelua varten.

Lisää loppujen keksimurusten joukkoon sula voi ja sekoita tasaiseksi. Painele keksipohja vuoan pohjalle.

Kaada maitotiiviste tölkistä kulhoon ja sekoita se paremmin levittyväksi. Levitä se keksipohjan päälle ja lado sitten vielä banaaniviipaleet maitotiivisteen päälle.

Vaahdota kerma ja mausta se vaniljasokerilla. Levitä kermavaahto banaanikerroksen päälle ja koristele banoffee vielä keksinmurusilla.

Voit käyttää koristeluun lisäksi vaikkapa banaaniviipaleita, mutta kannattaa muistaa, että ne muuttuvat melko nopeasti ruskehtaviksi.

Anna banoffeen olla jääkaapissa kelmulla peitettynä hetki ennen tarjoilua.

 

 

Banoffee on tosiaan yksi minun lemppareistani ja sen voi tehdä jääkaappiin hyvin vaikka jo edellisenä päivänä. Me jätimme meidän banoffeesta osan ilman banaaniviipaleita kun yksi lapsista ei tosiaan ole banaanin ystävä. Kävi kuitenkin niin, että hänelle maistui hyvin myös ne kohdat, joissa sitä banaania oli.

Rentouttavaa sunnuntaita kaikille!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Myskikurpitsasta syntyy muuten kauden ehkä jopa paras lisuke - paahdetut myskikurpitsalohkot. Lisuke toimii hyvin monenlaisten pääruokien kanssa ja suosittelenkin kokeilemaan rohkeasti, jos myskikurpitsa ei ole vielä tuttu kaveri keittiössä! 

Myskikurpitsa on hassun nököinen hedelmä, joka on sisältä hehkuvan oranssin värinen. Aioin kirjoittaa ensin, että se on kasvis, mutta ilmeisesti ehkä sitten kuitenkin hedelmä? Joka tapauksessa myskikurpitsan siemenet voi myös paahtaa pannulla ja käyttää esimerkiksi salaattiin, jos haluaa välttää hävikkiä ja hyödyntää koko hedelmän kuoria lukuun ottamatta.

 

 

Paahdetut myskikurpitsalohkot

myskikurpitsa
mustapippuria
ruususuolaa
loraus rypsiöljyä
punaista, tuoretta, chiliä
tuoretta valkosipulia

Halkaise ja kuori myskikurpitsan puolikkaat sekä kaiverra siemenet pois. Lohko myskikurpitsanpuolikkaat ja lado ne uunivuokaan. Rouhi lohkojen päälle mustapippuria sekä ripottele niiden päälle myös suolaa.

Pilko tuore chili pieneksi sekä hienonna myös valkosipuli. Mausteita kannattaa käyttää oman maun mukaan ja meillä meni vajaa chili sekä ehkä noin yksi valkosipulin kynsi. Sekoita pilkottu chili, hienonnettu valkosipuli sekä loraus öljyä keskenään ja kaada lohkojen päälle.

Hiero öljyseos vielä lohkoihin ja paista 225 asteessa puolisen tuntia tai kunnes lohkot ovat saaneet mukavasti väriä. Tarjoile lohkot esimerkiksi jugurtti-korianteri -dipin kanssa ja koristele lisuke korianterin lehdillä.
 

 

 

Kuten jo kirjoittelin, myskikurpitsalohkot toimivat hyvin monien eri pääruokien kanssa. Viimeksi meillä syötiin niitä wieninleikkeen kanssa ja yhdistelmä toimi oikein hyvin!

Mukavaa viikonloppua!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat